Geniální mozky na lovu. Čeho se bojí dentoskalpofobik a co je běžec indický?

Zdroj Zdroj: idnes.cz     12.10.2021 (15:00)     Sekcia zajímavosti

Napětí v zákulisí i na scéně sílí. Čas běží, soutěžící se musí rozhodnout a odpovědět, odkud pochází pivo Ožujsko. Všichni si neslyšně šeptáme odpověď Chorvatsko. Tým se rozhodne: „Bosna!“ Štáb televize Nova se chytá za hlavu. Jen Lovkyně nehne brvou. Bod pro ni. Vítejte u nové vědomostní hry Na lovu. celý článek

Související články
 
Ďalšie články
 

Vlky domestikoval nadbytek masa, lidé vyhledávali tuk, říká věda

Zdroj Zdroj: idnes.cz     14.01.2021 (00:00)     Sekcia zajimavosti

Byli si konkurenty v lovu, nakonec se však mezi nimi vyvinulo přátelství. Může za to odlišný jídelníček. Zatímco starověcí lidé v zimě preferovali tučné maso, vnitřní orgány a mozky, libové části odkládali. A když je začali házet vlkům, nastoupily šelmy cestu domestikace, líčí nová teorie.

 

OBRAZEM: Starodávný souboj s tuňákem. Podívejte se na mattanzu

Zdroj Zdroj: idnes.cz     17.02.2024 (00:00)     Sekcia zajimavosti

Ve světě komerčního lovu působí starobyle, archaicky. Sází na trpělivost a sílu, vyčerpává. Nabízí dramatické obrazy a působí krvavě, barbarsky. Přesto je mattanza, starý způsob lovu tuňáků, šetrnější a udržitelnější než obchodně úspěšnější průmyslový lov.

 

Zabíjí mrože balvanem? Lední medvědi používají při lovu nástroje

Zdroj Zdroj: idnes.cz     27.08.2021 (00:00)     Sekcia zajimavosti

Váží až dvanáct set kilogramů a mají tvrdou lebku a nebezpečné kly. I pro lední medvědy jsou mroži náročnou kořistí. Aktuální studie však ukazuje, že si při lovu zřejmě dokážou pomoct. Zvládnou vrhat na hlavy mrožů těžké kusy ledu nebo kameny. Tak jak o tom desetiletí mluví inuitské příběhy.

 

Jak vykrást železného oře? Bandité použili geniální plán i hrubou sílu

Zdroj Zdroj: idnes.cz     03.05.2022 (00:00)     Sekcia zajimavosti

Mnohé filmy je vykreslují v rozmáchlých konturách, jenže za skutečnými legendárními loupežemi nestál vždy pouze originální nápad a geniální logistika. Leckdy to bylo holé štěstí, prostá surovost i působivé sebevědomí. Připomeňte si reálné lupy na železnici.

 

Vikinská loď je geniální kousek. Je to ušlechtilá práce, říká jejich stavitel

Zdroj Zdroj: idnes.cz     29.06.2022 (20:00)     Sekcia zajimavosti

Radim Zapletal je světoznámý stavitel historických lodí, praků a zbrojí. Svým umem zaujal největší světové produkce, protože jeho plavidla se objevila v trhácích, jako jsou seriály Hra o trůny, Vikingové, a velkofilmech jako Seveřan nebo Wonder Woman. Kolik lodí vyrobil a jak jsou velké? A v čem jsou drakary geniální?

 

Nachytali jsme Doktora Vševěda. I obávaný soupeř ze soutěže Na lovu má mezery

Zdroj Zdroj: idnes.cz     19.10.2022 (10:43)     Sekcia zajimavosti

V televizní vědomostní soutěži Na lovu patří Jiří Martínek, přezdívaný Doktor Vševěd, mezi nejobávanější soupeře. Málokdy se proti jeho fenomenálním znalostem podaří soutěžícím uspět. Obrazovka ho proslavila a lidé ho poznávají na ulici. Jak vědomostí plný Vševěd dopadl v našem improvizovaném testu? Proč kdysi sám jako soutěžící v jiné soutěži shrábl po jednom vítězném dílu výhru a dál nepokračoval? A proč tento vystudovaný historik nechodí na prohlídky interiérů českých hradů a zámků?

 

Rodičovské splynutí myslí. Společná péče o děti synchronizuje mozky

Zdroj Zdroj: idnes.cz     21.05.2020 (00:00)     Sekcia zajimavosti

Stačí přítomnost toho druhého a pláč, smích nebo křik potomků vnímáme jinak. Aktivity mozků obou partnerů se změní, sladí se dohromady. A to především, když se v péči o děti střídají. Zjistila to aktuální studie.

 

Spásná rezonance: Našla odpověď na vznik migrén?

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     14.06.2023 (10:00)     Sekcia zajimavosti

Na cestu do hlubokých „vod“ lidského mozku se v loňském roce vydal mezinárodní vědecký tým. A zdá se, že při pátrání narazil na klíč, který v budoucnu otevře dveře k účinné léčbě. Významnou roli ve výzkumu sehrála magnetická rezonance, s jejíž pomocí se experti jako první na světě podívali na mozky 20 lidí s migrénou

 

KV20 vs. KV60: Kde odpočívá královna?

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     15.05.2023 (15:00)     Sekcia zajimavosti

Ležela tu, ale vlastně neležela. Žena, jež s chutí nosila plnovous i mužské oblečení je dodnes považována za největší panovnici. Možná proto ji následovníci toužili vymazat z dějin. A archeologické mozky dlouho tápali ve tmě, kde vlastně nalezla věčný klid. Psal se rok 1799 když jedna z Napoleonových expedic objevila ve východní části údolí zastrčený,

 

Historie bruslí: v pravěku sloužily k lovu, později uchvátily šlechtu

Zdroj Zdroj: idnes.cz     05.03.2021 (17:00)     Sekcia zajimavosti

Na tenkém i pevnějším ledě se lidé pohybují od pravěku. Ne pěšky, na bruslích! Bruslení není novinka, ovšem ne vždy se jezdilo po zamrzlých řekách pro zábavu. Klouzavý pohyb dostával naše předky i na lov!

České mozky vyvíjejí pro NASA přístroj řešící stravování ve vesmíru

V panamském pralese byly objeveny zombie rostliny

I vysokoškolák může být blbý, říká obávaný lovec z Novy Doktor Vševěd

Stinná stránka domestikace: Domácím kočkám se zmenšují mozky

Umělé mozečky pomohou s Parkinsonovou chorobou

OBRAZEM: Indický zápas vyžaduje striktní disciplínu. Posiluje tělo i mysl

Proč dochází k degeneraci mozku? Klíčem může být železo

Chcete „probudit“ přírodu? Zhasněte!

Virtuos útěků z vězení: Steven Russell použil i plášť obarvený fixy

Zachycena při činu

Zelení dravci a rostliny na lovu

Medvědi mění svá stanoviště

Ženy na lovu. Obstarávání masa nebylo vyhrazeno mužům, tvrdí studie

Nový výzkum: Mezi mozky moderních lidí a neandertálců jsou zásadní rozdíly

Překvapivá lovecká strategie kladivounů

KVÍZ: Jak dobře znáte Sherlocka Holmese, jeho život a případy?

Lise Meitnerová: Geniální smolařka

Vyhynulý druh zebry se vrací

Chtěl znemožnit snoby. Geniální padělatel pracoval v zahradním domku

Uplynulo 80 let od vymizení labského lososa. Lidé bojují za jeho návrat do řek…

Čelí žraloci vyššímu riziku vyhynutí?

Forenzní geologie: od Sherlocka Holmese k excentrickému chemiku Poppovi

Mravenčí souboj jako u Thermopyl

Tyranosauři měli vlastní loveckou taktiku

Ateista ovládl mormony. Pohrával si s nimi skrze padělané texty

Pátrání po odlišnosti Einsteinova mozku

Jak budou Češi bojovat s rakovinou plic?

KVÍZ: Jak znáte Stephena Hawkinga? Soutěžte o komiks

Do čeho jsem se to namočil. Freediving vás naučí vážit si dýchání

OBRAZEM: Majestátní, krásná, ničená. Světová soutěž zachycuje tváře přírody

Mořské obludy děsily od nepaměti. Hrůzné představy lidí se dají i vysvětlit

Indická sonda úspěšně přistála na Měsíci

Život ve tmě zakusilo 15 lidí

Místo kochání krajinou si měříme tempo. Špičkoví běžci kritizují chytré hodinky

 
Počasí Kurzy

1 € = 27.453   CZK

1 € = 0.7276   GBP

1 € = 1.0736   CHF

1 € = 4.1582   PLN

1 € = 1.1168   USD

Program

Markíza19:00 TELEVÍZNE NOVINY

 

Jednotka19:55 Góly - body - sekundy

 

Dvojka20:00 Záznam zo žrebovania: KENO 10, Keno Joker, Loto, Joker, Loto 5 z 35 (B)

 

JOJ19:30 NOVINY TV JOJ

 

Kompletný tv program

Reality Horoskopy

Beran: Ak sa vás partner pýta, ako využijete voľné dni, vy sa pýtajte, ako si ich predstavuje. Je možné, že sa s vami bude chcieť pochváliť a pozve vás medzi priateľov, na ich úsudku mu veľmi záleží.

Býk: Dnes zacítite pocit naplnenia a úspechu. A ak sa darí vám, vaši priatelia a známi môžu rovnako počítať s vašou podporou a pomocou. Čaká vás množstvo pracovných aj súkromných stretnutí, kde prejavíte svoju schopnosť prejaviť účasť a poskytnúť cennú radu.

Blíženci: Dnes je váš deň, tak to využite. Poteší vás nejaká dobrá správa. Všetko sa pohne dopredu. Rozdávajte okolo seba úsmevy a ukazujte veselú tvár, lebo nie ste tak chudí, aby ste trocha šťastia nemohli dať.

Rak: Ak sa budete dnes predbiehať v rade alebo nebudete radu rešpektovať, môžete prísť domov dosť zničený. Na vašom okolí potom bude vysvetliť vám, prečo tomu tak je.

Lev: Ak sa chcete hádať, uvedomte si, že deň vám dáva energiu, takže máte dosť síl, aby ste neuhli a vytrvali až do víťazného konca. Buď uhnete, alebo deň zakončíte ujmou na zdraví.

Panna: Dnes vám uspokojenie môže prinášať iba láska, ale pretože váš nepružný a konzervatívny postoj môže hocikoho odradiť, voľte radšej úsmev. Ak sa k vám opačné pohlavie dnes priblíži, využite svoje šance.

Váhy: Plný energie budete iba v dopoludňajších hodinách. Celý ďalší zbytok dňa budete vyžadovať citlivejšie a jemnejšie zachádzanie. Ak si to navzájom poskytnete s ostatnými, budete celkom v príjemnej pohode.

Štír: Neprehrabávajte vrecká svojmu partnerovi! List od nelegálneho partnera tam síce neobjavíte, ale mohli by ste nájsť podrobný rozpis všetkých domácich prác, ktoré chce vo voľných dňoch stihnúť, čo by vás spoľahlivo otrávilo.

Střelec: Nesmiete sa stať panovačnými až diktátorskými. Mohlo by to mať netušené následky. Hľadajte svoje prednosti a verte, že ste dobrý taký, aký ste. Vo vzťahu máte potrebu väčšej istoty, alebo by ste radi realizovali niečo, čo vám už dlho vŕta v hlave.

Kozoroh: Dovoľte si byť voľný a ničím nezaťažený, aj keď je situácia neúnosná a vy máte pocit, že sa vám niečo vymklo z rúk.

Vodnář: Vaša dnešná fyzická odolnosť sa nedá porovnávať so silnejším znameniami horoskopu. Potreba odpočinku je u vás proste vyššia, a tak pozorne vnímajte signály vášho tela, ktoré poukazuje na preťaženie organizmu.

Ryby: Pozor dajte pri vysvetľovaní hocičoho. Budete hovoriť rýchlejšie než normálne a môžete nechtiac vyrobiť dosť veľký trapas. Pokiaľ nemusíte, radšej sa k ničomu nevyjadrujte, najmä nie písomne.

Ďalšie horoskopy