Nově objevené exoplanety: Jedna z nich je možná vodním světem

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     14.08.2021 (16:22)     Sekcia zajímavosti

Planeta o hmotnosti poloviny Venuše či planeta, která by mohla být světem oceánů. To jsou výsledky čerstvých pozorování mezinárodního týmu astronomů. Mezinárodní tým astronomů použil dalekohled ESO/VLT v Chile, aby osvětlil povahu planet připomínajících dobře známá tělesa Sluneční soustavy ale obíhajících v planetárním systému kolem nedaleké hvězdy L 98-59. Pozorování přineslo hned několik objevů. Vědcům celý článek

Související články
 
Ďalšie články
 

Mohou extrémně horké hvězdy mít své planetární děti?

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     11.12.2021 (09:00)     Sekcia zajimavosti

Dalekohled VLT Evropské jižní observatoře pořídil snímek exoplanety obíhající kolem dvojhvězdy b Centauri, která je na obloze pozorovatelná pouhým okem. Jedná se zatím o nejteplejší a nejhmotnější systém hvězd, u jakého byla objevena planeta. Objekt obíhá kolem páru ve vzdálenosti 100krát větší, než Jupiter kolem Slunce. Někteří astronomové se až dosud domnívali, že u takto

 

Překvapivé objevy z Nové Guineje: Ztracená ježura i skákající kreveta žijící na stromě.

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     11.11.2023 (10:47)     Sekcia zajimavosti

Výprava oxfordských badatelů do Kyklopských hor v indonéské části ostrova Nová Guinea přinesla netušené výsledky. Expedice, která postupovala zrádným pohořím, shromáždila vůbec první fotografické důkazy potvrzující přežití místního bizarního savce, který klade vejce. Tým také nalezl desítky dosud nepopsaných druhů hmyzu, stejně jako nově objevené pavoukovce, obojživelníky a dokonce i krevetu, která žije na stromech.

 

Planetka Apophis Zemi v nejbližších 100 letech neohrozí

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     30.03.2021 (17:10)     Sekcia zajimavosti

Planetka Apophis dá zatím pozemšťanům pokoj. Potenciálně nebezpečné těleso, které bylo objevené v roce 2004, Zemi podle výpočtů NASA v nejbližším století nezkříží dráhu. O kolizi Země s planetkou či třeba s kometou byla natočena spousta filmů. Vždy se v nich objevil nějaký ten Bruce Willis, který byť za cenu vlastního života, lidstvo hrdinně zachránil.

 

Fotka? Pro mě touha opakovat neopakovatelné, říká cestovatel Petr Jan Juračka

Zdroj Zdroj: idnes.cz     12.07.2023 (12:00)     Sekcia zajimavosti

Narodil se s vadou zraku, přesto se stal uznávaným fotografem. „Nebo možná právě proto,“ říká Petr Jan Juračka. Vedle toho je také úspěšným cestovatelem, horolezcem a kameramanem. Kromě toho popsal dva nové živočišné druhy vodních blech, protože je i vědec zabývající se ekologií a hydrobiologií (zkoumání života ve vodním prostředí). V roce 2018 vydal knihu Ze života fotografa, jíž se prodalo deset tisíc kusů. Teď píše svou čtvrtou knihu Něha Himálaje. Co na jeho dobrodružnou povahu říká rodina?

 

Placky okořenila arzenem. Její muž se skoro nestačil rozloučit se světem

Zdroj Zdroj: idnes.cz     12.11.2021 (18:00)     Sekcia zajimavosti

Co svět světem stojí, vládne v něm láska. Ale také nevěra. Obelhávané ženy to nikdy neměly jednoduché. Po letech obskakování muže a sebeobětování muset odejít z domu – často jen s ranečkem –, to není jen tak. Ovšem ani taková nepravost není důvodem k hrdelnímu zločinu.

 

Nově objevené záznamy odhalují, že se lidé líbali už před 4 500 lety

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     21.05.2023 (16:39)     Sekcia zajimavosti

Podle vědců pocházejí nejstarší záznamy o líbání z doby před 4 500 lety, jsou tedy o 1 000 let dříve, než se dosud předpokládalo. Intimní dotek úst znali už obyvatelé Mezopotámie a navíc polibky jsou zřejmě kulturně univerzálnější, než věda dosud připouštěla. Vědci upozornili na důkazy, které naznačují, že líbání bylo praktikováno v některých nejstarších

 

Největší technologické přešlapy roku 2023 aneb co se opravdu nepovedlo

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     20.05.2023 (16:43)     Sekcia zajimavosti

Oblast technologií je světem, kde se nad dosaženým vývojem leckdy tají dech. Ale jindy je také světem jen těžko uvěřitelných selhání a průšvihů. Inu, jak to tak bývá, není každý den posvícení… Elon a jeho síť Některými je považován za vizionáře, jinými za sociopatického egomaniaka. Ano, řeč je o podnikateli Elonu Muskovi. Když se jednou

 

Každý desátý Čech trpí astmatem

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     28.04.2021 (16:00)     Sekcia zajimavosti

Astma – chronické zánětlivé onemocnění plic známé u dětí i dospělých napříč celým světem. Jeho výskyt v populaci dramaticky narůstá, a to i vinou zhoršujícího se životního prostředí i stylu života. Jen v České republice postihuje kolem 10-12 % obyvatelstva. Na celé planetě dnes astmatem trpí přes 300 milionů osob. Jedná se tedy o jedno

 

Pneumologie: Hluboký nádech a výdech…

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     28.06.2023 (10:00)     Sekcia zajimavosti

V dobách, kdy byla medicína ještě v plenkách, byly plíce vnímány jako „výměník tepla“ nebo houba, jejímž úkolem je přenos „čehosi“ mezi tělem a okolním světem. Dnes víme, že bez mozku jsou plíce naprosto ztracené, a každá z nich obsahuje přes 300 milionů sklípků. 1963 O vůbec první nahrazení plic na americké půdě se pokusil

 

Brána do vesmíru otevřena

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     27.10.2020 (20:28)     Sekcia zajimavosti

Co jsou exoplanety, jak můžeme zkonstruovat a vyslat do vesmíru družici anebo poslat zprávu či experiment na Mezinárodní vesmírnou stanici? Na tyto a další vesmírné otázky hledají odpovědi žáci ze základní brněnské školy Labyrinth, kteří se letos účastní pilotního ročníku Labyrinth Space Academy. Cílem vesmírné akademie je otevřít dětem oči a seznámit je se všemi

V atmosféře exoplanety byl objeven dosud nejtěžší chemický prvek

Vzpomínka na JFK, 60. výročí úmrtí prezidenta Kennedyho

NASA schválila dvě mise k Venuši

Do Zoo Liberec dorazila dvojice tropických ještěrů

Kůrovcem napadané lesy znovu ožívají. Objevují se v nich i ohrožené druhy

Zoo Liberec začala s chovem osináků afrických

KV20 vs. KV60: Kde odpočívá královna?

OBRAZEM: Camorra, její lovci a oběti. Fota připomínají drsné osmdesátky

Spermie pod drobnohledem

Dávné vymírání měla možná na svědomí supernova

Cizinci v Česku zbožňují bramborový salát

Sexuálně otevřené vztahy jako magnet. Zájem o ně roste, říká studie

KVÍZ: Fascinující a děsivé. Co všechno víte o sopkách?

Desátník Wojtek: Medvěd v uniformě, který miloval pivo

Hrad na inzerát. Ruiny Hartenbergu a lidé kolem nich píší příběh naděje

Chemický koktejl v našich vodách: Budou rybí populace tvořeny jen samicemi?

Vědci zastavili šíření malárie pomocí genetické modifikace komárů

Na povrch „vyplavaly“ nové souvislosti

Když po Českém krasu běhaly šavlozubé šelmy. Kurátor Národního muzea vypráví

Tragický osud starosty z Hluboké. Zubožené tělo našel mlékařský pes

Geneticky modifikované plodiny: Jak velkou cestu ušel člověk?

Želvušky pod ochranou

Lexus NX: První v historii

Za vzácnými žabkami do Liberce

Nové výpočty potvrzují, že většina vesmíru je tvořena temnou energií

Země s nejvíce duševními poruchami

Past na zloděje. Drážní pracovníci se dopustili stovek krádeží cenností

Nové archeologické objevy díky technologii LIDAR

Michal Lukeš, fantom Národního muzea: Tahle budova mě „vcucla“

Mystérium Rohonského kodexu. Nerozluštěné dílo je možná obrozenecký podvod

Zelenější planeta? Nové náboženství mladé generace

Připomínka českého hrdinství

Tajemství velkých „lidožroutů“

Střelba na skeet: dobří holubi se rozpadnou a pažba musí být na míru

 
Počasí Kurzy

1 € = 27.453   CZK

1 € = 0.7276   GBP

1 € = 1.0736   CHF

1 € = 4.1582   PLN

1 € = 1.1168   USD

Program

Markíza19:00 TELEVÍZNE NOVINY

 

Jednotka19:55 Góly - body - sekundy

 

Dvojka20:00 Záznam zo žrebovania: KENO 10, Keno Joker, Loto, Joker, Loto 5 z 35 (B)

 

JOJ19:30 NOVINY TV JOJ

 

Kompletný tv program

Reality Horoskopy

Beran: Ak sa vás partner pýta, ako využijete voľné dni, vy sa pýtajte, ako si ich predstavuje. Je možné, že sa s vami bude chcieť pochváliť a pozve vás medzi priateľov, na ich úsudku mu veľmi záleží.

Býk: Dnes zacítite pocit naplnenia a úspechu. A ak sa darí vám, vaši priatelia a známi môžu rovnako počítať s vašou podporou a pomocou. Čaká vás množstvo pracovných aj súkromných stretnutí, kde prejavíte svoju schopnosť prejaviť účasť a poskytnúť cennú radu.

Blíženci: Dnes je váš deň, tak to využite. Poteší vás nejaká dobrá správa. Všetko sa pohne dopredu. Rozdávajte okolo seba úsmevy a ukazujte veselú tvár, lebo nie ste tak chudí, aby ste trocha šťastia nemohli dať.

Rak: Ak sa budete dnes predbiehať v rade alebo nebudete radu rešpektovať, môžete prísť domov dosť zničený. Na vašom okolí potom bude vysvetliť vám, prečo tomu tak je.

Lev: Ak sa chcete hádať, uvedomte si, že deň vám dáva energiu, takže máte dosť síl, aby ste neuhli a vytrvali až do víťazného konca. Buď uhnete, alebo deň zakončíte ujmou na zdraví.

Panna: Dnes vám uspokojenie môže prinášať iba láska, ale pretože váš nepružný a konzervatívny postoj môže hocikoho odradiť, voľte radšej úsmev. Ak sa k vám opačné pohlavie dnes priblíži, využite svoje šance.

Váhy: Plný energie budete iba v dopoludňajších hodinách. Celý ďalší zbytok dňa budete vyžadovať citlivejšie a jemnejšie zachádzanie. Ak si to navzájom poskytnete s ostatnými, budete celkom v príjemnej pohode.

Štír: Neprehrabávajte vrecká svojmu partnerovi! List od nelegálneho partnera tam síce neobjavíte, ale mohli by ste nájsť podrobný rozpis všetkých domácich prác, ktoré chce vo voľných dňoch stihnúť, čo by vás spoľahlivo otrávilo.

Střelec: Nesmiete sa stať panovačnými až diktátorskými. Mohlo by to mať netušené následky. Hľadajte svoje prednosti a verte, že ste dobrý taký, aký ste. Vo vzťahu máte potrebu väčšej istoty, alebo by ste radi realizovali niečo, čo vám už dlho vŕta v hlave.

Kozoroh: Dovoľte si byť voľný a ničím nezaťažený, aj keď je situácia neúnosná a vy máte pocit, že sa vám niečo vymklo z rúk.

Vodnář: Vaša dnešná fyzická odolnosť sa nedá porovnávať so silnejším znameniami horoskopu. Potreba odpočinku je u vás proste vyššia, a tak pozorne vnímajte signály vášho tela, ktoré poukazuje na preťaženie organizmu.

Ryby: Pozor dajte pri vysvetľovaní hocičoho. Budete hovoriť rýchlejšie než normálne a môžete nechtiac vyrobiť dosť veľký trapas. Pokiaľ nemusíte, radšej sa k ničomu nevyjadrujte, najmä nie písomne.

Ďalšie horoskopy