Kdo žil v Antarktidě před 40 miliony let?

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     27.04.2020 (12:24)     Sekcia zajímavosti

Uznávaný odborný časopis Scientific Reports v nedávné době přinesl informaci o zkamenělinách nalezených v Antarktidě. Objevy totiž dokládají na tomto nehostinném místě přítomnost žab. Odborníci nalezli fosilie obojživelníků na ostrově Seymour, jenž se nachází poblíž nejjižnější části Jižní Ameriky. Z pozůstatků je patrné, že žabky byly velké zhruba 5 centimetrů a existuje určitá podobnost s celý článek

Související články
 
Ďalšie články
 

Thwaites v ohrožení! Kdy se obří ledovec rozpadne na tisíc kousků?

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     20.12.2021 (14:00)     Sekcia zajimavosti

O problematice tání ledovců se sice vášnivě hovoří dnes a denně, ale jiskřička naděje přesto pozvolna vyhasíná. Do černého scénáře bohužel zapadá i nová zpráva o mohutném ledovci Thwaites na Antarktidě, kterému podle vědců zvoní hrana… Plovoucí část jednoho z největších ledovců na Antarktidě nazvaného Thwaites by se mohla v příštích pěti až deseti letech

 

Bez narkózy vyřízl sám sobě apendix. Chirurg Rogozov si tak zachránil život

Zdroj Zdroj: idnes.cz     26.04.2021 (14:00)     Sekcia zajimavosti

Je to příběh plný odhodlání, odvahy i štěstí. Bez toho by Leonid Rogozov v dubnu roku 1961 zemřel. Ruský lékař si před 60 lety na Antarktidě sám odoperoval zanícené slepé střevo bez narkózy.

 

Dávné vymírání měla možná na svědomí supernova

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     15.07.2021 (14:11)     Sekcia zajimavosti

Vědci již dlouhou řádku let zkoumají, jak by supernovy mohly ovlivnit život na Zemi. Čerstvá studie naznačuje, tento vliv může být fatální. Své o tom mají vědět živočichové, kteří naši planetu obývali před 2,6 miliony lety. Zhruba před 2,6 miliony let explodovala ve vzdálenosti kolem 160 světelných let jedna nebo více supernov. Ve stejné době

 

Jak se pářili termiti před 40 miliony lety?

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     28.03.2024 (09:00)     Sekcia zajimavosti

Vědci nalezli v třetihorním baltském jantaru důkazy, že nejen vzhled hmyzu, ale také jeho chování je konzervováno desítky milionů let. Přibližně před 40 miliony let se termití pár druhu Electrotermes affinis zrovna věnoval námluvám, když uvízl v lepkavé pryskyřici stromu a navždy zůstal uvězněn ve zkamenělém jantaru. Tato dosud jediná známá fosilie páru termitů poskytla vědcům

 

Jak chutná bazalka pod vodou?

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     06.10.2022 (10:00)     Sekcia zajimavosti

Nachází se 8 metrů pod mořskou hladinou a bují jahodami, mátou, rozmarýnem i rajčaty. Po Mezinárodní vesmírné stanici, Marsu a Antarktidě je podmořská farma dalším kouskem skládačky, která má ve výsledku vytvořit pěstování budoucnosti… Výzkumný projekt, pro který se vžilo označení „Nemova zahrada“ se značné pozornosti těší už od roku 2012, kdy jej společnost Ocean

 

Katastrofa klepe na dveře

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     25.10.2020 (23:38)     Sekcia zajimavosti

Scénář jako z katastrofického filmu? I to může hrozit, pokud budou ledovce v Antarktidě tát stejně rychle, jako je tomu nyní. Němečtí vědci z Institutu pro výzkum změny klimatu v Postupimi ve spolupráci s Postupimskou univerzitou a newyorskou Kolumbijskou univerzitou na simulaci ukázali, že například New York, Londýn, Hamburk či Tokyo mohou v budoucnu zasáhnout

 

Ztracená a znovu nalezená

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     10.03.2022 (14:57)     Sekcia zajimavosti

Loď Endurance opustila Jižní Georgii a vypravila se k Antarktidě 5. prosince 1914. Expedice Brita Ernesta Shackletona však dobře nedopadla, třístěžňová plachetnice uvízla v ledu a následně se potopila. Nyní, po více než 100 letech, byla znovu objevena.   O nález se zasloužila vědecká expedice, vyslaná z Jihoafrické republiky, vybavená špičkovými technologiemi, která po lodi

 

Vytrvalý plavec

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     18.11.2021 (08:00)     Sekcia zajimavosti

Novozélanďan Harry Singh byl velice překvapen, když na pobřeží jižně od města Christchurch objevil tučňáka, navíc ne tak ledajakého tučňáka, nýbrž tučňáka kroužkového (Pygoscelis adeliae), jenž žije výhradně na Antarktidě, z čehož plyne, že tvor musel urazit neuvěřitelných více než 3000 kilometrů.   „Tučňák vypadal osaměle a dezorientovaně. Celou hodinu se ani nepohnul a zdál

 

E.T. čeká na aukci. Prodat se má až za tři miliony dolarů

Zdroj Zdroj: idnes.cz     02.12.2022 (00:00)     Sekcia zajimavosti

Je konstruktérskou perlou i význačným artefaktem moderní kinematografie, neschází mu přitom roztomilost, pro mnohé dýchá nostalgií. Nyní se chystá kovová kostra E. T. – Mimozemšťana změnit bydliště. Svého nového domácího se dočká na aukci v Beverly Hills. Očekává se, že se prodá až za tři miliony dolarů, tedy za více než 74 milionů korun.

 

S Masarykovou univerzitou do Antarktidy i do vesmíru

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     18.01.2022 (06:55)     Sekcia zajimavosti

Vědci z brněnské přírodovědecké fakulty tráví již několikátou sezónu na základně v Antarktidě, kde zkoumají změny tamních ledovců a věčně zmrzlé půdy, ale také chování tuleňů, lachtanů nebo rypoušů. Astrofyzici zase v minulém týdnu vyslali do vesmíru miniaturní detektory, díky nimž mohou monitorovat záblesky gama záření. Do všech těchto aktivit se přitom postupně zapojují i studenti a studentky.

Tragédie na jižním pólu: Antarktické ledovce se zmenšují nejrychleji v dějinách

Nová studie vyvrátila předpoklad o evoluci moderních ptáků

S brněnskou přírodovědeckou fakultou do Antarktidy i do vesmíru

Dávní žraloci vnímali hořkou chuť

Pomocí satelitů vědci na Antarktidě odhalili kolonii tučňáků císařských

Létající obr své doby

Proč vymřel největší lidoop všech dob?

Dinosaurus do kapsy

Projekt CROCODILE: Inteligentní doprava Evropy

Obsah žaludku 465 milionů let starého trilobita

40 milionů let stará láska zachovaná v jantaru

Saturnovy prstence jsou zřejmě pozůstatkem rozdrceného měsíce

Drahé monstrum. Triceratops se prodal za 171 milionů korun

Megalodon: Skutečně je super predátor postrachem minulosti?

Krabi: Vrcholný majstrštyk evoluce?

Dinosauři vymřeli na jaře!

I když na tuberkulózu existuje lék i očkování, vymýtit se jí dosud nepovedlo

Už dinosauři věděli, co je kašlání a kýchání

Byl megalodon skutečně mega?

Pravěká velryba s nohama a krokodýlím čumákem sužovala oceány i souš

Plaz přezdívaný „tank z triasu“ byl bratrancem dnešního krokodýla

Kde najdete to nejlepší parkování na letišti Vídeň

Co se dělo po dopadu asteroidu Chicxulub?

Život lvího alfa samce není pohoda. Neustálý souboj, říká šéf dvorské zoo

Samci museli být při páření opatrní, popisuje expert na dinosaury

Zélandie, osmý světadíl, odhaluje tajemství svého vzniku i dobu potopení

Zelený drahokam spadl z nebe. Vltavíny jsou českým a moravským unikátem

520 milionů let stará fosilie pravěkého členovce objevena v Číně

V Indii byly objeveny pozůstatky hada, který mohl být nejdelším na světě

Dopad Chicxulubského asteroidu vyvolal globální tsunami o výšce až 4,5 km!

Proč žije tolik jedovatých zvířat právě v Austrálii?

Dokonalá loupež obrazů za miliony dolarů. Pachatele odhalila až FBI

Když dobrota škodí. Jak zdravotníci z WHO otrávili půlku Bangladéše

Autogramy za miliony. Sběratel vysvětluje, proč je Gottwald dražší než Masaryk

 
Počasí Kurzy

1 € = 27.453   CZK

1 € = 0.7276   GBP

1 € = 1.0736   CHF

1 € = 4.1582   PLN

1 € = 1.1168   USD

Program

Markíza19:00 TELEVÍZNE NOVINY

 

Jednotka19:55 Góly - body - sekundy

 

Dvojka20:00 Záznam zo žrebovania: KENO 10, Keno Joker, Loto, Joker, Loto 5 z 35 (B)

 

JOJ19:30 NOVINY TV JOJ

 

Kompletný tv program

Reality Horoskopy

Beran: Ak sa vás partner pýta, ako využijete voľné dni, vy sa pýtajte, ako si ich predstavuje. Je možné, že sa s vami bude chcieť pochváliť a pozve vás medzi priateľov, na ich úsudku mu veľmi záleží.

Býk: Dnes zacítite pocit naplnenia a úspechu. A ak sa darí vám, vaši priatelia a známi môžu rovnako počítať s vašou podporou a pomocou. Čaká vás množstvo pracovných aj súkromných stretnutí, kde prejavíte svoju schopnosť prejaviť účasť a poskytnúť cennú radu.

Blíženci: Dnes je váš deň, tak to využite. Poteší vás nejaká dobrá správa. Všetko sa pohne dopredu. Rozdávajte okolo seba úsmevy a ukazujte veselú tvár, lebo nie ste tak chudí, aby ste trocha šťastia nemohli dať.

Rak: Ak sa budete dnes predbiehať v rade alebo nebudete radu rešpektovať, môžete prísť domov dosť zničený. Na vašom okolí potom bude vysvetliť vám, prečo tomu tak je.

Lev: Ak sa chcete hádať, uvedomte si, že deň vám dáva energiu, takže máte dosť síl, aby ste neuhli a vytrvali až do víťazného konca. Buď uhnete, alebo deň zakončíte ujmou na zdraví.

Panna: Dnes vám uspokojenie môže prinášať iba láska, ale pretože váš nepružný a konzervatívny postoj môže hocikoho odradiť, voľte radšej úsmev. Ak sa k vám opačné pohlavie dnes priblíži, využite svoje šance.

Váhy: Plný energie budete iba v dopoludňajších hodinách. Celý ďalší zbytok dňa budete vyžadovať citlivejšie a jemnejšie zachádzanie. Ak si to navzájom poskytnete s ostatnými, budete celkom v príjemnej pohode.

Štír: Neprehrabávajte vrecká svojmu partnerovi! List od nelegálneho partnera tam síce neobjavíte, ale mohli by ste nájsť podrobný rozpis všetkých domácich prác, ktoré chce vo voľných dňoch stihnúť, čo by vás spoľahlivo otrávilo.

Střelec: Nesmiete sa stať panovačnými až diktátorskými. Mohlo by to mať netušené následky. Hľadajte svoje prednosti a verte, že ste dobrý taký, aký ste. Vo vzťahu máte potrebu väčšej istoty, alebo by ste radi realizovali niečo, čo vám už dlho vŕta v hlave.

Kozoroh: Dovoľte si byť voľný a ničím nezaťažený, aj keď je situácia neúnosná a vy máte pocit, že sa vám niečo vymklo z rúk.

Vodnář: Vaša dnešná fyzická odolnosť sa nedá porovnávať so silnejším znameniami horoskopu. Potreba odpočinku je u vás proste vyššia, a tak pozorne vnímajte signály vášho tela, ktoré poukazuje na preťaženie organizmu.

Ryby: Pozor dajte pri vysvetľovaní hocičoho. Budete hovoriť rýchlejšie než normálne a môžete nechtiac vyrobiť dosť veľký trapas. Pokiaľ nemusíte, radšej sa k ničomu nevyjadrujte, najmä nie písomne.

Ďalšie horoskopy