Řeč barev je globální. Po celém světě vzbuzuje tytéž emoce

Zdroj Zdroj: idnes.cz     01.12.2020 (00:00)     Sekcia zajímavosti

Červená představuje lásku, vášeň, energii, oranžová svobodu, štěstí. Barvy nesou emoce. A nejen to, jejich poselství je univerzální, pojí se s nimi tytéž pocity napříč planetou, skrze kultury. Prokázala to unikátní studie. celý článek

Související články
 
Ďalšie články
 

Na nejpříjemnější vůni se lidé shodnou napříč planetou. Je jí vanilka

Zdroj Zdroj: idnes.cz     15.04.2022 (00:00)     Sekcia zajimavosti

Shodly se na tom nosy po celém světě, napříč kulturami, tradicemi. Nejoblíbenější vůní je vanilka, zjistila švédská studie. Dodává, že po celé planetě sdílíme ohledně vůní tytéž preference. Další práce dodává, že vanilka byla oblíbená již ve starověku, bohatá elita jí ochucovala víno.

 

Žába jako ozdoba polévky ramen. Podnik proslavila po celém světě

Zdroj Zdroj: idnes.cz     01.08.2023 (00:00)     Sekcia zajimavosti

Konzumace obojživelníků není ve světě zapovězená. Způsob, jakým je servíruje tchajwanský podnik Yuan Ramen, si dokázal získat pozornost po celém světě. Tradiční polévku tu vylepšili o vařenou žábu, která se v misce vznáší na obláčku z nudlí.

 

Zlaté mámení. Kov, který jitří emoce po celém světě, je nejdražší od války

Zdroj Zdroj: idnes.cz     16.08.2020 (00:00)     Sekcia zajimavosti

Třpytí se, leskne se a svádí nás. Chceme ho laskat, těžkat, kousat do něj. Zlato láká lidstvo věky věků a teď je populární drahý kov nejdražší od světové války, upozornil magazín Víkend.

 

Podaří se ji ve světě zcela vymýtit?

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     07.04.2021 (12:41)     Sekcia zajimavosti

Dětská přenosná obrna je jednou z nemocí, které měly ještě v minulém století stovky tisíc obětí po celém světě. Odhaduje se, že se dodnes potýká s následky této nemoci asi 20 milionů lidí.   Obrat k lepšímu nastal v roce 1961 v tehdejším Československu, které se díky očkovacímu programu stalo první zemí na světě, kde

 

Budoucnost měsíčních kolonistů? Chov ryb

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     08.03.2021 (10:10)     Sekcia zajimavosti

Dobývání Měsíce v současné době představuje vesmírné téma číslo jedna, které vzbuzuje značné emoce a přivádí odborníky i veřejnost k celé řadě otázek. Mezi ty nejčastější patří dotaz, co vlastně budou kolonisté jíst a čím se na Měsíci zabaví? A francouzští vědci odpověděli… Jejich nápad je poměrně nečekaný. Vědci totiž dospěli k závěru, že by

 

Stručná historie kávy

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     30.06.2022 (09:57)     Sekcia zajimavosti

V 15. století se káva pěstovala ve východní Africe a obchodovalo se s ní po celém Arabském poloostrově. Zpočátku byl nový nápoj považován za pomocníka při soustředění a používali ho súfiové v Jemenu, aby jim zabránil podřimovat během náboženských obřadů. V následujícím století vyrostly ve městech po celém arabském světě kavárny. V roce 1570 jich

 

Mocné emoce. Hněv tlumí bolest, funkci mají smích i odpor, říká Radkin Honzák

Zdroj Zdroj: idnes.cz     09.04.2021 (10:30)     Sekcia zajimavosti

Emoce ovlivňují naše jednání, aniž bychom si to uvědomovali. „Máme spoustu zkušeností, o nichž nevíme, jak jsme je získali, a používáme je úplně automaticky,“ tvrdí psychiatr Radkin Honzák (81), jenž se emocemi profesně zabývá už 58 let. Redakce TÉMA zpracovala základní informace, jež s tím, jak emoce fungují, souvisejí.

 

Parazit manipulátor: Jen silnější přežije…

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     03.11.2022 (14:00)     Sekcia zajimavosti

Po celém světě žije svým vlastním životem na 900 000 různých druhů hmyzu. Zatímco většina jich je přírodě prospěšných, existují i zlovolné výjimky – krutí hmyzí manipulátoři, kteří své hostitele vysávají nebo proměňují v živé mrtvoly. V přírodním světě je kudlanka nábožná (Mantis religiosa) známá jako poměrně sebestředná „lady“. Své partnery dokáže bez milosti zakousnout, v

 

Potvrzeno! Vnímání barev se s přibývajícím věkem liší!

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     05.02.2024 (14:00)     Sekcia zajimavosti

Na počátku února přišli kalifornští vědci se zajímavým zjištěním. Dle jejich poznatků totiž existuje významný rozdíl mezi tím, jak mladí a staří jedinci vnímají barvy. Odlišnosti přitom nemají na svědomí oči, ale mozek! Jedná se o vůbec první studii, které se podařilo prokázat, že s přibývajícím věkem je lidský mozek méně citlivý na intenzitu barev

 

Trichromatická teorie: Jak vlastně vnímáme barvy?

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     08.11.2023 (09:00)     Sekcia zajimavosti

Vnímat šarlat nočního nebe, nechat se prostoupit modří chorvatského oceánu a dojmout se bělostností právě rozkvetlých jabloní – to vypadá jako ty nejsamozřejmější věci na světě. Pěkné, ano, ale známé jako vlastní boty. Zdánlivě složité vjemy ale skrývají nevyčerpatelnou studnici tajemství. Čím to je, že červenou vnímám jako červenou? Jako první se hádanku vnímání barev

OBRAZEM: Krása, nahota, emoce. Černobílé akty podněcují fantazii

V tom, jak vnímáme barvy, hraje důležitou roli i jazyk, kterým hovoříme

Pleasure nabízí syrový pohled na porno. Film o pozadí natáčení vzbudil emoce

Ve čtrnácti jsem oblafnul Copperfielda, říká kouzelník Ondřej Pšenička

Nemáte čas přes týden? Zdraví prospívá i víkendové cvičení, říká studie

České švejkování. Jak Haškův dobromyslný blb ovlivnil národní povahu

Atlas strachu: Jak ho umět číst?

Dopad Chicxulubského asteroidu vyvolal globální tsunami o výšce až 4,5 km!

Nové sporty: fúze mezi ping-pongem a fotbalem je továrnou na hlavičky

Endometrióza: Silně bolestivé tabu…

Moderátor Nikos: Kdyby každý dělal, co ho baví, byli bychom všichni šťastnější

Nemocného žloutenkou typu B nemusíte na první pohled poznat

Když vědci mluví „rostlinštinou“

Naděje pro nosorožce se zvyšuje

Významný objev českých egyptologů

Běsy, radost, přeludy. LSD vzniklo omylem, armáda ho chtěla jako zbraň

Děti se připravují na nové učitele. Budou jimi chatboti

U hub si dejte pozor na rtuť a stříbro

Nebojte se dopřát si čaj a kávu

Příběh za slavným memem: Smolař Brian chtěl zkazit školní focení

Kam s použitými rouškami?

Pompeje „otevřely“ bistro

Umělá inteligence z Česka pomáhá chytat zločince po celém světě

Vědci vyvinuli nový lék na rakovinu

Nová technologie v léčbě Parkinsonovy nemoci

Hyperloop: Budoucnost pozemní dopravy

Vedle dědičnosti a životního stylu ovlivňuje obezitu i epigenetika!

Ohrožené ekosystémy jsou všude po celém světě

Účinná aplikace proti tinnitu hlásí 65% úspěšnost

Focení rallye je jednodušší v zahraničí, říká Petr Frýba

Čínští vědci geneticky upravili bource morušového, aby produkoval materiál budoucnosti

Krátkozrakost: Nová epidemie na obzoru?

Mateřským mlékem se nepřenáší

Budoucí poplach pro miliony? Pobřežní města se potápějí

 
Počasí Kurzy

1 € = 27.453   CZK

1 € = 0.7276   GBP

1 € = 1.0736   CHF

1 € = 4.1582   PLN

1 € = 1.1168   USD

Program

Markíza19:00 TELEVÍZNE NOVINY

 

Jednotka19:55 Góly - body - sekundy

 

Dvojka20:00 Záznam zo žrebovania: KENO 10, Keno Joker, Loto, Joker, Loto 5 z 35 (B)

 

JOJ19:30 NOVINY TV JOJ

 

Kompletný tv program

Reality Horoskopy

Beran: Ak sa vás partner pýta, ako využijete voľné dni, vy sa pýtajte, ako si ich predstavuje. Je možné, že sa s vami bude chcieť pochváliť a pozve vás medzi priateľov, na ich úsudku mu veľmi záleží.

Býk: Dnes zacítite pocit naplnenia a úspechu. A ak sa darí vám, vaši priatelia a známi môžu rovnako počítať s vašou podporou a pomocou. Čaká vás množstvo pracovných aj súkromných stretnutí, kde prejavíte svoju schopnosť prejaviť účasť a poskytnúť cennú radu.

Blíženci: Dnes je váš deň, tak to využite. Poteší vás nejaká dobrá správa. Všetko sa pohne dopredu. Rozdávajte okolo seba úsmevy a ukazujte veselú tvár, lebo nie ste tak chudí, aby ste trocha šťastia nemohli dať.

Rak: Ak sa budete dnes predbiehať v rade alebo nebudete radu rešpektovať, môžete prísť domov dosť zničený. Na vašom okolí potom bude vysvetliť vám, prečo tomu tak je.

Lev: Ak sa chcete hádať, uvedomte si, že deň vám dáva energiu, takže máte dosť síl, aby ste neuhli a vytrvali až do víťazného konca. Buď uhnete, alebo deň zakončíte ujmou na zdraví.

Panna: Dnes vám uspokojenie môže prinášať iba láska, ale pretože váš nepružný a konzervatívny postoj môže hocikoho odradiť, voľte radšej úsmev. Ak sa k vám opačné pohlavie dnes priblíži, využite svoje šance.

Váhy: Plný energie budete iba v dopoludňajších hodinách. Celý ďalší zbytok dňa budete vyžadovať citlivejšie a jemnejšie zachádzanie. Ak si to navzájom poskytnete s ostatnými, budete celkom v príjemnej pohode.

Štír: Neprehrabávajte vrecká svojmu partnerovi! List od nelegálneho partnera tam síce neobjavíte, ale mohli by ste nájsť podrobný rozpis všetkých domácich prác, ktoré chce vo voľných dňoch stihnúť, čo by vás spoľahlivo otrávilo.

Střelec: Nesmiete sa stať panovačnými až diktátorskými. Mohlo by to mať netušené následky. Hľadajte svoje prednosti a verte, že ste dobrý taký, aký ste. Vo vzťahu máte potrebu väčšej istoty, alebo by ste radi realizovali niečo, čo vám už dlho vŕta v hlave.

Kozoroh: Dovoľte si byť voľný a ničím nezaťažený, aj keď je situácia neúnosná a vy máte pocit, že sa vám niečo vymklo z rúk.

Vodnář: Vaša dnešná fyzická odolnosť sa nedá porovnávať so silnejším znameniami horoskopu. Potreba odpočinku je u vás proste vyššia, a tak pozorne vnímajte signály vášho tela, ktoré poukazuje na preťaženie organizmu.

Ryby: Pozor dajte pri vysvetľovaní hocičoho. Budete hovoriť rýchlejšie než normálne a môžete nechtiac vyrobiť dosť veľký trapas. Pokiaľ nemusíte, radšej sa k ničomu nevyjadrujte, najmä nie písomne.

Ďalšie horoskopy