Už vím, proč je pivo superpotravina a kde se vzalo
Zdroj: idnes.cz 15.05.2020 (13:31) zajímavosti
Každý ví, co je pivo. Aspoň každý v Česku, kde se jedná o národní nápoj a všichni mu rozumí. Podobně jako fotbalu. Ale je tomu opravdu tak? Víme, kde se pivo vzalo, jak se měnilo, jak se vaří dnes, kolik je s jeho vařením práce? celý článek
Zeď démonů: obrazy světců v norském kostele skrývají postavy satanů
Zdroj: idnes.cz 16.11.2021 (00:00) zajimavosti
Stačí se k malbám přiblížit. Obrazy světců se v mžiku promění ve stovky, tisíce malých zplozenců pekla. Dlouho nebylo zřejmé, jak se strašlivé dílo na stěnách norského venkovského kostela vzalo. Pak se zjistilo, že demonveggen, zeď démonů, namaloval slovutný norský restaurátor Gerhard Gotaas. Pořád zbývá odpovědět na dotaz proč.
České pivo je vyladěné k dokonalosti, říká šéf pivovarského výzkumu
Zdroj: idnes.cz 27.05.2021 (10:00) zajimavosti
Češi stále patří mezi pivní rekordmany. Pití piva je součástí naší kultury a národní pýchou. I proto každý Čech podle statistického úřadu vypije rok co rok v průměru kolem 280 půllitrů. To je zhruba pět velkých a jedno malé pivo týdně. „České pivo je vyladěné k dokonalosti,“ podotýká Tomáš Brányik, ředitel Výzkumného ústavu pivovarského a sladařského.
Vařili naši předci v kladinské situle pivo?
Zdroj: 21stoleti.cz 16.11.2022 (09:00) zajimavosti
V roce 2017 byla u malé vesnice Kladina na Pardubicku nalezena bohatě zdobená bronzová situla, vysoká nádoba ve tvaru vědra, kterou odborníci datují do pozdní doby bronzové, zhruba 800 let před naším letopočtem. Nyní zjistili, že se v ní pravděpodobně vyrábělo bylinné pivo. Pokud je to pravda, jednalo by se o nejstarší kdy nalezený důkaz o přípravě
OBRAZEM: Na pivo se tu prý stavili křižáci. Z hospody dýchají staletí
Zdroj: idnes.cz 04.10.2023 (00:00) zajimavosti
Stojí na propletenci jeskyní, v jejích sklepeních kdysi bývala sluj pro kohoutí zápasy, je plná tajemných zákoutí. Je prostoupená historií. Hospoda Ye Olde Trip to Jerusalem v Nottinghamu má renomé nejstaršího anglického pubu. Na pivo se tu podle legendy měli v roce 1189 stavit křižáci krále Richarda Lví srdce na své jeruzalémské výpravě.
Slušné číslo z Karlovky: Na Matematicko-fyzikální fakultě vzniklo další unikátní pivo
Zdroj: 21stoleti.cz 18.11.2021 (13:36) zajimavosti
Univerzita Karlova spolu s Výzkumným ústavem pivovarským a sladařským navázala na již existující silné pivo „Pěkný číslo“ s charakteristickým číslem „pí“ ve znaku a vyvinula zbrusu nový nealkoholický nápoj, který by se mohl, na rozdíl od předchůdce, podávat i na půdě školy.   Jde o tzv. „Slušné číslo“, které má osvěžující chuť, ušlechtilé chmelové aroma
Pivo se zmrzlinou? Proč ne, říká pivní znalec Jan Kočka
Zdroj: idnes.cz 26.07.2020 (00:00) zajimavosti
Zlatavý hořký nápoj považujeme za posvátný. Patříme mezi top světové pivní konzumenty. A zažíváme erupce pivní pestrosti. „V každém městě je hospoda, kde se točí něco zajímavého,“ říká v magazínu Víkend pivní znalec Jan Kočka. Na léto doporučuje lehčí, pšeničná piva a kyselejší, například spontánně kvašená.
Lidský mozek překrucuje vzpomínky. Proč si některé nedokážeme vybavit
Zdroj: idnes.cz 24.07.2021 (20:00) zajimavosti
Co je to „vzpomínkový boom“ a proč se nám nejvíc důležitých událostí vybavuje z doby mezi 15. a 30 rokem věku? Proč máme rádi retro nebo proč je ve vzpomínkách životní partner pro Čechy podobně důležitý jako řidičák pro Američany? Výzkumy autobiografické paměti nabízejí pozoruhodná zjištění.
Proč měly vlasy magickou moc? Etnolog o krutých rituálech i pověrčivosti sportovců
Zdroj: idnes.cz 01.03.2023 (20:00) zajimavosti
Co dělá lidi lidmi? A co nás odpradávna až po dnešek spojuje? Různosti a stejnosti života, jak je prožívají lidé z celého světa, zkoumá etnolog a publicista Martin Rychlík. Například to, proč se kdysi lidé začali tetovat a proč to dělají dodnes. Vypráví třeba i o dávných rituálech, které z dětí činily dospělé – proč byly často kruté? A kde jsou kořeny humoru?
Už vím, proč je chmel kořením piva a že na Žatecku máme poklad
Zdroj: idnes.cz 28.08.2020 (00:00) zajimavosti
Stejně jako se žádná kuchyně neobejde bez koření, neobejde se pivo bez chmele. Ten se jako základní přísada do piva používá už nejméně tisíc let. Záplava odrůd chmele po celém světě dává pivu rozmanitou chuť, hořkost a také trvanlivost. Z této rostliny se stal poklad a ceněná komodita, z pěstitelů celebrity i vědečtí výzkumníci diskutující o alfa- či beta-hořkých kyselinách. Z pivařů pak mudrlanti, kteří se dohadují, zda neměl sládek použít místo českého Kazbeku třeba americkou Citru.
Smrt hladem a zimou ve srubu plném jídla. Tragédie v Yuba County zůstává záhadou
Zdroj: idnes.cz 28.02.2024 (00:00) zajimavosti
Proč pětice mladých mužů vyjela autem do hor Sierra Nevady, se neví. Proč tam vyrazili do závějí v lehkých bundičkách, se neví. Proč jeden z nich zemřel na podchlazení a vyhladovění ve srubu plném paliva a jídla, se neví též. Proč další tři zahynuli v okolí, též ne. Ani to, jak dopadl poslední z party. Tragédie z Yuba County zůstává mystériem.
Nezastavitelný. Dvakrát přežil vlastní smrt, snů se však nevzdal
Sebevraždy v Česku. Statistiky vedou muži a oběšení, přibývá dospívajících
Květiny ve folkloru a mytologii
Vztah Karla IV. k židům mu ke cti neslouží, říká Vlastimil Vondruška
Vnitřní panika stárnoucích mužů. Proč přibývající roky snášejí hůř než ženy
Ženy odhalí lež mnohem snadněji než muži. Může za to evoluce, říká psycholog
VIDEO: AR-15 se stala legendou a součástí americké kultury
Nejznámější kasina na světě a proč jsou mobilní kasina před nimi
Droga zvaná moc. Proč lidi přitahuje a jak je dokáže změnit
Sex téhož pohlaví dává pro rozmnožování smysl. Aspoň teoreticky
Proč toužíme po jídle, které nás utěší?
Ženy nalevo, muži napravo. Proč máme knoflíky opačně, budí divoké teorie
Československo hrubě podcenilo vliv šlechty, vysvětluje historik Hořejš
Proč necítíme vlastní tělesný pach stejně dobře jako pachy ostatních?
Proč se tropické cyklóny netvoří u rovníku?
Proč se děti tak rychle učí a dospělí už ne?
Sex s roboty. Studie odhalila, koho láká a proč. Patříte mezi zájemce?
Proč lidé a lidoopi nemají ocas?
Obří opice měly tři metry a čtvrt tuny. Věda teď zjistila, proč vyhynuly
Proč se (ne)vyplatí rozmnožovat se pohlavně?
Noční můra letního cestování: Co může za pach zpocených lidí?
Klima se může zvrátit v ochlazování. To by byl teprve průšvih, říká biolog
Proč je ideální volbou transplantace vlasů na podzim?
Co vše ovlivňuje naše rozhodnutí a proč podvodníci volají večer. Vědec vysvětluje
Jak žili na středověkém hradě. Při obléhání museli strašně trpět, říká kastelolog
Proč žije tolik jedovatých zvířat právě v Austrálii?
Geniální mozky na lovu. Čeho se bojí dentoskalpofobik a co je běžec indický?
Mlaskání je v Číně připomínka hladu, zamilovaní čumí všude stejně, říká biolog
Nejsem člověk, co tlačí na věci a táhne je na sílu, říká MOgirl Marley
Proč jsou starší lidé náchylnější ke chřipce?
Zpátky do budoucnosti aneb proč jsou klasické tenisky opět v módě?
Falešný pracovník kriminálky vraždil. Měl z toho 60 korun a 20 let vězení