Mikrobiologové zkoumali, čím je znečištěný vzduch v domácnostech

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     05.08.2020 (13:17)     Sekcia zajímavosti

Guma z pneumatik, částice slunečního krému a dokonce i DNA chlamydie. Tým mikrobiologů pomocí analýzy filtrů čističek odhalil, co všechno se může objevit ve vzduchu v uzavřených místnostech. Když toužíme po ochlazení během horkých měsíců, přijde k duhu jednoduchý větrák, vějíř i vysoce účinný ventilátor. Co však víme o zvířeném vzduchu, který nás v domácnostech celý článek

Související články
 
Ďalšie články
 

Znečištěný vzduch je katem desetitisíců lidí

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     21.01.2023 (09:16)     Sekcia zajimavosti

Nedávná studie Harvardovy univerzity a dalších vědeckých pracovišť došla k závěru, že spalování fosilních paliv zkracuje každý rok život osmi milionům Britů. Další vědecké práce hovoří o jiných číslech, ale v jednom se shodují: špivaný vzduch je nekompromisním zabijákem. „Spalování fosilních paliv, jako je uhlí, benzin nebo nafta, může za smrt každého pátého člověka na

 

Špinavému vzduchu se nevyhneme

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     28.07.2022 (15:00)     Sekcia zajimavosti

Dýchat musí každý z nás a zhruba 99 % všech lidí na planetě dýchá znečištěný vzduch, varování vydala začátkem roku Světová zdravotnická organizace (WHO). Lze ještě někde dýchat zdravě? Je zcela alarmující, že podle aktuální zprávy, která počítá s novými normami, právě v důsledku znečištěného ovzduší každoročně předčasně zemře přibližně 7 milionů lidí. Komplikovat dýchání

 

Smrtelný koktejl pro vznik chorob: Změny klimatu, znečištěný vzduch i nezdravá práce …

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     16.11.2022 (14:00)     Sekcia zajimavosti

Nejen kouření a věk, ale také místo, kde člověk bydlí nebo pracuje, hrají roli v tom, jak vysokému riziku plicních chorob je vystaven. Tyto údaje by měly hrát významnou roli při nastavování preventivních programů včetně screeningů. Nový pohled na to, kdo patří mezi ohrožené, chtějí pneumologové zavést do praxe co nejrychleji. Účelem je podchytit část

 

Od dvou do stovky. Vědci zkoumali ženský mnohonásobný orgasmus

Zdroj Zdroj: idnes.cz     16.11.2020 (00:00)     Sekcia zajimavosti

Liší se počtem, intenzitou, časovou frekvencí. A nevede k němu jediný, univerzální recept, ač se ho mnohé knihy snaží doporučit. Studie zkoumala ženské mnohonásobné vyvrcholení.

 

Startuje nový školní rok… Jakou máte doma „wifinu“?

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     05.09.2022 (07:20)     Sekcia zajimavosti

Ani se nenadějeme a děti už se pomalu začnou vracet z prázdnin zpátky do školy. A protože i pro školáky je dnes domácí připojení k internetu důležitější než kdy jindy, podívejme se, co všechno můžeme udělat pro to, abychom zvýšili úroveň a kvalitu konektivity v našich domácnostech, a nenechali tak své potomky v době kamenné. Skutečně

 

Přinese větší vášeň spontánní sex, nebo plánovaný? Studie nabízí odpověď

Zdroj Zdroj: idnes.cz     20.02.2023 (00:00)     Sekcia zajimavosti

Spoustu aktivit, i těch zábavných, si v životě plánujeme. Sex však jako by do nich nemohl patřit. Jemu má náležet spontaneita, nechceme ho svazovat kalendářem, termíny, cíli. Vědci zkoumali, jestli je plánovaný sex opravdu horší než spontánní.

 

Australské ekosystémy v ohrožení

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     24.06.2021 (12:15)     Sekcia zajimavosti

Ekosystém se pomalu ale jistě hroutí na celé planetě, oteplování a nadměrné vypouštění skleníkových plynů ohrožuje vše co dosud známe. Studie z posledních let naznačuje, že např. Austrálie je na tom skutečně katastrofálně.   Překročení enviromentálních mezí, které jsou vnímány jako bezpečný prostor pro fungování lidí a dalších živých organismů, zkoumali výzkumníci v Austrálii a

 

Ráno či večer? Odborníci zkoumali, kdy je nejlepší cvičit

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     12.09.2022 (15:00)     Sekcia zajimavosti

Není sporu o tom, že správně provozovaný sport prospívá jak naší tělesné schránce, tak i naší psychice. Ale má na naše tělo nějaký vliv čas, který si ke cvičení zvolíme? Odpověď na tuto otázku se jala hledat zbrusu nová studie vědců ze Skidnore College v New Yorku. A nutno podotknout, že dospěla k poměrně zajímavým

 

Zombie virus starý 50 000 let je stále infekční

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     28.05.2023 (10:49)     Sekcia zajimavosti

Trochu to připomíná béčkový horor. Vědci zkoumali prastaré viry, které odebrali ze zmrzlé půdy v severské tundře. Ke svému překvapení badatelé zjistili, že viry se nejen navrátily k životu, ale dokázaly být i infekční. Tedy, jen vůči jednobuněčným organismům, možnost, že by napadly i lidi je nejasná, ale i tak by viry z tajícího permafrostu

 

Co ovlivňuje, zda bude člověk pravák, nebo levák?

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     10.05.2024 (15:00)     Sekcia zajimavosti

V populaci je jen 10 % lidí, jejichž dominantní rukou je ta levá. V minulosti byli považování za nešikovné a podlé, často byli nepříliš úspěšně přeučováni na praváky. Dnes už je k levákům společnost tolerantnější, vědce však nenechává spát důvod, proč se v populaci vůbec vyskytují? Že by na to konečně přišli? Když vědci zkoumali

 
Počasí Kurzy

1 € = 27.453   CZK

1 € = 0.7276   GBP

1 € = 1.0736   CHF

1 € = 4.1582   PLN

1 € = 1.1168   USD

Program

Markíza19:00 TELEVÍZNE NOVINY

 

Jednotka19:55 Góly - body - sekundy

 

Dvojka20:00 Záznam zo žrebovania: KENO 10, Keno Joker, Loto, Joker, Loto 5 z 35 (B)

 

JOJ19:30 NOVINY TV JOJ

 

Kompletný tv program

Reality Horoskopy

Beran: Ak sa vás partner pýta, ako využijete voľné dni, vy sa pýtajte, ako si ich predstavuje. Je možné, že sa s vami bude chcieť pochváliť a pozve vás medzi priateľov, na ich úsudku mu veľmi záleží.

Býk: Dnes zacítite pocit naplnenia a úspechu. A ak sa darí vám, vaši priatelia a známi môžu rovnako počítať s vašou podporou a pomocou. Čaká vás množstvo pracovných aj súkromných stretnutí, kde prejavíte svoju schopnosť prejaviť účasť a poskytnúť cennú radu.

Blíženci: Dnes je váš deň, tak to využite. Poteší vás nejaká dobrá správa. Všetko sa pohne dopredu. Rozdávajte okolo seba úsmevy a ukazujte veselú tvár, lebo nie ste tak chudí, aby ste trocha šťastia nemohli dať.

Rak: Ak sa budete dnes predbiehať v rade alebo nebudete radu rešpektovať, môžete prísť domov dosť zničený. Na vašom okolí potom bude vysvetliť vám, prečo tomu tak je.

Lev: Ak sa chcete hádať, uvedomte si, že deň vám dáva energiu, takže máte dosť síl, aby ste neuhli a vytrvali až do víťazného konca. Buď uhnete, alebo deň zakončíte ujmou na zdraví.

Panna: Dnes vám uspokojenie môže prinášať iba láska, ale pretože váš nepružný a konzervatívny postoj môže hocikoho odradiť, voľte radšej úsmev. Ak sa k vám opačné pohlavie dnes priblíži, využite svoje šance.

Váhy: Plný energie budete iba v dopoludňajších hodinách. Celý ďalší zbytok dňa budete vyžadovať citlivejšie a jemnejšie zachádzanie. Ak si to navzájom poskytnete s ostatnými, budete celkom v príjemnej pohode.

Štír: Neprehrabávajte vrecká svojmu partnerovi! List od nelegálneho partnera tam síce neobjavíte, ale mohli by ste nájsť podrobný rozpis všetkých domácich prác, ktoré chce vo voľných dňoch stihnúť, čo by vás spoľahlivo otrávilo.

Střelec: Nesmiete sa stať panovačnými až diktátorskými. Mohlo by to mať netušené následky. Hľadajte svoje prednosti a verte, že ste dobrý taký, aký ste. Vo vzťahu máte potrebu väčšej istoty, alebo by ste radi realizovali niečo, čo vám už dlho vŕta v hlave.

Kozoroh: Dovoľte si byť voľný a ničím nezaťažený, aj keď je situácia neúnosná a vy máte pocit, že sa vám niečo vymklo z rúk.

Vodnář: Vaša dnešná fyzická odolnosť sa nedá porovnávať so silnejším znameniami horoskopu. Potreba odpočinku je u vás proste vyššia, a tak pozorne vnímajte signály vášho tela, ktoré poukazuje na preťaženie organizmu.

Ryby: Pozor dajte pri vysvetľovaní hocičoho. Budete hovoriť rýchlejšie než normálne a môžete nechtiac vyrobiť dosť veľký trapas. Pokiaľ nemusíte, radšej sa k ničomu nevyjadrujte, najmä nie písomne.

Ďalšie horoskopy