Nejkontroverznější vládci Vatikánu. Když papeži propadli chtíči a krvi

Zdroj Zdroj: idnes.cz     17.02.2021 (18:00)     Sekcia zajímavosti

Leckoho zaskočilo, že dnešní papež František je vášnivý fanoušek fotbalu, že jeho předchůdce Benedikt byl jako kluk v Hitlerjugend, a předtím Jan Pavel II. dokonce chytal v mládí v bráně a brázdil sjezdovky. To jsou však jen drobnosti proti tomu, co někteří z těchto domněle nejdůstojnějších a nejsvatějších mužů křesťanského světa činili. celý článek

Související články
 
Ďalšie články
 

Jak žili vládci minulosti?

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     29.09.2022 (09:42)     Sekcia zajimavosti

Řekne-li se vládci minulosti, většina z nás si představí krále a královny. Životní styl a denní režim vládců minulosti byl značně odlišný od toho, jak jej známe dnes. Jaké obvyklé i neobvyklé návyky byly typické pro panovníky v minulosti? Na hodinách dějepisu či historie se o panovnících a vládcích učíme spíše v souvislosti s jejich

 

Šlechtici modrou krev nemají, někteří živočichové ano!

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     23.02.2024 (15:30)     Sekcia zajimavosti

Když se hovoří o modré krvi, mluví se zpravidla o krvi šlechtické. Tento historický mýtus je už dnes naštěstí překonaný. Přesto se v přírodě najdou živočichové, kteří modrou krev skutečně mají, a dále zvířata, jejichž krev by se za šlechtickou skutečně dala považovat, je totiž velmi cenná, protože umí zachraňovat lidské životy. Lidská krev je

 

Varhany ze sudu i plavecké brýle proti migréně. Kutilství mají Češi stále v krvi

Zdroj Zdroj: idnes.cz     08.01.2022 (00:00)     Sekcia zajimavosti

Kutilové byli, jsou a budou. Navzdory tomu, že si všechno můžou koupit, mají radost z toho, co si udělali sami. I když doba jejich největší slávy, kdy doma vyráběli rychlovarné konvice a sekačky na trávu, se už nevrátí. Tedy doufejme.

 

Električtí úhoři útočí v hejnu. Své výboje tak násobí

Zdroj Zdroj: idnes.cz     22.01.2021 (00:00)     Sekcia zajimavosti

Měří až dva metry a jsou ve zvířecí říši vládci nejsilnějších elektrických výbojů. Útočí silou 860 voltů. Nyní vědci zjistili, že električtí úhoři své oběti napadají synchronizovaně, v hromadných útvarech. Účinnost svých „taserů“ tak násobí.

 

Mravenci: Skrytí vládci světa

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     21.10.2023 (12:49)     Sekcia zajimavosti

Na světě žije odhadem 14 000 druhů mravenců, přičemž jejichž celkový počet se počítá na kvadriliony. Tento všudypřítomný hmyz se rozšířil po všech kontinentech s výjimkou zamrzlé Antarktidy, což představuje neuvěřitelný evoluční úspěch. Čím to, že zrovna mravenci jsou natolik úspěšní? Faktorů, které stojí za tím, že mravenci se cítí dobře ve městech, v pralesích,

 

OBRAZEM: Noční magie. Fotky zachytily divoká zvířata u vodní hladiny

Zdroj Zdroj: idnes.cz     16.01.2022 (00:00)     Sekcia zajimavosti

Vystupují ze tmy jako její fantaskní vládci, na jejím černém pozadí na sebe strhávají veškerou pozornost. A jejich obraz, který se zrcadlí na temné hladině, dotváří jejich magické vzezření. Fotografie Parase Chandarii jsou oslavou krásy divokých zvířat v parku u keňského Lentorre Lodge.

 

Uctívali v Egyptě Dia?

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     28.04.2022 (15:00)     Sekcia zajimavosti

Na vskutku nečekaný nález narazili archeologové na Sinajském poloostrově, podařilo se jim odkrýt ruiny chrámu, který byl zasvěcen starořeckému vládci bohů Diovi.   Ministerstvo turismu a památek v prohlášení uvedlo, že ruiny chrámu byly nalezeny v archeologickém nalezišti Tell el-Farma na severozápadě Sinaje. Tell el-Farma, známá také pod svým starověkým názvem Pelusium, pochází z pozdního

 

Mýtus císaře Nerona. Jeho pověst deformovaly fake news, říká výstava

Zdroj Zdroj: idnes.cz     30.05.2021 (00:00)     Sekcia zajimavosti

Dekadentní, hysterický, megalomanský, násilný. Historická líčení dala římskému vládci Neronovi tu nejhorší reputaci. Jenže ne zcela právem. Z velké části jsou dílem propagandy jeho protivníků. „Došel jsem k závěru, že téměř vše, co si myslíme, že o něm víme, je špatně,“ říká kurátor aktuální výstavy v Britském muzeu.

 

Nejkrutější či nejotylejší. Panovnická kniha rekordů aneb Nej českých vládců

Zdroj Zdroj: idnes.cz     30.04.2024 (20:00)     Sekcia zajimavosti

Od knížete Bořivoje po posledního tuzemského panovníka, císaře Karla I., vládlo českým zemím šedesát knížat nebo králů. Není to jednoznačné, neboť i někteří cizí vládci se za české panovníky spíš prohlašovali, než že by vládli. Každý z představitelů monarchie měl nějaké to nej. Ať se týkalo povahových rysů, vzhledu, doby a způsobu vlády či zkrátka stylu života. Kdo byl nejbojácnější, kdo nejchamtivější a kdo nejšílenější?

 

Neobyčejné chapadlaté stvoření jako inspirace pro vědce

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     14.09.2022 (10:00)     Sekcia zajimavosti

Skutečně úchvatnými mořskými živočichy jsou chobotnice – vládci hlubin, jež mají osm dlouhých pružných chapadel. Proslulé jsou především díky své inteligenci. Jsou to právě poznatky ze světa zvířat, jež mohou mnohdy sloužit jako inspirace pro konstrukci technických zařízení. To se potvrdilo i při představení nové technologie ze Severní Karolíny. Podle Michaela Dickeyho, profesora chemického a

Jak žili na středověkém hradě. Při obléhání museli strašně trpět, říká kastelolog

Chci mít stejné tělo. Porno vede u mužů i k jiným poruchám než k závislosti

Tajné dokumenty Vatikánu odhaleny!

Lupič gentleman. Muž, který přepadl dva pražské obchody se udal po telefonu

Naštěstí se propadli do latríny. Incident urovnal spor šlechty s církví

Velký problém mikrorozměrů

„Boží bankéř“ pral špinavé peníze mafii i Vatikánu. Pak ho našli oběšeného

Lov bizonů je duchovní počin, říkají Indiáni. Spíš jatka, tvrdí kritici

Cévy mohou zestárnout rychleji než tělo

Vikingy pojila stejná profese, ne etnicita. A mnozí měli tmavé vlasy

Přispěje ptačí imunita u léčbě cukrovky u lidí?

Genetika zločinu. Máme ho i v krvi, ale jde korigovat, říká psycholog Svoboda

Stále menší a menší plasty

Ukrývá Neapole zázračnou krev nebo podvržený „koktejl?

Bezpečná hladina alkoholu v krvi? Nula

Pokroky českých vědců při zkoumání příčin vzniku leukémie

Akta Parkinson: Seznam příčin rozšířily nanoplasty

Modrá krev ostrorepa: Drahocenná surovina biomedicíny v ohrožení?

Slimule americká: Ryba s nemrznoucí krví

Tisíce Čechů vládnou superschopností – kvůli vyššímu bilirubinu v krvi

Lamí krví proti virům, rakovině i autoimunitním nemocem

OBRAZEM: Majestátní, krásná, ničená. Světová soutěž zachycuje tváře přírody

Kvůli pomoci v Sýrii jsem potenciální teroristická hrozba, líčí bývalý voják

Ve špatnou dobu na špatném místě. Pachatel vraždil ze sebelítosti a frustrace

Když se rozzáří obloha

Lexus NX: První v historii

Nový Peugeot 308 SW: Auto pro 21. století

I pilotům se dělá špatně. Kdo miluje létání, neodradí ho to, říká Martin Šonka

Nahý bezdomovec i muž z Marsu. Reportér strávil den s městskými strážníky

Dali byste pokutu tchyni či učitelce bez lístku? Historky a přiznání revizorů

Fantazie si nechávám raději pro sebe, směje se MOgirl Kateřina

Dvě stařenky zavraždil a znásilnil postižený mladík. Cítil se nabuzený

Des: V hlavě sériového vraha

Příběh Elvisova BMW 507

 
Počasí Kurzy

1 € = 27.453   CZK

1 € = 0.7276   GBP

1 € = 1.0736   CHF

1 € = 4.1582   PLN

1 € = 1.1168   USD

Program

Markíza19:00 TELEVÍZNE NOVINY

 

Jednotka19:55 Góly - body - sekundy

 

Dvojka20:00 Záznam zo žrebovania: KENO 10, Keno Joker, Loto, Joker, Loto 5 z 35 (B)

 

JOJ19:30 NOVINY TV JOJ

 

Kompletný tv program

Reality Horoskopy

Beran: Ak sa vás partner pýta, ako využijete voľné dni, vy sa pýtajte, ako si ich predstavuje. Je možné, že sa s vami bude chcieť pochváliť a pozve vás medzi priateľov, na ich úsudku mu veľmi záleží.

Býk: Dnes zacítite pocit naplnenia a úspechu. A ak sa darí vám, vaši priatelia a známi môžu rovnako počítať s vašou podporou a pomocou. Čaká vás množstvo pracovných aj súkromných stretnutí, kde prejavíte svoju schopnosť prejaviť účasť a poskytnúť cennú radu.

Blíženci: Dnes je váš deň, tak to využite. Poteší vás nejaká dobrá správa. Všetko sa pohne dopredu. Rozdávajte okolo seba úsmevy a ukazujte veselú tvár, lebo nie ste tak chudí, aby ste trocha šťastia nemohli dať.

Rak: Ak sa budete dnes predbiehať v rade alebo nebudete radu rešpektovať, môžete prísť domov dosť zničený. Na vašom okolí potom bude vysvetliť vám, prečo tomu tak je.

Lev: Ak sa chcete hádať, uvedomte si, že deň vám dáva energiu, takže máte dosť síl, aby ste neuhli a vytrvali až do víťazného konca. Buď uhnete, alebo deň zakončíte ujmou na zdraví.

Panna: Dnes vám uspokojenie môže prinášať iba láska, ale pretože váš nepružný a konzervatívny postoj môže hocikoho odradiť, voľte radšej úsmev. Ak sa k vám opačné pohlavie dnes priblíži, využite svoje šance.

Váhy: Plný energie budete iba v dopoludňajších hodinách. Celý ďalší zbytok dňa budete vyžadovať citlivejšie a jemnejšie zachádzanie. Ak si to navzájom poskytnete s ostatnými, budete celkom v príjemnej pohode.

Štír: Neprehrabávajte vrecká svojmu partnerovi! List od nelegálneho partnera tam síce neobjavíte, ale mohli by ste nájsť podrobný rozpis všetkých domácich prác, ktoré chce vo voľných dňoch stihnúť, čo by vás spoľahlivo otrávilo.

Střelec: Nesmiete sa stať panovačnými až diktátorskými. Mohlo by to mať netušené následky. Hľadajte svoje prednosti a verte, že ste dobrý taký, aký ste. Vo vzťahu máte potrebu väčšej istoty, alebo by ste radi realizovali niečo, čo vám už dlho vŕta v hlave.

Kozoroh: Dovoľte si byť voľný a ničím nezaťažený, aj keď je situácia neúnosná a vy máte pocit, že sa vám niečo vymklo z rúk.

Vodnář: Vaša dnešná fyzická odolnosť sa nedá porovnávať so silnejším znameniami horoskopu. Potreba odpočinku je u vás proste vyššia, a tak pozorne vnímajte signály vášho tela, ktoré poukazuje na preťaženie organizmu.

Ryby: Pozor dajte pri vysvetľovaní hocičoho. Budete hovoriť rýchlejšie než normálne a môžete nechtiac vyrobiť dosť veľký trapas. Pokiaľ nemusíte, radšej sa k ničomu nevyjadrujte, najmä nie písomne.

Ďalšie horoskopy