Hašení budoucnosti? Češi představili světu unikátní novinku

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     06.05.2022 (08:11)     Sekcia zajímavosti

Pomůže s hašením, evakuací a ještě u toho dobře vypadá. Řeč je o novém vynálezu společnosti Amplla, který své předchůdce z kategorie hasících přístrojů zastiňuje hned v několika bodech.   Česká společnost Amplla 5. května – symbolicky v Divadle U Hasičů – představila revoluční řešení hasicího přístroje. Má mnoho výhod a v provedení SHIELD se celý článek

Související články
 
Ďalšie články
 

Česko finalizuje unikátní projekt dopravy budoucnosti

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     16.11.2020 (12:05)     Sekcia zajimavosti

Představte si Evropu bez dopravních nehod, kdy už nikdo na silnici nezemře. Letos to nebude, příští rok také ne. Nicméně brzy možná ano, díky evropskému projektu C-Roads a komunikaci mezi vozidly a infrastrukturou. Za nejrizikovější faktor v silničním provozu se považuje člověk. Může až za 80 % nehod a úmrtí. V budoucnu se to ale může změnit.

 

Návrat k zaprášeným projektům: Vegas Loop Elona Muska už je částečně v provozu

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     20.06.2022 (09:19)     Sekcia zajimavosti

Když byl před několika lety poprvé představen světu unikátní koncept městské hromadné dopravy pod taktovkou společnosti Boring Company Elona Muska, tak se přeměna z papíru v křišťálově čistou realitu zdála být neskutečně daleko.    Jenže cestující v Las Vegas se už pár měsíců utvrzují v tom, že byly takové obavy zbytečné… V principu nejde o

 

Utopické město Auroville ukazuje světu cestu, kterou samo nezvládá jít

Zdroj Zdroj: idnes.cz     07.10.2021 (00:00)     Sekcia zajimavosti

Žádné omezující náboženství. Žádné politikaření a centrální organizace. Žádný diktát peněz a majetku. Je tu jen soběstačnost a společenství spravující komunitně své vlastní prostředí pro život a pracující pro blaho všech. Aspoň tak to futuristický projekt indického Auroville prezentuje světu. Jaká je skutečnost?

 

Umělé mozečky pomohou s Parkinsonovou chorobou

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     12.09.2021 (08:00)     Sekcia zajimavosti

Začátkem září mezinárodní vědecký ký tým představil světu své úspěchy – výzkumníkům se poprvé v historii podařilo stvořit miniaturní mozky, které vykazují stejné vlastnosti jako v případě onemocnění Parkinsonovou chorobou.   Vědci si od své práce mimo jiné slibují další možnosti studia této rozsáhlé neurodegenerativní nemoci, díky čemuž by mohli přinést světu nové způsoby její

 

Robot ve službách železnic: Japonsko představilo světu svého unikátního údržbáře

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     02.05.2022 (15:00)     Sekcia zajimavosti

Práce na železnici může být pořádně nebezpečná. Železniční společnost West Japan Rail Company proto představila světu robota, který řadu prací zastane bez rizika ztráty lidského života.   Vzhledově je docela podobný člověku, ale z masa a kostí není. Řeč je o novém prototypu japonského robota vyrobeného společnostmi Nippon Singal a Human Machinery Company. Ten umí

 

VIDEO: Unikátní zbraň je opět na trhu. Pistole CZ 75 jde do dražby

Zdroj Zdroj: idnes.cz     02.09.2022 (00:00)     Sekcia zajimavosti

Je součástí limitované série o stovce kusů, ručně vyráběné, každý kus je originál. Pistole CZ 75 Republika je zdobená čtyřiadvacetikarátovým zlatem, nese bondovské číslo 007. Galerie Goltzova tvrz bude unikátní zbraň dražit v úterý 13. září.

 

Takové to autonomní farmaření… John Deere představil světu traktory bez řidiče

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     10.01.2022 (09:18)     Sekcia zajimavosti

Ani přetrvávající pandemie covidu nedokázala zatnout tipec hojně sledované akci CES 2022 – největšímu veletrhu spotřební elektroniky, pravidelně se konajícím v Las Vegas. Právě tam byl světu vůbec poprvé představen autonomní traktor společnosti John Deere, který by mohl být pro farmáře v mnoha ohledech splněným snem.   Poslání stroje, jehož vývoj zabral dle konstruktérů dvacet

 

Nakupování budoucnosti se inspiruje od Průmyslu 4.0

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     02.08.2021 (00:15)     Sekcia zajimavosti

V poslední době jsme se mohli seznámit s výsledky práce českých výzkumníků, hledajících využití nejnovějších technologií v retailu. Odborníci ze severní Moravy spolupracují s kolegy z Jižní Koreji na několika významných úkolech z této oblasti.   Nakupování budoucnosti by mělo být nejen rychlé a snadné, ale také bezkontaktní, s možností poskytnutí širokého spektra informací o

 

Česko jako velmoc MHD. Kde se ve světě svezete českými dopravními prostředky

Zdroj Zdroj: idnes.cz     28.04.2024 (00:00)     Sekcia zajimavosti

České tramvaje lze spatřit třeba v Turecku, Itálii, Číně nebo Finsku. Po celé Evropě, v Rusku, v Africe či Austrálii využívají při stavbě kolejových sítí české výhybky. Tuzemské trolejbusy brázdí šikmé ulice San Francisca. Pražští studenti uměleckoprůmyslové vysoké školy se chlubí veřejnosti návrhem prototypu nákladního metra. Také to na vás působí dojmem, že když dojde na MHD, mají Češi světu co nabídnout?

 

Budoucností textilního průmyslu je kůže z hub

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     19.03.2024 (14:00)     Sekcia zajimavosti

Zvířecí kůže je součástí lidského odívání už od pravěku. Nyní se podnikatelé snaží přijít s její etičtější, ekologicky udržitelnější a efektivnější náhradou. A daří se jim to, spojence našli v houbách. V nepříliš vzdálené budoucnosti bychom tak mohli nosit kožené boty, které, když doslouží, bude možné rozložit kompostováním. Houby jako zdroj materiálu pro zhotovování nejrůznějších

Nebeský křižník budoucnosti

Čínští vědci geneticky upravili bource morušového, aby produkoval materiál budoucnosti

Český chlebový kvásek slaví úspěchy

Móda jako ze sci-fi filmu: V hlavní roli avatar

Česká města budoucnosti: Inteligentní dopravní „chat“

Potraviny budoucnosti: Co budeme jednou jíst?

Loď budoucnosti se obejde bez tankování paliva!

Moučný červ se může stát potravinou budoucnosti

Češi vyvinuli nový kompozitní materiál. Rozpustí led i sníh

Žil na Madagaskaru

Coca-Cola otevřela unikátní mokřad u pražského závodu

Dělá na lešení bez roušky a jiná udání. Jsou Češi národem práskačů?

VIDEO: Seznamte se. Pumpa je nejpopulárnější brokovnice na světě

FEJETON: Jsi muž, tak to umíš s nářadím

O klonování lidí sní raëliáni, kopie domácích mazlíčků se již vyrábějí

Kůže: Co ukrývá pod svým povrchem?

Neuromodulační léčba je nadějí pro pacienty s chronickou bolestí

Tucet výstřelů. Příběh o mladém úředníkovi s ďábelskými myšlenkami

VIDEO: Zkřížili jízdní kolo s letadlem. Testovali jsme ho na Lipně

Trampové jsou skauti pankáči, říká jejich fotograf

Lidský penis se zmenšuje, do roku 2045 nebudou spermie, varuje vědkyně

Čeští studenti na kempu Toyoty představili vodíkové vlaky

VIDEO: Zkusili jsme nejkompaktnější elektrokoloběžku. Je lehká a mění barvy

Nemáte čas přes týden? Zdraví prospívá i víkendové cvičení, říká studie

Naděje pro srdce z Brna

XVII. všesokolský slet se blíží: Sokolové představili i tramvaj, aplikaci a odznak

Smrtka a hurikán Katrina aneb proč personifikujeme nemoci či nebezpečí

Další holčička

Profesorka Jitka Rychtaříková: Proč je rodina vymírající druh a Češi jako národ nikdy nevymřou?

Strojaři představili už 6. generaci studentské formule

Nic jim nevymlouváme. Francouzská ves umožňuje lidem s Alzheimerem volně žít

Volva dvou světů: Milionové auto a auto za miliony

Superzemě jsou superobyvatelné

VIDEO: Japonská firma kupuje lidské tváře. Vyrobí z nich masky

 
Počasí Kurzy

1 € = 27.453   CZK

1 € = 0.7276   GBP

1 € = 1.0736   CHF

1 € = 4.1582   PLN

1 € = 1.1168   USD

Program

Markíza19:00 TELEVÍZNE NOVINY

 

Jednotka19:55 Góly - body - sekundy

 

Dvojka20:00 Záznam zo žrebovania: KENO 10, Keno Joker, Loto, Joker, Loto 5 z 35 (B)

 

JOJ19:30 NOVINY TV JOJ

 

Kompletný tv program

Reality Horoskopy

Beran: Ak sa vás partner pýta, ako využijete voľné dni, vy sa pýtajte, ako si ich predstavuje. Je možné, že sa s vami bude chcieť pochváliť a pozve vás medzi priateľov, na ich úsudku mu veľmi záleží.

Býk: Dnes zacítite pocit naplnenia a úspechu. A ak sa darí vám, vaši priatelia a známi môžu rovnako počítať s vašou podporou a pomocou. Čaká vás množstvo pracovných aj súkromných stretnutí, kde prejavíte svoju schopnosť prejaviť účasť a poskytnúť cennú radu.

Blíženci: Dnes je váš deň, tak to využite. Poteší vás nejaká dobrá správa. Všetko sa pohne dopredu. Rozdávajte okolo seba úsmevy a ukazujte veselú tvár, lebo nie ste tak chudí, aby ste trocha šťastia nemohli dať.

Rak: Ak sa budete dnes predbiehať v rade alebo nebudete radu rešpektovať, môžete prísť domov dosť zničený. Na vašom okolí potom bude vysvetliť vám, prečo tomu tak je.

Lev: Ak sa chcete hádať, uvedomte si, že deň vám dáva energiu, takže máte dosť síl, aby ste neuhli a vytrvali až do víťazného konca. Buď uhnete, alebo deň zakončíte ujmou na zdraví.

Panna: Dnes vám uspokojenie môže prinášať iba láska, ale pretože váš nepružný a konzervatívny postoj môže hocikoho odradiť, voľte radšej úsmev. Ak sa k vám opačné pohlavie dnes priblíži, využite svoje šance.

Váhy: Plný energie budete iba v dopoludňajších hodinách. Celý ďalší zbytok dňa budete vyžadovať citlivejšie a jemnejšie zachádzanie. Ak si to navzájom poskytnete s ostatnými, budete celkom v príjemnej pohode.

Štír: Neprehrabávajte vrecká svojmu partnerovi! List od nelegálneho partnera tam síce neobjavíte, ale mohli by ste nájsť podrobný rozpis všetkých domácich prác, ktoré chce vo voľných dňoch stihnúť, čo by vás spoľahlivo otrávilo.

Střelec: Nesmiete sa stať panovačnými až diktátorskými. Mohlo by to mať netušené následky. Hľadajte svoje prednosti a verte, že ste dobrý taký, aký ste. Vo vzťahu máte potrebu väčšej istoty, alebo by ste radi realizovali niečo, čo vám už dlho vŕta v hlave.

Kozoroh: Dovoľte si byť voľný a ničím nezaťažený, aj keď je situácia neúnosná a vy máte pocit, že sa vám niečo vymklo z rúk.

Vodnář: Vaša dnešná fyzická odolnosť sa nedá porovnávať so silnejším znameniami horoskopu. Potreba odpočinku je u vás proste vyššia, a tak pozorne vnímajte signály vášho tela, ktoré poukazuje na preťaženie organizmu.

Ryby: Pozor dajte pri vysvetľovaní hocičoho. Budete hovoriť rýchlejšie než normálne a môžete nechtiac vyrobiť dosť veľký trapas. Pokiaľ nemusíte, radšej sa k ničomu nevyjadrujte, najmä nie písomne.

Ďalšie horoskopy