Nepusťte si do domu žádný hmyz

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     30.09.2021 (11:25)     Sekcia zajímavosti

I pokud bydlíte v nejvyšším patře panelového domu uprostřed betonového sídliště, hmyz si k vám domů cestu pravděpodobně stejně našel. Bydlíte-li v nižších patrech, a ještě máte v dosahu park nebo dokonce les, hmyz k vám cestu ani moc hledat nemusí. Jak se nezvaných hostů účinně zbavit? Smutnice, octomilky Zejména na podzim se do našich domácností ve velkém stěhují octomilky a celý článek

Související články
 
Ďalšie články
 

Hmyz vs. déšť: (Ne)rovný boj v říši přírody

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     17.11.2022 (09:00)     Sekcia zajimavosti

1–2 mm. Přesně tolik činí průměrná velikost dešťové kapky. Zatímco pro člověka jde o sotva postřehnutelnou velikost, hmyzu může i tento malý vodní „políček“ uštědřit velikou ránu. Ne nadarmo odborníci připodobňují sílu toho nárazu k bowlingové kouli. Hmyz patří k ektotermním druhům, jejichž tělesná teplota je silně ovlivňována okolním prostředním. Obecně tedy platí, že čím

 

Šťastné a strašidelné. S Vánoci se pojily hororové příběhy a pohlednice

Zdroj Zdroj: idnes.cz     23.12.2021 (00:00)     Sekcia zajimavosti

Krvežízniví sněhuláci, uhynulí ptáčci s nataženýma nožkama, žabáci s lidskými rysy, obří hmyz. Santa Claus slídící za okny domů, jeho ďábelský společník unáší a tluče jejich dětské obyvatele. Vánoce se ve viktoriánské Anglii pojily s hrůzostrašnými pohlednicemi a strašidelnými příběhy.

 

OBRAZEM: Makrofotky zachycují hmyz jako fascinující monstra

Zdroj Zdroj: idnes.cz     13.07.2022 (00:00)     Sekcia zajimavosti

Ateliérem mu jsou louky a zahrady rodného Shrewsbury, pracovní tempo má pozvolné. Snímky Peta Burforda přibližují lidem svět, který je sice všudypřítomný, přesto zrakem běžně neviděný. Skrze makroobjektiv totiž nahlíží do soukromí hmyzu, aby tu pořídil portrétní fotografie brouků, pavouků, motýlů.

 

Mravenci: Skrytí vládci světa

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     21.10.2023 (12:49)     Sekcia zajimavosti

Na světě žije odhadem 14 000 druhů mravenců, přičemž jejichž celkový počet se počítá na kvadriliony. Tento všudypřítomný hmyz se rozšířil po všech kontinentech s výjimkou zamrzlé Antarktidy, což představuje neuvěřitelný evoluční úspěch. Čím to, že zrovna mravenci jsou natolik úspěšní? Faktorů, které stojí za tím, že mravenci se cítí dobře ve městech, v pralesích,

 

Zachrání luskouny genetika?

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     27.12.2023 (09:00)     Sekcia zajimavosti

Patří k nejžádanějším živočichům na světě, což značně ztenčuje jejich populaci. Negativnímu fenoménu by ale nově mohl být konec, a to díky speciální genetické analýze… Získají luskouni konečně naději na klidnější život? Spatřit luskouna bělobřichého (Manis tricuspis) ve volné přírodě je kvůli pašerákům čím dál vzácnější. Loveni a usmrcováni jsou tito roztomilí, hmyz požírající, tvorové

 

OBRAZEM: Hadi i hmyz. Mají afrodiziakální reputaci, mnohdy nadělí potíže

Zdroj Zdroj: idnes.cz     08.04.2024 (00:00)     Sekcia zajimavosti

Šampaňské, ústřice, jahody nebo kaviár? Kdepak klasika. Dnes budeme servírovat jen ty nejpodivnější afrodiziaka z celého světa. Za některými musíte do Himálaje nebo na dno moří. A jiné se musí pojídat zaživa a cukající se. Fungují? Těžko říct. Konzumace většiny z nich však často nebývá bez rizik.

 

Brouk jako důkaz proti vrahovi. Hmyz na mrtvole odhalí dobu smrti, líčí vědkyně

Zdroj Zdroj: idnes.cz     01.11.2022 (00:00)     Sekcia zajimavosti

S mikroskopem, pinzetou a hlavně s dokonalou znalostí říše hmyzu. I tak se dá bojovat proti zločinu. Forenzní entomoložky Hana Šuláková a Vanda Klimešová z pražského Kriminalistického ústavu dokážou díky „breberkám“ na lidských ostatcích i po týdnech přesně určit hodinu úmrtí. Svou profesi přiblížily pro týdeník 5plus2.

 

Hmyzí protein zpomaluje přibírání a zlepšuje zdravotní stav obézních myší

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     08.08.2023 (15:00)     Sekcia zajimavosti

Hmyz je stále častěji skloňován jako potravina budoucnosti, která nahradí jiné zdroje bílkovin ve stravě, protože je jejich jedinou alternativou šetrnou k životnímu prostředí. Vědci z katedry zemědělských, spotřebitelských a environmentálních věd (ACES) na University of Illinois se proto ve své studii zaměřili na zkoumání, jak moc je konzumace hmyzu zdraví prospěšná. „Kromě většího množství

 

Podařilo se jim poprvé získat DNA

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     09.10.2020 (12:52)     Sekcia zajimavosti

Vědci mohou slavit, vůbec poprvé se jim totiž podařilo získat DNA hmyzu, jenž byl uvězněn v jantaru, má to však jeden háček. Nejedná se o hmyz pocházející z pravěku, tento „chrobák“ totiž v jantaru uvízl teprve před několika lety. Přesto výzkumníci podotýkají, že se jedná o zásadní průlom v separaci DNA, víceméně se totiž podařilo

 

Nemilosrdně proti sršňům! Čínská armáda likviduje hmyz plamenomety

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     17.06.2020 (09:52)     Sekcia zajimavosti

Ještě před několika desetiletími byly plamenomety poměrně oblíbenou zbraní mnoha armád světa, ale dnes už ji většina ozbrojených složek považuje za zastaralou a ze své výzbroje ji vyřazuje. Nedávno zveřejněné video čínské armády však ukázalo, že ji tamní vojáci mají stále k dispozici – likvidují s ní nebezpečné sršně. Moderní bojiště plné automatických zbraní už

Samci v pozoru: objeven virus, který likviduje výhradně je

Čmeláky čekají zlé časy: Klimatické změny jim způsobují asymetrii křídel

Barvami proti komárům! Vědci zjistili, že bychom měli nosit zelenou, fialovou, modrou a bílou

Konzumace hmyzu může prospívat střevní mikroflóře lidí

Česká společnost entomologická vyhlásila Hmyzem roku 2023 tesaříka pižmového.

Na drink s pornoherečkou. Tokio nabídne „bary snů“

Znečištěné květy voní opylovačům méně sladce, zjistila studie

Stavitelé skvělí, kuchaři mizerní. Stonehenge odkrylo další tajemství

Smrt jako dárek k narozeninám. Vraha pomohly odhalit skvrny na těle

Zelená úsporám. Stát proplatí až polovinu nákladů na zateplení střechy

Kde se bere štěstí? Z poloviny záleží na nás, zbytek jsou geny a okolí

Hlavně žádný stres, říká MOgirl Nikol

Jak na kocovinu nevíme. Známé receptury účinnost nedoložily, říká studie

Na mušce je Hitler. Proč se nepodařil žádný z atentátů na diktátora

Utopické město Auroville ukazuje světu cestu, kterou samo nezvládá jít

Kolibříkům chybí gen, a tak se vznášejí

Záhadné placebo ukazuje stále nové schopnosti

Nejprodávanější kniha Agathy Christie v adaptaci s hvězdným obsazením

KOLIBŘÍCI: Létající drahokamy

Bez očkování žádný sex, často ani rande. Covid změnil priority singles

Nikdo vás nechápe jako váš pes

Nikdo vás nechápe tak, jako váš pes

Žádný Vinnetou. Kovbojové byli páchnoucí alkoholici a indiáni žebrající bezdomovci

K vulgárnímu nápisu musela tatéra přemluvit sexem. Teď ho chce pryč

Snaha o žádný nový plastový odpad

Útočníka ochromíme vesmírnou energií, říká „bojové umění“ Yellow Bamboo

Slavní ichtyosauři

Nový druh žáby je pojmenován po autorovi Pána prstenů

Opičí ostrov, na který je přístup přísně zakázán

Mám raději klid než městský ruch, říká MOgirl Barbara

On to zapálil! Bylo jen otázkou času, kdy nešťastné soužití vyústí v tragédii

Musk není žádný troškař: Majitel SpaceX hodlá dopravovat do vesmíru stovku lidí naráz

Ženy před objektivem: Focení je návykové, říká Hanča

Stará recidivistka zvaná Fialka. Důvěřivcům slíbila fiata, obrala je o peníze

 
Počasí Kurzy

1 € = 27.453   CZK

1 € = 0.7276   GBP

1 € = 1.0736   CHF

1 € = 4.1582   PLN

1 € = 1.1168   USD

Program

Markíza19:00 TELEVÍZNE NOVINY

 

Jednotka19:55 Góly - body - sekundy

 

Dvojka20:00 Záznam zo žrebovania: KENO 10, Keno Joker, Loto, Joker, Loto 5 z 35 (B)

 

JOJ19:30 NOVINY TV JOJ

 

Kompletný tv program

Reality Horoskopy

Beran: Ak sa vás partner pýta, ako využijete voľné dni, vy sa pýtajte, ako si ich predstavuje. Je možné, že sa s vami bude chcieť pochváliť a pozve vás medzi priateľov, na ich úsudku mu veľmi záleží.

Býk: Dnes zacítite pocit naplnenia a úspechu. A ak sa darí vám, vaši priatelia a známi môžu rovnako počítať s vašou podporou a pomocou. Čaká vás množstvo pracovných aj súkromných stretnutí, kde prejavíte svoju schopnosť prejaviť účasť a poskytnúť cennú radu.

Blíženci: Dnes je váš deň, tak to využite. Poteší vás nejaká dobrá správa. Všetko sa pohne dopredu. Rozdávajte okolo seba úsmevy a ukazujte veselú tvár, lebo nie ste tak chudí, aby ste trocha šťastia nemohli dať.

Rak: Ak sa budete dnes predbiehať v rade alebo nebudete radu rešpektovať, môžete prísť domov dosť zničený. Na vašom okolí potom bude vysvetliť vám, prečo tomu tak je.

Lev: Ak sa chcete hádať, uvedomte si, že deň vám dáva energiu, takže máte dosť síl, aby ste neuhli a vytrvali až do víťazného konca. Buď uhnete, alebo deň zakončíte ujmou na zdraví.

Panna: Dnes vám uspokojenie môže prinášať iba láska, ale pretože váš nepružný a konzervatívny postoj môže hocikoho odradiť, voľte radšej úsmev. Ak sa k vám opačné pohlavie dnes priblíži, využite svoje šance.

Váhy: Plný energie budete iba v dopoludňajších hodinách. Celý ďalší zbytok dňa budete vyžadovať citlivejšie a jemnejšie zachádzanie. Ak si to navzájom poskytnete s ostatnými, budete celkom v príjemnej pohode.

Štír: Neprehrabávajte vrecká svojmu partnerovi! List od nelegálneho partnera tam síce neobjavíte, ale mohli by ste nájsť podrobný rozpis všetkých domácich prác, ktoré chce vo voľných dňoch stihnúť, čo by vás spoľahlivo otrávilo.

Střelec: Nesmiete sa stať panovačnými až diktátorskými. Mohlo by to mať netušené následky. Hľadajte svoje prednosti a verte, že ste dobrý taký, aký ste. Vo vzťahu máte potrebu väčšej istoty, alebo by ste radi realizovali niečo, čo vám už dlho vŕta v hlave.

Kozoroh: Dovoľte si byť voľný a ničím nezaťažený, aj keď je situácia neúnosná a vy máte pocit, že sa vám niečo vymklo z rúk.

Vodnář: Vaša dnešná fyzická odolnosť sa nedá porovnávať so silnejším znameniami horoskopu. Potreba odpočinku je u vás proste vyššia, a tak pozorne vnímajte signály vášho tela, ktoré poukazuje na preťaženie organizmu.

Ryby: Pozor dajte pri vysvetľovaní hocičoho. Budete hovoriť rýchlejšie než normálne a môžete nechtiac vyrobiť dosť veľký trapas. Pokiaľ nemusíte, radšej sa k ničomu nevyjadrujte, najmä nie písomne.

Ďalšie horoskopy