Antikoncepce nezpůsobuje neplodnost

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     06.10.2020 (09:00)     Sekcia zajímavosti

Zodpovědný přístup k plánování rodičovství si dnes mnozí pletou s jeho oddalováním, a tak užívání hormonální antikoncepce často překryje i tikot „biologických hodin“. Se stoupajícím věkem potom úměrně klesají nejen šance na fyziologické těhotenství, ale i samotná schopnost počít dítě přirozenou cestou.  Hormonální antikoncepce je všeobecně považovaná za jeden z nejspolehlivějších způsobů ochrany před nechtěným celý článek

Související články
 
Ďalšie články
 

Možný lék na neplodnost: Čeští vědci objevili novou ochranu spermií

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     09.02.2023 (14:00)     Sekcia zajimavosti

Neplodnost je problémem moderní doby, a třebaže se dá v některých případech léčit i pouhou změnou životního stylu, jde o vzácné výjimky. Čeští vědci však nyní učinili objev, který by v budoucnu mohl pomoci neplodnost úspěšně léčit. Jako první na světě objevili ve spermiích sulfan, známý také pod názvem sirovodík, a zjistili, že spermie si ho dokáží

 

Průlom v léčbě neplodnosti? Čeští vědci objevili novou ochranu spermií

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     12.10.2022 (10:00)     Sekcia zajimavosti

Neplodnost je problémem, který trápí řadu mužů i žen a bez lékařských zásahů spočívajících například v umělém oplodnění jim zcela znemožňuje mít děti. Ačkoliv se neplodnost dá v některých případech léčit i pouhou změnou životního stylu, jde o vzácné výjimky. Čeští vědci však nyní učinili objev, který by v budoucnu mohl pomoci neplodnost úspěšně léčit. Jako první na

 

Rak bez „raka“, ale s morem

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     21.07.2022 (10:00)     Sekcia zajimavosti

Včely však nejsou jediné, kdo by se měl bát o svou existenci. Namále mají také někteří vodní tvorové, které české řeky obývají od nepaměti. Řeč je konkrétně o populaci raka říčního (Astacus astacus).   Pokles jeho zástupců na území České republiky nezpůsobuje pouze větší znečišťování vod, ale také tzv. račí mor, což je onemocnění plísňového

 

Obezita komplikuje početí

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     11.06.2020 (14:25)     Sekcia zajimavosti

Cukrovka, vysoký krevní tlak a také neplodnost – to vše má na svědomí obezita. Podle dat Českého statistického úřadu (ČSÚ) z roku 2018 trpí v České republice obezitou 18 % žen a 20 % mužů. Vysoká hmotnost přitom negativně ovlivňuje tvorbu hormonů a způsobuje poruchy menstruace a ovulace. U mužů zase zhoršuje kvalitu spermiogramu. Lékaři

 

„Starý muž z La Chapelle“

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     16.12.2021 (19:23)     Sekcia zajimavosti

Výzkumníci pod vedením Martina Häuslera z Curyšské univerzity se domnívají, že neandrtálský jedinec známý jako „stařec z La Chapelle“ mohl kromě osteoartrózy trpět i brucelózou.   Mezi příznaky brucelózy patří horečka, bolest svalů a noční pocení a postupem času bolest artritidy, bolesti zad, neplodnost a endokarditida nebo zánět srdečních chlopní. Häusler si myslí, že muž,

 

Varlata ohrožuje víc kapavka než koronavirus

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     21.05.2020 (13:55)     Sekcia zajimavosti

Koronavirus postihuje více muže než ženy. Statistiky v tomto ohledu mluví jasně. Proč tomu tak je, ale vědci zatím netuší. Důvodem podle nich může být i to, že se virus objevuje ve varlatech. Vědci zkoumají, zda koronavirová infekce ovlivňuje i fungování reprodukčních orgánů a jestli může způsobit neplodnost. Přestože zatím není k dispozici dostatek dat,

 

Musíme se snažit nahradit přírodu, říká k utracení rysů mluvčí zoo

Zdroj Zdroj: idnes.cz     11.06.2020 (00:00)     Sekcia zajimavosti

Opatření vzbudilo diskuze a emoce. Utracení dvou rysů v ostravské zoo je daní za jejich úspěšný chov, kde pro víc rysů není místo. Je přirozenější a pro celý druh ohleduplnější než kastrace, antikoncepce nebo vypuštění do přírody, když nedokážeme zabránit pytláctví, vysvětluje mluvčí zoo Šárka Nováková.

 

České porodnictví: Výkladní skříň zdravotnictví

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     29.04.2024 (10:00)     Sekcia zajimavosti

Navzdory podfinancování, stávkám a přes všechny problémy je české zdravotnictví na vysoké úrovni. A výkladní skříní celého kolosu je porodnictví, i přes rostoucí neplodnost, vyšší počet těhotenských komplikací a ne zcela zdravých těhotných žen. České porodnictví se dlouhodobě drží na mimořádné úrovni. V nejvýznamnějších parametrech, jako je novorozenecká nebo mateřská úmrtnost, se ČR svými výsledky

 

Žádné překvapení: Mezi vakcinací a plodností není souvislost

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     10.03.2021 (13:58)     Sekcia zajimavosti

Britské profesní organizace britských porodníků i porodních asistentek zareagovaly na spekulace týkajících se údajných souvislosti mezi vakcinací proti covidu-19 a plodností. Podle nich zde žádná taková spojitost neexistuje a vzhledem k biologii člověka ani existovat nemůže. Internetem se šíří hoaxy, že očkování proti covidu-19 má způsobovat neplodnost. V divočejší verzi této konspirační teorie pak jakési

 

Mění pohlaví, způsobuje neplodnost. Přírodu jsme zamořili estrogenem, říká vědec

Zdroj Zdroj: idnes.cz     06.06.2022 (20:00)     Sekcia zajimavosti

Učeně se tomu říká estrogenizace životního prostředí. V přírodě se prostě začaly hromadit chemické látky podobné ženskému pohlavnímu hormonu estrogenu, a ovlivňují tím i hormonální systémy organismu živočichů včetně člověka. „Některé jsou přírodní, jiné tam však zanesli lidé a dnes máme problémy s tím, co nám mohou způsobovat a jak se jich zbavit,“ říká dlouholetý ředitel Národního centra pro toxické látky Ivan Holoubek.

 
Počasí Kurzy

1 € = 27.453   CZK

1 € = 0.7276   GBP

1 € = 1.0736   CHF

1 € = 4.1582   PLN

1 € = 1.1168   USD

Program

Markíza19:00 TELEVÍZNE NOVINY

 

Jednotka19:55 Góly - body - sekundy

 

Dvojka20:00 Záznam zo žrebovania: KENO 10, Keno Joker, Loto, Joker, Loto 5 z 35 (B)

 

JOJ19:30 NOVINY TV JOJ

 

Kompletný tv program

Reality Horoskopy

Beran: Ak sa vás partner pýta, ako využijete voľné dni, vy sa pýtajte, ako si ich predstavuje. Je možné, že sa s vami bude chcieť pochváliť a pozve vás medzi priateľov, na ich úsudku mu veľmi záleží.

Býk: Dnes zacítite pocit naplnenia a úspechu. A ak sa darí vám, vaši priatelia a známi môžu rovnako počítať s vašou podporou a pomocou. Čaká vás množstvo pracovných aj súkromných stretnutí, kde prejavíte svoju schopnosť prejaviť účasť a poskytnúť cennú radu.

Blíženci: Dnes je váš deň, tak to využite. Poteší vás nejaká dobrá správa. Všetko sa pohne dopredu. Rozdávajte okolo seba úsmevy a ukazujte veselú tvár, lebo nie ste tak chudí, aby ste trocha šťastia nemohli dať.

Rak: Ak sa budete dnes predbiehať v rade alebo nebudete radu rešpektovať, môžete prísť domov dosť zničený. Na vašom okolí potom bude vysvetliť vám, prečo tomu tak je.

Lev: Ak sa chcete hádať, uvedomte si, že deň vám dáva energiu, takže máte dosť síl, aby ste neuhli a vytrvali až do víťazného konca. Buď uhnete, alebo deň zakončíte ujmou na zdraví.

Panna: Dnes vám uspokojenie môže prinášať iba láska, ale pretože váš nepružný a konzervatívny postoj môže hocikoho odradiť, voľte radšej úsmev. Ak sa k vám opačné pohlavie dnes priblíži, využite svoje šance.

Váhy: Plný energie budete iba v dopoludňajších hodinách. Celý ďalší zbytok dňa budete vyžadovať citlivejšie a jemnejšie zachádzanie. Ak si to navzájom poskytnete s ostatnými, budete celkom v príjemnej pohode.

Štír: Neprehrabávajte vrecká svojmu partnerovi! List od nelegálneho partnera tam síce neobjavíte, ale mohli by ste nájsť podrobný rozpis všetkých domácich prác, ktoré chce vo voľných dňoch stihnúť, čo by vás spoľahlivo otrávilo.

Střelec: Nesmiete sa stať panovačnými až diktátorskými. Mohlo by to mať netušené následky. Hľadajte svoje prednosti a verte, že ste dobrý taký, aký ste. Vo vzťahu máte potrebu väčšej istoty, alebo by ste radi realizovali niečo, čo vám už dlho vŕta v hlave.

Kozoroh: Dovoľte si byť voľný a ničím nezaťažený, aj keď je situácia neúnosná a vy máte pocit, že sa vám niečo vymklo z rúk.

Vodnář: Vaša dnešná fyzická odolnosť sa nedá porovnávať so silnejším znameniami horoskopu. Potreba odpočinku je u vás proste vyššia, a tak pozorne vnímajte signály vášho tela, ktoré poukazuje na preťaženie organizmu.

Ryby: Pozor dajte pri vysvetľovaní hocičoho. Budete hovoriť rýchlejšie než normálne a môžete nechtiac vyrobiť dosť veľký trapas. Pokiaľ nemusíte, radšej sa k ničomu nevyjadrujte, najmä nie písomne.

Ďalšie horoskopy