Monstra, démoni, běsi. Chrliče na chrámech a hradech děsily

Zdroj Zdroj: idnes.cz     04.05.2022 (00:00)     Sekcia zajímavosti

Kdo pohlédne u kostelů, hradů i zámků k nebesům, spatří na jejich střechách spoustu bájných bytostí. České památky zdobí stovky podivných chrličů, jejich svět přibližuje magazín 5plus2. celý článek

Související články
 
Ďalšie články
 

Edisonova děsivá monstra. Vývoj mluvících panenek skončil obřím krachem

Zdroj Zdroj: idnes.cz     14.12.2023 (00:00)     Sekcia zajimavosti

Měly být ukázkou, jak změnit vynález v sériově vyráběný komerční produkt. A v podnikatelský úspěch. Místo toho se panenky slavného Thomase Edisona staly gigantickým selháním. Skvostným nezdarem. Byla to děsivá monstra. Jejich hlásky z nich dělaly noční můry.

 

Mořské obludy děsily od nepaměti. Hrůzné představy lidí se dají i vysvětlit

Zdroj Zdroj: idnes.cz     31.10.2021 (16:00)     Sekcia zajimavosti

Moře bylo vždy považováno za nehostinné a zrádné místo, za domov bájných zvířat, která jsou pro člověka nebezpečná. Čeho konkrétně se lidé báli a proč? A mělo to nějaké reálné opodstatnění?

 

Čokoláda nebyla jen pro mayské elity

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     04.10.2022 (15:00)     Sekcia zajimavosti

Staří Mayové nikdy nevynalezli mince, jako platidlo využívali kakaové boby. Vědci si dlouho mysleli, že čokoláda, kterou z nich zhotovovali, byla určena jen pro vládnoucí elity. Nenovější výzkum ale ukazuje, že se zřejmě mýlili… Antropologové nacházeli nádoby se stopami po zbytcích kakaa především v mayských chrámech, nástěnné malby zase zobrazovaly elity při náboženských obřadech, jejichž

 

OBRAZEM: Masky Kvakiutlů děsily misionáře, za potlače indiánům hrozilo vězení

Zdroj Zdroj: idnes.cz     04.07.2021 (00:00)     Sekcia zajimavosti

Byly oslavou předků, kteří měli podle bájí zvířecí podobu. Pro okamžik ceremonie jim ji masky zase propůjčovaly. Indiáni z etnika Kvakiutlů byli v tvorbě masek mistry. Jejich obřady však byly trnem v oku misionářům i státu.

 

Monstra jako z Vetřelce: žralok s vysouvacími čelistmi i velekrab

Zdroj Zdroj: idnes.cz     23.07.2020 (00:00)     Sekcia zajimavosti

Jako by opustili kulisy hororových filmů, pyšní se výhružnými děsivými tlamami, monstrózními proporcemi nebo alespoň groteskními těly. Seznamte se s podivnými obyvateli zvířecí říše.

 

OBRAZEM: Běsní bojovníci i monstra. Japonské obrazy děsí

Zdroj Zdroj: idnes.cz     23.08.2023 (00:00)     Sekcia zajimavosti

Měl zachytit moudrost, lidskost a odvahu, statečnost, a to na příkladu známých, oslavovaných hrdinů. A vyzdvihnout tak tradici bojových umění Japonska. Umělec Hokusai Kacušika zadání dodržel na ikonických dřevorytinách o třech dílech.

 

OBRAZEM: Hororové mořské panny byly podvodem, který fascinoval

Zdroj Zdroj: idnes.cz     23.12.2023 (00:00)     Sekcia zajimavosti

Vytřeštěné oči, rozevřená ústa, obličej, jako by umíraly v agonii. Uzounké ručky, malé tělíčko zakončené rybí ploutví. Mumie mořských pan děsily, byly opakem krásných vodních bytostí z bájí. A všechny byly, ve všech svých verzích, podvodem. Fantaskní hybridy vznikaly z hlav malých opic, částí rybích těl, zvířecích chlupů, papíru. Říká se jim „mořské panny z Fidži“.

 

Hustí démoni vesmíru: neutronové hvězdy

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     31.07.2022 (16:39)     Sekcia zajimavosti

Z pohledu vesmírných rozměrů to jsou nepatrné objekty. Trénovaný člověk by je po jejich rovníku zvládl obejít za jediný den. Přesto jsou to tělesa děsivá, která dokážou celé hvězdné soustavy rozemlít na prach. Ano, řeč je o neutronových hvězdách. Na noční obloze vypadají hvězdy jedna jako druhá. Při bližším ohledání se však mezi sebou výrazně

 

Vidí lidi jako démony. Vzácná choroba deformuje pohled na tváře ostatních

Zdroj Zdroj: idnes.cz     18.04.2024 (00:00)     Sekcia zajimavosti

Jako by se jednoho dne probudili do světa, v němž žijí démoni. Lidi kolem sebe vidí s ústy protaženými do ďábelských šklebů, se zašpičatělýma ušima. Mají výhružné vrásky na čele, šikmé oči jim ustupují do stran. Je to následek velmi vzácné choroby. Aktuální studie ukazuje, jak deformovaná vizualizace vyhlíží.

 

OBRAZEM: Monstra i kouzelníci. Japonské hasiče chránily obrazy na halenách

Zdroj Zdroj: idnes.cz     13.06.2020 (00:00)     Sekcia zajimavosti

Hasičské brigády za vlády japonské dynastie Edo byly složené ze samurajů i prostých mužů a nosily specifické uniformy. Jejich haleny nesly výjevy, které je měly chránit. Byly pro ně talismanem, zdrojem speciální síly.

 
Počasí Kurzy

1 € = 27.453   CZK

1 € = 0.7276   GBP

1 € = 1.0736   CHF

1 € = 4.1582   PLN

1 € = 1.1168   USD

Program

Markíza19:00 TELEVÍZNE NOVINY

 

Jednotka19:55 Góly - body - sekundy

 

Dvojka20:00 Záznam zo žrebovania: KENO 10, Keno Joker, Loto, Joker, Loto 5 z 35 (B)

 

JOJ19:30 NOVINY TV JOJ

 

Kompletný tv program

Reality Horoskopy

Beran: Ak sa vás partner pýta, ako využijete voľné dni, vy sa pýtajte, ako si ich predstavuje. Je možné, že sa s vami bude chcieť pochváliť a pozve vás medzi priateľov, na ich úsudku mu veľmi záleží.

Býk: Dnes zacítite pocit naplnenia a úspechu. A ak sa darí vám, vaši priatelia a známi môžu rovnako počítať s vašou podporou a pomocou. Čaká vás množstvo pracovných aj súkromných stretnutí, kde prejavíte svoju schopnosť prejaviť účasť a poskytnúť cennú radu.

Blíženci: Dnes je váš deň, tak to využite. Poteší vás nejaká dobrá správa. Všetko sa pohne dopredu. Rozdávajte okolo seba úsmevy a ukazujte veselú tvár, lebo nie ste tak chudí, aby ste trocha šťastia nemohli dať.

Rak: Ak sa budete dnes predbiehať v rade alebo nebudete radu rešpektovať, môžete prísť domov dosť zničený. Na vašom okolí potom bude vysvetliť vám, prečo tomu tak je.

Lev: Ak sa chcete hádať, uvedomte si, že deň vám dáva energiu, takže máte dosť síl, aby ste neuhli a vytrvali až do víťazného konca. Buď uhnete, alebo deň zakončíte ujmou na zdraví.

Panna: Dnes vám uspokojenie môže prinášať iba láska, ale pretože váš nepružný a konzervatívny postoj môže hocikoho odradiť, voľte radšej úsmev. Ak sa k vám opačné pohlavie dnes priblíži, využite svoje šance.

Váhy: Plný energie budete iba v dopoludňajších hodinách. Celý ďalší zbytok dňa budete vyžadovať citlivejšie a jemnejšie zachádzanie. Ak si to navzájom poskytnete s ostatnými, budete celkom v príjemnej pohode.

Štír: Neprehrabávajte vrecká svojmu partnerovi! List od nelegálneho partnera tam síce neobjavíte, ale mohli by ste nájsť podrobný rozpis všetkých domácich prác, ktoré chce vo voľných dňoch stihnúť, čo by vás spoľahlivo otrávilo.

Střelec: Nesmiete sa stať panovačnými až diktátorskými. Mohlo by to mať netušené následky. Hľadajte svoje prednosti a verte, že ste dobrý taký, aký ste. Vo vzťahu máte potrebu väčšej istoty, alebo by ste radi realizovali niečo, čo vám už dlho vŕta v hlave.

Kozoroh: Dovoľte si byť voľný a ničím nezaťažený, aj keď je situácia neúnosná a vy máte pocit, že sa vám niečo vymklo z rúk.

Vodnář: Vaša dnešná fyzická odolnosť sa nedá porovnávať so silnejším znameniami horoskopu. Potreba odpočinku je u vás proste vyššia, a tak pozorne vnímajte signály vášho tela, ktoré poukazuje na preťaženie organizmu.

Ryby: Pozor dajte pri vysvetľovaní hocičoho. Budete hovoriť rýchlejšie než normálne a môžete nechtiac vyrobiť dosť veľký trapas. Pokiaľ nemusíte, radšej sa k ničomu nevyjadrujte, najmä nie písomne.

Ďalšie horoskopy