Na vině je znečištění a přenosný virus

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     05.04.2021 (20:29)     Sekcia zajímavosti

Vědci konečně získali důkazy, že za rakovinou u lachtanů stojí pohlavně přenosný herpesvirus. Tzv. urogenitální karcinom lachtanů se v mnohém podobá rakovině děložního čípku u lidí, což by mohlo napomoci k lepšímu pochopení toho, jak se rakovina vyvíjí a šíří u všech druhů.   Podle zpráv ze začátku dubna 2021 zákeřná nemoc napadá stále více celý článek

Související články
 
Ďalšie články
 

Znečištění prostředí může mít vliv na pohlaví novorozenců

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     04.12.2021 (17:57)     Sekcia zajimavosti

Nová studie provedená na polovině obyvatel USA a celé švédské populaci zkoumala více než 100 možných faktorů, které mohou ovlivňovat pohlaví nově narozených dětí. Zjistila například, že znečištění rtutí, chromem a hliníkem souvisí s vyšším počtem narozených chlapců, zatímco znečištění olovem zvyšuje podíl dívek. Blízkost intenzivní zemědělské výroby také zřejmě ovlivňuje poměr pohlaví, pravděpodobně v

 

Plastová stavebnice v plicích

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     12.04.2022 (16:50)     Sekcia zajimavosti

Poprvé bylo zaznamenáno znečištění mikroplasty hluboko v plicích živých lidí. Částice byly nalezeny téměř ve všech analyzovaných vzorcích, konkrétně u 11 ze 13 pacientů podstupujících chirurgický zákrok.   Vědci uvedli, že znečištění mikroplasty je nyní všudypřítomné po celé planetě, takže expozice člověka je nevyhnutelná a znamená, že existují rostoucí obavy ohledně nebezpečí pro zdraví. Nejběžnějšími

 

Virem proti mravencům. Američtí vědci našli unikátní způsob boje s hmyzem

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     22.06.2022 (11:47)     Sekcia zajimavosti

Odborníci v USA reagují na rostoucí problém s tzv. ohnivými mravenci (Solenopsis invicta) zajímavým způsobem. Nasadili do akce virus Solenopsis invicta virus 3.   „Laboratorní testy ukázaly, že Solenopsis invicta virus 3 může být účinným přírodním kontrolním prostředkem proti svému hostiteli, červenému importovanému ohnivému mravenci,“ uvedl tým ve své zprávě. Podle odborníků je tento způsob likvidace výrazně

 

Znečištěné květy voní opylovačům méně sladce, zjistila studie

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     11.02.2024 (14:28)     Sekcia zajimavosti

Škody, které způsobuje znečištění ovzduší z dopravy a průmyslu, jsou rozsáhlé a dobře známé. Chemické látky produkované lidskou činností mohou zadržovat teplo v atmosféře, měnit chemické složení oceánů nebo poškozovat lidské zdraví nesčetnými způsoby. Nová studie nyní naznačuje, že znečištění ovzduší může také zásadním způsobem snižovat atraktivitu květin pro opylující hmyz. Sloučeniny zvané dusičnanové radikály,

 

Samci v pozoru: objeven virus, který likviduje výhradně je

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     17.12.2023 (13:18)     Sekcia zajimavosti

Virus, který zabíjí jen samce, to zní poněkud děsivě. Avšak náhodný objev ze skleníku japonské univerzity by mohl vědcům pomoci najít způsoby, jak kontrolovat zemědělské škůdce nebo dokonce likvidovat hmyz, který šíří nemoci. V roce 1983 měl i v československých kinech premiéru polský snímek Sexmise. Podobenství o nesvobodě, natočené v těžkých časech výjimečného stavu v

 

Léčba viru podobného HIV u opic je nadějí i pro lidstvo

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     31.05.2023 (10:00)     Sekcia zajimavosti

Virus HIV způsobuje u lidí onemocnění AIDS neboli syndrom získaného selhání imunity. Jen několik lidí se podařilo vyléčit, léčba však byla bolestivá a obtížná. Nadějí pro lidstvo by se mohl stát léčebný postup aplikovaný na opice, trpící obdobnou nemocí. V loňském roce žilo s virem HIV v těle celkem 43 milionů lidí na světě. Virus

 

OBRAZEM: Vítězové i poražení. Jak obyvatelé oceánů bojují o existenci

Zdroj Zdroj: idnes.cz     03.04.2021 (00:00)     Sekcia zajimavosti

Masivní rybolov, znečištění, klimatické změny. To jsou tři hlavní příčiny vymírání mnoha druhů obyvatel moří a oceánů. Potvrzují to dvě aktuální studie Exeterské univerzity. Naštěstí však existují i dobré zprávy.

 

Chcete „probudit“ přírodu? Zhasněte!

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     08.11.2023 (14:00)     Sekcia zajimavosti

Zkuste se uprostřed města podívat na některé souhvězdí… V tom nejlepším případě uvidíte hvězdu nebo dvě. Viníkem je světelné znečištění, které mění noc na den v 80 % světa. Cyklus dne a noci je přitom nezbytnou součástí přírody, jelikož dává zvířatům signál, kdy se mohou vynořit k lovu, hledat potravu, nerušeně migrovat anebo se pářit.

 

Vznikla mapa velrybích superdálnic. Má pomoct chránit kytovce

Zdroj Zdroj: idnes.cz     01.04.2022 (00:00)     Sekcia zajimavosti

Vůbec poprvé máme globální obraz migračních tras velryb. Jejich mapa vznikala po třicet let, ukazuje, kde čelí průmyslovému rybářství, ničení svého přirozeného prostředí, znečištění oceánů, klimatickým změnám. A podle odborníků může mapa pomoct velryby chránit.

 

Mikroplasty a střeva nejsou přátelé

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     23.12.2021 (14:49)     Sekcia zajimavosti

Jsou všude kolem nás, třebaže je nevidíme – mikroplasty. Vědci se dlouhá léta snaží přijít na to, jak škodí lidskému tělu, v závěru roku 2021 oznámili propojení mikroplastů a zánětlivého onemocnění střev (Inflammatory Bowel Disease – IBD).   Mikroplastické znečištění zamořilo celou planetu, od vrcholu Mount Everestu až po nejhlubší oceány. Bylo prokázáno že lidé

Roboti inspirovaní medúzami vyčistí oceány

Uplynulo 80 let od vymizení labského lososa. Lidé bojují za jeho návrat do řek…

Emise z uhlí se snížily, ale zabíjejí více než jiná znečištění

Bakterie, které z plastů vyrábějí materiál podobný pavoučímu hedvábí

Drony vyvinuté na FEL ČVUT pomáhají s pohybem břemen na vodě i s hledáním sinic a odpadků 

Roztomilí, drzí a nebezpeční. Makakové okupují Floridu

Masturbace je lepší než sex ve dvou? Na vině nemusí být vyhasnutí vztahu

Endometrióza: Silně bolestivé tabu…

Ubývá hmyzu

Zombie virus starý 50 000 let je stále infekční

Nový typ viru u krys byl objeven v Etiopii

Podrážděná střeva: Z jídla či ze stresu?

Voda v hotelu měla nízký tlak a divně chutnala. Na vině bylo mrtvé tělo

Kdo řídí tento svět? Spiknutí mocných lidé hledají i za koronavirem

Záludný enzym mění účinky až čtvrtiny léků

Špatný spánek brání hubnutí

Pozor na „doktora Googla“, varují lékaři

Virus oparu jako naděje pro léčbu rakoviny mozku

Varlata ohrožuje víc kapavka než koronavirus

Strach z „nehody“ uzavírá lidi doma. Inkontinence trápí až 40 % lidí

Krátkozrakost: Nová epidemie na obzoru?

14 genů pro obezitu – obžerství, nebo geny?

Vysoký tlak v plicích ohrožuje tisíce Čechů

Lidé, kteří jsou fit, pijí více alkoholu, zjistila studie

Dárců krve je stále nedostatek

Dezinfekce interiéru: Software policejních Fordů promění auto v saunu

Britská varianta COVID-19 se rychle šíří

Artemis I znovu neodstartuje, plány NASA překazilo počasí

Čurda a Gerik selhali až při akci. Výcvikem prošli výtečně, hlásí archivy

Vymizí slovo „rasa“ navždy z učebnic genetiky?

Evropou koluje vysoce nakažlivá varianta viru HIV, léky proti ní jsou však stále účinné

Česko umí monitorovat šíření britské varianty COVID-19

 
Počasí Kurzy

1 € = 27.453   CZK

1 € = 0.7276   GBP

1 € = 1.0736   CHF

1 € = 4.1582   PLN

1 € = 1.1168   USD

Program

Markíza19:00 TELEVÍZNE NOVINY

 

Jednotka19:55 Góly - body - sekundy

 

Dvojka20:00 Záznam zo žrebovania: KENO 10, Keno Joker, Loto, Joker, Loto 5 z 35 (B)

 

JOJ19:30 NOVINY TV JOJ

 

Kompletný tv program

Reality Horoskopy

Beran: Ak sa vás partner pýta, ako využijete voľné dni, vy sa pýtajte, ako si ich predstavuje. Je možné, že sa s vami bude chcieť pochváliť a pozve vás medzi priateľov, na ich úsudku mu veľmi záleží.

Býk: Dnes zacítite pocit naplnenia a úspechu. A ak sa darí vám, vaši priatelia a známi môžu rovnako počítať s vašou podporou a pomocou. Čaká vás množstvo pracovných aj súkromných stretnutí, kde prejavíte svoju schopnosť prejaviť účasť a poskytnúť cennú radu.

Blíženci: Dnes je váš deň, tak to využite. Poteší vás nejaká dobrá správa. Všetko sa pohne dopredu. Rozdávajte okolo seba úsmevy a ukazujte veselú tvár, lebo nie ste tak chudí, aby ste trocha šťastia nemohli dať.

Rak: Ak sa budete dnes predbiehať v rade alebo nebudete radu rešpektovať, môžete prísť domov dosť zničený. Na vašom okolí potom bude vysvetliť vám, prečo tomu tak je.

Lev: Ak sa chcete hádať, uvedomte si, že deň vám dáva energiu, takže máte dosť síl, aby ste neuhli a vytrvali až do víťazného konca. Buď uhnete, alebo deň zakončíte ujmou na zdraví.

Panna: Dnes vám uspokojenie môže prinášať iba láska, ale pretože váš nepružný a konzervatívny postoj môže hocikoho odradiť, voľte radšej úsmev. Ak sa k vám opačné pohlavie dnes priblíži, využite svoje šance.

Váhy: Plný energie budete iba v dopoludňajších hodinách. Celý ďalší zbytok dňa budete vyžadovať citlivejšie a jemnejšie zachádzanie. Ak si to navzájom poskytnete s ostatnými, budete celkom v príjemnej pohode.

Štír: Neprehrabávajte vrecká svojmu partnerovi! List od nelegálneho partnera tam síce neobjavíte, ale mohli by ste nájsť podrobný rozpis všetkých domácich prác, ktoré chce vo voľných dňoch stihnúť, čo by vás spoľahlivo otrávilo.

Střelec: Nesmiete sa stať panovačnými až diktátorskými. Mohlo by to mať netušené následky. Hľadajte svoje prednosti a verte, že ste dobrý taký, aký ste. Vo vzťahu máte potrebu väčšej istoty, alebo by ste radi realizovali niečo, čo vám už dlho vŕta v hlave.

Kozoroh: Dovoľte si byť voľný a ničím nezaťažený, aj keď je situácia neúnosná a vy máte pocit, že sa vám niečo vymklo z rúk.

Vodnář: Vaša dnešná fyzická odolnosť sa nedá porovnávať so silnejším znameniami horoskopu. Potreba odpočinku je u vás proste vyššia, a tak pozorne vnímajte signály vášho tela, ktoré poukazuje na preťaženie organizmu.

Ryby: Pozor dajte pri vysvetľovaní hocičoho. Budete hovoriť rýchlejšie než normálne a môžete nechtiac vyrobiť dosť veľký trapas. Pokiaľ nemusíte, radšej sa k ničomu nevyjadrujte, najmä nie písomne.

Ďalšie horoskopy