Detekce plastového odpadu

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     29.06.2022 (15:00)     Sekcia zajímavosti

Zdá se, že vodní hyacinty hrají důležitou roli při shromažďování a přepravě makroplastického odpadu v říčních ekosystémech. Tyto rychle rostoucí a volně plovoucí invazní sladkovodní rostliny mají tendenci tvořit velké skvrny na vodní hladině, což umožňuje jejich detekci a mapování na volně dostupných snímcích shromážděných družicemi Evropské vesmírné agentury (ESA). Ve znečištěných řekách tak může celý článek

Související články
 
Ďalšie články
 

Japonské firmy budou vyrábět vodík z použitého plastu

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     31.01.2022 (14:23)     Sekcia zajimavosti

Skupina japonských firem plánuje využívání plastového odpadu jako zdroje čistého vodíku. Automobilka Toyota, producent průmyslových plynů Iwatani a konstrukční skupina JGC Holdings budou při výrobě vodíku používat plast pocházející z domácností i průmyslu. Cílem je přechod Japonska k vodíkové ekonomice. Produkce vodíku na principu přeměny odpadu v energii je novým oborem, který zaznamenává rychlý růst.

 

Bod Nemo: Místo posledního odpočinku ISS

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     21.02.2024 (09:00)     Sekcia zajimavosti

Spadnout přes palubu v bodě Nemo znamená připravit se na urputný plavecký výkon. Z nejizolovanější části oceánu je to vzdušnou čarou 3x blíž na Mezinárodní vesmírnou stanici než k nejbližší pevnině. Ačkoliv hostí minimum mořského života, o společnost zde není nouze – postarají se o ni trosky vesmírných lodí a tuny plastového odpadu. Kolem bodu na souřadnicích 48°52′

 

Vědci MENDELU chystají pro sídliště nový systém shromažďování potravinového odpadu

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     02.12.2022 (09:00)     Sekcia zajimavosti

Výzkumný tým Provozně ekonomické fakulty MENDELU, který se dlouhodobě věnuje problematice plýtvání potravinami v domácnostech, zjistil, jaké množství potravin končí ve směsném komunálním odpadu. Průměrně je to 36,4 kilogramů za rok, v sídlištní zástavbě pak až 53 kilogramů na osobu. Nyní se chtějí zaměřit na to, jak by se mohl tento odpad dále zpracovat a

 

Odpadní termoplasty se stávají novým materiálem pro stavebnictví

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     16.07.2021 (19:16)     Sekcia zajimavosti

Při výrobě a zpracování plastů vznikají různé polymerní typy odpadů, pro které zatím není širší uplatnění. Čeští výzkumníci se proto pustili do studia jejich klíčových vlastností, aby umožnili jejich následné zpracování.   Výsledkem je vytvoření uceleného přehledu možností využití odpadních termoplastů ve výrobě kompozitních materiálů pro stavebnictví. Z odpadu lze už nyní vyrábět různé stavební

 

Nový systém českých vědců zjišťuje bojové toxické látky

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     02.09.2022 (16:09)     Sekcia zajimavosti

Vědci z Farmaceutické fakulty MU se už roky podílejí na vývoji přesnější detekce bojových chemických látek. Teď vyvinuli nový systém, maximálně aktuální, o čemž svědčí současná geopolitická situace… Čpavek, chlor nebo sarin jsou látky zakázané Ženevskými úmluvami, přesto zabíjely před několika lety při ozbrojeném konfliktu v Sýrii. A možná zabíjely i na Ukrajině, kde je mělo

 

Rychlejší detekce otisků prstu díky medúzám

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     05.03.2024 (14:00)     Sekcia zajimavosti

K usvědčení pachatele trestného činu policii stále nejvíce pomáhají otisky prstů zlodějů, násilníků a vrahů. Tradiční forenzní metody jejich snímání však mohou poškodit důkazy, případně jsou škodlivé pro životní prostředí. Nyní vědci přišli s revolučním sprejem, který žádnou z těchto negativních vlastností nemá, využívá totiž protein z medúzy. Díky nalezeným otiskům prstů je identifikováno více

 

OBRAZEM: Železo z vagonů a klády. Ruská venkovní tělocvična je oldschool

Zdroj Zdroj: idnes.cz     11.07.2020 (00:00)     Sekcia zajimavosti

Na zrcadla a všemožná hi-tech udělátka, která znáte z vymazlených fitness chrámů, zapomeňte. Tělocvična pod širým nebem v moskevském Timirjazevském parku nezastírá, že síla je v jednoduchosti a syrovosti. Nadšenci ji vystavěli a poskládali převážně z železného odpadu a klád.

 

Jak na ropné skvrny i lepší úrodu? Zkuste vlasy

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     20.11.2023 (09:00)     Sekcia zajimavosti

Když příroda nadělila člověku ochlupení, netušila, že z něj jednou bude koupelnový odpad. Zatímco dosud byly vlasy nepřítelem domácnosti, nyní se pro ně našlo nové využití… Jako lidé vyprodukujeme ohromné množství vlasového odpadu. Jen salony v USA a Kanadě vyhodí zhruba 31,5 tun denně, přičemž v Evropě je toto číslo dokonce 7krát vyšší. Tento odpad

 

„Zelený plyn“ z Litomyšle: Za rok se vyrobí 1,7 milionu kubíků biometanu

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     28.10.2022 (10:00)     Sekcia zajimavosti

V Česku se otevřela vůbec první biometanová stanice s technologií výroby biometanu, která je propojena se zemědělskou bioplynovou stanicí, plničkou CNG i vtláčením plynu do plynárenské sítě. Zprovoznilo ji Zemědělské družstvo chovatelů a pěstitelů Litomyšl. „Obnovitelný zemní plyn“ vyrábí z bioplynu pocházejícího z odpadů živočišné a rostlinné zemědělské výroby a následně ho vtláčí do stávající

 

Biometan z Rapotína jako první odebírá innogy

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     04.05.2020 (09:00)     Sekcia zajimavosti

Odpadová bioplynová stanice EFG Rapotín BPS jako první v ČR vyrábí a vtláčí biometan z biologicky rozložitelného odpadu do distribuční plynárenské soustavy. BioCNG z Rapotína bude do konce června testovat společnost innogy na svých 63 plničkách pro automobily na stlačený zemní plyn (CNG) po celé republice. Rapotínský biometan obdržel certifikaci udržitelnosti ISCC EU, má tedy

 
Počasí Kurzy

1 € = 27.453   CZK

1 € = 0.7276   GBP

1 € = 1.0736   CHF

1 € = 4.1582   PLN

1 € = 1.1168   USD

Program

Markíza19:00 TELEVÍZNE NOVINY

 

Jednotka19:55 Góly - body - sekundy

 

Dvojka20:00 Záznam zo žrebovania: KENO 10, Keno Joker, Loto, Joker, Loto 5 z 35 (B)

 

JOJ19:30 NOVINY TV JOJ

 

Kompletný tv program

Reality Horoskopy

Beran: Ak sa vás partner pýta, ako využijete voľné dni, vy sa pýtajte, ako si ich predstavuje. Je možné, že sa s vami bude chcieť pochváliť a pozve vás medzi priateľov, na ich úsudku mu veľmi záleží.

Býk: Dnes zacítite pocit naplnenia a úspechu. A ak sa darí vám, vaši priatelia a známi môžu rovnako počítať s vašou podporou a pomocou. Čaká vás množstvo pracovných aj súkromných stretnutí, kde prejavíte svoju schopnosť prejaviť účasť a poskytnúť cennú radu.

Blíženci: Dnes je váš deň, tak to využite. Poteší vás nejaká dobrá správa. Všetko sa pohne dopredu. Rozdávajte okolo seba úsmevy a ukazujte veselú tvár, lebo nie ste tak chudí, aby ste trocha šťastia nemohli dať.

Rak: Ak sa budete dnes predbiehať v rade alebo nebudete radu rešpektovať, môžete prísť domov dosť zničený. Na vašom okolí potom bude vysvetliť vám, prečo tomu tak je.

Lev: Ak sa chcete hádať, uvedomte si, že deň vám dáva energiu, takže máte dosť síl, aby ste neuhli a vytrvali až do víťazného konca. Buď uhnete, alebo deň zakončíte ujmou na zdraví.

Panna: Dnes vám uspokojenie môže prinášať iba láska, ale pretože váš nepružný a konzervatívny postoj môže hocikoho odradiť, voľte radšej úsmev. Ak sa k vám opačné pohlavie dnes priblíži, využite svoje šance.

Váhy: Plný energie budete iba v dopoludňajších hodinách. Celý ďalší zbytok dňa budete vyžadovať citlivejšie a jemnejšie zachádzanie. Ak si to navzájom poskytnete s ostatnými, budete celkom v príjemnej pohode.

Štír: Neprehrabávajte vrecká svojmu partnerovi! List od nelegálneho partnera tam síce neobjavíte, ale mohli by ste nájsť podrobný rozpis všetkých domácich prác, ktoré chce vo voľných dňoch stihnúť, čo by vás spoľahlivo otrávilo.

Střelec: Nesmiete sa stať panovačnými až diktátorskými. Mohlo by to mať netušené následky. Hľadajte svoje prednosti a verte, že ste dobrý taký, aký ste. Vo vzťahu máte potrebu väčšej istoty, alebo by ste radi realizovali niečo, čo vám už dlho vŕta v hlave.

Kozoroh: Dovoľte si byť voľný a ničím nezaťažený, aj keď je situácia neúnosná a vy máte pocit, že sa vám niečo vymklo z rúk.

Vodnář: Vaša dnešná fyzická odolnosť sa nedá porovnávať so silnejším znameniami horoskopu. Potreba odpočinku je u vás proste vyššia, a tak pozorne vnímajte signály vášho tela, ktoré poukazuje na preťaženie organizmu.

Ryby: Pozor dajte pri vysvetľovaní hocičoho. Budete hovoriť rýchlejšie než normálne a môžete nechtiac vyrobiť dosť veľký trapas. Pokiaľ nemusíte, radšej sa k ničomu nevyjadrujte, najmä nie písomne.

Ďalšie horoskopy