Pacienti s osteoporózou by se neměli bát pravidelně cvičit

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     18.05.2022 (10:00)     Sekcia zajímavosti

Miliony lidí s osteoporózou by se neměly bát pravidelně cvičit, uvedli odborníci v pokynech zaměřených na posílení zdraví kostí, snížení rizika pádů a zlepšení držení těla.   Tento stav, který oslabuje kosti a zvyšuje pravděpodobnost jejich zlomení, postihuje více než 150 milionů osob na celém světě. Mezi nejčastější úrazy patří zlomenina zápěstí, kyčelních a páteřních celý článek

Související články
 
Ďalšie články
 

„Vystihují nás naše vášně, ne nemoc,“ vzkazují pacienti

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     29.06.2021 (18:25)     Sekcia zajimavosti

„Je to jako kdyby byla naše kůže o číslo menší,“ popisují pacienti život se systémovou sklerodermií. Autoimunitní nemoc postihuje kromě kůže také cévy, klouby, jícen a plíce. S nemocnými plícemi se potýká až třetina pacientů, kteří sklerodermií trpí.   Jejich plicní tkáň se jizví, pacienti nemohou dostatečně dýchat a mohou být ohroženi na životě. Nadějí

 

Když se flákají, samičky to poznají. Hlasivky musejí ptáci trénovat denně

Zdroj Zdroj: idnes.cz     25.12.2023 (00:00)     Sekcia zajimavosti

Dává jim respekt a partnerky pro páření. Jenže zpěv je třeba cvičit. Často a pravidelně, jinak hlasivky velmi rychle ztrácejí výkon. A samičky to ztrestají. I to podle nové studie vysvětluje, proč ptáci zpívají tak urputně. Nemohou vypadnout z kondice.

 

Jste víkendoví sportovci? I to se pro zdravé srdce počítá, ujišťuje studie

Zdroj Zdroj: idnes.cz     01.12.2023 (00:00)     Sekcia zajimavosti

Všední dny nám leckdy staví do cesty za sportem spoustu nástrah. Dohánět to o víkendu obnáší nést cejch marnosti. Cvičit je třeba plynule, pravidelně, ne nárazově, namítá kritika. Aktuální studie ji odmítá. Pro zdravé srdce je podle ní důležitá doba, kterou pohybu věnujeme, ne jeho rozložení.

 

Cvičte na gauči. Dechový trénink sníží krevní tlak, prokázala studie

Zdroj Zdroj: idnes.cz     06.01.2023 (00:00)     Sekcia zajimavosti

Je intuitivní jako tlukot srdce, nad dýcháním přemýšlíme snad jen při potápění. Jenže obdobně jako se dají cvičit tricepsy nebo hýžďové svaly pro větší sílu, můžeme cvičit svaly pro dýchání. Prospějeme tím i svému krevnímu tlaku, říká studie.

 

Srdeční procházkové trasy – pohybem k lepší kondici

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     11.09.2020 (09:58)     Sekcia zajimavosti

Kardiovaskulární choroby patří mezi onemocnění, u kterých je spolupráce pacienta a lékaře zcela klíčová. U chronického srdečního selhání, které se rozvíjí u každého pátého nad 40 let, to platí obzvláště. Důležitá je totiž nejen samotná léčba, ale také režimová opatření, která mají pacienti dodržovat. Pacienti tak mají částečně úspěšnost léčby ve svých rukou. Mezi režimová

 

Pacienti s roztroušenou sklerózou opět zasadí slunečnice

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     15.06.2020 (14:00)     Sekcia zajimavosti

Stovky žlutých květů zasadí v celé České republice pacienti s roztroušenou sklerózou, jejich blízcí a příznivci. Upozorní tím na chronickou nemoc, která postihuje nervový systém a jíž v Česku trpí zhruba 20 tisíc lidí. Sázení po celém Česku doprovodí výstava či autorské čtení z dětské knihy Puntička. Knihu její autorka symbolicky věnovala pacientům s RS. Akce

 

Když se lámou kosti

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     20.10.2020 (11:43)     Sekcia zajimavosti

Mírný pád, lehký náraz nebo pouhé kýchnutí. Situace, které mohou skončit zlomeninou, a překvapivě tak odhalit nemoc, která se nenápadně vyvíjí celá léta. Kosti člověka trpícího osteoporózou jsou křehké, snadněji se lámou, a právě fraktura bývá často prvním příznakem tohoto onemocnění. Vyskytuje se u každé třetí ženy a jednoho z pěti mužů nad padesát let.

 

Mzdy rostou pomalu, ekonomická důvěra stagnuje

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     07.07.2023 (00:55)     Sekcia zajimavosti

Česká bankovní asociace (ČBA) pravidelně zveřejňuje výsledky průzkumů, ale i vývoj ekonomických ukazatelů za jednotlivé měsíce roku. Pravidelně je umisťuje na své stránky v sekci „Hypomonitor“. Nahlédněme na vývoj posledních měsíců v oblasti mezd a důvěry domácností v ekonomiku. Dubnový růst, ale květnový pokles. Tak to u nás vypadalo s důvěrou Během května 2023 zaznamenal

 

Zaostřeno na paměť: Existuje jedna, o které jste neměli tušení

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     28.02.2024 (14:00)     Sekcia zajimavosti

Krátkodobou a dlouhodobou paměť známe všichni. Existuje však ještě jeden typ paměti o jejíž existenci jste do dnešního dne pravděpodobně neměli ani tušení. Jde o paměť senzorickou. V senzorické paměti je uchovávána po velmi krátký čas veškerá informace z našich smyslů. Skutečně veškerá. Jde o přesný obtisk toho, co vnímáme. Senzorickou paměť má každý náš smysl. Máme

 

Po jedenáctihodinové směně na stavbě jdu cvičit, říká „nejsilnější muž světa“

Zdroj Zdroj: idnes.cz     20.04.2021 (15:00)     Sekcia zajimavosti

Takzvaný powerlifting neboli silový trojboj u nás nepatří mezi nejznámější sporty a na rozdíl třeba od vzpírání dosud nebyl zařazen na olympijské hry. Je to škoda. Češi by měli hned velmi slibné želízko v ohni v podobě historicky nejsilnějšího muže světa Petra Petráše (36).

Ráno či večer? Odborníci zkoumali, kdy je nejlepší cvičit

Lidé chtějí cvičit častěji kvůli zdraví, ne pro vzhled, říká trenérka

Ráno, nebo večer? Věda už ví, kdy cvičit při sedavé práci a pro zhubnutí

Jak připravit své tělo na těhotenství?

Jak zhubnout. Největším nepřítelem diety je alkohol, říká fitness trenér

Den mi rozsvítí spokojení pacienti, říká MOgirl Cinder Ter

Cvičit ráno, nebo večer? Při obezitě hraje načasování roli, říká studie

Jak bude Česko bojovat proti rakovině?

Fialovou proti epilepsii!

Darujte plazmu, vyzývají odborníci

Jak žít s roztroušenou sklerózou?

Pokroky v léčbě rakoviny prsu a prostaty

Spásná narkóza: Definitivní tečka za bolestí

4 nejčastější chyby při používání inhalátoru

Nový lék účinný v boji proti nádorům na mozku

Gastroenterologové varují, aby lidé nepřerušovali léčbu

Lidem s roztroušenou sklerózou začíná maraton

Léčil jsem se u Apolináře. Reportér strávil den na klinice pro závislé

Čeští výzkumníci vyvinuli kvalitní bezlepkovou bagetu

Češi jsou špičky v léčbě hluboké mozkové stimulace

Kdo zavraždil saského starostu? Vyšetřovatelé už pomalu věřili na duchy

Bomba v dárku. Masové vraždě zabránilo jen neurvalé zacházení pošty s balíčkem

Zdravotnické centrum následné péče v Letňanech

Čechům chybí vitamin D: Jeho nedostatek může zhoršit průběh covidu i chřipek

Zproštěno obžaloby. Porno k sexuálnímu násilí nevede, říká studie

Diagnóza: Neřidič s řidičákem. Když neochota sednout za volant přeroste v úzkost

Diagnóza neřidič s řidičákem. Proč se vyhýbáme volantu

Právník se rozčílil, že mu nadávali. Vytáhl kapesní nožík a bodl

Některé hodinky byly schopny dotikat až do míst, kam se většina smrtelníků nepodívá

Domácí monitorování srdce s využitím mobilního telefonu

Příběh za memem: Chytrákovy nejlepší špatné rady probouzí kritické myšlení

Člověku z 12. století bychom rozuměli, ale neměli si s ním co říct, říká expert

V šlépějích moudrých předků: jak se stavělo ze dřeva a kamene?

Jazykovědec Martin Prošek: I vulgarismy patří do češtiny

 
Počasí Kurzy

1 € = 27.453   CZK

1 € = 0.7276   GBP

1 € = 1.0736   CHF

1 € = 4.1582   PLN

1 € = 1.1168   USD

Program

Markíza19:00 TELEVÍZNE NOVINY

 

Jednotka19:55 Góly - body - sekundy

 

Dvojka20:00 Záznam zo žrebovania: KENO 10, Keno Joker, Loto, Joker, Loto 5 z 35 (B)

 

JOJ19:30 NOVINY TV JOJ

 

Kompletný tv program

Reality Horoskopy

Beran: Ak sa vás partner pýta, ako využijete voľné dni, vy sa pýtajte, ako si ich predstavuje. Je možné, že sa s vami bude chcieť pochváliť a pozve vás medzi priateľov, na ich úsudku mu veľmi záleží.

Býk: Dnes zacítite pocit naplnenia a úspechu. A ak sa darí vám, vaši priatelia a známi môžu rovnako počítať s vašou podporou a pomocou. Čaká vás množstvo pracovných aj súkromných stretnutí, kde prejavíte svoju schopnosť prejaviť účasť a poskytnúť cennú radu.

Blíženci: Dnes je váš deň, tak to využite. Poteší vás nejaká dobrá správa. Všetko sa pohne dopredu. Rozdávajte okolo seba úsmevy a ukazujte veselú tvár, lebo nie ste tak chudí, aby ste trocha šťastia nemohli dať.

Rak: Ak sa budete dnes predbiehať v rade alebo nebudete radu rešpektovať, môžete prísť domov dosť zničený. Na vašom okolí potom bude vysvetliť vám, prečo tomu tak je.

Lev: Ak sa chcete hádať, uvedomte si, že deň vám dáva energiu, takže máte dosť síl, aby ste neuhli a vytrvali až do víťazného konca. Buď uhnete, alebo deň zakončíte ujmou na zdraví.

Panna: Dnes vám uspokojenie môže prinášať iba láska, ale pretože váš nepružný a konzervatívny postoj môže hocikoho odradiť, voľte radšej úsmev. Ak sa k vám opačné pohlavie dnes priblíži, využite svoje šance.

Váhy: Plný energie budete iba v dopoludňajších hodinách. Celý ďalší zbytok dňa budete vyžadovať citlivejšie a jemnejšie zachádzanie. Ak si to navzájom poskytnete s ostatnými, budete celkom v príjemnej pohode.

Štír: Neprehrabávajte vrecká svojmu partnerovi! List od nelegálneho partnera tam síce neobjavíte, ale mohli by ste nájsť podrobný rozpis všetkých domácich prác, ktoré chce vo voľných dňoch stihnúť, čo by vás spoľahlivo otrávilo.

Střelec: Nesmiete sa stať panovačnými až diktátorskými. Mohlo by to mať netušené následky. Hľadajte svoje prednosti a verte, že ste dobrý taký, aký ste. Vo vzťahu máte potrebu väčšej istoty, alebo by ste radi realizovali niečo, čo vám už dlho vŕta v hlave.

Kozoroh: Dovoľte si byť voľný a ničím nezaťažený, aj keď je situácia neúnosná a vy máte pocit, že sa vám niečo vymklo z rúk.

Vodnář: Vaša dnešná fyzická odolnosť sa nedá porovnávať so silnejším znameniami horoskopu. Potreba odpočinku je u vás proste vyššia, a tak pozorne vnímajte signály vášho tela, ktoré poukazuje na preťaženie organizmu.

Ryby: Pozor dajte pri vysvetľovaní hocičoho. Budete hovoriť rýchlejšie než normálne a môžete nechtiac vyrobiť dosť veľký trapas. Pokiaľ nemusíte, radšej sa k ničomu nevyjadrujte, najmä nie písomne.

Ďalšie horoskopy