Výprava za moře

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     03.03.2021 (17:00)     Sekcia zajímavosti

V roce 2016 byla Zoo Praha jednou z prvních evropských zoologických zahrad, které začaly s chovem vzácného endemického plaza z ostrova Borneo – varanovce bornejského (Lanthanotus borneensis). Díky chovu ve speciálně sestrojených vodních nádržích a dlouhodobému zkoumání jejich chování v lidské péči se nyní varanovce daří pražské zoo pravidelně odchovávat. Deset mláďat letos v únoru celý článek

Související články
 
Ďalšie články
 

Muž, co otevírá lahve s depešemi z moře. Legendu si vymyslel Victor Hugo

Zdroj Zdroj: idnes.cz     17.11.2022 (00:00)     Sekcia zajimavosti

Ona profese byla opředená tajemnem. Aby ne, její vykonavatel měl z pověření vládkyně Alžběty otvírat lahve vylovené z moře. A delikátní depeše, které obsahovaly, předávat rovnou panovnici. Příběhy o královském odzátkovávači přetrvaly staletí. Až nyní se vyjevilo, že jsou vybájené.

 

Prázdniny se blíží ke konci. Prodlužte si léto u moře

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     21.08.2023 (14:18)     Sekcia zajimavosti

Letní prázdniny jsou v plném proudu a jejich konec je bohužel na dohled. Proto neotálejte a naplánujte si ještě jednu nezapomenutelnou dovolenou u moře. Egypt je takovou sázkou na jistotu. Člověk by si měl užívat, dokud to jenom jde. A v létě to platí dvojnásob. Přesně kvůli tomu se nebojte najít dovolenou na poslední chvíli a vyrazit,

 

Kdy se velryby přesunuly do moře a ztratily nohy?

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     29.02.2024 (14:27)     Sekcia zajimavosti

Historie velryb je jedním z největších záhad evoluce. Jak tito savci, kteří dýchají plícemi, přišli o nohy a vrátili se do moře? Na tuto otázku se pokusí odpovědět dokument Tajemné údolí velryb v Egyptě, který bude mít premiéru ve čtvrtek 29. února ve 20:00 na televizní stanici Viasat Nature. Všech 90 druhů dnes žijících velryb

 

Moře vydalo starověký poklad

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     28.12.2021 (15:00)     Sekcia zajimavosti

Mořské dno skrývá nepřeberné množství pokladů, a to nejen těch přírodních. Na dně moří a oceánů se nachází zlato, drahé kamení a jiné cennosti… Alespoň nedaleko starověkého města Caesarea tomu tak je.   Izraelští archeologové objevili u pobřeží Středozemního moře zbytky dvou vraků lodí, které jsou plné stovek římských a středověkých stříbrných mincí a nejen

 

Oceán jako pole. Pěstovala by se tam mořská rýže, plánuje šéfkuchař

Zdroj Zdroj: idnes.cz     16.05.2021 (00:00)     Sekcia zajimavosti

Proslavil se využíváním částí ryb a darů moře, které gastronomie vyhazuje, nebo přehlíží. Už to mělo co dělat s konceptem udržitelnosti. Poté však objevil plodinu, která podle něj mění pohled na moře. Budeme ho využívat jako zahradu pro pěstování a sklízení mořské trávy, soudí Ángel León. Je pro něj rýží z oceánu, který nasytí planetu.

 

Archeologové objevili dosud neznámé části svitků od Mrtvého moře

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     16.03.2021 (17:43)     Sekcia zajimavosti

Byť je teprve březen, dá se s jistotou říci, že nový objev izraelských archeologů se stane jednou z nejvýznamnějších událostí letošního roku. Badatelé v Judské poušti jižně od Jeruzaléma totiž objevili nové fragmenty legendárních svitků. První svitky byly v Izraeli nalezeny po skončení 2. světové války. Suchá planina na severozápadním břehu Mrtvého moře nazvaná Kumrán

 

Ostrov kanibalů. Stalinistický režim na Sibiři zrealizoval noční můru

Zdroj Zdroj: idnes.cz     30.04.2024 (00:00)     Sekcia zajimavosti

Pochytali na moskevských ulicích tisíce lidí, zločince, straníky, dělníky, matky od rodin. Deportovali je na Sibiř. Podle plánu stalinistických pohlavárů ji měli kolonizovat. Kvůli bídě a hladu skončila celá výprava za kolonizací pustiny na ostrově Nazino běsněním včetně kanibalismu.

 

Na cesty vyrážím zásadně s mobilem a zápisníkem, říká reálný „Indiana Jones“

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     03.06.2020 (13:55)     Sekcia zajimavosti

Právem bývá nazýván Indiana Jonesem skutečného života. Rodák z Massachusetts a zapálený dobrodruh Josh Gates se už vypravil po stopách snad každé záhady, která vám vytane na mysl. V současnosti má vlastní pořad na Discovery Channel – Výprava do neznáma (Expedition Unknown), ve kterém využívá stejných postupů jako dříve – zejména tedy práce v terénu

 

Českoslovenští archeologové objevili v Guatemale 3000 let staré mayské město

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     09.01.2024 (14:56)     Sekcia zajimavosti

Čeští a slovenští archeologové se postarali o jeden z nejdůležitějších a nejzásadnějších nálezů posledních let. Pomocí umělé inteligence objevili v Guatemale mayské město, které je téměř 3000 let staré. Výprava expedice Neuron jako první v mayské oblasti propojila umělou inteligenci a neuronové sítě při ověřování digitálních dat z leteckého snímkování LiDAR. Právě výstupy z leteckého

 

Česká výprava do Afriky: Osmičlenný tým bude zkoumat savce s pandemickým potenciálem

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     13.10.2021 (10:24)     Sekcia zajimavosti

Čeští odborníci z českobudějovického biologického centra Akademie věd, Jihočeské univerzity a Masarykovy univerzity vyrážejí do Ugandy s cílem zkoumat biodiverzitu malých savců. Výsledky jejich práce by mohly mimo jiné pozitivně ovlivnit epidemiologický výzkum. „Do Ugandy jsme vyrazili, abychom zaplnili slepá místa, odkud neexistují žádné informace o rozmanitosti drobných savců,“ popisuje vedoucí vědeckého týmu Josef Bryja.

Překvapivé objevy z Nové Guineje: Ztracená ježura i skákající kreveta žijící na stromě.

Ženské tělo je nejkrásnější objekt pro focení, říká MOgirl Amayyane

Mořské obludy děsily od nepaměti. Hrůzné představy lidí se dají i vysvětlit

Den mi rozsvítí spokojení pacienti, říká MOgirl Cinder Ter

Přísaha, podřízenost, pákové kormidlo. Jak vypadá český sladkovodní jachting

Spasitel, nebo dobyvatel? Důvtipné sochy na dně moří chrání oceány

Turistou v universu: Nový byznys právě startuje…

Na kajaku napříč Evropou. Přimotal jsem se i mezi mafiány, vypráví cestovatel

Jednou to někoho zabije. Sílí varování před pády trosek raket na Zemi

Nebezpečná trhlina: Rozdělí se Afrika na dva kontinenty?

Tvor, který jako by nepocházel z tohoto světa

E-recept na přírodu? Jednou možná ano…

Stále menší a menší plasty

Koráli ve stresu

Dřeli i na dně moře. Jak žili Noráci, Češi nasazení za války na severu Evropy

Tragédie na jižním pólu: Antarktické ledovce se zmenšují nejrychleji v dějinách

Kterak legendární měděný svitek od Mrtvého moře vyvolal honbu za miliardovým pokladem

Gumové hračky, které vědcům pomohly nahlédnout do tajů pozemských oceánů

Samci museli být při páření opatrní, popisuje expert na dinosaury

Krvavý ledovec ukázal slabiny techniky pro Mars

Pozor na letní lásky

Výzkum podmořského světa stále láká

Klimatické změny si vybírají další daň: Tající grónský ledovec nevyhnutelně zvýší hladinu moře o 27 centimetrů

Zimní dovolená v Egyptě: Tajuplný Sinajský poloostrov bez vízové povinnosti

Izraelské prvenství: Země se chystá doplňovat jezero odsolenou vodou z moře

 
Počasí Kurzy

1 € = 27.453   CZK

1 € = 0.7276   GBP

1 € = 1.0736   CHF

1 € = 4.1582   PLN

1 € = 1.1168   USD

Program

Markíza19:00 TELEVÍZNE NOVINY

 

Jednotka19:55 Góly - body - sekundy

 

Dvojka20:00 Záznam zo žrebovania: KENO 10, Keno Joker, Loto, Joker, Loto 5 z 35 (B)

 

JOJ19:30 NOVINY TV JOJ

 

Kompletný tv program

Reality Horoskopy

Beran: Ak sa vás partner pýta, ako využijete voľné dni, vy sa pýtajte, ako si ich predstavuje. Je možné, že sa s vami bude chcieť pochváliť a pozve vás medzi priateľov, na ich úsudku mu veľmi záleží.

Býk: Dnes zacítite pocit naplnenia a úspechu. A ak sa darí vám, vaši priatelia a známi môžu rovnako počítať s vašou podporou a pomocou. Čaká vás množstvo pracovných aj súkromných stretnutí, kde prejavíte svoju schopnosť prejaviť účasť a poskytnúť cennú radu.

Blíženci: Dnes je váš deň, tak to využite. Poteší vás nejaká dobrá správa. Všetko sa pohne dopredu. Rozdávajte okolo seba úsmevy a ukazujte veselú tvár, lebo nie ste tak chudí, aby ste trocha šťastia nemohli dať.

Rak: Ak sa budete dnes predbiehať v rade alebo nebudete radu rešpektovať, môžete prísť domov dosť zničený. Na vašom okolí potom bude vysvetliť vám, prečo tomu tak je.

Lev: Ak sa chcete hádať, uvedomte si, že deň vám dáva energiu, takže máte dosť síl, aby ste neuhli a vytrvali až do víťazného konca. Buď uhnete, alebo deň zakončíte ujmou na zdraví.

Panna: Dnes vám uspokojenie môže prinášať iba láska, ale pretože váš nepružný a konzervatívny postoj môže hocikoho odradiť, voľte radšej úsmev. Ak sa k vám opačné pohlavie dnes priblíži, využite svoje šance.

Váhy: Plný energie budete iba v dopoludňajších hodinách. Celý ďalší zbytok dňa budete vyžadovať citlivejšie a jemnejšie zachádzanie. Ak si to navzájom poskytnete s ostatnými, budete celkom v príjemnej pohode.

Štír: Neprehrabávajte vrecká svojmu partnerovi! List od nelegálneho partnera tam síce neobjavíte, ale mohli by ste nájsť podrobný rozpis všetkých domácich prác, ktoré chce vo voľných dňoch stihnúť, čo by vás spoľahlivo otrávilo.

Střelec: Nesmiete sa stať panovačnými až diktátorskými. Mohlo by to mať netušené následky. Hľadajte svoje prednosti a verte, že ste dobrý taký, aký ste. Vo vzťahu máte potrebu väčšej istoty, alebo by ste radi realizovali niečo, čo vám už dlho vŕta v hlave.

Kozoroh: Dovoľte si byť voľný a ničím nezaťažený, aj keď je situácia neúnosná a vy máte pocit, že sa vám niečo vymklo z rúk.

Vodnář: Vaša dnešná fyzická odolnosť sa nedá porovnávať so silnejším znameniami horoskopu. Potreba odpočinku je u vás proste vyššia, a tak pozorne vnímajte signály vášho tela, ktoré poukazuje na preťaženie organizmu.

Ryby: Pozor dajte pri vysvetľovaní hocičoho. Budete hovoriť rýchlejšie než normálne a môžete nechtiac vyrobiť dosť veľký trapas. Pokiaľ nemusíte, radšej sa k ničomu nevyjadrujte, najmä nie písomne.

Ďalšie horoskopy