Lilium Jet: Elektrická revoluce v létání

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     14.01.2022 (14:00)     Sekcia zajímavosti

Na začátku byla myšlenka, z myšlenky se stal start-up, který získal miliardy korun, a ze start-upu společnost, která už staví letadla a vertiporty pro budoucí létající elektrické taxi. Revoluce v létání a dopravě klepe na dveře…   Už sedm let (od roku 2015) vyvíjí německý start-up Lilium vlastní technologie, které pohánějí plně elektrické vertikální vzletové a přistávací trysky celý článek

Související články
 
Ďalšie články
 

Ikarovi následovníci. Létání s rogalem vás nemusí přijít draho

Zdroj Zdroj: idnes.cz     29.07.2020 (00:00)     Sekcia zajimavosti

Věřte nebo ne, první zmínky o závěsných kluzácích se objevují už v šestém století našeho letopočtu v Číně, kde již byli schopni postavit kluzák, který unesl hmotnost středně velkého člověka. Větší pozornosti se ovšem tomuto typu létání dostalo až ve druhé polovině 19. století, a to především díky tomu, že lidé lépe porozuměli aerodynamice a dalším principům létání.

 

VIDEO: Mistr Šonka vs. Smlsal. Utkali se, kdo vydrží víc při akrobacii

Zdroj Zdroj: idnes.cz     03.08.2021 (00:00)     Sekcia zajimavosti

I když před dvěma lety tvrdil, že už nikdy nechce akrobatické létání zažít, sedl reportér Matěj Smlsal do kokpitu ještě jednou. Tentokrát k vicemistru světa v akrobatickém létání Martinu Šonkovi. Oba si nasadili hodinky, které umí měřit tepovou frekvenci, a utkali se v tom, koho let víc vystresuje. Výsledek překvapí.

 

Revoluce v pochopení pohybů zvířat

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     23.02.2022 (11:43)     Sekcia zajimavosti

Zajímalo vás někdy, co dělají ryby v noci nebo kde se ukrývají během zimy, či kde zrovna poletuje sýkorka, která pravidelně navštěvuje vaše krmítko? Současná revoluce ve sledování pohybů zvířat může brzy poskytnout na tyto otázky odpovědi. O počátcích této revoluce pojednává článek právě vycházející v časopise Science, který vznikl i za přispění vědců z

 

Poprvé jsem sebou flákl, říká instruktor paraglidingu. S létáním začal ve snech

Zdroj Zdroj: idnes.cz     12.09.2021 (00:00)     Sekcia zajimavosti

V Beskydech se lidé učí pohybu, který byl člověku tuze dlouho zapovězený. Nad Javorovým vrchem ladně létají pestrobarevná křídla, Dalibor Carbol tam zasvěcuje nové paraglidisty. Jak vypadá „škole létání“ popisuje magazín Víkend DNES.

 

VIDEO: Akrobacie při volném pádu. Česko soutěžilo v létání v tunelu

Zdroj Zdroj: idnes.cz     11.02.2022 (14:00)     Sekcia zajimavosti

Pětačtyřicet týmů v proudu vzduchu ve větrném tunelu létalo neuvěřitelnou rychlostí 180 až 280 kilometrů v hodině. Osmý ročník českého otevřeného mistrovství v indoor skydivingu nabídl koncem ledna v Hurricane Factory v pražských Letňanech úchvatné výkony.

 

Statistika je jasná. Jednou mě let na záložním padáku čeká, počítá parašutistka

Zdroj Zdroj: idnes.cz     13.07.2022 (15:00)     Sekcia zajimavosti

Má za sebou přes 1 300 seskoků padákem a dvanáct let zkušeností. I přesto prý po přistání stále zažívá euforii. „Pokaždé mě zaplaví silný pocit adrenalinu, vzrušení a štěstí. Nedá se to popsat, to se musí zažít,“ říká slovenská parašutistka a instruktorka létání ve větrném tunelu Silvia Lačná.

 

Krása, poetika i hon na lišku. Létání balonem z vás udělá šlechtice

Zdroj Zdroj: idnes.cz     28.09.2021 (09:00)     Sekcia zajimavosti

S českými balonáři jsem se seznámil před lety. Během fotografování jejich akcí jsem se mohl zúčastnit přeletu přes Sněžku, což vůbec není tak snadný pilotní kousek, jak se může laikům jevit. Rád vám vysvětlím, proč tomu tak je, píše v Magazínu DNES fotograf Martin Veselý.

 

OBRAZEM: Doba létání, virů, turismu. Tak vidělo budoucnost 19. století

Zdroj Zdroj: idnes.cz     02.05.2021 (00:00)     Sekcia zajimavosti

V lecčems se trefil. Předpověděl osvobozování žen, masový turismus, znečišťování přírody. Vykreslil televizi i videokonference. Velmi zaujatě líčil válčení s pomocí chemikálií a jedovatých plynů. Francouzský kreslíř Albert Robida do budoucnosti nahlédl ve svém sci-fi díle Elektrický život v roce 1890. A uviděl v ní i aéronefy, stroje pro individuální dopravu vzduchem.

 

VIDEO: Ovladač do ruky a vznést se nad vodu. Zkusili jsme elektrické prkno

Zdroj Zdroj: idnes.cz     27.08.2020 (00:00)     Sekcia zajimavosti

Boty nebo prkno poháněné proudem vody si už reportér Matěj Smlsal vyzkoušel. Nyní vám ukáže další vodní sport, létání na elektrickém prkně zvaném eFoil Lift. Po opatrném začátku se mu podařilo kolem Žlutých lázní v Praze několikrát proletět. Nakonec ho z vody tahali policisté.

 

Zákeřné fobie: Jak uklidnit rozbouřené vody naší mysli?

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     02.01.2023 (14:00)     Sekcia zajimavosti

Motýli, pavouci, hadi… Anebo létání, krev či vtíravá vrtačka u zubaře. Ovládají nás, paralyzují, mučí. S naším mozkem cvičí intenzivněji než sportovci v posilovně. Ale dají se zkrotit, přeprat. Navždy. Při troše tréninku. Chce to trpělivost, trpělivost a zase trpělivost… Fobie je jako pověra o kostlivci ve skříni. Víme, že tam není, ale přeci na

Nový Peugeot 208: Neodolatelný prcek, který baví

OBRAZEM: Tragédie vzdušného obra. Požár zničil budoucnost vzducholodí

Experimenty na mezinárodní vesmírné stanici s pomocí Česka

Dnešní piloti degenerují. Požadavky na dovednosti se mění, říká Petr Jirmus

I pilotům se dělá špatně. Kdo miluje létání, neodradí ho to, říká Martin Šonka

Uhlíkové nanotrubičky – současnost, budoucnost a komerční potenciál

Na zteč! Zkuste sportovní šerm, překvapí nečekanou rychlostí a nenadálností

Jen tak vzlétnout nad hladinu. Sníte o létání? Vyzkoušeli jsme flyboarding

Hyperloop: Sen o dopravě budoucnosti…

Nízkonákladovky degradují létání, říká pilot největšího dopravního letadla světa

Nejen nacisty, bolševici potírali i soudruhy s židovskými předky. Měl je i Lenin

Má to být převrat v pornu. Bude ho vyrábět umělá inteligence

Bezpečnost na silnicích? Nejvyšší ochrana…

Jaká bude kybernetická bezpečnost na silnicích?

Germaniem k technologickému boomu

Kostnice – revoluce v pohřbívání

Svět algoritmů: Zítra ordinuje MUDr. AI

Revoluce v kriminalistice: Usednou kočky na lavici svědků?

Cynicky na impresionismus. Za neostrý styl jeho maleb prý může dobový smog

Soldaderas zasáhly do mexické revoluce na obou stranách, se zbraní i bez ní

Semeniště nemocí a tmy, stěžovali si. Jak matky a dělníci nechtěli metro

Carl Woese: Velká revoluce v říši těch nejmenších

Dospívání bez otce, Havel, revoluce i zmařené vloupání. Milan Kňažko vzpomíná

Gastro revoluce: Amerika koštuje umělé maso!

Korespondence francouzské královny rozluštěna

Krátkozrakost: Nová epidemie na obzoru?

Čeká nás nová průmyslová revoluce?

Úsvit filmové revoluce? V Americe plánují natočit snímek s robotem v hlavní roli

Revoluce ve svícení. Svítící enzym „luciferáza“ by mohl nahradit elektrické žárovky

(Ne)mléko: Alternativou k ochraně planety?

Vliv technologie na online sázení: mobilní aplikace a umělá inteligence

Digitální revoluce v zemědělství

 
Počasí Kurzy

1 € = 27.453   CZK

1 € = 0.7276   GBP

1 € = 1.0736   CHF

1 € = 4.1582   PLN

1 € = 1.1168   USD

Program

Markíza19:00 TELEVÍZNE NOVINY

 

Jednotka19:55 Góly - body - sekundy

 

Dvojka20:00 Záznam zo žrebovania: KENO 10, Keno Joker, Loto, Joker, Loto 5 z 35 (B)

 

JOJ19:30 NOVINY TV JOJ

 

Kompletný tv program

Reality Horoskopy

Beran: Ak sa vás partner pýta, ako využijete voľné dni, vy sa pýtajte, ako si ich predstavuje. Je možné, že sa s vami bude chcieť pochváliť a pozve vás medzi priateľov, na ich úsudku mu veľmi záleží.

Býk: Dnes zacítite pocit naplnenia a úspechu. A ak sa darí vám, vaši priatelia a známi môžu rovnako počítať s vašou podporou a pomocou. Čaká vás množstvo pracovných aj súkromných stretnutí, kde prejavíte svoju schopnosť prejaviť účasť a poskytnúť cennú radu.

Blíženci: Dnes je váš deň, tak to využite. Poteší vás nejaká dobrá správa. Všetko sa pohne dopredu. Rozdávajte okolo seba úsmevy a ukazujte veselú tvár, lebo nie ste tak chudí, aby ste trocha šťastia nemohli dať.

Rak: Ak sa budete dnes predbiehať v rade alebo nebudete radu rešpektovať, môžete prísť domov dosť zničený. Na vašom okolí potom bude vysvetliť vám, prečo tomu tak je.

Lev: Ak sa chcete hádať, uvedomte si, že deň vám dáva energiu, takže máte dosť síl, aby ste neuhli a vytrvali až do víťazného konca. Buď uhnete, alebo deň zakončíte ujmou na zdraví.

Panna: Dnes vám uspokojenie môže prinášať iba láska, ale pretože váš nepružný a konzervatívny postoj môže hocikoho odradiť, voľte radšej úsmev. Ak sa k vám opačné pohlavie dnes priblíži, využite svoje šance.

Váhy: Plný energie budete iba v dopoludňajších hodinách. Celý ďalší zbytok dňa budete vyžadovať citlivejšie a jemnejšie zachádzanie. Ak si to navzájom poskytnete s ostatnými, budete celkom v príjemnej pohode.

Štír: Neprehrabávajte vrecká svojmu partnerovi! List od nelegálneho partnera tam síce neobjavíte, ale mohli by ste nájsť podrobný rozpis všetkých domácich prác, ktoré chce vo voľných dňoch stihnúť, čo by vás spoľahlivo otrávilo.

Střelec: Nesmiete sa stať panovačnými až diktátorskými. Mohlo by to mať netušené následky. Hľadajte svoje prednosti a verte, že ste dobrý taký, aký ste. Vo vzťahu máte potrebu väčšej istoty, alebo by ste radi realizovali niečo, čo vám už dlho vŕta v hlave.

Kozoroh: Dovoľte si byť voľný a ničím nezaťažený, aj keď je situácia neúnosná a vy máte pocit, že sa vám niečo vymklo z rúk.

Vodnář: Vaša dnešná fyzická odolnosť sa nedá porovnávať so silnejším znameniami horoskopu. Potreba odpočinku je u vás proste vyššia, a tak pozorne vnímajte signály vášho tela, ktoré poukazuje na preťaženie organizmu.

Ryby: Pozor dajte pri vysvetľovaní hocičoho. Budete hovoriť rýchlejšie než normálne a môžete nechtiac vyrobiť dosť veľký trapas. Pokiaľ nemusíte, radšej sa k ničomu nevyjadrujte, najmä nie písomne.

Ďalšie horoskopy