Gen v játrech? Možný klíč k vyléčení vysokého cholesterolu

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     18.07.2022 (10:00)     Sekcia zajímavosti

Vliv nežádoucího cholesterolu na stále početnější případy vzniku kardiovaskulárních chorob motivuje vědce k dlouhodobým snahám o hledání způsobu, jak s tímto tradičním nepřítelem efektivně zatočit. A nyní se zdá, že mají jeden takový zázračný způsob na dosah ruky…   Nová studie realizovaná pod taktovkou americké biotechnologické firmy Verve Therapeutics testuje na dobrovolnících jistou úpravu genu, celý článek

Související články
 
Ďalšie články
 

Pětiminutovou chůzí ke zdraví

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     24.01.2023 (09:00)     Sekcia zajimavosti

Dlouhodobé sezení je strašákem moderní doby. Většina z nás tráví v práci osm a více hodin sezením na židli, což má nežádoucí dopady na naše zdraví. Nyní však odborníci objevili, co by mohlo zvrátit negativní účinky dlouhého sezení na náš organismus. V důsledku dlouhého sezení se v těle zvyšuje krevní tlak i hladina cholesterolu, a

 

Cévy mohou zestárnout rychleji než tělo

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     09.10.2020 (09:00)     Sekcia zajimavosti

Věk v občance sice hlásí čerstvých 40 let, vašim cévám ale může „táhnout“ na 60. Jak je to možné? Podle lékařů má předčasné stárnutí tepen na svědomí především kouření, diabetes, zvýšená koncentrace cholesterolu v krvi a vysoký krevní tlak. To poté může způsobit mozkovou mrtvici nebo srdeční infarkt. Jak zlepšit adherenci neboli ochotu pacienta spolupracovat

 

Genetická chyba jako nejúčinnější zbraň proti HIV

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     22.05.2023 (15:00)     Sekcia zajimavosti

V boji proti HIV zatím medicína nedosáhla velkých úspěchů. Připsat si může jen pár vyléčených, označované podle míst nemocnic jako berlínský, londýnský a düsseldorfský pacient. Všichni vyléčení trpěli současně rakovinou, a tak podstoupili transplantaci kostní dřeně – s vadou v genu nových buněk. Ta je zachránila, ale jde o metodu s tolika komplikacemi, že se

 

Pokroky v léčbě rakoviny prsu a prostaty

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     11.08.2022 (15:00)     Sekcia zajimavosti

V České republice jsou aktuálně považovány za nejčastější nádorová onemocnění ta, která se týkají prostaty a prsů. Přesto i u nás se odrážejí celosvětové pokroky v léčbě těchto onemocní. Opět se jedná o zlepšení diagnostiky i kurability. Pacienti mají větší šanci na kompletní vyléčení a ti s generalizovaným onemocněním mohou žít mnohem déle, než tomu

 

Čeští lékaři provedli první transplantaci Langerhansových ostrůvků pacientovi ze Slovenska

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     01.11.2022 (09:00)     Sekcia zajimavosti

Pacientů trpících diabetem 1. a 2. typu celosvětově přibývá. První typ přitom vyžaduje obvykle celoživotní léčbu inzulinem. Pražský Institut klinické a experimentální medicíny (IKEM) se mimo jiné zaměřuje i na program transplantace inzulin produkující tkáně, který může být pro některé diabetiky šancí na vyléčení. Nyní pomohl i prvnímu zahraničnímu pacientovi… Langerhansovy ostrůvky jsou součástí tkáně

 

Spásná rezonance: Našla odpověď na vznik migrén?

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     14.06.2023 (10:00)     Sekcia zajimavosti

Na cestu do hlubokých „vod“ lidského mozku se v loňském roce vydal mezinárodní vědecký tým. A zdá se, že při pátrání narazil na klíč, který v budoucnu otevře dveře k účinné léčbě. Významnou roli ve výzkumu sehrála magnetická rezonance, s jejíž pomocí se experti jako první na světě podívali na mozky 20 lidí s migrénou

 

Chladnokrevná vražda pokladní. Jak ji uškrtit, mu poradil jeho doktor

Zdroj Zdroj: idnes.cz     09.10.2021 (16:00)     Sekcia zajimavosti

Fronta na chodbě rostla, stejně tak nervozita čekajících. Kdosi netrpělivě zacloumal klikou. Bylo zamčeno a na volání nikdo neodpovídal. „Skočte někdo pro vrátného, ať přinese náhradní klíč,“ ozvalo se z řady. Zámek nakonec cvakl a hlouček nedočkavců se vhrnul do pokladny. To, co spatřili, je bude pronásledovat ještě hodně dlouho.

 

Hibernující medvědi jako naděje pro lidské zdraví

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     21.04.2023 (15:00)     Sekcia zajimavosti

Procesy, které se odehrávají v tělech zimních spáčů, nepřestávají vědce fascinovat. I mezi nimi jsou však velké rozdíly. Odborníci se zaměřili především na medvědy, protože klíč k jejich hibernaci by mohl být přínosem i pro lidstvo. Zatímco sysel Parryův dokáže na přechodnou dobu snížit svoji tělesnou teplotu až na -3 °C, aniž by se u

 

Laskavost je klíčem. Stačí měsíc a stane se něco zázračného, říká Josef Formánek

Zdroj Zdroj: idnes.cz     19.10.2023 (17:00)     Sekcia zajimavosti

Josef Formánek má výjimečně pestrý život: doma zakládal časopisy, v Indonésii žil mezi domorodci, z protialkoholní léčebny vyšel jako „samuraj“. Taky napsal knižní předlohu k novému filmu Dvě slova jako klíč, který vám bude dlouho doznívat v hlavě.

 

Je klíč k dlouhověkosti skrytý v nízkých teplotách?

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     17.06.2023 (13:33)     Sekcia zajimavosti

Kdyby proti sobě v celostátních volbách kandidovaly dvě strany, z nichž jedna by měla v programu teplo a druhá naopak chladno, zcela jistě by s přehledem zvítězila ta první. Jenže, jak naznačují závěry některých studií, chladná strana má pro lidské zdraví mnohem zajímavější program, než by se na první pohled mohlo zdát. Teplomilní Středoevropané se

 
Počasí Kurzy

1 € = 27.453   CZK

1 € = 0.7276   GBP

1 € = 1.0736   CHF

1 € = 4.1582   PLN

1 € = 1.1168   USD

Program

Markíza19:00 TELEVÍZNE NOVINY

 

Jednotka19:55 Góly - body - sekundy

 

Dvojka20:00 Záznam zo žrebovania: KENO 10, Keno Joker, Loto, Joker, Loto 5 z 35 (B)

 

JOJ19:30 NOVINY TV JOJ

 

Kompletný tv program

Reality Horoskopy

Beran: Ak sa vás partner pýta, ako využijete voľné dni, vy sa pýtajte, ako si ich predstavuje. Je možné, že sa s vami bude chcieť pochváliť a pozve vás medzi priateľov, na ich úsudku mu veľmi záleží.

Býk: Dnes zacítite pocit naplnenia a úspechu. A ak sa darí vám, vaši priatelia a známi môžu rovnako počítať s vašou podporou a pomocou. Čaká vás množstvo pracovných aj súkromných stretnutí, kde prejavíte svoju schopnosť prejaviť účasť a poskytnúť cennú radu.

Blíženci: Dnes je váš deň, tak to využite. Poteší vás nejaká dobrá správa. Všetko sa pohne dopredu. Rozdávajte okolo seba úsmevy a ukazujte veselú tvár, lebo nie ste tak chudí, aby ste trocha šťastia nemohli dať.

Rak: Ak sa budete dnes predbiehať v rade alebo nebudete radu rešpektovať, môžete prísť domov dosť zničený. Na vašom okolí potom bude vysvetliť vám, prečo tomu tak je.

Lev: Ak sa chcete hádať, uvedomte si, že deň vám dáva energiu, takže máte dosť síl, aby ste neuhli a vytrvali až do víťazného konca. Buď uhnete, alebo deň zakončíte ujmou na zdraví.

Panna: Dnes vám uspokojenie môže prinášať iba láska, ale pretože váš nepružný a konzervatívny postoj môže hocikoho odradiť, voľte radšej úsmev. Ak sa k vám opačné pohlavie dnes priblíži, využite svoje šance.

Váhy: Plný energie budete iba v dopoludňajších hodinách. Celý ďalší zbytok dňa budete vyžadovať citlivejšie a jemnejšie zachádzanie. Ak si to navzájom poskytnete s ostatnými, budete celkom v príjemnej pohode.

Štír: Neprehrabávajte vrecká svojmu partnerovi! List od nelegálneho partnera tam síce neobjavíte, ale mohli by ste nájsť podrobný rozpis všetkých domácich prác, ktoré chce vo voľných dňoch stihnúť, čo by vás spoľahlivo otrávilo.

Střelec: Nesmiete sa stať panovačnými až diktátorskými. Mohlo by to mať netušené následky. Hľadajte svoje prednosti a verte, že ste dobrý taký, aký ste. Vo vzťahu máte potrebu väčšej istoty, alebo by ste radi realizovali niečo, čo vám už dlho vŕta v hlave.

Kozoroh: Dovoľte si byť voľný a ničím nezaťažený, aj keď je situácia neúnosná a vy máte pocit, že sa vám niečo vymklo z rúk.

Vodnář: Vaša dnešná fyzická odolnosť sa nedá porovnávať so silnejším znameniami horoskopu. Potreba odpočinku je u vás proste vyššia, a tak pozorne vnímajte signály vášho tela, ktoré poukazuje na preťaženie organizmu.

Ryby: Pozor dajte pri vysvetľovaní hocičoho. Budete hovoriť rýchlejšie než normálne a môžete nechtiac vyrobiť dosť veľký trapas. Pokiaľ nemusíte, radšej sa k ničomu nevyjadrujte, najmä nie písomne.

Ďalšie horoskopy