Lidé dávají štědřejší spropitné. Restaurace tíží nahromaděné stravenky
Zdroj:
idnes.cz
25.06.2020 (14:35)
ekonomika
Jsou lidé, kteří v restauraci stále dýško nedají. Koronakrize ovšem části zákazníků otevřela peněženky a jsou naopak štědřejší než před pár měsíci, ukázala data firem, které provozují restaurační systémy. Stejnou zkušenost mají i někteří restauratéři. celý článek
Na spropitné se baristovi složili lidé. Žena, jež ho urážela, chce půlku
Zdroj:
idnes.cz
16.07.2020 (20:09)
ekonomika
Mediální příběh baristy, který odmítl obsloužit ženu bez roušky, obletěl svět a dočká se i pokračování. Za rozbušku přitom lze pokládat facebookový příspěvek Amber Gillesové, která si na obsluhu stěžovala. Navzdory jejímu očekávání se solidarity dočkal barista, lidé mu darovali pohádkové spropitné. Teď chce Gillesová půlku.
Spropitné nepřesahuje deset procent útraty. Hosté raději zaokrouhlují, říká průzkum
Zdroj:
idnes.cz
27.08.2024 (00:00)
ekonomika
Zdražování v restauracích v posledním roce mělo vliv i na výši spropitného. Jeho výše obvykle nepřesáhne deset procent, běžněji ovšem hosté útratu zaokrouhlují na celé číslo. Spropitné hradí prostřednictvím platební karty, ale i zvlášť v hotovosti, vyplývá z průzkumu společnosti Objednáme, poskytující digitální objednávkový systém pro restaurace.
Paušál na obědy se neosvědčil. Smysl dávají digitální stravenky nebo kantýny
Zdroj:
idnes.cz
29.11.2022 (11:18)
ekonomika
Stravenky v digitální podobě s denním limitem a zaměstnanecké kantýny jsou podle Centra ekonomických a tržních analýz efektivnější než stravenkový paušál. Ten podle studie nesplnil očekávání a do gastroprovozů nepřinesl žádné nové strávníky. Navíc ho zaměstnanci mnohdy vůbec nevyužívají na obědy. Pro firmy se však stává zajímavým nástrojem daňové optimalizace.
Kolik stojí oběd v „závodkách“ a jak se dá najíst za stravenku
Zdroj:
idnes.cz
24.07.2020 (00:00)
ekonomika
Mezi zaměstnaneckými benefity se krčí mezi posledními. Dotovaná strava v závodní jídelně se podobně jako stravenky bere jako samozřejmost k platu. Přitom je o hodně výhodnější než stravenky. Za menu v „závodkách“ zaplatí lidé o polovinu méně než stravenkáři v restauracích.
Za stravenky na oběd kupovali čaje či prací prášky. Firma je propustila
Zdroj:
idnes.cz
17.10.2024 (16:59)
ekonomika
Společnost Meta, která vlastní Facebook nebo Instagram, propustila více než 20 zaměstnanců v Los Angeles kvůli tomu, že za stravenky dlouhodobě nakupovali potraviny, domácí potřeby a kosmetiku. Pracovníci se hájí tím, že nechtěli, aby jim stravenky propadly. Firma to naopak považuje za zneužívání systému.
Z Ramsayho restaurace lidé kradou sošky koček. Za týden jich zmizelo pět set
Zdroj:
idnes.cz
21.02.2025 (14:43)
ekonomika
Z nové londýnské restaurace Gordona Ramsayho lidé během jednoho týdne ukradli téměř 500 japonských figurek koček pro štěstí, jejichž cena se odhaduje na více než 2 000 liber, uvedl televizní šéfkuchař. Londýnská městská policie informovala, že žádné hlášení o krádeži z restaurace neobdržela.
Síť pražských barů začala automaticky účtovat spropitné. A nabádá ostatní
Zdroj:
idnes.cz
26.05.2020 (19:51)
ekonomika
Pražské vinné bary Vinograf začaly zákazníkům od pondělí automaticky účtovat 10procentní spropitné. Iniciativa #milujemevino, kterou Vinograf spustil, teď k tomuto kroku nabádá další restauratéry.
Papírové stravenky neprodloužíme, tvrdí vydavatelé. Zvýší ale útratu u elektronických
Zdroj:
aktualne.centrum.cz
27.10.2020 (13:29)
ekonomika
Ministryně financí Alena Schillerová loni upozornila, že ročně propadnou stravenky za zhruba 150 milionů korun. Letos ale odhad nemá.
Optimální hodnota stravenky pro rok 2021 činí 137 Kč. Má ji ale málokdo
Zdroj:
idnes.cz
01.04.2021 (00:00)
ekonomika
Maximální možný daňově uznatelný příspěvek zaměstnavatele na stravenky se letos opět zvýšil. Nově mají zaměstnavatelé možnost přejít na stravovací paušál. Co je výhodnější?
Nezdaněné spropitné jako motivace. Gastronomie volá po nových pravidlech
Zdroj:
idnes.cz
26.09.2025 (00:00)
ekonomika
Spropitné tvoří významnou část příjmů zaměstnanců v české gastronomii, ale často není evidované nebo podléhá zdanění. Gastronomové proto chtějí zavést pravidla, která by dýško proměnila v transparentní a nezdaněný příjem. Nový systém by pak mohl pomoci řešit nedostatek pracovníků a motivovat lidi k návratu do gastronomie.
Do britských hospod dorazil americký zvyk, spropitné. Pivaři jsou zmatení
Cena daňově nejvýhodnější stravenky vzroste na 180 korun, oznámil resort
Češi za oběd utratí víc než slovenští sousedé. Štědřejší jsou i ve výši spropitného
Kaufland začal přijímat všechny stravenky. Zaplatit jimi jde až za 1600 korun
Cena daňově nejvýhodnější stravenky kvůli inflaci vzroste o 30 Kč na 180 Kč
Optimální hodnota stravenky je již 225 korun. Firmy ji většinou podrží níž
Cena nejvýhodnější stravenky bude příští rok 150 Kč, meziročně o 13 Kč vyšší
Nový paušál stravenky nezruší. Odbourá provize a přinese větší konkurenci
Digitalizací proti plýtvání. Startup Choco propojuje restaurace s dodavateli
V Brně zavřela vyhlášená restaurace Koishi. Je to genocida, říká majitel
Hydroponické zahrady jsme zmenšili, teď dávají smysl pro školy, říká podnikatel
Dovolenou navíc lidé chtějí, v Česku ji poskytuje třetina zaměstnavatelů
Lidé stižení tornádem nemají finanční rezervy, říká hodonínský poradce
Kuře krmené vážnou hudbou. Restaurace v Šanghaji nabízí pochoutku za tisíce
O titul nejstarší restaurace bojuje malý podnik z Madridu. Majitelé shánějí důkazy
Už polovinu českých domácností tíží vysoké ceny energií, uvádí průzkum
Mladí Češi dávají za nájem větší část mzdy než lidé na západě, říkají data
Za tři měsíce o čtyřicet procent více. Domácnosti tíží ceny energií
Rezervací do zahrádek rychle přibývá. Restaurace se ale bojí kontrol testů
A co když začne pršet? Restaurace se připravují na otevření zahrádek
Restaurace v pražském Obecním domě neustála tlak koronaviru. Po dvaceti letech končí
Nejlepší restaurace světa je v Limě. Šéfuje jí Peruánec s japonskými kořeny
Americké restaurace balancují nad propastí. Drtí je růst nákladů
Lidé přestanou chodit na oběd, bojí se restaurace stravenkového paušálu
Průzkum: Tři čtvrtiny lidí dávají přednost tuzemským potravinám
Jídlo z michelinské restaurace jako „hotovka“. Není to ono, říká šéfkuchař
Dubajská restaurace v oblacích slaví deset let od svého otevření
Restaurace si sáhly na dno. Pandemie jim ukázala nové cesty prodeje
Hosté se do restaurací vracejí jen pomalu, podniky musí našetřit na zimu
Koronavirus zapůsobil i na české investory – nebojí se rizika a dávají více peněz
Dýňové latté se vrací. Kavárnám i fastfoodům se vyplácí sázka na sezónní menu
Jste sám? Je nám líto. Některé zahrádky v Barceloně neobslouží jednotlivce
Pro hotely a restaurace by měl vzniknout podle expertů program COVID

