Kia Niro: pokušitel elektrického věku

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     20.09.2019 (08:00)     Sekcia zajímavosti

Možná (ne)znáte ten pocit, když natankujete plnou nádrž, a dobijete baterky na 100 procent s celkovým dojezdem 780 km, a po ujetí 580 km vám palubní počítač ukazuje dojezd 500 km. Možná (ne)znáte ten pocit, kdy jezdíte po Praze, pak si uděláte výlet do Liberce, na Ještěd, a spotřeba se „vydrásá“ na 3,2 litry. Mluvíme... celý článek

Související články
 
Ďalšie články
 

Jaká je ideální doba spánku?

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     03.05.2022 (15:00)     Sekcia zajimavosti

Příliš mnoho a příliš málo spánku souvisí s horším kognitivním výkonem a duševním zdravím. Jak dlouho by měli spát lidé ve středním a vyšším věku?   Podle vědců je u lidí v pokročilejším věku naprostým ideálem sedm hodin spánku. Studie na téměř 500 000 dospělých ve věku od 38 do 73 let zjistila, že příliš

 

Ženy vegetariánky jsou v pozdějším věku náchylnější ke zlomeninám „krčku“

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     12.03.2024 (09:00)     Sekcia zajimavosti

Vědci z University of Leeds zanalyzovali zdravotní a stravovací záznamy více než 26 000 žen, aby zjistili, že ty, které se stravovaly vegetariánsky a ze stravy vyřazovaly maso, měly v pozdějším věku o třetinu vyšší pravděpodobnost zlomeniny krčku kosti stehenní než ty, které maso a produkty z něj v průběhu života pravidelně konzumovaly. Důvody, proč

 

Duševní svěžest i ve vysokém věku díky velkým neuronům

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     08.11.2022 (14:00)     Sekcia zajimavosti

Někteří lidé zůstávají duševně svěží, i když už jim táhne na osmdesátku, zatímco kognitivní schopnost jiných upadnou v mnohem mladším věku. Nyní se vědci pokusili zjistit, co za tím může stát. Překvapivě, velikost jejich mozkových buněk… Vědci z Northwestern University v Illinois se zaměřili na odhalení příčiny toho, proč některým lidem zůstávají kognitivní funkce srovnatelné

 

Chronický zánět uší může u dětí zpomalit vývoj řeči

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     09.01.2024 (09:00)     Sekcia zajimavosti

Zánět středního ucha neboli otitida je poměrně častou nemocí dětského věku. Proto má řada rodičů i lékařů tendenci jej podceňovat. Podle poslední studie, provedené vědci z University of Florida, by ale měly být ušní infekce u dětí brány vážně, protože mohou zapříčinit problémy s vývojem řeči i sluchem ve vyšším věku. Otitida se projevuje bolestí

 

Budoucnost ve jménu fenoménu H2: Honba za nulou

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     30.09.2022 (15:00)     Sekcia zajimavosti

Je na prvním místě periodické tabulky. Je nejhojněji zastoupeným prvkem v celém vesmíru, a proto i přirozeně dokonalým palivem (budoucnosti), třebaže Toyota s ním začala pracovat už před 30 lety… Vodík. Psal se rok 1992, tehdy mladoboleslavská Škodovka ještě vyráběla Favority, když Toyota začala souběžně zkoumat technologie hybridního, vodíkového a elektrického pohonu. O čtyři roky později

 

Po dešti jsou houby upovídané

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     19.08.2023 (10:41)     Sekcia zajimavosti

Vědci už nějakou dobu tuší, že houby vedou elektrické impulsy prostřednictvím dlouhých podzemních vláknitých struktur zvaných hyfy, podobně jako nervové buňky přenášejí vzruchy u lidí. Dokonce je možné, že houby používají tento zvláštní způsob elektrického jazyka ke sdílení informací o potravě nebo zranění se vzdálenými částmi sebe sama nebo s partnery propojenými hyfami. Les rozhodně

 

Zlaté mámení. Kov, který jitří emoce po celém světě, je nejdražší od války

Zdroj Zdroj: idnes.cz     16.08.2020 (00:00)     Sekcia zajimavosti

Třpytí se, leskne se a svádí nás. Chceme ho laskat, těžkat, kousat do něj. Zlato láká lidstvo věky věků a teď je populární drahý kov nejdražší od světové války, upozornil magazín Víkend.

 

Slečna nepotopitelná. Přežila zkázu Titanicu a další dvě lodní neštěstí

Zdroj Zdroj: idnes.cz     05.07.2021 (18:00)     Sekcia zajimavosti

Šťastná žena jménem Violet Jessopová se narodila 2. října 1887 v Argentině jako první z devíti dětí dvou přistěhovalců. Už od útlého věku se s ní ale život nemazlil. Kromě ní přežilo jen pět dalších sourozenců a o ty se musela starat.

 

Humor černější než antracit. Žijeme ve zlatém věku ostravštiny, říká lingvista

Zdroj Zdroj: idnes.cz     02.11.2022 (20:00)     Sekcia zajimavosti

Ostravákům připadá pražština nedbalá a teatrální. Pražákům zase ostravština moc krátká a plná „exotických“ slovíček. Lektor českého jazyka a jazykovědec Jan Huleja zkoumá ostravštinu v knize Teorie rámců a český jazykový obraz Ostravy.

 

Zemřel Lovec zkamenělin

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     04.01.2022 (15:00)     Sekcia zajimavosti

Ve věku 77 let zemřel začátkem roku 2022 světoznámý paleontolog Richard Leakey, který byl uznáván pro svůj boj s pytláky a jemuž se podařilo prokázat, že se lidé vyvinuli v Africe.   Slavný paleoantropolog zůstal energický až do svých 70 let, i navzdory rakovině kůže a onemocnění ledvin a jater. Jeho převratné objevy pomohly dokázat,

Muzeum fantastických iluzí

Smrt pornoherečky si v září vymyslel její muž. Teď opravdu zemřela

Sedm opatření proti demenci. Studie ukazuje, jak vypadá účinná prevence

Jaká bude kybernetická bezpečnost na silnicích?

Do důchodu s jinou sexuální identitou. Studie hledala, kdy ji měníme

Lidský mozek překrucuje vzpomínky. Proč si některé nedokážeme vybavit

Ďábel praktikující orální sex měl zdolat krizi středního věku, lkal muž

Honba za ziskem, neopatrnost. Tato neštěstí nezpůsobila příroda, ale lidé

Jak dlouho žijí Evropané?

Oftalmologie: Bystrý zrak za tři, dva, jedna…

OBRAZEM: Sexuální ikona i symbol silných žen. Připomeňte si Raquel Welchovou

S každodenní únavou bojuje mnoho z nás

Zemřel profesor František Sehnal, významný český entomolog

Telemedicína v roce 2021 pomáhala

Nemoc několika tváří

Jak předejít demenci: pomůže aerobní cvičení, když začnete včas

Anální techniky, které ženy milují. Studie je odhalila díky tisícům rozhovorů

Chtělo by to více spánku a pohybu

Vždyť já tu bydlím. Seznamte se s rekordmany v délce věznění

Unikátní ultra-temná galaxie

Zemřel Peter Higgs

Spondylochirurgie: „Páteř, ta těžký život má…“

Vítězové Prémie Otta Wichterleho

Blíží se konec stárnutí?

Dospívání bez otce, Havel, revoluce i zmařené vloupání. Milan Kňažko vzpomíná

Průlom v prevenci rakoviny děložního hrdla

Naděje pro lidstvo jménem rypoš lysý

Původcem bolestí hlavy mohou být i přetížené zádové svaly

Svatý grál energetiky: Lidstvo vstoupilo do fúzního věku

Nový lék účinný v boji proti nádorům na mozku

Chorobné odéry: Dokážeme vyčenichat nemoci?

Linus Pauling: Mozek, který nedokázal přestat přemýšlet

Chcete předejít infarktu? Postavte si na čaj!

Merkur: Tak trochu opomíjená planeta

 
Počasí Kurzy

1 € = 27.453   CZK

1 € = 0.7276   GBP

1 € = 1.0736   CHF

1 € = 4.1582   PLN

1 € = 1.1168   USD

Program

Markíza19:00 TELEVÍZNE NOVINY

 

Jednotka19:55 Góly - body - sekundy

 

Dvojka20:00 Záznam zo žrebovania: KENO 10, Keno Joker, Loto, Joker, Loto 5 z 35 (B)

 

JOJ19:30 NOVINY TV JOJ

 

Kompletný tv program

Reality Horoskopy

Beran: Ak sa vás partner pýta, ako využijete voľné dni, vy sa pýtajte, ako si ich predstavuje. Je možné, že sa s vami bude chcieť pochváliť a pozve vás medzi priateľov, na ich úsudku mu veľmi záleží.

Býk: Dnes zacítite pocit naplnenia a úspechu. A ak sa darí vám, vaši priatelia a známi môžu rovnako počítať s vašou podporou a pomocou. Čaká vás množstvo pracovných aj súkromných stretnutí, kde prejavíte svoju schopnosť prejaviť účasť a poskytnúť cennú radu.

Blíženci: Dnes je váš deň, tak to využite. Poteší vás nejaká dobrá správa. Všetko sa pohne dopredu. Rozdávajte okolo seba úsmevy a ukazujte veselú tvár, lebo nie ste tak chudí, aby ste trocha šťastia nemohli dať.

Rak: Ak sa budete dnes predbiehať v rade alebo nebudete radu rešpektovať, môžete prísť domov dosť zničený. Na vašom okolí potom bude vysvetliť vám, prečo tomu tak je.

Lev: Ak sa chcete hádať, uvedomte si, že deň vám dáva energiu, takže máte dosť síl, aby ste neuhli a vytrvali až do víťazného konca. Buď uhnete, alebo deň zakončíte ujmou na zdraví.

Panna: Dnes vám uspokojenie môže prinášať iba láska, ale pretože váš nepružný a konzervatívny postoj môže hocikoho odradiť, voľte radšej úsmev. Ak sa k vám opačné pohlavie dnes priblíži, využite svoje šance.

Váhy: Plný energie budete iba v dopoludňajších hodinách. Celý ďalší zbytok dňa budete vyžadovať citlivejšie a jemnejšie zachádzanie. Ak si to navzájom poskytnete s ostatnými, budete celkom v príjemnej pohode.

Štír: Neprehrabávajte vrecká svojmu partnerovi! List od nelegálneho partnera tam síce neobjavíte, ale mohli by ste nájsť podrobný rozpis všetkých domácich prác, ktoré chce vo voľných dňoch stihnúť, čo by vás spoľahlivo otrávilo.

Střelec: Nesmiete sa stať panovačnými až diktátorskými. Mohlo by to mať netušené následky. Hľadajte svoje prednosti a verte, že ste dobrý taký, aký ste. Vo vzťahu máte potrebu väčšej istoty, alebo by ste radi realizovali niečo, čo vám už dlho vŕta v hlave.

Kozoroh: Dovoľte si byť voľný a ničím nezaťažený, aj keď je situácia neúnosná a vy máte pocit, že sa vám niečo vymklo z rúk.

Vodnář: Vaša dnešná fyzická odolnosť sa nedá porovnávať so silnejším znameniami horoskopu. Potreba odpočinku je u vás proste vyššia, a tak pozorne vnímajte signály vášho tela, ktoré poukazuje na preťaženie organizmu.

Ryby: Pozor dajte pri vysvetľovaní hocičoho. Budete hovoriť rýchlejšie než normálne a môžete nechtiac vyrobiť dosť veľký trapas. Pokiaľ nemusíte, radšej sa k ničomu nevyjadrujte, najmä nie písomne.

Ďalšie horoskopy