Monumentální stavba pod drobnohledem

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     07.07.2022 (10:00)     Sekcia zajímavosti

Jak byli Mayové zdatnými architekty, dokazuje také zhruba 3 tisíce let starý chrám, který se v polovině roku 2020 podařilo archeologům objevit.   Jedná se o pozůstatky skutečně monumentálního komplexu, jenž je odborníky považován za největší a nejstarší dosud objevenou stavbu mayské civilizace. Komplex, který sloužil zřejmě ke společným rituálním obřadům, byl podle vědců postaven celý článek

Související články
 
Ďalšie články
 

V Mexiku byla objevena dosud nejstarší a největší mayská stavba

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     04.06.2020 (15:27)     Sekcia zajimavosti

Pomocí metody dálkového průzkumu učinili badatelé v mexickém státě Tabasco u guatemalských hranic unikátní objev. Nalezli dosud největší stavbu, kterou vytvořila legendární mayská civilizace. Archeologové z Arizonské univerzity objevili strukturu, která svými rozměry překonává i Chufuovu pyramidu v Gíze. Stavba, postavena mezi lety 1000 až 800 př. n l., měřila na šířku 400 metrů a

 

Spermie pod drobnohledem

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     25.08.2022 (10:00)     Sekcia zajimavosti

Jsou lidským okem nespatřitelné, a přesto by bez nich nebyl život. V jedné „dávce“ ejakulátu jich najdeme miliardy a miliardy, ale nakonec se vítězem vždy stává jen jedna. Jak vypadají? Jak se pohybují? Co vše dnes víme o spermiích? Až do letošního roku byli vědci přesvědčení, že se spermie pohybují máváním bičíkem ze strany na

 

OBRAZEM: Chladná krása. Sílu Arktidy podtrhuje půvab starých fotek

Zdroj Zdroj: idnes.cz     07.02.2024 (00:00)     Sekcia zajimavosti

Zasněžené krajiny jsou na nich monumentální, nekonečné. Lidské postavy skoro jako by se na nich objevily nedopatřením, snad následkem námrazy negativu ve výzkumníkově brašně během jeho dlouhých putování. Fotky francouzského cestovatele Charlese Rabota oslavují arktické scenérie. Tiché, strnulé, nepokořitelné. A jejich tvrdé lidské obyvatele.

 

Hlubokomyslné citáty pod vědeckým drobnohledem

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     02.03.2021 (15:55)     Sekcia zajimavosti

Facebook i jiné sociální sítě jsou jimi zaplavené. O čem že je řeč? O rádoby hlubokých citátech a rčeních. Na to, jací lidé podobné záležitosti sdílejí, se zaměřili kanadští vědci. Jan namátkou: „Pokud o něčem dokážete snít, dokážete to i udělat“ nebo „Nemůžete-li sdílet štěstí s druhými, je to jenom poloviční štěstí.“ Podobných banálních citátů

 

Nešťastná láska navrátilce z války. Legionář postřelil mladou dívku

Zdroj Zdroj: idnes.cz     14.09.2020 (19:00)     Sekcia zajimavosti

Typická secesní činžovní stavba z přelomu 19. a 20. století, jakých je v Praze spousta. A přece je dům v pražské Truhlářské ulici něčím zvláštní. Právě před sto lety, roku 1920, zde došlo ke smutné, dnes však už zcela zapomenuté, události.

 

Nelétá vše, co křídla má!

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     04.08.2022 (10:00)     Sekcia zajimavosti

Obecným předpokladem je, že když má nějaký tvor křídla, je schopen letu. Není tomu tak vždy! U některých druhů, hledajících potravu primárně pod vodní hladinou, se jejich stavba těla evolučně přizpůsobila, tělo bylo uzpůsobeno plavání a na souši jim postačila pouze kolébavá chůze. Let pro ně ztratil význam. Další skupinou nelétavých jsou ti, kteří se

 

Pocta prezidentu Fordovi za 13 miliard dolarů

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     11.04.2024 (10:00)     Sekcia zajimavosti

Pro své rozměry, vybavení a technologie se stala chloubou amerického námořnictva. Jedná se totiž o největší a nejnovější letadlovou loď, která po více než 10 letech od spuštění na vodu konečně začala sloužit Spojeným státům i alianci NATO. Stavba nejmodernějšího plavidla, se kterým si USA pojistily pozici největší námořní velmoci planety, započala roku 2009. Slanost

 

Nový nízkonákladový depozitář v Čáslavi

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     23.10.2020 (07:00)     Sekcia zajimavosti

Ve čtvrtek 22. října byla v prostorách Národního zemědělského muzea v Čáslavi dokončena stavba rozsáhlého centrálního depozitáře. Bude sloužit k uložení sbírkových předmětů z jednotlivých poboček muzea. Jedná se o projekt Integrovaného regionálního operačního programu s finanční podporou z Evropské unie. Slavnostní uvedení do provozu proběhne v květnu 2021. Národní zemědělské muzeum dosud nedisponovalo centrálním

 

Uplynulo 80 let od vymizení labského lososa. Lidé bojují za jeho návrat do řek…

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     12.06.2020 (12:25)     Sekcia zajimavosti

Losos obecný patřil do středověku mezi nejdůležitější součást jídelníčku českého obyvatelstva. Jeho výskyt postupně snižovaly stále důmyslnější a masivnější způsoby lovu. Od 19. století byla zaváděna opatření na jeho ochranu, definitivní ránu mu však zasadily zvyšující se znečištění řek Labe i Vltavy a stavba plavebních kanálů a přehrad.  Od roku 2000 probíhá program na jeho

 

OBRAZEM: Graffiti nájezd. Sprejeři vzali útokem mrakodrapy v Los Angeles

Zdroj Zdroj: idnes.cz     10.02.2024 (00:00)     Sekcia zajimavosti

Měl nabídnout luxusní byty, hotel a obchody. Od roku 2019 však jeho nedokončená stavba chátrá a hyzdí tvář Los Angeles. Projekt mrakodrapů za miliardu dolarů, od něhož čínský developer utekl, se nyní stal plátnem sprejerů. „Ten barák potřeboval trochu lásku už celé roky,“ míní jeden z nich. Jejich extáze trvala několik dní, účastnily se jí desítky ilegálních umělců.

 
Počasí Kurzy

1 € = 27.453   CZK

1 € = 0.7276   GBP

1 € = 1.0736   CHF

1 € = 4.1582   PLN

1 € = 1.1168   USD

Program

Markíza19:00 TELEVÍZNE NOVINY

 

Jednotka19:55 Góly - body - sekundy

 

Dvojka20:00 Záznam zo žrebovania: KENO 10, Keno Joker, Loto, Joker, Loto 5 z 35 (B)

 

JOJ19:30 NOVINY TV JOJ

 

Kompletný tv program

Reality Horoskopy

Beran: Ak sa vás partner pýta, ako využijete voľné dni, vy sa pýtajte, ako si ich predstavuje. Je možné, že sa s vami bude chcieť pochváliť a pozve vás medzi priateľov, na ich úsudku mu veľmi záleží.

Býk: Dnes zacítite pocit naplnenia a úspechu. A ak sa darí vám, vaši priatelia a známi môžu rovnako počítať s vašou podporou a pomocou. Čaká vás množstvo pracovných aj súkromných stretnutí, kde prejavíte svoju schopnosť prejaviť účasť a poskytnúť cennú radu.

Blíženci: Dnes je váš deň, tak to využite. Poteší vás nejaká dobrá správa. Všetko sa pohne dopredu. Rozdávajte okolo seba úsmevy a ukazujte veselú tvár, lebo nie ste tak chudí, aby ste trocha šťastia nemohli dať.

Rak: Ak sa budete dnes predbiehať v rade alebo nebudete radu rešpektovať, môžete prísť domov dosť zničený. Na vašom okolí potom bude vysvetliť vám, prečo tomu tak je.

Lev: Ak sa chcete hádať, uvedomte si, že deň vám dáva energiu, takže máte dosť síl, aby ste neuhli a vytrvali až do víťazného konca. Buď uhnete, alebo deň zakončíte ujmou na zdraví.

Panna: Dnes vám uspokojenie môže prinášať iba láska, ale pretože váš nepružný a konzervatívny postoj môže hocikoho odradiť, voľte radšej úsmev. Ak sa k vám opačné pohlavie dnes priblíži, využite svoje šance.

Váhy: Plný energie budete iba v dopoludňajších hodinách. Celý ďalší zbytok dňa budete vyžadovať citlivejšie a jemnejšie zachádzanie. Ak si to navzájom poskytnete s ostatnými, budete celkom v príjemnej pohode.

Štír: Neprehrabávajte vrecká svojmu partnerovi! List od nelegálneho partnera tam síce neobjavíte, ale mohli by ste nájsť podrobný rozpis všetkých domácich prác, ktoré chce vo voľných dňoch stihnúť, čo by vás spoľahlivo otrávilo.

Střelec: Nesmiete sa stať panovačnými až diktátorskými. Mohlo by to mať netušené následky. Hľadajte svoje prednosti a verte, že ste dobrý taký, aký ste. Vo vzťahu máte potrebu väčšej istoty, alebo by ste radi realizovali niečo, čo vám už dlho vŕta v hlave.

Kozoroh: Dovoľte si byť voľný a ničím nezaťažený, aj keď je situácia neúnosná a vy máte pocit, že sa vám niečo vymklo z rúk.

Vodnář: Vaša dnešná fyzická odolnosť sa nedá porovnávať so silnejším znameniami horoskopu. Potreba odpočinku je u vás proste vyššia, a tak pozorne vnímajte signály vášho tela, ktoré poukazuje na preťaženie organizmu.

Ryby: Pozor dajte pri vysvetľovaní hocičoho. Budete hovoriť rýchlejšie než normálne a môžete nechtiac vyrobiť dosť veľký trapas. Pokiaľ nemusíte, radšej sa k ničomu nevyjadrujte, najmä nie písomne.

Ďalšie horoskopy