Boj o ptačí trus. Ceněná surovina měla vrátit Španělsku koloniální moc

Zdroj Zdroj: idnes.cz     25.02.2020 (00:00)     Sekcia zajímavosti

Byla to válka o hromady ptačích exkrementů, po nichž jako po hnojivu prahly všechny státy státy. Kdyby je peruánskému státu Španělsko uzmulo, obnovilo by svou hospodářskou koloniální nadvládu. Válka o trus z let 1864 až 1866 hrozila expanzí do celého světa, nakonec přepsala dějiny Latinské Ameriky.Další články k tématu:Fotbalová válka mezi Salvadorem a Hondurasem začala na stadionechRecept na explozi: výbušná mouka byla pro čínský odboj nenahraditelnáDen zúčtování. Peruánský festival bitek pročišťuje sousedské vztahyŠílené plány: operace druhé světové války, které se naštěstí neodehrály celý článek

Související články
 
Ďalšie články
 

Kravský trus jako munice. Bitvou si v Indii připomínají svatbu bohů

Zdroj Zdroj: idnes.cz     03.09.2021 (00:00)     Sekcia zajimavosti

Třeštění se účastní celé vesnice, stovky lidí. Metají po sobě připravený ztvrdlý kravský trus, to na památku bájného sňatku dvou božstev. Po ohromné bitvě následuje očištění, usmíření a božské požehnání pro všechny potřísněné účastníky.

 

Zvířecí „lékaři“ odhalí nemoci dříve než laboratorní testy

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     24.06.2021 (12:16)     Sekcia zajimavosti

Nevábně zavánějící trus by dobrovolně nikdo neočichával. Speciálně vycvičené fretky však očichávání výkalů mají jako takovou profesi, při níž detekují choroby, konkrétně zjišťují přítomnost viru ptačí chřipky ve vzorcích kachního trusu.   Podle skupiny amerických odborníků, která fretky k danému úkolu vycvičila, jsou výsledky drobných lasicovitých šelem až na 90 % přesné, přičemž se to týkalo

 

Středověk ve 20. století. V Marrákeši nechali sériového vraha zazdít

Zdroj Zdroj: idnes.cz     13.12.2022 (16:02)     Sekcia zajimavosti

Na počátku 20. století nepatřila marocká před-koloniální policie ani justice ke zrovna aktivním obhájcům veřejného pořádku. O to víc si však v křiklavých případech, kde si dav žádal nemilosrdnou spravedlnost, vypomáhala brutalitou. V roce 1906 tu skoncovali s vrahem stejně jako v temném středověku.

 

Neolit přinesl dělbu práce podle pohlaví. Oceňoval mužskou i ženskou

Zdroj Zdroj: idnes.cz     23.04.2021 (00:00)     Sekcia zajimavosti

Rozdělení manuální práce s ohledem na biologické pohlaví se v Evropě odehrálo před pěti tisíci let. Díky šíření zemědělství. A neznamenalo to mužskou nadvládu, ženská kvalifikovaná manuální práce byla v oněch společnostech ceněná, tvrdí studie.

 

Detektiv, důstojník a básník bez citu, představujeme vám Dalglieshe

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     09.03.2022 (07:34)     Sekcia zajimavosti

Angličané detektivky umějí, a Angličanky možná ještě o kousíček víc. Vždyť jaké jméno se vám vybaví, když se řekne britská detektivka? Agatha Christie, samozřejmě. A na druhém místě vás nejspíš taktéž napadne žena, o něco méně známá, ale stejně ceněná. Phyllis Dorothy Jamesová, známá pod svým uměleckým jménem P. D. James. Tato žena, která se

 

Pro mě jako pro sportovce je kratom lepší alternativa než kofein, říká Leo Brichta

Zdroj Zdroj: idnes.cz     14.11.2023 (00:01)     Sekcia zajimavosti

Kratom – v posledních letech je tato rostlina původem z Indonésie skloňována napříč českými médii poměrně často. Mnoho lidí si pod tímto označením představí něco špatného, co hlavně u starší generace probouzí negativní emoce. Je to výplodem neznalosti, nebo si to tato surovina opravdu zaslouží?

 

Znáte shilajit? V Himalájích je brán jako elixír síly a vitality

Zdroj Zdroj: idnes.cz     15.04.2024 (00:01)     Sekcia zajimavosti

Shilajit, mumio, horská pryskyřice, slzy hor. Názvů pro shilajit existuje celá řada. V Asii je tato přírodní surovina známá po staletí, v západní společnosti se hlásí ke slovu v posledních letech. Kde se vzal, k čemu je jako doplněk stravy dobrý, pro koho je vhodný a proč je okolo něj takový rozruch?

 

Nové syntetické vlákno inspirované srstí ledního medvěda

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     30.01.2024 (14:00)     Sekcia zajimavosti

Lední medvědi jsou dokonale přizpůsobeni nehostinnému prostředí Arktidy, kde žijí. Ještě v nedávné minulosti byla kožešina ledního medvěda ceněna mezi polárníky jako jedinečná ochrana proti chladu, větru a nepřízni počasí. Vědci se inspirovali její mikroskopickou strukturou a pokusili se ji napodobit umělým vláknem s podobnými vlastnostmi. Srst ledního medvěda má několik unikátních vlastností, které ji

 

Medvědí lejna měním za jitrnice a slivovici, říká krumlovský medvědář Černý

Zdroj Zdroj: idnes.cz     02.06.2020 (12:00)     Sekcia zajimavosti

K českokrumlovskému zámku patří medvědi už po staletí. Poslední více než čtyři desítky let se o ně stará chovatel Jan Černý. Jak dočasný konec turismu kvůli koronaviru dolehl na místní medvědy? Proč je medvědí trus žádanou komoditou? A jaká tragédie se kdysi v hradním příkopu odehrála?

 

Uprchlí otroci jako dobyvatelé Panamy. Odhalení upravuje dějiny

Zdroj Zdroj: idnes.cz     26.01.2023 (00:00)     Sekcia zajimavosti

Španělé byli výkonnými uchvatiteli Jižní Ameriky, jejich koloniální nadvláda byla záhy stabilní a úplná. Vzpoury a útěky afrických otroků představovaly jen pomíjivé epizodky. Tak zní dominantní příběh koloniálních studií. Není přesný. Jak ukazují nově odkryté dějiny Panamy, uprchlí otroci byli výraznými protagonisty a vlastně též dobyvateli.

Modrá krev ostrorepa: Drahocenná surovina biomedicíny v ohrožení?

Už vím, proč je chmel kořením piva a že na Žatecku máme poklad

OBRAZEM: Ptačí pře, liška s cigárem. Prohlédněte si legrační fotky přírody

Slunatec nádherný se náležitě představil

Kolibříkům chybí gen, a tak se vznášejí

Samotka jako šlechetný dar. Měla nabídnout kajícný klid

Vrány jako novodobé popelky?

Měla stovky mladíků. Jsem turistka po jejich tělech, říká sedmašedesátiletá lovkyně Hana

Nová studie odhaluje dramatický úbytek evropských ptáků

Přispěje ptačí imunita u léčbě cukrovky u lidí?

ALUKOV z ptačí perspektivy…

Silvestrovský ohňostroj na dlouho mění chování ptáků

Na Hodonínsku někdo otrávil rodinu orlů mořských

Sekta sexu a peněz. Šéfky firmy na orgasmickou meditaci jdou k soudu

Kamenný penis sloužil k válčení, říkají vědci. Našli ho ve Španělsku

Obří pevnost Stachelberg měla hlavně morální hodnotu, vypráví expert

VIDEO: Lamborghini mezi jachtami. Skvost je pokrytý zlatým prachem

Pravěká velryba s nohama a krokodýlím čumákem sužovala oceány i souš

Liberecký orlosup vypuštěn ve Španělsku

Medvědi mění svá stanoviště

Americký projekt v nouzi? S vývojem kolejnicového děla to vypadá bídně…

Studie podporující léčbu Covidu ivermektinem měla řadu nesrovnalostí

Měla být vymýcena, ale je tu pořád. Kontakt s dětskou obrnou hlásí Anglie i Spojené státy

Rudí Khmerové nezmizeli. Hrozí, že se vražedná pole zopakují, říká filmařka

Tetování mělo být pomstou mým vlastním zrzavým vlasům, říká muž

Jak držíš ten volant? Reportér zpět v autoškole zjišťoval, co už zapomněl

Vrací se malárie zpět za oceán?

Jízdenky prosím!

Poslední přípravy k návratu na Měsíc

Jak přelstít technologii? Americká armáda chce svěřit komunikaci zvířatům

Šedivění vlasů se dá zvrátit. Ani stárnutí nemusí být fixní, říká věda

Ukradeno z knihobudky! Bizarní i poučné knižní kriminální případy

Mívám silné sny. A přání se mi plní, říká MOgirl Ria

KVÍZ: Jak znáte historii policie a hasičů v Česku?

 
Počasí Kurzy

1 € = 27.453   CZK

1 € = 0.7276   GBP

1 € = 1.0736   CHF

1 € = 4.1582   PLN

1 € = 1.1168   USD

Program

Markíza19:00 TELEVÍZNE NOVINY

 

Jednotka19:55 Góly - body - sekundy

 

Dvojka20:00 Záznam zo žrebovania: KENO 10, Keno Joker, Loto, Joker, Loto 5 z 35 (B)

 

JOJ19:30 NOVINY TV JOJ

 

Kompletný tv program

Reality Horoskopy

Beran: Ak sa vás partner pýta, ako využijete voľné dni, vy sa pýtajte, ako si ich predstavuje. Je možné, že sa s vami bude chcieť pochváliť a pozve vás medzi priateľov, na ich úsudku mu veľmi záleží.

Býk: Dnes zacítite pocit naplnenia a úspechu. A ak sa darí vám, vaši priatelia a známi môžu rovnako počítať s vašou podporou a pomocou. Čaká vás množstvo pracovných aj súkromných stretnutí, kde prejavíte svoju schopnosť prejaviť účasť a poskytnúť cennú radu.

Blíženci: Dnes je váš deň, tak to využite. Poteší vás nejaká dobrá správa. Všetko sa pohne dopredu. Rozdávajte okolo seba úsmevy a ukazujte veselú tvár, lebo nie ste tak chudí, aby ste trocha šťastia nemohli dať.

Rak: Ak sa budete dnes predbiehať v rade alebo nebudete radu rešpektovať, môžete prísť domov dosť zničený. Na vašom okolí potom bude vysvetliť vám, prečo tomu tak je.

Lev: Ak sa chcete hádať, uvedomte si, že deň vám dáva energiu, takže máte dosť síl, aby ste neuhli a vytrvali až do víťazného konca. Buď uhnete, alebo deň zakončíte ujmou na zdraví.

Panna: Dnes vám uspokojenie môže prinášať iba láska, ale pretože váš nepružný a konzervatívny postoj môže hocikoho odradiť, voľte radšej úsmev. Ak sa k vám opačné pohlavie dnes priblíži, využite svoje šance.

Váhy: Plný energie budete iba v dopoludňajších hodinách. Celý ďalší zbytok dňa budete vyžadovať citlivejšie a jemnejšie zachádzanie. Ak si to navzájom poskytnete s ostatnými, budete celkom v príjemnej pohode.

Štír: Neprehrabávajte vrecká svojmu partnerovi! List od nelegálneho partnera tam síce neobjavíte, ale mohli by ste nájsť podrobný rozpis všetkých domácich prác, ktoré chce vo voľných dňoch stihnúť, čo by vás spoľahlivo otrávilo.

Střelec: Nesmiete sa stať panovačnými až diktátorskými. Mohlo by to mať netušené následky. Hľadajte svoje prednosti a verte, že ste dobrý taký, aký ste. Vo vzťahu máte potrebu väčšej istoty, alebo by ste radi realizovali niečo, čo vám už dlho vŕta v hlave.

Kozoroh: Dovoľte si byť voľný a ničím nezaťažený, aj keď je situácia neúnosná a vy máte pocit, že sa vám niečo vymklo z rúk.

Vodnář: Vaša dnešná fyzická odolnosť sa nedá porovnávať so silnejším znameniami horoskopu. Potreba odpočinku je u vás proste vyššia, a tak pozorne vnímajte signály vášho tela, ktoré poukazuje na preťaženie organizmu.

Ryby: Pozor dajte pri vysvetľovaní hocičoho. Budete hovoriť rýchlejšie než normálne a môžete nechtiac vyrobiť dosť veľký trapas. Pokiaľ nemusíte, radšej sa k ničomu nevyjadrujte, najmä nie písomne.

Ďalšie horoskopy