Moderní technologie chrání kulturní památky

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     28.07.2021 (10:57)     Sekcia zajímavosti

Národní muzeum v Praze, hrad a zámek v Českém Krumlově, Zlatá bula sicilská v Národním archivu či obnovená chata Libušín na Pustevnách – to jsou příklady památek, které chrání moderní technologie Siemens. Dokážou se postarat nejen o požární bezpečnost, ale i o ideální teplotu a klima v interiérech a zajištění proti nezvaným návštěvám.   Zabezpečení celý článek

Související články
 
Ďalšie články
 

Amišové jsou zlatým dolem genetiky, vědci u nich objevili gen chránící srdce

Zdroj Zdroj: idnes.cz     17.12.2021 (00:00)     Sekcia zajimavosti

Jsou hluboce věřící, asketičtí, pacifističtí, odmítají moderní technologie, straní se státu. A jejich život, vztahy, rodiny jsou sevřeny uvnitř hranic jejich zemědělských komunit. Právě proto jsou amišové požehnáním pro genetickou vědu. Naposledy díky jejich výzkumu vědci odhalili genovou variantu, která je chrání před srdečními nemocemi.

 

Vědou budoucnosti je chemie

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     09.11.2023 (14:00)     Sekcia zajimavosti

Chemická kybernetika. Biochemie a mikrobiologie. Omezování klimatických změn.  Vodíkové technologie a nanomateriály. Na dnech otevřených dveří, které 24. a 25. listopadu pořádá pražská Vysoká škola chemicko-technologická, se středoškoláci a jejich rodiče seznámí se širokým spektrem studijních oborů, špičkovým vybavením laboratoří nebo výrobou ve výzkumném minipivovaru. „Zájemci si vyzkouší moderní přístroje a technologie, ale především budou

 

Pozor na kyberšikanu!

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     22.12.2021 (14:25)     Sekcia zajimavosti

Moderní technologie v lidském životě nepřinášejí pouze užitek, jak by se na první pohled mohlo zdát. Kromě hackerských útoků je třeba se mít na pozoru také před dalším negativním fenoménem poslední doby – keberšikanou.   Kyberšikana představuje jakousi moderní formu šikany, avšak zcela v počítačovém prostředí. Tento odborný pojem zahrnuje pestrou škálu online zneužívání jako

 

Finanční technologie v bankách: kdo na ně dohlíží a jak jsou bezpečné?

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     17.05.2023 (01:24)     Sekcia zajimavosti

Finanční technologie nám usnadňují běžný život, šetří spoustu času a umožňují pohodlnější využívání peněz. Ale mohou nám přivodit i spoustu starostí, zejména když je nevyužíváme správně nebo když na straně jejich poskytovatele něco nefunguje. Kdo dohlíží na banky, aby jimi zajišťované finanční technologie byly v pořádku? Jistě vás napadne ČNB. Ale není jediná. Finanční technologie nám

 

Je libo garsonku, nebo 3+1?

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     11.08.2022 (10:00)     Sekcia zajimavosti

3D tisk ušel za několik málo let skutečně dlouhou cestu, moderní technologie umožňuje tisknout trojrozměrné objekty pomocí naprogramované předlohy. 3D tisk se vyvinul až tak, že dnes již touto technologií dokážeme postavit i dům. Ať už se jedná o bungalov, či o několika patrovou budovu, 3D tisku se nekladou v tomto ohledu meze. V posledních

 

Jaká tajemství skrýval Amenhotep I.?

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     30.12.2021 (12:11)     Sekcia zajimavosti

Moderní technologie umožňuje vědcům neustálé pokroky i ve světě archeologie, na konci roku 2021 se například digitálně podívali pod obvazy jedné z nejznámějších mumií – krále válečníka, faraona Amenhotepa I.   K digitálnímu pohledu do nitra využili badatelé 3D počítačovou tomografii (CT) a odhalili detaily z jeho hrobových šperků až po zuby. „Se svou úzkou

 

Židle navržená pomocí umělé inteligence

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     17.11.2020 (07:00)     Sekcia zajimavosti

Každý designér sní o tom, že dostane příležitost pracovat na projektu, který je jediný svého druhu. Někdy k tomu stačí málo, například moderní technologie. Své o tom ví i světoznámý francouzský designér a vizionář Philippe Starck. Phillipe má v oblasti architektury a designu široký záběr: navrhuje nábytek, vybavení do domácnosti, hotely a plánuje i lety

 

Vousy jako nárazník. Evoluce nás tak chrání před údery

Zdroj Zdroj: idnes.cz     29.05.2020 (00:00)     Sekcia zajimavosti

Podobně jako lví nebo paviání hříva chrání důležitá místa jako hrdlo a čelisti. Ano, vousy nám evoluce nadělila kvůli našemu násilí. Aby absorbovaly údery. Tvrdí to aktuální studie.

 

VIDEO: Úprava šourku, hranatá brada. Trendy mužského zkrášlování

Zdroj Zdroj: idnes.cz     27.07.2023 (00:00)     Sekcia zajimavosti

Už dávno nestačí jen svaly, chic outfit, tetování. Musí-li se mužské sebevědomí opřít o atraktivní exteriér, nabízí mu trh moderní technologie. Reportér iDNES.cz je prozkoumal, jednu z nich dokonce na vlastní kůži. Aktuální trendy, například hranatou bradu nebo úpravu šourku, mu poté prozradili odborníci.

 

Nový druh kevlaru: Stejně odolný, ale mnohem lehčí

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     22.06.2023 (15:00)     Sekcia zajimavosti

Neprůstřelné vesty mají velký úkol: zabránit projektilu nebo střepině, aby poškodily křehkou tkáň lidského těla. Jejich oblékání však může být náročné a také váha bývá nezanedbatelná. Nicméně tradiční kevlar má odlehčeného nástupce, který slibuje zvýšenou ochranu a větší pohodlí. Moderní armády ani bezpečnostní složky se bez neprůstřelné vesty neobejdou. Chrání zdraví i životy jejich členů.

VIDEA ROKU 2022: Sex, unikátní doma vyrobená zbraň, kráska ze středověku

Zdravější pivo? Vědci poprvé upravili chmel moderní technologií CRISPR

Jak moderní technologie mění svět herních automatů?

Kulturní válka o newyorskou pizzu. Brání ji i Musk, ale nikdo ji neohrožuje

Kde všude firmy využijí ICT – od komunikace po automatizaci

Žijeme ve zběsilé strnulosti. Kvůli tomu roste úzkost společnosti, říká politolog

Technologie budoucnosti

Nová technologie v léčbě Parkinsonovy nemoci

Čím vybavit naši moderní domácnost?

Přenosná sauna, vibrační pásy. Moderní doba šla na fitness sofistikovaně

Mikrovlnná technologie FUTTEC zachraňuje vozovky v ČR

Žil v biblickém Jerichu. Technologie teď dala muži tvář

Moderní léčba pro tisíce pacientů

Pohyb zvětšuje mozek, chrání před demencí. A stačí mírné dávky

Monstra, démoni, běsi. Chrliče na chrámech a hradech děsily

Spasitel, nebo dobyvatel? Důvtipné sochy na dně moří chrání oceány

Záhady lidského těla: špína chrání a neandrtálci nám dodnes oslabují imunitu

Flanel a jeho lidé. Byl oděvem dělníků, byznysmenů i rebelů

Kůže: Co ukrývá pod svým povrchem?

Horníci leželi na pokojích na břichu. Skrývali erekci. A zrodila se viagra

Praktici jsou připraveni, systém nikoliv

Záchranný program Kukang chrání outloně na Sumatře již 6 let

Když bublá nespokojenost, potlačí ji nostalgie, říká filosof o devadesátkách

Svět je čím dál horší místo k životu. Devastace zrychluje, vysvětluje odborník

Převracení krav je mýtus, ne sport. Neproveditelné, dokládá věda

Jak Spider-Man kradl Picassa. Vášnivý horolezec začínal parkourem na hřbitově

Jak se šimpanzi léčí navzájem…

Stabilní izotopy pomohly objasnit, jak rostlina obnovuje svou „kůži“

Průvodce TIG Svářečkou

Před demencí může ochránit cvičení, naznačují studie

Kořeny antisemitismu. Covid neskončil, ale už za něj mohou Židé, říká expert

Zničí koronavirus generaci mladých talentů?

Vražedná minulost planety Jupiter

Historie zábavnou formou

 
Počasí Kurzy

1 € = 27.453   CZK

1 € = 0.7276   GBP

1 € = 1.0736   CHF

1 € = 4.1582   PLN

1 € = 1.1168   USD

Program

Markíza19:00 TELEVÍZNE NOVINY

 

Jednotka19:55 Góly - body - sekundy

 

Dvojka20:00 Záznam zo žrebovania: KENO 10, Keno Joker, Loto, Joker, Loto 5 z 35 (B)

 

JOJ19:30 NOVINY TV JOJ

 

Kompletný tv program

Reality Horoskopy

Beran: Ak sa vás partner pýta, ako využijete voľné dni, vy sa pýtajte, ako si ich predstavuje. Je možné, že sa s vami bude chcieť pochváliť a pozve vás medzi priateľov, na ich úsudku mu veľmi záleží.

Býk: Dnes zacítite pocit naplnenia a úspechu. A ak sa darí vám, vaši priatelia a známi môžu rovnako počítať s vašou podporou a pomocou. Čaká vás množstvo pracovných aj súkromných stretnutí, kde prejavíte svoju schopnosť prejaviť účasť a poskytnúť cennú radu.

Blíženci: Dnes je váš deň, tak to využite. Poteší vás nejaká dobrá správa. Všetko sa pohne dopredu. Rozdávajte okolo seba úsmevy a ukazujte veselú tvár, lebo nie ste tak chudí, aby ste trocha šťastia nemohli dať.

Rak: Ak sa budete dnes predbiehať v rade alebo nebudete radu rešpektovať, môžete prísť domov dosť zničený. Na vašom okolí potom bude vysvetliť vám, prečo tomu tak je.

Lev: Ak sa chcete hádať, uvedomte si, že deň vám dáva energiu, takže máte dosť síl, aby ste neuhli a vytrvali až do víťazného konca. Buď uhnete, alebo deň zakončíte ujmou na zdraví.

Panna: Dnes vám uspokojenie môže prinášať iba láska, ale pretože váš nepružný a konzervatívny postoj môže hocikoho odradiť, voľte radšej úsmev. Ak sa k vám opačné pohlavie dnes priblíži, využite svoje šance.

Váhy: Plný energie budete iba v dopoludňajších hodinách. Celý ďalší zbytok dňa budete vyžadovať citlivejšie a jemnejšie zachádzanie. Ak si to navzájom poskytnete s ostatnými, budete celkom v príjemnej pohode.

Štír: Neprehrabávajte vrecká svojmu partnerovi! List od nelegálneho partnera tam síce neobjavíte, ale mohli by ste nájsť podrobný rozpis všetkých domácich prác, ktoré chce vo voľných dňoch stihnúť, čo by vás spoľahlivo otrávilo.

Střelec: Nesmiete sa stať panovačnými až diktátorskými. Mohlo by to mať netušené následky. Hľadajte svoje prednosti a verte, že ste dobrý taký, aký ste. Vo vzťahu máte potrebu väčšej istoty, alebo by ste radi realizovali niečo, čo vám už dlho vŕta v hlave.

Kozoroh: Dovoľte si byť voľný a ničím nezaťažený, aj keď je situácia neúnosná a vy máte pocit, že sa vám niečo vymklo z rúk.

Vodnář: Vaša dnešná fyzická odolnosť sa nedá porovnávať so silnejším znameniami horoskopu. Potreba odpočinku je u vás proste vyššia, a tak pozorne vnímajte signály vášho tela, ktoré poukazuje na preťaženie organizmu.

Ryby: Pozor dajte pri vysvetľovaní hocičoho. Budete hovoriť rýchlejšie než normálne a môžete nechtiac vyrobiť dosť veľký trapas. Pokiaľ nemusíte, radšej sa k ničomu nevyjadrujte, najmä nie písomne.

Ďalšie horoskopy