Vyvinut pro boj. Pravěké monstrum naznačuje původ žirafího krku

Zdroj Zdroj: idnes.cz     12.06.2022 (00:00)     Sekcia zajímavosti

V onom unikátním znaku žirafího těla viděl Charles Darwin působivý doklad evoluční teorie. Jejich vysoko postavenou hlavu vysvětloval výhodou, kterou dává svým nositelům při shánění potravy. Objev pravěkého žirafího předchůdce s „obrněnou hlavou“ však doplňuje další dílek do vývojové mozaiky. Dlouhatánský krk žiraf se mohl vyvinout i pro boj. celý článek

Související články
 
Ďalšie články
 

Pravěký člověk nesl dítě, minul je mamut. Vědci četli ze stop dávné pouti

Zdroj Zdroj: idnes.cz     13.11.2020 (00:00)     Sekcia zajimavosti

Je to působivá, fascinující anatomie pravěké vycházky. Ony stopy jsou staré přes 11,5 tisíce let, táhnou se kilometr a půl, je jich na čtyři stovky. Je to záznam o nejdelší pravěké cestě, který máme. Vědci z něj sestavili celý příběh oné pouti.

 

Pravěké umění: Tichý svědek vývoje civilizace?

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     28.12.2022 (14:00)     Sekcia zajimavosti

Nejslavnější míry prehistorie činí 11,5 cm na výšku a 4,3 cm na šířku. Patří jedné Venuši a vztahují se k ideálu pravěké krásy, a zároveň k jednomu z nejstarších artefaktů, který kdy spatřil svět. „Po Altamiře je vše ostatní jen dekadence,“ nechal se v minulosti slyšet kubistický génius Pablo Picasso (1881–1973). A měl pravdu. Jeskynní malby

 

Obří opice měly tři metry a čtvrt tuny. Věda teď zjistila, proč vyhynuly

Zdroj Zdroj: idnes.cz     18.01.2024 (00:00)     Sekcia zajimavosti

Bylo to pravěké monstrum, největší primát všech dob, to věda věděla. Měřil tři metry, vážil až tři sta kilogramů. Přesto byl „giganto“, jak ho studie familiárně označovaly, záhadou. Na Zemi žil po dva miliony let, proč však vyhynul? Nová studie nabízí odpověď i důkazy. Opice doplatila na klimatickou změnu a své obří rozměry.

 

Lepší sex zajistí biblioterapie, naznačuje studie

Zdroj Zdroj: idnes.cz     15.06.2020 (00:00)     Sekcia zajimavosti

Kniha může být nejlepším přítelem člověka i v ložnici. Vhodně zvolená četba totiž může zlepšit sexuální fungování heterosexuálních mužů, jak naznačuje americký výzkum.

 

Když jste jediný, kdo může s genetikou nevinnému pomoci, musíte, říká znalec

Zdroj Zdroj: idnes.cz     21.09.2023 (20:00)     Sekcia zajimavosti

Chcete zjistit svůj původ? Váháte nad testem otcovství? S takovými otázkami pomáhá Daniel Vaněk, expert na výzkum DNA s vlastní laboratoří. Dokáže v ní také najít třeba důkazy k osvobození neprávem odsouzených či původ kožichu u pytláků. „Analýzu DNA lze provézt prakticky z každého typu lidské tkáně,“ vysvětluje v rozhovoru pro Magazín Víkend DNES.

 

Delikátní problém dlouhokrkých ještěrů. Krk nastavovali predátorům

Zdroj Zdroj: idnes.cz     24.06.2023 (00:00)     Sekcia zajimavosti

Něco za něco. Dlouhý krk byl pro ně evoluční výhodou, usnadňoval jim chytat potravu. Jenže pro pravěké plazy představoval i problém, jak zjistila aktuální studie. Byl jejich slabým místem. Jejich život na něm visel jako na vlásku. Jejich predátorští spoluobyvatelé moří cílili právě na něj, aby ho překousli.

 

Ženy a jejich role v pravěké politice

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     16.03.2021 (00:10)     Sekcia zajimavosti

Archeologický průzkum murcijského pohřebiště v jihovýchodní části Španělska odhalil, že ženy měly v době bronzové výraznou politickou moc.   Španělská kultura označovaná jako El-Argar se řadila mezi jednu z prvních západoevropských civilizací. V období po roce 2200 př. n. l. se těšila největší slávě, která trvala do roku 1550 př. n. l. Odborníci z Universitat

 

10 netušených zajímavostí o vejcích

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     02.04.2021 (22:07)     Sekcia zajimavosti

Vejce je nejen jedním ze symbolů Velikonoc, ale především skvělým přírodním vynálezem, který pomáhá k udržení života na planetě Zemi. Jaká všemožná tajemství v sobě vajíčka ukrývají? KRMENÍ MLÁĎAT V DĚLOZE Velmi originální způsob péče o vajíčka byste našli u pravěké lalokoploutvé ryby, latimérie podivné. To je vejcoživorodá ryba, jejíž vajíčka se vyvíjejí v těle samice

 

V italské jeskyni byly nalezeny pravěké ostatky

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     11.05.2021 (19:01)     Sekcia zajimavosti

O životě našich prapředků se neustále dozvídáme něco nového. Nejvíce informací pak pramení z archeologických výzkumů a nálezů. Italské ministerstvo kultury oznámilo, že byly v blízkosti Říma nově objeveny ostatky, jež patřily devíti neandrtálcům. Odhady stáří kostí jsou 100 tisíc let u té nejstarší, zbylých osm bylo datováno na 50 tisíc až 68 tisíc let.

 

Mocný velmož byla žena. Odhalení opravuje, co soudíme o pravěku

Zdroj Zdroj: idnes.cz     28.07.2023 (00:00)     Sekcia zajimavosti

Hrob archeology udivil unikátními artefakty. Dýka z křišťálu, hřeben ze slonoviny, zdobený sloní kel. To vše jen pro ostatky jediné osoby. Musel to být nesmírně bohatý a mocný muž své pravěké doby, velmož, soudili vědci. Teď však výzkum ukázal, že to byla žena. I toto zjištění převrací naše vidění o roli mužů a žen pravěku.

Lovkyně, umělkyně, matky. Pravěké ženy měly práce nad hlavu

Pohádková sešlost: Američané odhalili pravěké setkání mamuta, lenochoda a lidského dítěte

Nemohu žít bez plastik. Posedlost fyzickým vzhledem se léčí těžce

Tajemství ženského mokrého orgasmu odkryto. Pokus zjistil původ tekutiny

Vraždil, aby měl přátele. Jeffrey Dahmer byl monstrum zrozené z reality

Velký hon na lochnesku. Hledá ji technika, která dosud jezero nezkoumala

Labužnický pravěk. Neandrtálská kuchyně nebyla primitivní, říká studie

Podvodní Tyranosaurus rex. Lebka ukazuje, že pliosaurus byl monstrum

I delfíní matky „šišlají“ na mláďata

Drahé monstrum. Triceratops se prodal za 171 milionů korun

Nádech, výdech proti alzheimeru. Cvičení snižuje riziko, říká studie

Čím si doma zatopit? Známe i neobvyklá řešení

Florentské monstrum. Nad brutálním sériovým vrahem visí dodnes otazník

Zbavte mě vytetovaného pravítka u rozkroku, žádal mladík

Masturbace není náhoda. Má svůj přínos, naznačuje ho studie

Podvraťák, šmakuláda, žabař. Jaký je původ českých slov?

Nejen na erekci. Viagra může pomoct i proti Alzheimerově nemoci

Ženský orgasmus má evoluční důvod. Podporuje vztah, domnívá se studie

Původ extrémní zvrácenosti. Otec „kanibala z Milwaukee“ hledal vysvětlení

Létající obr své doby

Na Korsice byly nalezeny starověké hroby

Co skrývají tajemné geoglyfy?

Erektilní dysfunkce či snížená lubrikace. Nekvalitní spánek sexu neprospívá

Muži v rouškách jsou přitažlivější, zjistila studie. A naznačuje proč

Vlkodlaci, kyklopové, mořské panny. Báje mají základ ve zvířatech i nemocech

Umělá inteligence jako impresário. Pozná, co se stane hitem

Australské ekosystémy v ohrožení

Pořiďte si psa, zajistí vám fyzické i mentální zdraví ve stáří

Záhadný signál z hlubin vesmíru

Sex pomáhá zvládat stres. Proto ho příroda zachovala, naznačuje studie

Jak na obnovu lesů?

Po stopách Boženy Němcové: Co o spisovatelce prozradila její DNA?

Univerzální léčivka symbolizující slunce

Obr s erekcí má jméno. Byl to Herkules, shromažďoval obranu před Vikingy

 
Počasí Kurzy

1 € = 27.453   CZK

1 € = 0.7276   GBP

1 € = 1.0736   CHF

1 € = 4.1582   PLN

1 € = 1.1168   USD

Program

Markíza19:00 TELEVÍZNE NOVINY

 

Jednotka19:55 Góly - body - sekundy

 

Dvojka20:00 Záznam zo žrebovania: KENO 10, Keno Joker, Loto, Joker, Loto 5 z 35 (B)

 

JOJ19:30 NOVINY TV JOJ

 

Kompletný tv program

Reality Horoskopy

Beran: Ak sa vás partner pýta, ako využijete voľné dni, vy sa pýtajte, ako si ich predstavuje. Je možné, že sa s vami bude chcieť pochváliť a pozve vás medzi priateľov, na ich úsudku mu veľmi záleží.

Býk: Dnes zacítite pocit naplnenia a úspechu. A ak sa darí vám, vaši priatelia a známi môžu rovnako počítať s vašou podporou a pomocou. Čaká vás množstvo pracovných aj súkromných stretnutí, kde prejavíte svoju schopnosť prejaviť účasť a poskytnúť cennú radu.

Blíženci: Dnes je váš deň, tak to využite. Poteší vás nejaká dobrá správa. Všetko sa pohne dopredu. Rozdávajte okolo seba úsmevy a ukazujte veselú tvár, lebo nie ste tak chudí, aby ste trocha šťastia nemohli dať.

Rak: Ak sa budete dnes predbiehať v rade alebo nebudete radu rešpektovať, môžete prísť domov dosť zničený. Na vašom okolí potom bude vysvetliť vám, prečo tomu tak je.

Lev: Ak sa chcete hádať, uvedomte si, že deň vám dáva energiu, takže máte dosť síl, aby ste neuhli a vytrvali až do víťazného konca. Buď uhnete, alebo deň zakončíte ujmou na zdraví.

Panna: Dnes vám uspokojenie môže prinášať iba láska, ale pretože váš nepružný a konzervatívny postoj môže hocikoho odradiť, voľte radšej úsmev. Ak sa k vám opačné pohlavie dnes priblíži, využite svoje šance.

Váhy: Plný energie budete iba v dopoludňajších hodinách. Celý ďalší zbytok dňa budete vyžadovať citlivejšie a jemnejšie zachádzanie. Ak si to navzájom poskytnete s ostatnými, budete celkom v príjemnej pohode.

Štír: Neprehrabávajte vrecká svojmu partnerovi! List od nelegálneho partnera tam síce neobjavíte, ale mohli by ste nájsť podrobný rozpis všetkých domácich prác, ktoré chce vo voľných dňoch stihnúť, čo by vás spoľahlivo otrávilo.

Střelec: Nesmiete sa stať panovačnými až diktátorskými. Mohlo by to mať netušené následky. Hľadajte svoje prednosti a verte, že ste dobrý taký, aký ste. Vo vzťahu máte potrebu väčšej istoty, alebo by ste radi realizovali niečo, čo vám už dlho vŕta v hlave.

Kozoroh: Dovoľte si byť voľný a ničím nezaťažený, aj keď je situácia neúnosná a vy máte pocit, že sa vám niečo vymklo z rúk.

Vodnář: Vaša dnešná fyzická odolnosť sa nedá porovnávať so silnejším znameniami horoskopu. Potreba odpočinku je u vás proste vyššia, a tak pozorne vnímajte signály vášho tela, ktoré poukazuje na preťaženie organizmu.

Ryby: Pozor dajte pri vysvetľovaní hocičoho. Budete hovoriť rýchlejšie než normálne a môžete nechtiac vyrobiť dosť veľký trapas. Pokiaľ nemusíte, radšej sa k ničomu nevyjadrujte, najmä nie písomne.

Ďalšie horoskopy