Tvor, který jako by nepocházel z tohoto světa

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     25.02.2021 (13:49)     Sekcia zajímavosti

Kdysi rozmanitá skupina hlavonožců, vampýrovky, obývala mělká šelfová moře jury a spodní křídy. Poté se však náhle fosilní záznam ztrácí a mezera mezi současností a posledním známým výskytem ve spodní křídě (stupeň apt) představuje neuvěřitelných 120 mil. let. Nález 30 milionů let (oligocén) starého zástupce v Maďarsku (Necroteuthis hungarica) pomáhá pochopit, co a kdy vedlo celý článek

Související články
 
Ďalšie články
 

Žil na Madagaskaru

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     09.05.2020 (22:46)     Sekcia zajimavosti

Ostrov Madagaskar vydal paleontologům fosilii zvláštního prehistorického savce z dob dinosaurů, který byl velký zhruba jako dnešní kočka a jenž nese skutečně unikátní pojmenování. Nalezené zvíře získalo jméno Adalatherium hui, přičemž adalatherium by se volně dalo přeložit jako „šílený tvor“. Druhá část pojmenování je odkazem na vědce Jao-ming Chua, jenž na objevu pracoval. „Jeho unikátní

 

Zemanovi jsem pomohl na Hrad a za svou minulost se nestydím, říká Remek

Zdroj Zdroj: idnes.cz     22.03.2024 (20:00)     Sekcia zajimavosti

Československý stíhací pilot Vladimír Remek strávil na začátku března 1978 týden ve vesmírné stanici Saljut 6. Jako vůbec první kosmonaut, jenž nepocházel ze Spojených států amerických či Sovětského svazu. Jak před letem zvládl zhubnout 10 kilo? A proč ve zralém věku odmítl kandidovat na prezidenta proti Miloši Zemanovi? „Nechtěl jsem ,pozvracet‘ předešlou půlku svého života,“ vysvětluje.

 

Záhadný tvor jménem čupakabra ve světle vědy

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     03.02.2024 (00:46)     Sekcia zajimavosti

O tajemné tvory není na naší planetě nouze. S některými si evoluce pohrála natolik, že pro lidské oko vypadají až bizarně a strašidelně. Příroda se se svou pověstnou kreativitou vyřádila zejména v hmyzí říši, avšak ani u vyšších živočichů netvořila fádně podle jediné šablony. Takový krtek hvězdonosý (Condylura cristata) vypadá díky svému čenichu jako nebezpečný

 

Trávicí systém: Spolknout, natrávit a vyživit

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     24.07.2023 (15:00)     Sekcia zajimavosti

Lidské střevo ukrývá v průměru 100 bilionu bakterií – těch dobrých i špatných. Kromě vstřebávání živin a oddělování „zrna od plev“ produkuje až 90 % hormonu serotoninu, čímž odkrývá recept na štěstí… Žaludek je naproti tomu „živý tvor“, sužovaný vlastní prázdnotou. 2. polovina 20. století Do tajů transplantace zasvětil medicínu Alexis Carrel (1873–1944). Muž, který

 

Průmyslové potraviny jako zhouba našeho zdraví?

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     18.03.2024 (14:00)     Sekcia zajimavosti

Člověk je tvor nepoučitelný, zejména co se skladby jídelníčku týká. Jakmile má možnost dopřát si potraviny s vysokým obsahem cukru, soli nebo tuku, nedokáže odolat. Přitom by měl. S každou další porcí si totiž pomalu „ukrajuje“ ze svého duševního zdraví. Metaanalýza zveřejněná v loňském roce v časopise Nutrients je v tomto případě nekompromisní. Strava, které

 

Starověký Egypt: Země matematice a astronomii zaslíbená

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     28.05.2022 (11:57)     Sekcia zajimavosti

Člověk je tvor zvídavý a snaží se přijít věcem na kloub. Nebylo důvodu, aby staří Egypťané byli v tomto ohledu výjimkou. Jejich věda byla ve své době na velmi slušné úrovni, což byl mimo jiné jeden z důležitých faktorů, který egyptské civilizaci umožnil dlouhou existenci. Egypt je dnes oblíbenou turistickou destinací, kam leckterý Středoevropan s

 

Malý tapír v Zoo Praha

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     26.04.2020 (18:46)     Sekcia zajimavosti

Teprve podruhé v celé historii pražské zoologické zahrady se podařilo odchovat mládě tapíra čabrakového (Tapirus indicus), jenž patří k ohroženým druhům zvířat. Nápadně zbarvený tvor si okamžitě po svém narození získal pozornost odborné i laické veřejnosti, typické znaky na těle slouží tapírům ve volné přírodě jako skvělé maskování. Typické kávově hnědé zbarvení s podélným bílým

 

Tajemný tvor jménem čupakabra: Výmysl lovců senzací nebo dobře utajené zvíře?

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     02.07.2022 (10:01)     Sekcia zajimavosti

O tajemné tvory není na naší planetě nouze. S některými si evoluce pohrála natolik, že pro lidské oko vypadají až bizarně a strašidelně. Příroda se se svou pověstnou kreativitou vyřádila zejména v hmyzí říši, avšak ani u vyšších živočichů netvořila fádně podle jediné šablony. Takový krtek hvězdonosý (Condylura cristata) vypadá díky svému čenichu jako nebezpečný

 

Vážný úraz mu nedovolil pracovat. Zhrzený otec zabil sebe i své tři děti

Zdroj Zdroj: idnes.cz     08.12.2020 (20:00)     Sekcia zajimavosti

Že neštěstí nechodí po horách, ale po lidech, všichni víme. Člověk je ale silný tvor a s většinou tragédií se časem jakžtakž vypořádá. Když mu ovšem chybí podpora těch nejbližších, může se navždy ztratit v černých myšlenkách.

 

Erekci do pár minut má napomoci krém. Vědce při vývoji inspiruje jed z pavouka

Zdroj Zdroj: idnes.cz     02.10.2023 (00:00)     Sekcia zajimavosti

Úvodní klinické testy jsou slibné, úspěšně prošly první fází. Pak bude mastička napomáhající erekci schválená pro prodej. Jejím základem je molekula BZ371A, k níž ukázal výzkumníkům cestu jedovatý tvor, jemuž se lidé jinak urputně vyhýbají.

Masožravostí k cukrovce 2. typu?

Mrchožrout z hlubin je odpudivou specialitou tchajwanského šéfkuchaře

Nelétá vše, co křídla má!

Vytrvalý plavec

Bájná lochnesská příšera byl podle všeho úhoř, ukázaly testy DNA

Co měl T-Rex skutečně v hlavě?

Sloni dovedou vnímat bouři až na vzdálenost 240 km, říká vědec

Orel ze zkumavky

Rodiče musí zemřít, shodli se bratři a následně vypálili několik ran

Plast jako z oceli! Američtí vědci z MIT vyvinuli unikátní materiál

Šnečí sliz jako fenomén péče o pokožku

Smrt. Slovo nahánějící úzkost či pocit klidu. Jaké by bylo vědět, kdy zemřeme?

Žena nelhala. Když policie dorazila, obávaný učitel ležel v kaluži krve

Kdo řídí tento svět? Spiknutí mocných lidé hledají i za koronavirem

Nejsem jiný než ostatní, říká nejpotetovanější člověk světa

Nebezpečná stránka užitečného: Čeští vědci nabízejí společnosti Apple pomoc s AirTagy

Masakry se nestaly, oběti neexistovaly. Japonsko své zločiny cenzuruje

Doba prsatá. Odhalená ňadra jako důkaz měnícího se světa kolem nás

Proč je tak náročné shodit nadbytečné kilogramy? Viníkem je i evoluce

Dobrodružným pravěkem se Zdeňkem Burianem

Případ sebevraždy vyřešilo přiznání vraha. Lítostí chtěl zakrýt otřesný čin

Tetování mělo být pomstou mým vlastním zrzavým vlasům, říká muž

Cesta za brazilskou krásou. Krvavou úpravou pozadí riskují i život

Právník se rozčílil, že mu nadávali. Vytáhl kapesní nožík a bodl

Vzhůru na koně: Kdo je osedlal poprvé?

S dívkou z nádražky si chtěl jen „zažertovat“. Jenže pak ji ubil k smrti

Příběh za slavným memem: Momentka vytvořila nejhoršího muže, jehož znáte

Vakcinací ke zdravější kůži?

Vůně jako naděje pro lidi s depresí

Naše rafty zvoní, turistické jsou mnohem měkčí, říká mistryně světa

Vývoj – nechme se inspirovat přírodou

Vést mafii jako spolek se v Japonsku přestalo vyplácet. Jakuza vymírá

Sériového vraha rozlítilo, že policie případ odložila. Usvědčil se sám

Nebeský křižník budoucnosti

 
Počasí Kurzy

1 € = 27.453   CZK

1 € = 0.7276   GBP

1 € = 1.0736   CHF

1 € = 4.1582   PLN

1 € = 1.1168   USD

Program

Markíza19:00 TELEVÍZNE NOVINY

 

Jednotka19:55 Góly - body - sekundy

 

Dvojka20:00 Záznam zo žrebovania: KENO 10, Keno Joker, Loto, Joker, Loto 5 z 35 (B)

 

JOJ19:30 NOVINY TV JOJ

 

Kompletný tv program

Reality Horoskopy

Beran: Ak sa vás partner pýta, ako využijete voľné dni, vy sa pýtajte, ako si ich predstavuje. Je možné, že sa s vami bude chcieť pochváliť a pozve vás medzi priateľov, na ich úsudku mu veľmi záleží.

Býk: Dnes zacítite pocit naplnenia a úspechu. A ak sa darí vám, vaši priatelia a známi môžu rovnako počítať s vašou podporou a pomocou. Čaká vás množstvo pracovných aj súkromných stretnutí, kde prejavíte svoju schopnosť prejaviť účasť a poskytnúť cennú radu.

Blíženci: Dnes je váš deň, tak to využite. Poteší vás nejaká dobrá správa. Všetko sa pohne dopredu. Rozdávajte okolo seba úsmevy a ukazujte veselú tvár, lebo nie ste tak chudí, aby ste trocha šťastia nemohli dať.

Rak: Ak sa budete dnes predbiehať v rade alebo nebudete radu rešpektovať, môžete prísť domov dosť zničený. Na vašom okolí potom bude vysvetliť vám, prečo tomu tak je.

Lev: Ak sa chcete hádať, uvedomte si, že deň vám dáva energiu, takže máte dosť síl, aby ste neuhli a vytrvali až do víťazného konca. Buď uhnete, alebo deň zakončíte ujmou na zdraví.

Panna: Dnes vám uspokojenie môže prinášať iba láska, ale pretože váš nepružný a konzervatívny postoj môže hocikoho odradiť, voľte radšej úsmev. Ak sa k vám opačné pohlavie dnes priblíži, využite svoje šance.

Váhy: Plný energie budete iba v dopoludňajších hodinách. Celý ďalší zbytok dňa budete vyžadovať citlivejšie a jemnejšie zachádzanie. Ak si to navzájom poskytnete s ostatnými, budete celkom v príjemnej pohode.

Štír: Neprehrabávajte vrecká svojmu partnerovi! List od nelegálneho partnera tam síce neobjavíte, ale mohli by ste nájsť podrobný rozpis všetkých domácich prác, ktoré chce vo voľných dňoch stihnúť, čo by vás spoľahlivo otrávilo.

Střelec: Nesmiete sa stať panovačnými až diktátorskými. Mohlo by to mať netušené následky. Hľadajte svoje prednosti a verte, že ste dobrý taký, aký ste. Vo vzťahu máte potrebu väčšej istoty, alebo by ste radi realizovali niečo, čo vám už dlho vŕta v hlave.

Kozoroh: Dovoľte si byť voľný a ničím nezaťažený, aj keď je situácia neúnosná a vy máte pocit, že sa vám niečo vymklo z rúk.

Vodnář: Vaša dnešná fyzická odolnosť sa nedá porovnávať so silnejším znameniami horoskopu. Potreba odpočinku je u vás proste vyššia, a tak pozorne vnímajte signály vášho tela, ktoré poukazuje na preťaženie organizmu.

Ryby: Pozor dajte pri vysvetľovaní hocičoho. Budete hovoriť rýchlejšie než normálne a môžete nechtiac vyrobiť dosť veľký trapas. Pokiaľ nemusíte, radšej sa k ničomu nevyjadrujte, najmä nie písomne.

Ďalšie horoskopy