Poučení škol z distanční výuky: rozvoj elektronizace a tlak na menší objem učiva

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     18.10.2021 (07:04)     Sekcia zajímavosti

Téměř rok byly české školy kvůli pandemii koronaviru zavřené. Kromě zřejmých negativ to přineslo i pozitiva. Školy tlačí na rychlý rozvoj elektronizace, s informačními systémy učí i ty nejmenší žáky. Ministerstvo školství zase slibuje, že vzdělávací programy zeštíhlí. Čísla covid pozitivních každý den rostou a odborníci mluví o tom, že je Česko na prahu čtvrté vlny. celý článek

Související články
 
Ďalšie články
 

Fyzikální pohotovost v Opavě: Když studenti pomáhají studentům

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     10.10.2022 (10:10)     Sekcia zajimavosti

Po Matematické pohotovosti slouží studentům v Opavě nově i první pomoc z oblasti fyziky. Jedná se o aktivitu Slezské univerzity v Opavě, jejíž pokročilí studenti zajišťují pohotovostní doučování pro studenty středních škol i žáky základních škol, kteří se dostanou do dočasných problémů s chápáním učiva. Zatímco matematická pohotovost v Opavě úspěšně slouží už třetím rokem,

 

Pokoří cukrovku léky na krevní tlak?

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     16.11.2021 (20:38)     Sekcia zajimavosti

Nedávná rozsáhlá mezinárodní studie naznačuje, že léky na krevní tlak by mohly zabránit v rozvoji diabetu 2. typu u milionů lidí po celém světě. Podaří se pokořit jednu z nejrozšířenějších civilizačních chorob současnosti?   Je známo, že někteří lékaři již nějakou dobu předepisují léky na krevní tlak, aby snížili nebezpečí života ohrožujícího infarktu nebo vzniku

 

Voda v hotelu měla nízký tlak a divně chutnala. Na vině bylo mrtvé tělo

Zdroj Zdroj: idnes.cz     20.06.2021 (19:00)     Sekcia zajimavosti

Koncem února roku 2013 si hosté losangeleského hotelu Stay on Main začali stěžovat, že voda v koupelnách má nízký tlak a divně vypadá i chutná. Vysvětlení těchto úkazů bylo šokující. A to byl teprve začátek příběhu...

 

I plíce mohou mít vysoký tlak

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     29.04.2021 (18:00)     Sekcia zajimavosti

Dušnost při fyzické námaze nebo únava, případně bolest na hrudi – to vše může signalizovat plicní hypertenzi, tedy zvýšený krevní tlak v plicích. Tato nevyléčitelná choroba trápí desítky tisíc Čechů, ale řada z nich o své diagnóze vůbec neví nebo se ji dozví pozdě.   Včasná diagnóza a léčba přitom podle lékařů může zabránit vážným

 

5G sítě povýší kulturu i sport

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     17.08.2021 (12:15)     Sekcia zajimavosti

Online debata odborníků z oblasti Smart Cities za podpory Ministerstva pro místní rozvoj a Ministerstva průmyslu a obchodu má ilustrovat, jaké možnosti přináší sítě nové generace 5G a rozvoj nových technologií. K tématu vzdělávání a kultura promluvil také prezident Asociace virtuální a rozšířené reality, Martin Kotek. Ta pořádá například největší oborový festival a konferenci ve

 

Vysoký tlak v plicích ohrožuje tisíce Čechů

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     11.05.2022 (10:00)     Sekcia zajimavosti

Jste bez dechu a cítíte bolest na hrudi po jarní vycházce? Na vině nemusí být jen špatná kondice po zimním lenošení. Tyto příznaky mohou signalizovat plicní hypertenzi, tedy zvýšený krevní tlak v plicích.   V Česku mohou být až tisíce lidí, kteří trpí závažnými formami této nemoci, ale řada z nich o tom neví. Včasná diagnóza a

 

Dálková výuka komplikuje rozvoj talentovaných žáků

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     17.11.2020 (16:00)     Sekcia zajimavosti

Zavřené školy komplikují životy rodinám a brzdí také rozvoj žáků, kteří potřebují speciální přístup. Jak těch se vzdělávacími potížemi, tak i nadprůměrně nadaných. Jsou to právě talentované děti, které kvůli dálkové výuce nedostávají šanci rozvíjet své nadání a tuto ztrátu jen těžko dohoní. Tvrdí to Karel Obluk, investor a podporovatel vzdělávacích programů pro mladé. Podle

 

Stále menší a menší plasty

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     27.07.2022 (12:54)     Sekcia zajimavosti

Plasty jsou zkázou pro naši planetu a mikroplasty ničí naše těla. Zatímco jedněch jsou plné moře a oceány, ty druhé nyní bez potíží najdete v lidské krvi a lidských orgánech. Stanou se z nás plastové figurky? Oba výzkumy, prokazující přítomnost plastů hluboko v lidském těle, pocházejí ze začátku roku 2022 a jsou podle výzkumníků alarmující.

 

Déjà vu, ale naopak. Fenomén ztráty povědomí o známém je kontrolou mozku

Zdroj Zdroj: idnes.cz     18.10.2023 (00:00)     Sekcia zajimavosti

Ig Nobelova cena obvykle neslouží vědcům ke cti. Hodnotí totiž výzkumy, z nichž žádné zásadní poučení neplyne. I tak platí, že některé absurdní objevy mohou představovat přínos. Tým neuropsychologů z Grenoblu je proto oceněním svého výzkumu fenoménů déjà vu a jamais vu polichocen.

 

Poníku, na ně! Koně ze středověkých bitev byli mnohem menší než dnešní

Zdroj Zdroj: idnes.cz     23.01.2022 (00:00)     Sekcia zajimavosti

Vidíme je jako majestátní, robustní, vysoké oře, kteří rozčesávali nepřátelské řady, když se jako tornádo řítili s rytíři v sedle do bitev. Jenže středověcí koně byli mnohem menší a subtilnější než dnešní. Dnešní standardy by je prohlásily za poníky, tvrdí dokonce nový výzkum. Největší svého druhu.

Soutěž Finanční gramotnost slaví rekordní účast

Už žádné biflování. Feuersteinova metoda vzdělává bez stresu a zábavně

Každá generace je o trochu lepší, říká MOgirl Eliška

Založil web s nabídkou nájemných zabijáků. Jako vtip. Chodí mu tam lidi

Až polovinu pracovní doby věnují ředitelé škol administrativě. Informační systém čas výrazně zkrátí

FEJETON: Peklo v podobě domácí výuky. Strašák pro děti i rodiče

Distanční výuka odhalila limity starých školních systémů. Na nové přecházejí ve velkém i vyšší odborné školy

Klima se může zvrátit v ochlazování. To by byl teprve průšvih, říká biolog

Dokonale rovně na hladině. Lekce totálního plavání naučí efektivnímu pohybu ve vodě

Jihozápad Islandu sevřela láva!

Svět v roce 12 022: Budou lidé hloupější než dnes? Blahobyt může být hrozbou

Jak snížit krevní tlak: studie odhalila nejúčinnější cvičení

VIDEO: Mám klasický pracovní týden, od pondělí do pátku, líčí pornoherec

Obezita komplikuje početí

Jeden rostlinný gen tam, druhý sem…

Pětiminutovou chůzí ke zdraví

Cvičte na gauči. Dechový trénink sníží krevní tlak, prokázala studie

Zemřel profesor František Sehnal, významný český entomolog

A Země ztichla. Pandemie planetu o polovinu ztlumila

Cévy mohou zestárnout rychleji než tělo

Do fosilních paliv proudí více peněz než do klimatických opatření, varují vědci ve zprávě IPCC

Jak vyrobit vodu ze vzduchu?

V dávných dobách měla Venuše vlastnost, která ji mohla učinit přívětivější pro život

O dokonalý tvar se snažím už 12 let, říká sklářský umělec Martin Janecký

Velký problém mikrorozměrů

Hemofilici jsou při pandemii pod tlakem

Zima „přeje“ infarktům

Sopky přivedly lidstvo k revoluci i na pokraj vyhynutí. Co mohou způsobit dnes

Na první pohled nerozeznatelné od pravé kůže

Města potřebují i modř: Vodní plochy zlepšují duševní zdraví

Změna migrace ryb zlepší stav chráněných biotopů na Šumavě

Porna je plná Bible, vykažte ji ze škol, naléhá výzva na konzervativní Utah

Umělá inteligence je schopna předpovědět mutace lidské DNA

Nové technologie pro budoucnost jaderné energetiky

 
Počasí Kurzy

1 € = 27.453   CZK

1 € = 0.7276   GBP

1 € = 1.0736   CHF

1 € = 4.1582   PLN

1 € = 1.1168   USD

Program

Markíza19:00 TELEVÍZNE NOVINY

 

Jednotka19:55 Góly - body - sekundy

 

Dvojka20:00 Záznam zo žrebovania: KENO 10, Keno Joker, Loto, Joker, Loto 5 z 35 (B)

 

JOJ19:30 NOVINY TV JOJ

 

Kompletný tv program

Reality Horoskopy

Beran: Ak sa vás partner pýta, ako využijete voľné dni, vy sa pýtajte, ako si ich predstavuje. Je možné, že sa s vami bude chcieť pochváliť a pozve vás medzi priateľov, na ich úsudku mu veľmi záleží.

Býk: Dnes zacítite pocit naplnenia a úspechu. A ak sa darí vám, vaši priatelia a známi môžu rovnako počítať s vašou podporou a pomocou. Čaká vás množstvo pracovných aj súkromných stretnutí, kde prejavíte svoju schopnosť prejaviť účasť a poskytnúť cennú radu.

Blíženci: Dnes je váš deň, tak to využite. Poteší vás nejaká dobrá správa. Všetko sa pohne dopredu. Rozdávajte okolo seba úsmevy a ukazujte veselú tvár, lebo nie ste tak chudí, aby ste trocha šťastia nemohli dať.

Rak: Ak sa budete dnes predbiehať v rade alebo nebudete radu rešpektovať, môžete prísť domov dosť zničený. Na vašom okolí potom bude vysvetliť vám, prečo tomu tak je.

Lev: Ak sa chcete hádať, uvedomte si, že deň vám dáva energiu, takže máte dosť síl, aby ste neuhli a vytrvali až do víťazného konca. Buď uhnete, alebo deň zakončíte ujmou na zdraví.

Panna: Dnes vám uspokojenie môže prinášať iba láska, ale pretože váš nepružný a konzervatívny postoj môže hocikoho odradiť, voľte radšej úsmev. Ak sa k vám opačné pohlavie dnes priblíži, využite svoje šance.

Váhy: Plný energie budete iba v dopoludňajších hodinách. Celý ďalší zbytok dňa budete vyžadovať citlivejšie a jemnejšie zachádzanie. Ak si to navzájom poskytnete s ostatnými, budete celkom v príjemnej pohode.

Štír: Neprehrabávajte vrecká svojmu partnerovi! List od nelegálneho partnera tam síce neobjavíte, ale mohli by ste nájsť podrobný rozpis všetkých domácich prác, ktoré chce vo voľných dňoch stihnúť, čo by vás spoľahlivo otrávilo.

Střelec: Nesmiete sa stať panovačnými až diktátorskými. Mohlo by to mať netušené následky. Hľadajte svoje prednosti a verte, že ste dobrý taký, aký ste. Vo vzťahu máte potrebu väčšej istoty, alebo by ste radi realizovali niečo, čo vám už dlho vŕta v hlave.

Kozoroh: Dovoľte si byť voľný a ničím nezaťažený, aj keď je situácia neúnosná a vy máte pocit, že sa vám niečo vymklo z rúk.

Vodnář: Vaša dnešná fyzická odolnosť sa nedá porovnávať so silnejším znameniami horoskopu. Potreba odpočinku je u vás proste vyššia, a tak pozorne vnímajte signály vášho tela, ktoré poukazuje na preťaženie organizmu.

Ryby: Pozor dajte pri vysvetľovaní hocičoho. Budete hovoriť rýchlejšie než normálne a môžete nechtiac vyrobiť dosť veľký trapas. Pokiaľ nemusíte, radšej sa k ničomu nevyjadrujte, najmä nie písomne.

Ďalšie horoskopy