Hlemýžď citlivý na počasí dostal jméno po Gretě Thunberg

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     25.02.2020 (08:12)     Sekcia zajímavosti

Nedávno zahájená odborná expedice do brunejského Ulu Temburong National Park má své první výsledky! Vědci zde objevili zcela nový druh hlemýždě, který je mimořádně citlivý na sucho a extrémní teploty. Jméno se tedy nabízelo – Craspedotropis gretathunbergae. Když se podle dostupných informací kontroverzní aktivistka působící v čele tažení proti globálnímu oteplování o této skutečnosti dozvěděla, celý článek

Související články
 
Ďalšie články
 

Kolagen jako obrana pokožky proti zimnímu počasí

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     18.12.2022 (07:00)     Sekcia zajimavosti

V zimě je naše pokožka vystavena opravdu drsnému zacházení. Teploty pod nulou, sněžení, ostrý vítr a další rozmary počasí mohou být pro lidskou pokožku někdy až bolestivé. Jak se proti zimnímu počasí ochránit a bránit? Řešením může být kolagen. Jaké jsou jeho vlastnosti, kdy se používá a proč byste mu měli dát šanci? Co je

 

Dcera chtěla na váš koncert, ale včera zemřela. Separ o smrti i lásce k hudbě

Zdroj Zdroj: idnes.cz     15.10.2023 (00:00)     Sekcia zajimavosti

Pod potetovanou maskou jednoho z nejpřímočařejších rapperů na česko-slovenské scéně se skrývá nejen přemýšlivý a inteligentní podnikatel, jehož hlavní příjmy již dávno netečou z hudebního byznysu. Separ se během rozhovoru ukázal také jako citlivý a vnímavý člověk, který se úspěšně pere s životem i dává sílu jiným.

 

Lidstvo je v procesu sebezničení. Recept na přežití mají indiáni, říká etnolog

Zdroj Zdroj: idnes.cz     15.08.2023 (20:00)     Sekcia zajimavosti

Od brazilského pralesního kmene Yawalapiti dostal jméno Atapana, tedy List zelené palmy. Etnolog Mnislav Zelený se o indiánské kmeny v Jižní Americe zajímá déle než padesát let. Díky tomu se stal uznávaným odborníkem na život a kulturu amazonských etnik. Zároveň sleduje, jak jejich svět zaniká pod náporem moderní civilizace.

 

Znečištěná voda v oceánech rozpouští žraloky zaživa

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     01.09.2020 (09:06)     Sekcia zajimavosti

Vědecký tým z University of Cagliari nedávno odhalit další smutný důsledek působení člověka na citlivý oceánský ekosystém, když podrobněji prozkoumal ulovenou máčku černoústou (Galeus melastomus) s výrazným poškozením zubů a kůže. Odborníci totiž zjistili, že jde o důsledek života v kontaminované vodě. Ať už okyselování oceánů souviselo s klimatickými změnami, chemickým znečištěním, případně kombinací obojího,

 

Potvrzeno! Vnímání barev se s přibývajícím věkem liší!

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     05.02.2024 (14:00)     Sekcia zajimavosti

Na počátku února přišli kalifornští vědci se zajímavým zjištěním. Dle jejich poznatků totiž existuje významný rozdíl mezi tím, jak mladí a staří jedinci vnímají barvy. Odlišnosti přitom nemají na svědomí oči, ale mozek! Jedná se o vůbec první studii, které se podařilo prokázat, že s přibývajícím věkem je lidský mozek méně citlivý na intenzitu barev

 

Lidové pranostiky jsou neužitečné chiméry, vysvětluje meteorolog Dvořák

Zdroj Zdroj: idnes.cz     28.02.2021 (00:00)     Sekcia zajimavosti

Nedělejme si iluze, že by deštivé chladnější počasí posledních měsíců znamenalo obrat v globálním oteplování. Meteorolog Petr Dvořák v rozhovoru pro Magazín Mladé fronty DNES vyvrací i další zažité mýty o počasí. Snad jen ta medardovská si podle něj správně všimla evropského pseudomonzunu.

 

Opilce omylem mumifikovali. Pohřbu se dočkal až nyní, po 128 letech

Zdroj Zdroj: idnes.cz     01.11.2023 (00:00)     Sekcia zajimavosti

Život strávil na okraji společnosti, zato po smrti v roce 1895 se stal celebritou. Díky tomu, že jej pohřební ústav omylem mumifikoval a že úřady neznaly jeho jméno. Dostal přízvisko Stoneman Willie a stal se ikonou amerického Readingu. Vlastně trochu podivným kumpánem tamních obyvatel. Nyní se dočkal navrácení pravého jména a pohřbu.

 

Nazvěme ji po cizácích. Syfilis dostávala jméno po neoblíbených národech

Zdroj Zdroj: idnes.cz     09.02.2023 (00:00)     Sekcia zajimavosti

Francouzská nemoc, tak jí říkali italští lékaři. Francie ji znala naopak jako neapolskou chorobu. Pro Poláky byla německou nemocí, ruský název odkazoval zase na nepřátelské polské sousedy. Přijít na jméno syfilis bylo pro mnohé národy docela snadné. Pojmenovávaly ji po svých sousedech anebo nepřátelích.

 

Poručíme větru, dešti. Počasí jako pomocník, zbraň i protivník

Zdroj Zdroj: idnes.cz     11.08.2020 (00:00)     Sekcia zajimavosti

Zařídit, aby se postupující vojska zahalila do neprostupné mlhy, zastavit déšť, který mění prašné cesty na rozbahněná koryta. A v dobách míru zajistit vydatné srážky pro usychající pole, případně zbavit se ničivých hurikánů a krupobití. Snaha kontrolovat průběh počasí je s lidmi už dlouho, ale zatím rozhodně nevychází podle představ.

 

Dneska bude pošmourno, budete nakupovat?

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     27.04.2023 (10:00)     Sekcia zajimavosti

Nejspíš jste si toho ještě nevšimli, ale počasí ovlivňuje naše nákupní preference víc, než bychom bývali řekli. Doslova každou třetí věc kupujeme podle toho, jak je venku. Větší vliv na spotřební chování má jen stav ekonomiky. Marketéři se tomu logicky přizpůsobují. Počasí je univerzální faktor ovlivňující nákupní chování, náladu i vnímavost nejen k marketingovým sdělením

Bude se zkoumat vesmírné počasí

Artemis I znovu neodstartuje, plány NASA překazilo počasí

Několik tipů na moderní pánské boty pro slunný podzim

Extrémní počasí bude hlídat česká družice SOVA

Byl jsem slavnější než Gustav Husák, vzpomíná Pavel Pavel na stěhování soch

Bez objevu hieroglyfů by měl smůlu i Tutanchamon. Nikdo by ho nenašel

Rentgenové oči mužů. Kde je hranice mezi obdivem a šmírováním

Al Capone byl svého času rocková hvězda, říká autor gangsterských komiksů

Smrt má jméno důvěřivost. Zbaběle zabil otce, který dal slib svým dětem

Pád hvězdy němých filmů. „Tlouštíka“ Arbuckla zničila zvrácená aféra

Přesnost předpovědi se hodně posunula, pomáhá umělá inteligence, říká meteorolog

Otrava a bičování. Sexuální násilí páchal de Sade na prostitutkách i žebračkách

Malý krůček v záchraně luskounů má jméno Šiška

Architekti jsou lékaři míst a měst, říká talentovaný Ondřej Chybík

Se svým „gangem“ páchal rvačky a nehody v zahraničí. Dnes dohlíží i na Štáfka

Obr s erekcí má jméno. Byl to Herkules, shromažďoval obranu před Vikingy

Sigmund Freud byl falešným prorokem s vlastní sektou, říkala jeho vnučka

Svět bez satelitů: krok do průšvihu

„Zrádce“, který nezradil. Propaganda udělala z generála Syrového kolaboranta

Klimatické extrémy mohou zvyšovat agresivitu pavouků

Návrat běžného nachlazení

Opičí zadek. Středověcí labužníci milovali ovoce s vulgárním jménem

Před pornem jsem uspávala při operacích, směje se Camilla Creampie

Krásnější tvář jsem nerekonstruoval, říká o středověké ženě expert

Co dostanete, když zkřížíte deltu a omicron?

Červenec je podle Čechů a Slováků měsícem pikniků

Přemíra kořisti i plavců. Pro útoky žraloků existuje řada vysvětlení

Přivítejte ty největší módní trendy tohoto podzimu

Lesk a stín nanostříbra: Co všechno v těle dokáže?

Carl Woese: Velká revoluce v říši těch nejmenších

David Benett zemřel

Prokop Diviš: Génius, který chtěl zkrotit bouřky

Skrývá se řešení klimatické krize v měsíčním prachu?

Češi pošlou do vesmíru SOVu

 
Počasí Kurzy

1 € = 27.453   CZK

1 € = 0.7276   GBP

1 € = 1.0736   CHF

1 € = 4.1582   PLN

1 € = 1.1168   USD

Program

Markíza19:00 TELEVÍZNE NOVINY

 

Jednotka19:55 Góly - body - sekundy

 

Dvojka20:00 Záznam zo žrebovania: KENO 10, Keno Joker, Loto, Joker, Loto 5 z 35 (B)

 

JOJ19:30 NOVINY TV JOJ

 

Kompletný tv program

Reality Horoskopy

Beran: Ak sa vás partner pýta, ako využijete voľné dni, vy sa pýtajte, ako si ich predstavuje. Je možné, že sa s vami bude chcieť pochváliť a pozve vás medzi priateľov, na ich úsudku mu veľmi záleží.

Býk: Dnes zacítite pocit naplnenia a úspechu. A ak sa darí vám, vaši priatelia a známi môžu rovnako počítať s vašou podporou a pomocou. Čaká vás množstvo pracovných aj súkromných stretnutí, kde prejavíte svoju schopnosť prejaviť účasť a poskytnúť cennú radu.

Blíženci: Dnes je váš deň, tak to využite. Poteší vás nejaká dobrá správa. Všetko sa pohne dopredu. Rozdávajte okolo seba úsmevy a ukazujte veselú tvár, lebo nie ste tak chudí, aby ste trocha šťastia nemohli dať.

Rak: Ak sa budete dnes predbiehať v rade alebo nebudete radu rešpektovať, môžete prísť domov dosť zničený. Na vašom okolí potom bude vysvetliť vám, prečo tomu tak je.

Lev: Ak sa chcete hádať, uvedomte si, že deň vám dáva energiu, takže máte dosť síl, aby ste neuhli a vytrvali až do víťazného konca. Buď uhnete, alebo deň zakončíte ujmou na zdraví.

Panna: Dnes vám uspokojenie môže prinášať iba láska, ale pretože váš nepružný a konzervatívny postoj môže hocikoho odradiť, voľte radšej úsmev. Ak sa k vám opačné pohlavie dnes priblíži, využite svoje šance.

Váhy: Plný energie budete iba v dopoludňajších hodinách. Celý ďalší zbytok dňa budete vyžadovať citlivejšie a jemnejšie zachádzanie. Ak si to navzájom poskytnete s ostatnými, budete celkom v príjemnej pohode.

Štír: Neprehrabávajte vrecká svojmu partnerovi! List od nelegálneho partnera tam síce neobjavíte, ale mohli by ste nájsť podrobný rozpis všetkých domácich prác, ktoré chce vo voľných dňoch stihnúť, čo by vás spoľahlivo otrávilo.

Střelec: Nesmiete sa stať panovačnými až diktátorskými. Mohlo by to mať netušené následky. Hľadajte svoje prednosti a verte, že ste dobrý taký, aký ste. Vo vzťahu máte potrebu väčšej istoty, alebo by ste radi realizovali niečo, čo vám už dlho vŕta v hlave.

Kozoroh: Dovoľte si byť voľný a ničím nezaťažený, aj keď je situácia neúnosná a vy máte pocit, že sa vám niečo vymklo z rúk.

Vodnář: Vaša dnešná fyzická odolnosť sa nedá porovnávať so silnejším znameniami horoskopu. Potreba odpočinku je u vás proste vyššia, a tak pozorne vnímajte signály vášho tela, ktoré poukazuje na preťaženie organizmu.

Ryby: Pozor dajte pri vysvetľovaní hocičoho. Budete hovoriť rýchlejšie než normálne a môžete nechtiac vyrobiť dosť veľký trapas. Pokiaľ nemusíte, radšej sa k ničomu nevyjadrujte, najmä nie písomne.

Ďalšie horoskopy