Spojeni vírou a nevraživostí: příběh posledních dvou židů v Kábulu

Zdroj Zdroj: idnes.cz     14.11.2019 (00:00)     Sekcia zajímavosti

Je to jako rabínské podobenství. Ve městě ovládaném Tálibánem zůstali jako poslední dva židé. Jenže víc stížností než na islamisty měli na sebe navzájem. Pomlouvali se, přeli, uráželi. Přišli kvůli tomu o Tóru a skončili ve vězení. Ne napořád. Hádali se i tam, tak je z něj islamisté zase vyhodili.Další články k tématu:Uprostřed bojů s islamisty mi palba zevšedněla, říká dokumentaristkaPostrach džihádistů. Obr se sekerou Abú Azrael je pro ně Andělem smrtiHassan Aboud: příběh velitele IS je plný násilí, touhy po moci a penězBojovník s nezdolnou vůlí. Jiří Schams zůstane ikonou českých veteránůExšéf CIA Petraeus: generál Broskvička, jemuž zlomila vaz žena celý článek

Související články
 
Ďalšie články
 

Říkali mu bolívijský Oscar Schindler. V utajení zachránil tisíce Židů

Zdroj Zdroj: idnes.cz     24.02.2021 (16:00)     Sekcia zajimavosti

Jihoamerická média ho označila za „bolivijského Oscara Schindlera“. Příběh Moritze Hochschilda, který zachránil tisíce Židů před nacismem, ale nikde se tím nechlubil, však spíše připomíná dílo skromného Brita Nicholase Wintona. V únoru uplynulo 140 let od Hochschildova narození.

 

Dát zaměstnancům podíl je cestou k úspěchu, věří majitelé Kro Kitchen

Zdroj Zdroj: idnes.cz     31.10.2021 (00:00)     Sekcia zajimavosti

Pandemie nového koronaviru paralyzovala celý svět a podnikatelům v gastronomii nastaly těžké časy. Najde se však pár výjimek, které restaurační byznys v posledních dvou letech nejen udržely, ale dokonce pozvedly. Příběh Kro Kitchen je možná ještě zajímavější, než by se podle podivného názvu mohlo zdát.

 

Za vírou křesťanů i muslimů může být obdobně nastavený mozek, říká studie

Zdroj Zdroj: idnes.cz     09.10.2020 (00:00)     Sekcia zajimavosti

Různá náboženství, obdobné důvody a dispozice. Víra v existenci vyšší bytosti, která vytvořila vzorce fungování světa, může u lidí rozličných vyznání vycházet z obdobné podvědomé mozkové schopnosti, tvrdí aktuální studie.

 

Tucet výstřelů. Příběh o mladém úředníkovi s ďábelskými myšlenkami

Zdroj Zdroj: idnes.cz     11.09.2022 (00:00)     Sekcia zajimavosti

Z jakési nepochopitelné frustrace vezme jedinec do ruky zbraň, aby se pomstil celému světu, většinou ovšem zcela nevinným lidem, kteří mu nijak neublížili. Velmi často se z novin či televize dozvídáme o řádění nějakého šíleného střelce. Že jde o fenomén posledních let? To není tak docela pravda.

 

Přenosná sauna, vibrační pásy. Moderní doba šla na fitness sofistikovaně

Zdroj Zdroj: idnes.cz     24.11.2023 (00:00)     Sekcia zajimavosti

Zapomeňte na starověké pytle s pískem, kamenná závaží, železné koule, těžké kužele. Moderní doba šla na fitness, kondici a zdraví sofistikovaněji. Ne vždy účinněji, zato efektněji, leckdy s nádechem bizarnosti, téměř vždy se srdcařskou vírou v pokrok a sílu technologií.

 

Příběh za memem. Z policejní kartotéky rovnou na přehlídková mola

Zdroj Zdroj: idnes.cz     31.05.2023 (00:00)     Sekcia zajimavosti

Je to příběh velkého zvratu. Změny jednoho života k lepšímu, která začala v policejní cele. Jeremy Meeksovi překopala osud jeho policejní fotka za zadržení, která se stala memem a otevřela mu dveře do světa modelingu, filmu a showbyznysu.

 

Příběh Titaniku znovu ožívá

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     17.07.2023 (15:00)     Sekcia zajimavosti

2 hodiny a 40 minut… Přesně tak dlouho trvalo než se za největším parníkem své doby definitivně zavřela vodní hladina. Ačkoli se trup Titaniku nachází v hloubce přibližně 3800 metrů, stále láká dobrodruhy z celého světa. Aktuálně je proto možné jeho příběh spatřit i ve 3D. K unikátní podívané však nejsou zapotřebí speciální brýle ani

 

Příběh naděje: Šanghaj před židovskými uprchlíky dveře nezabouchla

Zdroj Zdroj: idnes.cz     22.03.2022 (00:00)     Sekcia zajimavosti

Davidova hvězda může na dveřích starého domu v ulici Jing’An překvapit. Skrývá se za ní příběh lidské solidarity a humanity. Nepravděpodobný, ale o to silnější. Obyvatelé Šanghaje totiž na rozdíl od zbytku světa poskytli azyl Židům utíkajícím před nacisty. Číňané a uprchlíci se pak vzájemně podporovali za japonské invaze.

 

Příběh vánočního stromečku s dvaceti rozzářenými vánočními stromky

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     04.12.2020 (19:32)     Sekcia zajimavosti

Vypadá to, že advent v plné kráse přece jen nakonec bude. Zámek Loučeň zve všechny své příznivce a příznivce předvánoční atmosféry do svých zahrad i komnat. A to hned první den, kdy to je možné, tedy od 3. prosince tohoto roku. Třetí ročník prohlídek „Příběh vánočního stromečku“ se koná v historické expozici, kde každá zámecká

 

Jsou i chlapci, kteří nepláčou. Rabín popisuje, jak děti reagují na obřízku

Zdroj Zdroj: idnes.cz     17.12.2023 (18:00)     Sekcia zajimavosti

„Je krásné, když dnes můj syn bez ostychu mluví v tramvaji o šabatu, zatímco můj otec by to na veřejnosti považoval za velmi nebezpečné,“ říká reformní český rabín David Maxa. Jak vzpomíná na dětství? Jak hodnotí situaci na Blízkém východě? A kdo je společný praotec židů, křesťanů i muslimů?

Nakažlivý syndrom K zachraňoval židy před nacisty

Naděje pro nosorožce se zvyšuje

Koronavirus nepozorovaně mutuje

O utrpení Židů nevěděl. Hitlerovy deníky měly přepsat dějiny

Už kvetou!

Pro holocaust existují důkazy – mimo jiné ty z Mauthausenu!

Střípek z konference v USA: Experti se obávají dopadů slunečních bouří na satelity

Já byl v Česku takový první youtuber, říká Vladimír Železný

Protikoronavirová opatření zdánlivě zbrzdila šíření meningokokových infekcí

Příběh legendárního plechového traktoru, červeno-žlutý Zetor slaví 60 let

Těla si propichují jehlicemi a noži. Aby do nich vstoupili bohové

Rozmach slovenských kasin mezi českými hráči

Jim Morrison byl předpisovou rockovou ikonou: hudba, pití, tragická láska

Vakcíny, roušky a espresso? Nečekaný spojenec proti Covidu-19

Diagnóza, co se neodmítá. Mafiáni potřebují pomoc, říká psychiatr

Slovenské casino pro české hráče a oblíbenost na trhu

Pes člověka doprovází už 23 000 let

Hvězdné války v Praze

Volvo XC60 B5: Elektrizující diesel ve světě čistoty

Planeta Merkur má ohon. Vypadá jako kometa

Kůže jako dveře do těla

Projekt Crocodile: O bouračce v Česku ví i Bulhar

Matky zakladatelky. Když kus Divokého západu ovládly po volbách ženy

Zelený makak z Číny: O krok blíž k primátím chimérám

Slavní předci? Češi mají nejčastěji sedlácké kořeny, říká genealog

Basis Nord. Tajná základna nacistů v Sovětském svazu měla jepičí život

Ruská sonda Luna 25 se roztříštila o Měsíc

Předběhla Twitter o 50 tisíc let. Médiem staré sociální sítě byl přívěsek

Příběh lidské hamižnosti. Žena byla otrávena jedem na krysy kvůli stokoruně

Kde najdete to nejlepší parkování na letišti Vídeň

Pán blesků chtěl zbavit nebe kabelů

Spojení člověka a umělé inteligence promění všechno

Machři, co zastavili zlo. Kdo byli detektivové, kteří likvidovali českou mafii

Krásná Hereret uhranula Čechy. Mumie se však stala terčem vykradačů hrobek

 
Počasí Kurzy

1 € = 27.453   CZK

1 € = 0.7276   GBP

1 € = 1.0736   CHF

1 € = 4.1582   PLN

1 € = 1.1168   USD

Program

Markíza19:00 TELEVÍZNE NOVINY

 

Jednotka19:55 Góly - body - sekundy

 

Dvojka20:00 Záznam zo žrebovania: KENO 10, Keno Joker, Loto, Joker, Loto 5 z 35 (B)

 

JOJ19:30 NOVINY TV JOJ

 

Kompletný tv program

Reality Horoskopy

Beran: Ak sa vás partner pýta, ako využijete voľné dni, vy sa pýtajte, ako si ich predstavuje. Je možné, že sa s vami bude chcieť pochváliť a pozve vás medzi priateľov, na ich úsudku mu veľmi záleží.

Býk: Dnes zacítite pocit naplnenia a úspechu. A ak sa darí vám, vaši priatelia a známi môžu rovnako počítať s vašou podporou a pomocou. Čaká vás množstvo pracovných aj súkromných stretnutí, kde prejavíte svoju schopnosť prejaviť účasť a poskytnúť cennú radu.

Blíženci: Dnes je váš deň, tak to využite. Poteší vás nejaká dobrá správa. Všetko sa pohne dopredu. Rozdávajte okolo seba úsmevy a ukazujte veselú tvár, lebo nie ste tak chudí, aby ste trocha šťastia nemohli dať.

Rak: Ak sa budete dnes predbiehať v rade alebo nebudete radu rešpektovať, môžete prísť domov dosť zničený. Na vašom okolí potom bude vysvetliť vám, prečo tomu tak je.

Lev: Ak sa chcete hádať, uvedomte si, že deň vám dáva energiu, takže máte dosť síl, aby ste neuhli a vytrvali až do víťazného konca. Buď uhnete, alebo deň zakončíte ujmou na zdraví.

Panna: Dnes vám uspokojenie môže prinášať iba láska, ale pretože váš nepružný a konzervatívny postoj môže hocikoho odradiť, voľte radšej úsmev. Ak sa k vám opačné pohlavie dnes priblíži, využite svoje šance.

Váhy: Plný energie budete iba v dopoludňajších hodinách. Celý ďalší zbytok dňa budete vyžadovať citlivejšie a jemnejšie zachádzanie. Ak si to navzájom poskytnete s ostatnými, budete celkom v príjemnej pohode.

Štír: Neprehrabávajte vrecká svojmu partnerovi! List od nelegálneho partnera tam síce neobjavíte, ale mohli by ste nájsť podrobný rozpis všetkých domácich prác, ktoré chce vo voľných dňoch stihnúť, čo by vás spoľahlivo otrávilo.

Střelec: Nesmiete sa stať panovačnými až diktátorskými. Mohlo by to mať netušené následky. Hľadajte svoje prednosti a verte, že ste dobrý taký, aký ste. Vo vzťahu máte potrebu väčšej istoty, alebo by ste radi realizovali niečo, čo vám už dlho vŕta v hlave.

Kozoroh: Dovoľte si byť voľný a ničím nezaťažený, aj keď je situácia neúnosná a vy máte pocit, že sa vám niečo vymklo z rúk.

Vodnář: Vaša dnešná fyzická odolnosť sa nedá porovnávať so silnejším znameniami horoskopu. Potreba odpočinku je u vás proste vyššia, a tak pozorne vnímajte signály vášho tela, ktoré poukazuje na preťaženie organizmu.

Ryby: Pozor dajte pri vysvetľovaní hocičoho. Budete hovoriť rýchlejšie než normálne a môžete nechtiac vyrobiť dosť veľký trapas. Pokiaľ nemusíte, radšej sa k ničomu nevyjadrujte, najmä nie písomne.

Ďalšie horoskopy