Špatné zprávy z Austrálie: Tamním ptakopyskům hrozí vyhynutí

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     25.11.2020 (08:43)     Sekcia zajímavosti

Klimatické změny, nadměrné čerpání vody z řek a obecně ztráta přirozeného prostředí. To jsou hlavní důvody, proč se těmto zvláštním obojživelným savcův v Austrálii a Tasmánii vůbec nedaří. Situace je natolik kritická, že vědci navrhli zařazení ptakopyska na seznam ohrožených zvířat. „Pokud se kvalita řek kvůli suchu a hrázím sníží, tak existuje reálné riziko, že celý článek

Související články
 
Ďalšie články
 

Zabijácké sucho. Vraždám římských císařů předcházela neúroda

Zdroj Zdroj: idnes.cz     24.06.2021 (00:00)     Sekcia zajimavosti

Násilná smrt sesadila z trůnu pětinu z dvaaosmdesáti vládců starořímského impéria. Být tamním císařem nebyla stabilní kariéra. Značným rizikovým faktorem přitom bylo sucho. To totiž znamenalo neúrodu, rebelie špatně zásobovaných vojenských jednotek a nakonec vraždy císařů.

 

Spadla z oblaků. Kosmonautům hrozí erektilní dysfunkce, líčí studie

Zdroj Zdroj: idnes.cz     27.11.2023 (00:00)     Sekcia zajimavosti

Má být vůbec první odbornou prací svého druhu a návštěvníkům kosmu nepřináší dobré zprávy. Hrozí jim erektilní dysfunkce, a to dokonce po celá desetiletí od návratu z vesmírné mise, varuje výzkum financovaný americkou agenturou NASA.

 

Jak se udržuje rozmanitost v přírodě? Na hledání odpovědí poskytne Evropa prestižní grant českému vědci

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     01.02.2023 (09:00)     Sekcia zajimavosti

Biologická rozmanitost na celém světě dramatický klesá a mnoha druhům hrozí vyhynutí. Která společenstva přežijí? Ta, kde je velké množství rozmanitých druhů, nebo ta, kde jeden druh převládne? A vydrží déle druh, v němž jsou všichni jedinci stejní, nebo v němž se naopak odlišují? „Abychom vymírání druhů mohli zabránit, musíme tyto souvislosti znát,“ říká Jan

 

OBRAZEM: Majestátní, krásná, ničená. Světová soutěž zachycuje tváře přírody

Zdroj Zdroj: idnes.cz     12.10.2023 (00:00)     Sekcia zajimavosti

O uznání se ucházelo přesně 49 957 fotografií z pětadevadesáti zemí světa. Teď již zná soutěž Wildlife Photographer Of the Year vítěze. Patří mezi ně i nadpozemsky vyhlížející snímek kraba podkovovitého ve společnosti třech zlatých kranasů. Tento krab žije na Zemi více než sto milionů let, nyní mu hrozí kvůli lovu vyhynutí. V sítích končí kvůli masu i své modré krvi, která se využívá ve vakcínách. Podívejte se na další snímky, které uspěly.

 

Dobré zprávy z Austrálie: Tasmánských čertů ve volné přírodě přibývá

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     08.10.2020 (09:16)     Sekcia zajimavosti

Ďáblovi medvědovitému neboli tasmánskému čertovi zřejmě svítá na lepší časy.  Právě nyní se stáváme svědky jedinečného momentu, kdy se tento dravý vačnatec po třech tisících letech v plné síle vrací na australskou pevninu.   Úspěšný rok ochránci přírody zahájili hned na jaře, když do tamní přírody vypustili patnáct tasmánských čertů. Potom, co se jim začalo

 

Co najdeme v žraločí zátoce?

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     20.09.2022 (15:00)     Sekcia zajimavosti

Žraločí zátoka u Austrálie příhodně ve čtenáři vyvolává pocit strachu z přítomnosti žraloků. Nicméně zde žije také něco jiného, něco mnohem většího, než jsou ozubené stroje na smrt. Co to je? Řeč je o louce mořské trávy známé jako Posidonie australská (Posidonia australis), která u pobřeží Austrálie zabírá plochu více než 200 kilometrů čtverečních, což

 

Proč žije tolik jedovatých zvířat právě v Austrálii?

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     28.11.2023 (14:00)     Sekcia zajimavosti

Na nejmenším kontinentu světa se nachází závratné množství jedovatých tvorů, jako jsou pavouci, hadi, medúzy, chobotnice, mravenci či ptakopyskové. Proč jich tolik hostí právě Austrálie? „Austrálie se stala samostatnou pevninou před asi 100 miliony let, kdy se oddělila od jižního super kontinentu Gondwana,“ říká Kevin Arbuckle, docent evoluční biovědy na Swansea University ve Velké Británii.

 

Konec perlorodky v Čechách

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     28.01.2022 (14:00)     Sekcia zajimavosti

Život dospělé perlorodky je prostý. Zatímco kolem běží dějiny, ona sedí 100 let na jednom místě a filtruje vodu tak poctivě, že ji můžeme bez obav pít. Bohužel jsme tuto nenápadnou hrdinku všedního dne přivedli na pokraj vyhynutí, přirozenou cestou se u nás nerozmnožuje už více než 30 let. Co se stalo?   Začátkem 20.

 

OBRAZEM: Kokainistky, nevěstky a vrazi. Projděte si temné dějiny Austrálie

Zdroj Zdroj: idnes.cz     18.05.2020 (00:00)     Sekcia zajimavosti

Ke zločinu je dohnala sociální tíseň, bídná duše. Někdo se do něj narodil, jiný k němu sklouzl. Prostitutky, násilníci, babky provádějící ilegální potraty, bezdomovkyně, zlodějky. Archiv policie Nového Jižního Walesu dává nahlédnout do temné duše Austrálie začátku dvacátého století. Svou položku v něm má i slečna Carmierová, s australskou policií se dostala do křížku, když ubodala svého pasáka. Média se za ni postavila, označila to za omluvitelné zabití.

 

Proč vymřel největší lidoop všech dob?

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     15.03.2024 (09:00)     Sekcia zajimavosti

Obří lidoop známý jako Gigantopithecus blacki měřil téměř tři metry na výšku a vážil kolem 270 kg. Druh přežíval dva miliony let v hustých čínských lesích, kde se živil žvýkáním ovoce a listů. Před 215 000 lety však došlo k jeho vyhynutí. Má se za to, že za to mohly změny klimatu. Nejnovější studie přináší

Lidští předchůdci vyhynuli kvůli klimatické změně, varuje studie

Jak zanikla australská megafauna?

Naděje pro nosorožce se zvyšuje

Když má obr tajemství aneb Co jsme dosud nevěděli o hrůzných megalodonech?

Sopky přivedly lidstvo k revoluci i na pokraj vyhynutí. Co mohou způsobit dnes

Nešťastné tetování na zadnici přitahuje špatné lidi, stěžovala si žena

Čelí žraloci vyššímu riziku vyhynutí?

Do fosilních paliv proudí více peněz než do klimatických opatření, varují vědci ve zprávě IPCC

Kdysi největšímu jezeru hrozí vyschnutí

Australské ekosystémy v ohrožení

Amatérský podvod s koňským dvojníkem se zapsal do historie dostihů

Klokani v Británii: mistři útěků a váleční propuštěnci

Je to pták? Je to letadlo? Ne, je to ptakoještěr!

Rudě zářící monolit, nad kterým bdí duchové

U australského pobřeží byla objevena největší rostlina na světě

Sexem nejvíc žije Amerika. Česko je osmnácté, říká světový žebříček

Nejmenší tučňák, jaký kdy obýval planetu Zemi

Austrálie bojuje o koaly: Tamní vláda je prohlásila za ohrožený druh

Dvojnásobná vražda kvůli tři sta tisícům. Vrahy prozradil špatně schovaný lup

Dlužník si užíval na cizí účet. Věřiteli došla trpělivost a zosnoval vraždu

Izraelci židovským vtipům nerozumí a neskutečně špatně řídí auta, říká reportér

Ve škole nás učí špatně, říká odborník a odhaluje fascinující možnosti myšlení

Deprese: Když život bolí

Kontrolování mobilu je nakažlivé jako zívání, říká věda

Pacienty po covidu chtějí sledovat plicní lékaři

OBRAZEM: Vítězové i poražení. Jak obyvatelé oceánů bojují o existenci

Příběh za memem: Chytrákovy nejlepší špatné rady probouzí kritické myšlení

Přispívá špatné ovzduší k neúčinnosti antibiotik?

Porodnictví: Od bolesti k plnění přání…

Je paměť zrádná? I dvě sekundy jí mohou škodit!

Pacientů, kteří mají problémy se zrakem, celosvětově přibývá

Záludný enzym mění účinky až čtvrtiny léků

Mýtus císaře Nerona. Jeho pověst deformovaly fake news, říká výstava

Za chyby se platí, ve stavebnictví to platí dvojnásobně!

 
Počasí Kurzy

1 € = 27.453   CZK

1 € = 0.7276   GBP

1 € = 1.0736   CHF

1 € = 4.1582   PLN

1 € = 1.1168   USD

Program

Markíza19:00 TELEVÍZNE NOVINY

 

Jednotka19:55 Góly - body - sekundy

 

Dvojka20:00 Záznam zo žrebovania: KENO 10, Keno Joker, Loto, Joker, Loto 5 z 35 (B)

 

JOJ19:30 NOVINY TV JOJ

 

Kompletný tv program

Reality Horoskopy

Beran: Ak sa vás partner pýta, ako využijete voľné dni, vy sa pýtajte, ako si ich predstavuje. Je možné, že sa s vami bude chcieť pochváliť a pozve vás medzi priateľov, na ich úsudku mu veľmi záleží.

Býk: Dnes zacítite pocit naplnenia a úspechu. A ak sa darí vám, vaši priatelia a známi môžu rovnako počítať s vašou podporou a pomocou. Čaká vás množstvo pracovných aj súkromných stretnutí, kde prejavíte svoju schopnosť prejaviť účasť a poskytnúť cennú radu.

Blíženci: Dnes je váš deň, tak to využite. Poteší vás nejaká dobrá správa. Všetko sa pohne dopredu. Rozdávajte okolo seba úsmevy a ukazujte veselú tvár, lebo nie ste tak chudí, aby ste trocha šťastia nemohli dať.

Rak: Ak sa budete dnes predbiehať v rade alebo nebudete radu rešpektovať, môžete prísť domov dosť zničený. Na vašom okolí potom bude vysvetliť vám, prečo tomu tak je.

Lev: Ak sa chcete hádať, uvedomte si, že deň vám dáva energiu, takže máte dosť síl, aby ste neuhli a vytrvali až do víťazného konca. Buď uhnete, alebo deň zakončíte ujmou na zdraví.

Panna: Dnes vám uspokojenie môže prinášať iba láska, ale pretože váš nepružný a konzervatívny postoj môže hocikoho odradiť, voľte radšej úsmev. Ak sa k vám opačné pohlavie dnes priblíži, využite svoje šance.

Váhy: Plný energie budete iba v dopoludňajších hodinách. Celý ďalší zbytok dňa budete vyžadovať citlivejšie a jemnejšie zachádzanie. Ak si to navzájom poskytnete s ostatnými, budete celkom v príjemnej pohode.

Štír: Neprehrabávajte vrecká svojmu partnerovi! List od nelegálneho partnera tam síce neobjavíte, ale mohli by ste nájsť podrobný rozpis všetkých domácich prác, ktoré chce vo voľných dňoch stihnúť, čo by vás spoľahlivo otrávilo.

Střelec: Nesmiete sa stať panovačnými až diktátorskými. Mohlo by to mať netušené následky. Hľadajte svoje prednosti a verte, že ste dobrý taký, aký ste. Vo vzťahu máte potrebu väčšej istoty, alebo by ste radi realizovali niečo, čo vám už dlho vŕta v hlave.

Kozoroh: Dovoľte si byť voľný a ničím nezaťažený, aj keď je situácia neúnosná a vy máte pocit, že sa vám niečo vymklo z rúk.

Vodnář: Vaša dnešná fyzická odolnosť sa nedá porovnávať so silnejším znameniami horoskopu. Potreba odpočinku je u vás proste vyššia, a tak pozorne vnímajte signály vášho tela, ktoré poukazuje na preťaženie organizmu.

Ryby: Pozor dajte pri vysvetľovaní hocičoho. Budete hovoriť rýchlejšie než normálne a môžete nechtiac vyrobiť dosť veľký trapas. Pokiaľ nemusíte, radšej sa k ničomu nevyjadrujte, najmä nie písomne.

Ďalšie horoskopy