Německá ekokontroverze: Země odstavila tři ze šesti svých jaderných elektráren

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     07.01.2022 (11:07)     Sekcia zajímavosti

Na sklonku roku 2021 došlo v Německu k významné události, která rozdělila svět na dva znesvářené tábory. Země v poslední prosincový den odstavila tři ze svých posledních šesti jaderných elektráren, aby tak zase o kus pokročila ve svém snažení o definitivní ústup od jaderné energetiky.    Německá vláda se rozhodla urychlit postupný ústup od jaderné celý článek

Související články
 
Ďalšie články
 

Nukleární Francie

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     13.07.2022 (15:00)     Sekcia zajimavosti

„Francie postaví v nadcházejících desetiletích nejméně šest nových jaderných reaktorů,“ řekl prezident Emmanuel Macron, přičemž jadernou energii postavil do středu úsilí své země o uhlíkovou neutralitu do roku 2050. Nové elektrárny postaví a provozovat bude státem kontrolovaný poskytovatel energie EDF. Financování projektů zajistí desítky miliard eur z veřejného financování. „To, co naše země potřebuje, je

 

Rok 2021 a připojení 15 nových jaderných bloků

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     10.01.2021 (23:53)     Sekcia zajimavosti

Celkem 15 nových jaderných bloků o souhrnném instalovaném výkonu přes 14 tisíc MW by podle Světové jaderné asociace (WNA) mělo letos začít dodávat elektřinu do sítě. Stejně jako v minulých letech sice vévodí výstavbě Asie, nicméně hned tři bloky by měly posílit jadernou produkci i v Evropě. V roce 2020 bylo ve světě připojeno pět

 

Danajský dar planetě Zemi: Energie z 25 miliard atomových bomb

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     06.08.2023 (13:21)     Sekcia zajimavosti

25 miliard jaderných bomb. To je fantaskní a šílené číslo. Ale právě tolik energie, kolik vytvoří 25 miliard jaderných bomb velikosti té, která před 78 lety zničila Hirošimu, vyslalo lidstvo od roku 1971 do pozemského klimatického systému. A to se nutně musí někde projevit. Od 18. století lidé vytahují fosilní paliva z jejich úložišť hluboko

 

V Praze byl zahájen provoz 10. jaderného reaktoru v Česku

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     07.06.2023 (15:00)     Sekcia zajimavosti

V úterý zahájila Fakulta jaderná a fyzikálně inženýrská ČVUT v Praze provoz svého druhého školního štěpného jaderného reaktoru VR-2. Jde celkově o 10 aktuálně provozovaný jaderný reaktor na území České republiky. Vedle dvou školních reaktorů provozuje dva výzkumné reaktory Centrum výzkumu v Řeži a šest jaderných reaktorů provozuje ve dvou jaderných elektrárnách ČEZ. Fakulta spouští

 

Vyberte svého favorita a hlasujte v anketě Esquire MAN 2021

Zdroj Zdroj: idnes.cz     02.09.2021 (00:00)     Sekcia zajimavosti

Ve svých oborech projevili tolik talentu, píle i vytrvalosti, že dokázali uspět, zařadili se mezi nejlepší. Letos se o titul Esquire MAN uchází osmnáct mužů v šesti kategoriích, hlasujte pro své favority a staňte se součástí jejich jedinečného příběhu.

 

Smělé plány Jižní Koreje: Země chce do roku 2030 dobýt Měsíc

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     09.04.2021 (08:30)     Sekcia zajimavosti

Je tomu sotva pár dnů, co prezident Jižní Koreje Mun Če-in veřejně přiznal úmysl své země přistát na Měsíci. V rámci plánovaného projektu má být do roku 2030 vyslána na přirozenou družici Země raketa s robotickým landerem.   Svým projevem v Naro Space Center v Goheung-gun prezident opakovaně poukázal na rozvoj vesmírného programu země i

 

Zlé dvojče Země očekává evropské a americké hosty

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     06.02.2022 (15:53)     Sekcia zajimavosti

Zatímco na pomyslné dálnici Země–Mars je poměrně rušno a k rudé planetě míří jedna sonda za druhou, opačným směrem od Země je o poznání klidněji. To se však nyní bude měnit, protože svůj zrak k Venuši obracejí jak Evropané, tak Američané. Dávno pryč jsou časy, kdy výzkum Venuše byl téměř výhradně v rukou Rusů. Veleúspěšný

 

Dokument Skrytá Indie ukáže krásy této tajemné země

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     05.11.2021 (07:25)     Sekcia zajimavosti

Dokumentární seriál Skrytá Indie, který již brzy přijde na naše obrazovky, ukáže, že i tato přelidněná asijská země stále dokáže nabídnout nádherná zákoutí a přírodní scenérie, nad kterými se divákovi bude tajit dech. Rozmanitost indického subkontinentu je fascinující. Zatímco na severu najdete nespoutanou „střechu světa“ a nádherné hory, které neodpouštějí chyby, v srdci země se

 

Jaderné zbraně odstrašují. Nikdo však neví, jestli a jak fungují

Zdroj Zdroj: idnes.cz     23.03.2023 (00:00)     Sekcia zajimavosti

Arzenál jaderných zbraní slouží velmocím už po desítky let jako vrcholný odstrašující prvek. O tom, jestli mohou ony zbraně slibovaného efektu skutečně dosáhnout, se však ví jen překvapivě málo. Nikdo je totiž nezkouší. Nevíme, nakolik jsou funkční, tedy použitelné.

 

Slepice za první linií. Měly být pojistkou spouště jaderných zbraní

Zdroj Zdroj: idnes.cz     19.01.2023 (00:00)     Sekcia zajimavosti

Naprosto bizarní nápad byl odrazem doby, počátků studené války. Nastražené nukleární miny měly zpomalit postup nepřítele západní Evropou, znehodnotit jím dobytá území. Jediný technický zádrhel náloží představovala nízká teplota. A právě to měly v rámci projektu Blue Peacock vyřešit slepice.

Emise z uhlí se snížily, ale zabíjejí více než jiná znečištění

Kdo byli normandští bojovníci?

Země zrychluje tempo své rotace

ZEMĚ SE PROBOUZÍ – Vulkány zvyšují svou aktivitu

Superzemě jsou superobyvatelné

Země hicuje – oceány se oteplují

Obvod Země spočítal řecký polyhistor už před 2 300 lety

Na sklonku června to uteklo. Domovská planeta má za sebou nejkratší den v historii

Dlouhé skandinávské domy z pozdní doby železné

Kanadská ekologie: Země chce do roku 2035 skončit se spalovacími motory

Thomas Jefferson: kritik zotročování, který vlastnil stovky otroků

Dvě jizvy v nitru Země naznačují, jak vznikl Měsíc

Země a její Nemesis: Vyřešil superpočítač 4,5 miliard let starou záhadu?

Magnetické pole Země kdysi téměř zmizelo. Činnost kovů v zemském jádru pak zachránila pozemský život

Izraelské prvenství: Země se chystá doplňovat jezero odsolenou vodou z moře

Čerpáním podzemní vody lidé ovlivnili rotaci Země

Rodeo na ovcích: jeho jezdci chodí do důchodu v šesti letech

Příběh Stockholmského syndromu. Oběť si při něm zamiluje zločince

OBRAZEM: Lebky pod Paříží. Prohlédněte si první fotky tajemných katakomb

Cesty přes Berlínskou zeď: důchodci ji zdolali tunelem, železničáři vlakem

VIDEO: Strýček ze Sence inspiroval Bestii z 30 případů majora Zemana

Mnohahodinové sezení je zkáza. Lék však existuje, říká velká studie

Omyl, nebo lež? Heisenberg se německým Oppenheimerem nestal, atomovku nedodal

Konec eboly na obzoru?

Zrzky mají kouzlo, jsou jedinečné a nejvíc sexy, směje se MOgirl Estelle

Lidští předchůdci vyhynuli kvůli klimatické změně, varuje studie

Pomsta manželce, sadistický inkvizitor. Hon na čarodějnice stihl i české země

Další holčička

Válčení a špionáž husitů. Zakázané měli prostitutky i nadávky, líčí historik

Češi se podíleli na odkrytí vzniku kovu

Čeští studenti na kempu Toyoty představili vodíkové vlaky

Za vzácnými žabkami do Liberce

Za noc odnosíte přes 700 vajec, říká česká ochránkyně želv v Indonésii

PŘÍMÝ PŘENOS: Sledujte výkony z české soutěže strongmanů

 
Počasí Kurzy

1 € = 27.453   CZK

1 € = 0.7276   GBP

1 € = 1.0736   CHF

1 € = 4.1582   PLN

1 € = 1.1168   USD

Program

Markíza19:00 TELEVÍZNE NOVINY

 

Jednotka19:55 Góly - body - sekundy

 

Dvojka20:00 Záznam zo žrebovania: KENO 10, Keno Joker, Loto, Joker, Loto 5 z 35 (B)

 

JOJ19:30 NOVINY TV JOJ

 

Kompletný tv program

Reality Horoskopy

Beran: Ak sa vás partner pýta, ako využijete voľné dni, vy sa pýtajte, ako si ich predstavuje. Je možné, že sa s vami bude chcieť pochváliť a pozve vás medzi priateľov, na ich úsudku mu veľmi záleží.

Býk: Dnes zacítite pocit naplnenia a úspechu. A ak sa darí vám, vaši priatelia a známi môžu rovnako počítať s vašou podporou a pomocou. Čaká vás množstvo pracovných aj súkromných stretnutí, kde prejavíte svoju schopnosť prejaviť účasť a poskytnúť cennú radu.

Blíženci: Dnes je váš deň, tak to využite. Poteší vás nejaká dobrá správa. Všetko sa pohne dopredu. Rozdávajte okolo seba úsmevy a ukazujte veselú tvár, lebo nie ste tak chudí, aby ste trocha šťastia nemohli dať.

Rak: Ak sa budete dnes predbiehať v rade alebo nebudete radu rešpektovať, môžete prísť domov dosť zničený. Na vašom okolí potom bude vysvetliť vám, prečo tomu tak je.

Lev: Ak sa chcete hádať, uvedomte si, že deň vám dáva energiu, takže máte dosť síl, aby ste neuhli a vytrvali až do víťazného konca. Buď uhnete, alebo deň zakončíte ujmou na zdraví.

Panna: Dnes vám uspokojenie môže prinášať iba láska, ale pretože váš nepružný a konzervatívny postoj môže hocikoho odradiť, voľte radšej úsmev. Ak sa k vám opačné pohlavie dnes priblíži, využite svoje šance.

Váhy: Plný energie budete iba v dopoludňajších hodinách. Celý ďalší zbytok dňa budete vyžadovať citlivejšie a jemnejšie zachádzanie. Ak si to navzájom poskytnete s ostatnými, budete celkom v príjemnej pohode.

Štír: Neprehrabávajte vrecká svojmu partnerovi! List od nelegálneho partnera tam síce neobjavíte, ale mohli by ste nájsť podrobný rozpis všetkých domácich prác, ktoré chce vo voľných dňoch stihnúť, čo by vás spoľahlivo otrávilo.

Střelec: Nesmiete sa stať panovačnými až diktátorskými. Mohlo by to mať netušené následky. Hľadajte svoje prednosti a verte, že ste dobrý taký, aký ste. Vo vzťahu máte potrebu väčšej istoty, alebo by ste radi realizovali niečo, čo vám už dlho vŕta v hlave.

Kozoroh: Dovoľte si byť voľný a ničím nezaťažený, aj keď je situácia neúnosná a vy máte pocit, že sa vám niečo vymklo z rúk.

Vodnář: Vaša dnešná fyzická odolnosť sa nedá porovnávať so silnejším znameniami horoskopu. Potreba odpočinku je u vás proste vyššia, a tak pozorne vnímajte signály vášho tela, ktoré poukazuje na preťaženie organizmu.

Ryby: Pozor dajte pri vysvetľovaní hocičoho. Budete hovoriť rýchlejšie než normálne a môžete nechtiac vyrobiť dosť veľký trapas. Pokiaľ nemusíte, radšej sa k ničomu nevyjadrujte, najmä nie písomne.

Ďalšie horoskopy