Velkopopovický Kozel mění recepturu piva. O kousek poskočí i stupňovitost desítky

Zdroj Zdroj: idnes.cz     17.12.2020 (00:01)     Sekcia zajímavosti

Tradiční piva z velkopopovického pivovaru prošla změnami. Ve slepém testu je však ocenili i samotní pivaři. Devět z deseti řeklo, že vylepšený Kozel, u kterého Velkopopovičtí ladili hořkost, plnost i barvu, přičemž původní chuťový profil piva zůstal zachován, je lepší. celý článek

Související články
 
Ďalšie články
 

Kozel posílá 1 574 sudů Hasičského speciálu dobrovolným hasičům

Zdroj Zdroj: idnes.cz     16.07.2020 (00:01)     Sekcia zajimavosti

Nejen profesionální hasičské sbory prověřil nouzový stav. V jeho ohnisku se ocitli i dobrovolní hasiči, kteří profesionálům zdatně sekundovali. Ve svém volném čase, bez nároku na odměnu vyráželi do terénu, aby byli nápomocní tam, kde bylo třeba. Na jejich nasazení a obětavost se rozhodl upozornit Velkopopovický Kozel, který vyzval veřejnost k poděkování dobrovolným hasičům na sociálních sítích.

 

Český vynález pro zrychlení a zkvalitnění výroby piva

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     15.08.2023 (10:00)     Sekcia zajimavosti

Česko je pivní velmocí, o tom není pochyb. Ovšem s výrobou piva je spojeno nejedno úskalí, které může práci sládků zmařit. Čeští vědci proto nyní přišli s tak zvanými beerboty, minirobůtky, kteří mají výrobu piva urychlit, a zároveň zabránit znehodnocení piva při ní. Jak fungují? Základními surovinami pro výrobu piva jsou obilný slad, voda, upravený

 

Mužský ideál není napořád. Část ženských preferencí se mění s věkem

Zdroj Zdroj: idnes.cz     18.12.2023 (00:00)     Sekcia zajimavosti

Mnohé rysy, které ženy očekávají od svého potenciálního partnera, mu zůstávají napořád. Jiné se však mění podle ženina stáří. Otce svých dětí například ženy hledají jen do jistého věku, přestávají o něj přitom usilovat mnohem dřív, než věda soudila. Mění se též vnímání mužova sebevědomí a partnerského věkového rozdílu.

 

Čeští výzkumníci vyvinuli kvalitní bezlepkovou bagetu

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     08.02.2024 (14:00)     Sekcia zajimavosti

Pacienti s celiakií, pšeničnou alergií a intolerancí se konečně dočkají bezlepkového pečiva kvality konvenčního pečiva. Novou recepturu vyvinul tým výzkumníků společnosti Perník s.r.o., Mikrobiologického ústavu AV ČR, Výzkumného ústavu potravinářského Praha a firmy RADANAL s.r.o. Technologická agentura České republiky (TA ČR) podpořila tento projekt v rámci Programu EPSILON.   Bezlepková bageta je výsledkem čtyřletého výzkumného

 

Plechovka je pro pivo lepší než lahev, říká sládek Aleš Dvořák

Zdroj Zdroj: idnes.cz     10.10.2021 (15:00)     Sekcia zajimavosti

Češi jsou národem pivařů. A Budějovický Budvar je národní pivovar s deseti miliony akcionáři. Je tradiční specialista na ležáky, které už téměř dvě století dominují české i středoevropské pivní kultuře. Poslední dobou se čtvrtý největší producent piva u nás pouští do stále zajímavějších experimentů. I díky obchodnímu sládkovi Aleši Dvořákovi, který naposledy uvařil ve spolupráci s minipivovarem limitovanou edici piva Bitter z Obory.

 

Jeden rostlinný gen tam, druhý sem…

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     31.05.2023 (15:00)     Sekcia zajimavosti

Za posledních 50 let se lidská populace více než zdvojnásobila. Momentálně se po planetě Zemi pohybuje přes 8 miliard jedinců. Predikce nastiňují, že do roku 2050 číslo „poskočí“ k hranici 10 miliard. Tím se nabízí otázka… „Zvládneme tuto masu vůbec nakrmit?“ Z na pohled nepříznivé situace proto vyplývá poměrně silný tlak na neustálé zlepšování vlastností

 

Už vím, proč je chmel kořením piva a že na Žatecku máme poklad

Zdroj Zdroj: idnes.cz     28.08.2020 (00:00)     Sekcia zajimavosti

Stejně jako se žádná kuchyně neobejde bez koření, neobejde se pivo bez chmele. Ten se jako základní přísada do piva používá už nejméně tisíc let. Záplava odrůd chmele po celém světě dává pivu rozmanitou chuť, hořkost a také trvanlivost. Z této rostliny se stal poklad a ceněná komodita, z pěstitelů celebrity i vědečtí výzkumníci diskutující o alfa- či beta-hořkých kyselinách. Z pivařů pak mudrlanti, kteří se dohadují, zda neměl sládek použít místo českého Kazbeku třeba americkou Citru.

 

Chůze jako elixír života. Deset tisíc kroků denně? Skutečný ideál je jinde

Zdroj Zdroj: idnes.cz     03.03.2023 (16:00)     Sekcia zajimavosti

Nachoďte 10 tisíc kroků denně, je to ideální pro vaše zdraví. Desítky let zažitá mantra se v poslední době mění, popisuje týdeník 5plus2. „Problém je, že pro většinu lidí je to číslo v současnosti nedosažitelné bez změny životního stylu,“ říká propagátor chůze Jan Hugo. Co radí odborníci do začátku? A jaký je ten opravdový ideál?

 

Skrytá stránka černobylských hub: Budou nás chránit před kosmických zářením?

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     10.08.2020 (09:47)     Sekcia zajimavosti

Houby rostoucí kousek od nechvalně proslulé jaderné elektrárny Černobyl možná pomohou při dobývání kosmu. Právě tento kousek ozářené přírody by totiž mohl chránit kosmonauty před smrtícím vlivem kosmického záření… Alespoň to vyplývá z výzkumu, který nedávno zveřejnilo médium New Scientist. Během něj byl otestován pouze 2 milimetry tlustý vzorek houby kryptokoku tvárného (Cryptococcus neoformans), který

 

VIDEO: Zkusili jsme nejkompaktnější elektrokoloběžku. Je lehká a mění barvy

Zdroj Zdroj: idnes.cz     01.04.2021 (00:00)     Sekcia zajimavosti

Je netradičně lehká, během tří sekund ji složíte a na to, jak mění barvy, byste se vydrželi dívat opravdu dlouho. Na druhou stranu na výlet si s ní kvůli nízké výdrži nezajedete. Novinku NinebotAir T15E, což má být nejkompaktnější elektrokoloběžka u nás, si vyzkoušel reportér Matěj Smlsal.

Medvědi mění svá stanoviště

Experimenty versus klasika. Češi začali až živelně zkoušet, říká pivní znalec

Vědecká gastronomie: placaté těstoviny mění tvar a ušetří obaly

Umělá inteligence ladila piva. Podle degustátorů úspěšně

Pivovarnictví dřív vládly ženy. Než přišla obvinění z čarodějnictví

Pivo se zmrzlinou? Proč ne, říká pivní znalec Jan Kočka

Pivko denně? Prý zlepšuje střevní mikroflóru, zjistili Portugalci

Hromy, blesky nebo hejna ptáků. V boeingu jsem si mohl vyzkoušet všechno

Bylo sladké a zakalené. Našly se usazeniny piva starého devět tisíc let

Český ležák je nápoj bohů, říká odborník. Ve špatném pivu ucítíte i ponožky

Hořkosladký svět z chmele. Jak chutná Josef s IBU 32?

Klima ohrožuje produkci a kvalitu chmele v Evropě

České pivo je vyladěné k dokonalosti, říká šéf pivovarského výzkumu

Krása, poetika i hon na lišku. Létání balonem z vás udělá šlechtice

Japonci mají rádi klid, v Číně fandí, říká nejlepší český skateboardista

Vydal už Egypt všechna svá tajemství?

Sloní chobot: Citlivější než lidská ruka

Trefa. Vlaková loupež u Big Springs vynesla rekordní peníze

Budou Češi vládnout obloze?

Od neandrtálců jsme zdědili poruchy spánku, plešatění i obezitu, říká biolog

Zrádná moderna. Obraz visel 77 let vzhůru nohama. Asi, jistota není

Arabská sonda Amal zaparkovala na oběžné dráze Marsu

Proč se lidé zmenšovali? Výšku našich předků jsme dohnali až v minulém století

Vikinská loď je geniální kousek. Je to ušlechtilá práce, říká jejich stavitel

Arabská sonda Amal zaparkovala na oběžné dráze kolem Marsu

Méně sexu. Zákazy potratů mění chování amerických singles

Země a její Nemesis: Vyřešil superpočítač 4,5 miliard let starou záhadu?

Tukovce: Časovaná bomba v útrobách kanalizace

Věčný boj proti stárnutí

Chcete „probudit“ přírodu? Zhasněte!

Procházka po hladině. Češi propadají kouzlu paddleboardu

Jaká bude kybernetická bezpečnost na silnicích?

Za kolik je možné vytápět dům v 21.století?

Orgasmická meditace mění mozek, zjistila studie

 
Počasí Kurzy

1 € = 27.453   CZK

1 € = 0.7276   GBP

1 € = 1.0736   CHF

1 € = 4.1582   PLN

1 € = 1.1168   USD

Program

Markíza19:00 TELEVÍZNE NOVINY

 

Jednotka19:55 Góly - body - sekundy

 

Dvojka20:00 Záznam zo žrebovania: KENO 10, Keno Joker, Loto, Joker, Loto 5 z 35 (B)

 

JOJ19:30 NOVINY TV JOJ

 

Kompletný tv program

Reality Horoskopy

Beran: Ak sa vás partner pýta, ako využijete voľné dni, vy sa pýtajte, ako si ich predstavuje. Je možné, že sa s vami bude chcieť pochváliť a pozve vás medzi priateľov, na ich úsudku mu veľmi záleží.

Býk: Dnes zacítite pocit naplnenia a úspechu. A ak sa darí vám, vaši priatelia a známi môžu rovnako počítať s vašou podporou a pomocou. Čaká vás množstvo pracovných aj súkromných stretnutí, kde prejavíte svoju schopnosť prejaviť účasť a poskytnúť cennú radu.

Blíženci: Dnes je váš deň, tak to využite. Poteší vás nejaká dobrá správa. Všetko sa pohne dopredu. Rozdávajte okolo seba úsmevy a ukazujte veselú tvár, lebo nie ste tak chudí, aby ste trocha šťastia nemohli dať.

Rak: Ak sa budete dnes predbiehať v rade alebo nebudete radu rešpektovať, môžete prísť domov dosť zničený. Na vašom okolí potom bude vysvetliť vám, prečo tomu tak je.

Lev: Ak sa chcete hádať, uvedomte si, že deň vám dáva energiu, takže máte dosť síl, aby ste neuhli a vytrvali až do víťazného konca. Buď uhnete, alebo deň zakončíte ujmou na zdraví.

Panna: Dnes vám uspokojenie môže prinášať iba láska, ale pretože váš nepružný a konzervatívny postoj môže hocikoho odradiť, voľte radšej úsmev. Ak sa k vám opačné pohlavie dnes priblíži, využite svoje šance.

Váhy: Plný energie budete iba v dopoludňajších hodinách. Celý ďalší zbytok dňa budete vyžadovať citlivejšie a jemnejšie zachádzanie. Ak si to navzájom poskytnete s ostatnými, budete celkom v príjemnej pohode.

Štír: Neprehrabávajte vrecká svojmu partnerovi! List od nelegálneho partnera tam síce neobjavíte, ale mohli by ste nájsť podrobný rozpis všetkých domácich prác, ktoré chce vo voľných dňoch stihnúť, čo by vás spoľahlivo otrávilo.

Střelec: Nesmiete sa stať panovačnými až diktátorskými. Mohlo by to mať netušené následky. Hľadajte svoje prednosti a verte, že ste dobrý taký, aký ste. Vo vzťahu máte potrebu väčšej istoty, alebo by ste radi realizovali niečo, čo vám už dlho vŕta v hlave.

Kozoroh: Dovoľte si byť voľný a ničím nezaťažený, aj keď je situácia neúnosná a vy máte pocit, že sa vám niečo vymklo z rúk.

Vodnář: Vaša dnešná fyzická odolnosť sa nedá porovnávať so silnejším znameniami horoskopu. Potreba odpočinku je u vás proste vyššia, a tak pozorne vnímajte signály vášho tela, ktoré poukazuje na preťaženie organizmu.

Ryby: Pozor dajte pri vysvetľovaní hocičoho. Budete hovoriť rýchlejšie než normálne a môžete nechtiac vyrobiť dosť veľký trapas. Pokiaľ nemusíte, radšej sa k ničomu nevyjadrujte, najmä nie písomne.

Ďalšie horoskopy