Nemocného žloutenkou typu B nemusíte na první pohled poznat

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     02.06.2021 (07:00)     Sekcia zajímavosti

Více než 2 miliardy lidí po celém světě se v průběhu života dostanou do kontaktu s virem žloutenky typu B. Z toho asi 350 milionů zůstane chronicky nakažených a stanou se nositelem viru.   Onemocnění ve své chronické podobě přitom může mít fatální následky a zvyšuje riziko vzniku dalších nebezpečných nemocí. Jednu z účinných a celý článek

Související články
 
Ďalšie články
 

Za divočinou nemusíte cestovat daleko

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     04.02.2023 (09:00)     Sekcia zajimavosti

Evropa, ač to nemusí být na první pohled patrné, je domovem úchvatných živočichů. Ti musí v posledních desetiletích čelit výzvám dynamicky měnícího se světa, ale i klimatu. V unikátní šestidílné dokumentární sérii, kterou uvede Viasat Nature, se seznámíte s největšími, nejrychlejšími a nejvzácnějšími zvířaty žijícími na starém kontinentu. Setkáte se s největším evropským dravcem, kterým

 

Nová studie odhaluje souvislosti mezi střevní mikroflórou a autismem

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     29.10.2023 (18:28)     Sekcia zajimavosti

Na první pohled to zní nepravděpodobně, ale jen na první pohled. Spojitost mezi poruchou autistického spektra a tzv. druhým mozkem těla je zřejmější než kdy dříve. Nová práce, na níž se podílelo více než čtyřicet vědců z různých oborů, zjistila dosud nejsilnější souvislost mezi autismem, střevními mikroby, imunitou hostitele, genetickými projevy v nervovém systému a

 

Skrytý stav mezi kapalinou a pevnou látkou byl možná objeven

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     27.08.2023 (01:24)     Sekcia zajimavosti

Na první pohled vypadá sklo jako jednoznačně pevná látka. Jenže pohled na vnitřní uspořádání jeho částic vnáší v tomto ohledu nemálo pochybností. Uvnitř totiž sklo vypadá spíše jako kapalina zamrzlá v čase. Tzv. amorfní pevné látky, jako je právě sklo, se vzpírají jednoduchému vysvětlení. Nový výzkum naznačuje, že někde mezi kapalným a pevným stavem se

 

Jste mrtev? Lékaři sázeli při ohledání na prst v uchu či kroucení bradavkou

Zdroj Zdroj: idnes.cz     15.01.2021 (00:00)     Sekcia zajimavosti

Mrtvičné záchvaty, cukrovkářská kómata, psychické kolapsy. Stavy, které působily dojmem, že je dotyčný dočista bez života, lékaře první poloviny 18. století mátly. Jak poznat toho, kdo byl opravdu mrtvý? Sázeli na bizarní i velmi necitlivé metody.

 

Chcete poznat svět a zajistit se na důchod? Dejte se k římské legii

Zdroj Zdroj: idnes.cz     14.02.2023 (00:00)     Sekcia zajimavosti

Jsou považovány za první skutečně profesionální armádu starověku, která dala vzniknout impériu. Proto si z nich brala příklad všechna pozdější vojska. Co však za úspěchem římských legií? Přečtěte si, zda byste u nich měli šanci a co by vás čekalo.

 

Zločin mladého strážníka. Úraz dohnal nemocného muže k hrůznému činu

Zdroj Zdroj: idnes.cz     23.10.2022 (16:00)     Sekcia zajimavosti

Někdy si osud s člověkem zahraje nepěknou hru. Ačkoli má dobře našlápnuto, všechno kolem napovídá, že se mu bude v budoucnu dařit, a pak stačí chvilička – a sny a plány se sesypou jako hrad z karet. A je jedno, jestli se píše dvacáté první nebo dvacáté století... Bohužel své neštěstí pak postižený často řeší až příliš radikálně a na úkor nejbližších.

 

Převratné řešení pro diabetiky

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     22.11.2020 (17:53)     Sekcia zajimavosti

Ve Všeobecné fakultní nemocnici v předposledním listopadovém týdnu 2020 zavedli prvnímu pacientovi v České republice inzulínovou pumpu, která představuje převratný moment v léčbě diabetu 1. typu. Nová inzulínová pumpa MiniMed 780G představuje hybridní systém s uzavřenou smyčkou nové generace léčby diabetu 1. typu, který dokáže fungovat na bázi umělé slinivky a jenž výrazně dokáže pacientům

 

Je klíč k dlouhověkosti skrytý v nízkých teplotách?

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     17.06.2023 (13:33)     Sekcia zajimavosti

Kdyby proti sobě v celostátních volbách kandidovaly dvě strany, z nichž jedna by měla v programu teplo a druhá naopak chladno, zcela jistě by s přehledem zvítězila ta první. Jenže, jak naznačují závěry některých studií, chladná strana má pro lidské zdraví mnohem zajímavější program, než by se na první pohled mohlo zdát. Teplomilní Středoevropané se

 

Nesnášel vyčítavý pohled manželky. Když nezabrala otrava, musel ji udusit

Zdroj Zdroj: idnes.cz     05.05.2020 (18:00)     Sekcia zajimavosti

Podíval se na ni a ona mu pohled opětovala. Bylo v něm tolik vášně! Zabolelo ho ve slabinách. Kdy už ji bude moci zase obejmout? „Tak na zdraví,“ řekl a zvedl sklenici. „Na vaše, soudruhu řediteli,“ ozvalo se téměř jednohlasně. Usmál se. Už věděl, co udělá, až přijde domů.

 

Čeští lékaři provedli první transplantaci Langerhansových ostrůvků pacientovi ze Slovenska

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     01.11.2022 (09:00)     Sekcia zajimavosti

Pacientů trpících diabetem 1. a 2. typu celosvětově přibývá. První typ přitom vyžaduje obvykle celoživotní léčbu inzulinem. Pražský Institut klinické a experimentální medicíny (IKEM) se mimo jiné zaměřuje i na program transplantace inzulin produkující tkáně, který může být pro některé diabetiky šancí na vyléčení. Nyní pomohl i prvnímu zahraničnímu pacientovi… Langerhansovy ostrůvky jsou součástí tkáně

Cesta k léku na rakovinu? Čeští vědci navazují na odkaz slavného krajana

Nikdo vás nechápe jako váš pes

Nikdo vás nechápe tak, jako váš pes

Na co dojeli proradní špióni. Příběhy tajných agentů, kteří zradili

Záchranku k banalitám? Dokud to lidé nepocítí v kapse, nepřestanou, říká Vít Samek

Listopad bez masturbace nezlepší zdraví. Kampaň zato slouží krajní pravici

Zkameněliny z Národního muzea změnily pohled na počátek evoluce zubů

Strašidelná mlhovina v souhvězdí velryby

Ikarovi následovníci. Létání s rogalem vás nemusí přijít draho

Jako do pekla. Groteskní přilba krále Jindřicha VIII. je stále záhadou

V Rusku budou očkovat proti koronaviru

Jazyk nemusí být výlučně lidskou záležitostí

Ingenuity se na Marsu daří

Nobelova cena za medicínu zná své nositele

Tajnosti ospalého města: East Grinstead je domovem církví i sekt

Poslední večeře: Magnum opus pana da Vinciho

Na zadnici mám tetování vrtačky. A má oplzlý význam, přiznal mladík

Co měl T-Rex skutečně v hlavě?

Mikrobiom jako otisk prstu?

Místo, které není vhodné pro život

Unikátní ultra-temná galaxie

Ohrožené druhy – jejich dny jsou sečteny

Pozor na kyberšikanu!

Pěstování ve stavu bez tíže: Což takhle dát si chilli?

Je paměť zrádná? I dvě sekundy jí mohou škodit!

Krabi: Vrcholný majstrštyk evoluce?

ALUKOV z ptačí perspektivy…

Už staří Řekové věděli, že Země není placka

Genetika zločinu. Máme ho i v krvi, ale jde korigovat, říká psycholog Svoboda

Panda proti pandě

Zelený makak z Číny: O krok blíž k primátím chimérám

Na první pohled nerozeznatelné od pravé kůže

Když byla Země ještě plochá…

Rosslynská kaple: Klenotnice templářů a pokladnice zednářů

 
Počasí Kurzy

1 € = 27.453   CZK

1 € = 0.7276   GBP

1 € = 1.0736   CHF

1 € = 4.1582   PLN

1 € = 1.1168   USD

Program

Markíza19:00 TELEVÍZNE NOVINY

 

Jednotka19:55 Góly - body - sekundy

 

Dvojka20:00 Záznam zo žrebovania: KENO 10, Keno Joker, Loto, Joker, Loto 5 z 35 (B)

 

JOJ19:30 NOVINY TV JOJ

 

Kompletný tv program

Reality Horoskopy

Beran: Ak sa vás partner pýta, ako využijete voľné dni, vy sa pýtajte, ako si ich predstavuje. Je možné, že sa s vami bude chcieť pochváliť a pozve vás medzi priateľov, na ich úsudku mu veľmi záleží.

Býk: Dnes zacítite pocit naplnenia a úspechu. A ak sa darí vám, vaši priatelia a známi môžu rovnako počítať s vašou podporou a pomocou. Čaká vás množstvo pracovných aj súkromných stretnutí, kde prejavíte svoju schopnosť prejaviť účasť a poskytnúť cennú radu.

Blíženci: Dnes je váš deň, tak to využite. Poteší vás nejaká dobrá správa. Všetko sa pohne dopredu. Rozdávajte okolo seba úsmevy a ukazujte veselú tvár, lebo nie ste tak chudí, aby ste trocha šťastia nemohli dať.

Rak: Ak sa budete dnes predbiehať v rade alebo nebudete radu rešpektovať, môžete prísť domov dosť zničený. Na vašom okolí potom bude vysvetliť vám, prečo tomu tak je.

Lev: Ak sa chcete hádať, uvedomte si, že deň vám dáva energiu, takže máte dosť síl, aby ste neuhli a vytrvali až do víťazného konca. Buď uhnete, alebo deň zakončíte ujmou na zdraví.

Panna: Dnes vám uspokojenie môže prinášať iba láska, ale pretože váš nepružný a konzervatívny postoj môže hocikoho odradiť, voľte radšej úsmev. Ak sa k vám opačné pohlavie dnes priblíži, využite svoje šance.

Váhy: Plný energie budete iba v dopoludňajších hodinách. Celý ďalší zbytok dňa budete vyžadovať citlivejšie a jemnejšie zachádzanie. Ak si to navzájom poskytnete s ostatnými, budete celkom v príjemnej pohode.

Štír: Neprehrabávajte vrecká svojmu partnerovi! List od nelegálneho partnera tam síce neobjavíte, ale mohli by ste nájsť podrobný rozpis všetkých domácich prác, ktoré chce vo voľných dňoch stihnúť, čo by vás spoľahlivo otrávilo.

Střelec: Nesmiete sa stať panovačnými až diktátorskými. Mohlo by to mať netušené následky. Hľadajte svoje prednosti a verte, že ste dobrý taký, aký ste. Vo vzťahu máte potrebu väčšej istoty, alebo by ste radi realizovali niečo, čo vám už dlho vŕta v hlave.

Kozoroh: Dovoľte si byť voľný a ničím nezaťažený, aj keď je situácia neúnosná a vy máte pocit, že sa vám niečo vymklo z rúk.

Vodnář: Vaša dnešná fyzická odolnosť sa nedá porovnávať so silnejším znameniami horoskopu. Potreba odpočinku je u vás proste vyššia, a tak pozorne vnímajte signály vášho tela, ktoré poukazuje na preťaženie organizmu.

Ryby: Pozor dajte pri vysvetľovaní hocičoho. Budete hovoriť rýchlejšie než normálne a môžete nechtiac vyrobiť dosť veľký trapas. Pokiaľ nemusíte, radšej sa k ničomu nevyjadrujte, najmä nie písomne.

Ďalšie horoskopy