Zákeřná bakterie způsobuje vážná onemocnění malých dětí

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     23.06.2020 (14:48)     Sekcia zajímavosti

Haemophilus influenzae typu b – složitý název bakterie, která dokáže být velmi nebezpečná zejména pro malé děti. Proto se proti ní očkuje už od 9. týdne věku a očkovací látka je součástí povinné hexavakcíny. V čem tkví zákeřnost této bakterie a jaká onemocnění může vyvolat? Haemophilus influenzae (Hib) je bakterie, která se u člověka vyskytuje celý článek

Související články
 
Ďalšie články
 

Na zápal plic umírá více Čechů než při autonehodách

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     20.11.2020 (22:20)     Sekcia zajimavosti

Zápal plic nebo meningitida jsou jedny z mnoha závažných nemocí, které způsobuje bakterie pneumokoka. Zápal plic dokonce zapříčiní třikrát více úmrtí než dopravní nehody. Odborníci se shodují, že nejúčinnějším způsobem prevence pneumokokové infekce je očkování. Podle výzkumu společnosti IPSOS v populaci nad 50 let ale o této možnosti ví pouhých 17 % dotázaných. Kromě dětí

 

Alkohol není jen cirhóza, způsobuje i rakovinu

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     03.02.2021 (18:00)     Sekcia zajimavosti

O škodlivost alkoholu není pochyb. Snad každý ví, že nadměrné pití s sebou nese řadu zdravotních i sociálních rizik. Málokdo ale zřejmě tuší, že alkohol může vyvolat i onkologická onemocnění. Zatímco hrozbu cirhózy jater či poškození mozku si v důsledku dlouhodobé závislosti na alkoholu uvědomuje většina Čechů, o tom, že alkohol způsobuje také rakovinu, se

 

Tichý „zabiják“ zraku

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     11.02.2021 (11:37)     Sekcia zajimavosti

Blíží se Světový týden glaukomu, který připadá na 7. – 13. března 2021. Jeho cílem je upozornit na rizika onemocnění zeleným zákalem. Tato oční choroba pozvolna ničí zrak a způsobuje částečnou až úplnou slepotu. Včasná prevence ho pomůže odhalit a zpomalit. Víte, kdy jste naposled absolvovali preventivní prohlídku? „Glaukom neboli zelený zákal je onemocnění, u

 

Bakterie v ústech nejen na obtíž

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     21.10.2020 (07:00)     Sekcia zajimavosti

Pojem bakterie je vnímán obecně spíše negativně, avšak skupina vědců z přírodovědeckého muzea v Denveru v USA prokázala, že bakterie mohou být zdraví dokonce prospěšné. Výzkum, zveřejněný v odborném časopise Scientific Reports, spočíval v odebrání vzorků bakterií z úst 366 dospělých a dětských návštěvníků muzejní expozice o lidské chuti a v jejich následném porovnání s

 

Děti z měst jsou zdatnější než děti z vesnic, říká studie

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     26.05.2021 (07:31)     Sekcia zajimavosti

Děti z velkých měst jsou fyzicky zdatnější než děti z vesnic a malých obcí. Platí to u všech věkových kategorií, především u dětí ve věku devět až jedenáct let. Uvedl to ve své studii Sazka olympijský víceboj, který sledoval výkonnost českých dětí za posledních 10 let. Na žebříku srovnání krajů zaujímají ve zdatnosti první pozice

 

Češi zkoumají geny, kvůli kterým vážně onemocní tisíce dětí ročně. Urychlují tak vývoj účinné léčby

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     15.02.2024 (09:00)     Sekcia zajimavosti

Existuje skupina onemocnění, v 95 % zatím neléčitelných, jimiž celosvětově trpí více lidí, než je pacientů s rakovinou a AIDS dohromady. Přesto jsou nazývána jako vzácná onemocnění, protože na každé z nich připadá jen několik stovek či desítek pacientů. Vzácných onemocnění je však známo okolo 7000 a v ČR jimi trpí půl milionu osob (a

 

Plasty jsou zhoubou naší civilizace, spasí nás bakterie, které ho žerou?

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     18.07.2023 (15:00)     Sekcia zajimavosti

Plasty jsou všude kolem nás a stávají se hrozbou, zaplavily už dokonce i světové oceány. Vědci se proto snaží přijít na způsob, jak se jich snadno zbavit. Na pomoc si přizvali bakterie a houby. Už v roce 2016 objevili japonští vědci, poblíž továrny recyklující plastové láhve u přístavu Sakai, bakterie Ideonella sakaiensis, které požírají plasty.

 

Vakcinací ke zdravější kůži?

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     19.12.2022 (14:00)     Sekcia zajimavosti

Každý den je ve Spojených státech 9500 osobám diagnostikována velice zákeřná rakovina kůže. Za oceánem jde o nejčastější formu rakoviny, která denně připraví o život nejméně dva nemocné. V blízké budoucnosti by se však karta mohla obrátit, a to ve prospěch vědy. Za nejzávažnějšího původce tohoto typu onemocnění je označován melanom, který vzniká v melanocytech,

 

Fejeton Jakuba Koháka: Od dětí se máme co učit

Zdroj Zdroj: idnes.cz     27.05.2020 (16:28)     Sekcia zajimavosti

„Téma dnešního písemného pojednání je mi nadmíru blízké. Děti a jejich pohled na svět. Celý život rád pozoruji jejich opravdovost,“ vyznává se Jakub Kohák, sám otec dvou malých synů.

 

Nesnižujte teplotu vody v bojleru pod 50 °C, zvyšuje se tím riziko nákazy legionellou

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     07.10.2022 (10:00)     Sekcia zajimavosti

Čelíme bezprecedentní energetické krizi, která se promítá do razantního zdražování cen energií. Proto se může zdát jako dobrý nápad snížit teplotu vody v bojleru. Jenže ekonomika provozu není všechno… Teplota by se měla ideálně pohybovat kolem 50 až 60 °C. Při jejím poklesu pod 45 °C významně vzrůstá riziko množení bakterie legionella, která způsobuje tzv. legionářskou

Proč mizí sex ze vztahu. Ničí ho muži v roli závislých dětí

Protikoronavirová opatření zdánlivě zbrzdila šíření meningokokových infekcí

Změna klimatu ničí houby i bakterie žijící v lesní půdě

Celiakie aneb nesnášenlivost lepku

Bakterie, které z plastů vyrábějí materiál podobný pavoučímu hedvábí

Nákaz masožravými bakteriemi v USA přibývá, co za tím stojí?

Léčba viru podobného HIV u opic je nadějí i pro lidstvo

Den vzácných onemocnění

Jak jde dohromady koronavirus a astma?

Bioinženýství přeměňuje odpad na látky s vyšší hodnotou, třeba bioplasty

Naděje pro srdce z Brna

Invazivní meningokokové onemocnění: V 68 % případech postihuje mladé do 24 let…

Novorozenecký screening bude v lednu rozšířen o další onemocnění

Pokroky ve výzkumu příčiny syndromu náhlého úmrtí kojenců

Elektrický mozkový implantát léčí deprese

Kvůli HPV se umírá zbytečně

Zlaté české ručičky eŽen…

Tak moc toužil po své žákyni. Z vraždy ho po čtyřiceti letech usvědčil podcast

Každý desátý Čech trpí astmatem

Blíží se konec malárie?

Lze Covid vyléčit vitamíny, alkoholem či bělícími prostředky? To opravdu ne…

Česká společnost investuje do řešení paradentózy

Jak mohou rostlinné léky pomoci v době rizika virových infekcí?

Děti s epilepsií: Jaké jsou jejich sny?

Vědci zastavili šíření malárie pomocí genetické modifikace komárů

Srdci nejvíce škodí dlouhé sezení

Extremisté byli během covidu aktivnější. Radikalizují děti, varuje odbornice

Úrazy očí u dětí

Na vině je znečištění a přenosný virus

Ikonu LGBT Harveyho Milka politik střelil přímo na radnici. Jen zabití, řekl soud

Střevní mikroflóra překvapuje

Očkujte své děti proti HPV

Proč se děti tak rychle učí a dospělí už ne?

Carl Woese: Velká revoluce v říši těch nejmenších

 
Počasí Kurzy

1 € = 27.453   CZK

1 € = 0.7276   GBP

1 € = 1.0736   CHF

1 € = 4.1582   PLN

1 € = 1.1168   USD

Program

Markíza19:00 TELEVÍZNE NOVINY

 

Jednotka19:55 Góly - body - sekundy

 

Dvojka20:00 Záznam zo žrebovania: KENO 10, Keno Joker, Loto, Joker, Loto 5 z 35 (B)

 

JOJ19:30 NOVINY TV JOJ

 

Kompletný tv program

Reality Horoskopy

Beran: Ak sa vás partner pýta, ako využijete voľné dni, vy sa pýtajte, ako si ich predstavuje. Je možné, že sa s vami bude chcieť pochváliť a pozve vás medzi priateľov, na ich úsudku mu veľmi záleží.

Býk: Dnes zacítite pocit naplnenia a úspechu. A ak sa darí vám, vaši priatelia a známi môžu rovnako počítať s vašou podporou a pomocou. Čaká vás množstvo pracovných aj súkromných stretnutí, kde prejavíte svoju schopnosť prejaviť účasť a poskytnúť cennú radu.

Blíženci: Dnes je váš deň, tak to využite. Poteší vás nejaká dobrá správa. Všetko sa pohne dopredu. Rozdávajte okolo seba úsmevy a ukazujte veselú tvár, lebo nie ste tak chudí, aby ste trocha šťastia nemohli dať.

Rak: Ak sa budete dnes predbiehať v rade alebo nebudete radu rešpektovať, môžete prísť domov dosť zničený. Na vašom okolí potom bude vysvetliť vám, prečo tomu tak je.

Lev: Ak sa chcete hádať, uvedomte si, že deň vám dáva energiu, takže máte dosť síl, aby ste neuhli a vytrvali až do víťazného konca. Buď uhnete, alebo deň zakončíte ujmou na zdraví.

Panna: Dnes vám uspokojenie môže prinášať iba láska, ale pretože váš nepružný a konzervatívny postoj môže hocikoho odradiť, voľte radšej úsmev. Ak sa k vám opačné pohlavie dnes priblíži, využite svoje šance.

Váhy: Plný energie budete iba v dopoludňajších hodinách. Celý ďalší zbytok dňa budete vyžadovať citlivejšie a jemnejšie zachádzanie. Ak si to navzájom poskytnete s ostatnými, budete celkom v príjemnej pohode.

Štír: Neprehrabávajte vrecká svojmu partnerovi! List od nelegálneho partnera tam síce neobjavíte, ale mohli by ste nájsť podrobný rozpis všetkých domácich prác, ktoré chce vo voľných dňoch stihnúť, čo by vás spoľahlivo otrávilo.

Střelec: Nesmiete sa stať panovačnými až diktátorskými. Mohlo by to mať netušené následky. Hľadajte svoje prednosti a verte, že ste dobrý taký, aký ste. Vo vzťahu máte potrebu väčšej istoty, alebo by ste radi realizovali niečo, čo vám už dlho vŕta v hlave.

Kozoroh: Dovoľte si byť voľný a ničím nezaťažený, aj keď je situácia neúnosná a vy máte pocit, že sa vám niečo vymklo z rúk.

Vodnář: Vaša dnešná fyzická odolnosť sa nedá porovnávať so silnejším znameniami horoskopu. Potreba odpočinku je u vás proste vyššia, a tak pozorne vnímajte signály vášho tela, ktoré poukazuje na preťaženie organizmu.

Ryby: Pozor dajte pri vysvetľovaní hocičoho. Budete hovoriť rýchlejšie než normálne a môžete nechtiac vyrobiť dosť veľký trapas. Pokiaľ nemusíte, radšej sa k ničomu nevyjadrujte, najmä nie písomne.

Ďalšie horoskopy