Zvoní rakovinovým metastázám hrana? Izraelská metoda slibuje, že ano

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     19.11.2020 (19:39)     Sekcia zajímavosti

Izraelští vědci ve spolupráci se svými americkými kolegy vyvinuli novou metodu, která slibuje vysokou účinnost v boji proti rakovinovým metastázám. Jejím základem je genetický nástroj CRISPR/Cas9. Když moderní letectvo útočí na nepřátelské cíle, používá chytré střely, které mají za úkol zničit konkrétní objekty. Metoda izraelských badatelů nazvaná CRISPR-LNPs funguje podobně. Zaměří se na přímo na celý článek

Související články
 
Ďalšie články
 

Trable na Marsu: Tamnímu vrtulníčku Ingenuity zvoní hrana

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     16.05.2022 (10:00)     Sekcia zajimavosti

NASA hlásí jisté potíže s marsovským vrtulníkem Ingenuity. Kvůli přílišnému množství prachu na solárních panelech přístroje došlo ke ztrátě kontaktu s Jet Propulsion Laboratory americké agentury.   Problémy v komunikaci vrtulníčku s roverem Perservance odborníci vyřešili tak, že Perservance na jeden den vypnuli a poskytli mu tak dostatek času k tomu přeladit na signál vrtulníku.

 

Thwaites v ohrožení! Kdy se obří ledovec rozpadne na tisíc kousků?

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     20.12.2021 (14:00)     Sekcia zajimavosti

O problematice tání ledovců se sice vášnivě hovoří dnes a denně, ale jiskřička naděje přesto pozvolna vyhasíná. Do černého scénáře bohužel zapadá i nová zpráva o mohutném ledovci Thwaites na Antarktidě, kterému podle vědců zvoní hrana… Plovoucí část jednoho z největších ledovců na Antarktidě nazvaného Thwaites by se mohla v příštích pěti až deseti letech

 

Vědci zastavili šíření malárie pomocí genetické modifikace komárů

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     15.10.2022 (15:10)     Sekcia zajimavosti

Mrňavý parazit, jehož přenašečem je komár, je jedním z největších nepřátel lidstva. Ročně zabíjí desetitisíce lidí, zejména dětí. Nová práce vědců z londýnské Královské univerzity mu však zasazuje tvrdou ránu a malárii tak možná zvoní hrana. Malárie je infekční onemocnění způsobené jednobuněčnými parazity rodu Plasmodium. Tito parazité jsou běžně přenášeni na člověka prostřednictvím komárů. Jedná

 

Wim Hofova metoda není zázračná

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     10.11.2023 (09:00)     Sekcia zajimavosti

Nizozemec Wim Hof slibuje, že prostřednictvím dechových cvičení, meditací a otužování dojde ke zlepšení fyzického i psychického zdraví jedince. Vědci, kteří jeho metodu podrobili bedlivému zkoumání, ovšem nic takového nepotvrdili. Wim Hof, známý také jako The Iceman, se věnuje extrémním sportům a proslul svojí extrémní odolností vůči chladu. Je držitelem několika Guinessových světových rekordů, z

 

Inovativní metoda pro detekování geologie skryté pod povrchem

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     14.03.2024 (09:00)     Sekcia zajimavosti

Kurosh Karimi a Günther Kletetschka z Ústavu hydrogeologie, inženýrské geologie a užité geofyziky Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy popsali novou metodu lokalizace tělesa skrytého pod povrchem. Nová metoda umožňuje odhadnout polohu, zejména hloubku tělesa a byla publikována v časopise Scientific Reports. Vše v zemské kůře má svou specifickou hustotu, například dvě přibližně stejně velké struktury mohou mít

 

Už žádné biflování. Feuersteinova metoda vzdělává bez stresu a zábavně

Zdroj Zdroj: idnes.cz     27.02.2021 (16:00)     Sekcia zajimavosti

Klasický model výuky vám nevyhovuje, a proto hledáte alternativní cesty? Chcete vědět, jak ze získávaných informací vytěžit maximum? Vyzkoušejte Feuersteinovu metodu, která vám pomůže rozvinout učební potenciál.

 

Pět minut proti stresu. Naučte se cyklické dýchání

Zdroj Zdroj: idnes.cz     27.01.2023 (00:00)     Sekcia zajimavosti

Je pomocníkem do uspěchané doby plné tlaku na výkon, spěchu a napětí. Zlepšuje náladu, uklidňuje, stabilizuje. Je zdarma, je jednoduchá, je účinná. Metoda cyklického dýchání dokáže efektivně snižovat stres, stačí jen pět minut denně, doporučuje americká studie.

 

Budoucnost Cadillacu: Bude se létat a jezdit bez řidiče

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     14.01.2021 (09:15)     Sekcia zajimavosti

„Obyčejnému“ luxusu zvoní umíráček. Americká automobilka General Motors (GM) se rozhodla jít cestou budoucnosti a pod svou značkou Cadillac chce vytvořit dva jedinečné vozy – létající taxík a autonomní vozidlo.  Podle plánu má roli létajícího taxíku zaujmout jednomístný eVTOL (Electric Vertical Take-Off and Landing Aircraft) s elektrickým motorem a čtyřmi rotory, přičemž by maximální rychlost

 

Naše rafty zvoní, turistické jsou mnohem měkčí, říká mistryně světa

Zdroj Zdroj: idnes.cz     11.08.2023 (00:00)     Sekcia zajimavosti

Jízda novozélandským pralesem, zimní rafting na japonském Hokkaidó, ale taky noční řádění na Vltavě. Zná všechny tváře raftingu. Jako mistryně světa tu vrcholovou, ale též rekreační, oddechovou. Vodu nikdy nepodceňuji, říká Anna Kašparová. Ve dnech 21. až 28. srpna se účastní mistrovství Evropy v raftingu na Vltavě.

 

Červená nabudí, modrá uklidní. Proč na barvách záleží a jak léčí

Zdroj Zdroj: idnes.cz     12.11.2021 (17:00)     Sekcia zajimavosti

Mohou ovlivňovat naši psychiku a náladu, uklidňovat i povzbuzovat. Na účinku jednotlivých barev na člověka je založena léčebná metoda, marketingové triky i celé reklamní kampaně. Barvy dokáží ulevit při astmatu, ekzémech, migréně, nespavosti, vysokém krevním tlaku nebo depresi.

Nizozemští farmáři v 19. století užívali kokain i heroin, zjistili vědci

V Británii se narodilo první dítě s DNA od tří lidí

Orel ze zkumavky

Jedna z nejobéznějších zemí světa. Pomáhám Čechům ze začarovaného kruhu, říká kouč

Světový den srdce: Až 2500 pacientům ročně může pomoci bezbolestná metoda TAVI

Lesní „lázeň“ zlepší zdraví a podpoří boj proti rakovině

Saunování: Spouštěč „chemičky“ v těle

Suché ponoření: Francouzi zkoumají vliv vesmíru na ženské tělo

S vyléčeným sadistou chodil na ryby. Markovič nebyl jen postrachem vrahů

Nová metoda výběru spermií může významně zvýšit šance na otěhotnění

Otužování pomáhá i proti depresím a úzkostem, radí instruktor a žák Wima Hofa

První zákrok proběhl před 15 lety v IKEM. Od té doby metoda TAVI pomáhá 1700 lidem ročně

Kapsle na zhubnutí sníží příjem jídla o 40 procent, řekly testy. Na vepřích

Jednou je snad oživíme. Nějak. V Arizoně na to čeká na 200 zmrazených těl

Chlad katakomb a temné krypty. Tipy na výlety, při kterých vám horko nebude

Test vyjeví, jaký sexuální typ jste. A přiřadí k vám pornoherce

Noc vědců v Českých Budějovicích: Chemický bar, vyšetřování zločinů i tajemství šifer

Zase „čínský“ brouk: Babí léto přineslo pravidelnou podzimní invazi slunéček…

Poučení škol z distanční výuky: rozvoj elektronizace a tlak na menší objem učiva

Fotbalová hvězda stane v čele projektu zaměřeného na zrakově postižené

Nový druh kevlaru: Stejně odolný, ale mnohem lehčí

 
Počasí Kurzy

1 € = 27.453   CZK

1 € = 0.7276   GBP

1 € = 1.0736   CHF

1 € = 4.1582   PLN

1 € = 1.1168   USD

Program

Markíza19:00 TELEVÍZNE NOVINY

 

Jednotka19:55 Góly - body - sekundy

 

Dvojka20:00 Záznam zo žrebovania: KENO 10, Keno Joker, Loto, Joker, Loto 5 z 35 (B)

 

JOJ19:30 NOVINY TV JOJ

 

Kompletný tv program

Reality Horoskopy

Beran: Ak sa vás partner pýta, ako využijete voľné dni, vy sa pýtajte, ako si ich predstavuje. Je možné, že sa s vami bude chcieť pochváliť a pozve vás medzi priateľov, na ich úsudku mu veľmi záleží.

Býk: Dnes zacítite pocit naplnenia a úspechu. A ak sa darí vám, vaši priatelia a známi môžu rovnako počítať s vašou podporou a pomocou. Čaká vás množstvo pracovných aj súkromných stretnutí, kde prejavíte svoju schopnosť prejaviť účasť a poskytnúť cennú radu.

Blíženci: Dnes je váš deň, tak to využite. Poteší vás nejaká dobrá správa. Všetko sa pohne dopredu. Rozdávajte okolo seba úsmevy a ukazujte veselú tvár, lebo nie ste tak chudí, aby ste trocha šťastia nemohli dať.

Rak: Ak sa budete dnes predbiehať v rade alebo nebudete radu rešpektovať, môžete prísť domov dosť zničený. Na vašom okolí potom bude vysvetliť vám, prečo tomu tak je.

Lev: Ak sa chcete hádať, uvedomte si, že deň vám dáva energiu, takže máte dosť síl, aby ste neuhli a vytrvali až do víťazného konca. Buď uhnete, alebo deň zakončíte ujmou na zdraví.

Panna: Dnes vám uspokojenie môže prinášať iba láska, ale pretože váš nepružný a konzervatívny postoj môže hocikoho odradiť, voľte radšej úsmev. Ak sa k vám opačné pohlavie dnes priblíži, využite svoje šance.

Váhy: Plný energie budete iba v dopoludňajších hodinách. Celý ďalší zbytok dňa budete vyžadovať citlivejšie a jemnejšie zachádzanie. Ak si to navzájom poskytnete s ostatnými, budete celkom v príjemnej pohode.

Štír: Neprehrabávajte vrecká svojmu partnerovi! List od nelegálneho partnera tam síce neobjavíte, ale mohli by ste nájsť podrobný rozpis všetkých domácich prác, ktoré chce vo voľných dňoch stihnúť, čo by vás spoľahlivo otrávilo.

Střelec: Nesmiete sa stať panovačnými až diktátorskými. Mohlo by to mať netušené následky. Hľadajte svoje prednosti a verte, že ste dobrý taký, aký ste. Vo vzťahu máte potrebu väčšej istoty, alebo by ste radi realizovali niečo, čo vám už dlho vŕta v hlave.

Kozoroh: Dovoľte si byť voľný a ničím nezaťažený, aj keď je situácia neúnosná a vy máte pocit, že sa vám niečo vymklo z rúk.

Vodnář: Vaša dnešná fyzická odolnosť sa nedá porovnávať so silnejším znameniami horoskopu. Potreba odpočinku je u vás proste vyššia, a tak pozorne vnímajte signály vášho tela, ktoré poukazuje na preťaženie organizmu.

Ryby: Pozor dajte pri vysvetľovaní hocičoho. Budete hovoriť rýchlejšie než normálne a môžete nechtiac vyrobiť dosť veľký trapas. Pokiaľ nemusíte, radšej sa k ničomu nevyjadrujte, najmä nie písomne.

Ďalšie horoskopy