Neobyčejné chapadlaté stvoření jako inspirace pro vědce

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     14.09.2022 (10:00)     Sekcia zajímavosti

Skutečně úchvatnými mořskými živočichy jsou chobotnice – vládci hlubin, jež mají osm dlouhých pružných chapadel. Proslulé jsou především díky své inteligenci. Jsou to právě poznatky ze světa zvířat, jež mohou mnohdy sloužit jako inspirace pro konstrukci technických zařízení. To se potvrdilo i při představení nové technologie ze Severní Karolíny. Podle Michaela Dickeyho, profesora chemického a celý článek

Související články
 
Ďalšie články
 

Ženy před objektivem: Když činžák ukrývá milovnici BDSM

Zdroj Zdroj: idnes.cz     12.01.2022 (00:00)     Sekcia zajimavosti

Je to jako nahlédnout do života neobyčejné obyvatelky obyčejného domu. Fotoset slovenské modelky Patrície naznačuje, že pod povrchem běžného života se mohou odvíjet netradiční příběhy. Ona sama prý byla při focení jako doma. „Miluji pózování ve stylu BDSM jako submisivní žena,“ říká.

 

Co se stalo se ztracenými miliony Grace Kelly?

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     13.06.2022 (14:35)     Sekcia zajimavosti

Grace Kelly svoji kariéru začala jako obyčejná, ale neobyčejně krásná dívka, která se stala oceňovanou hollywoodskou herečkou a módní ikonou, jejíž kariéra ale skončila stejně rychle, jako začala. Její pohádkové mění navíc dodnes halí závoj tajemství. V polovině 50. let byla Grace hvězdou nejvyšší úrovně. Přetahovali se o ni nejznámější režiséři té doby včetně Alfreda

 

Umělecké padělky ošálily vědce i nacistické pohlaváry. Zhlédněte je v Praze

Zdroj Zdroj: idnes.cz     13.02.2022 (00:00)     Sekcia zajimavosti

Falšování je staré jako lidstvo samo. V posledních sto letech se mu ovšem daří obzvlášť. Jako první naletěli začínající sběratelé, ale tato potupa se nevyhnula ani vzdělaným odborníkům. Přímo v Praze se nyní můžete zblízka seznámit s příběhem největšího padělatele obrazů v historii.

 

Když má obr tajemství aneb Co jsme dosud nevěděli o hrůzných megalodonech?

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     26.09.2022 (15:00)     Sekcia zajimavosti

Megalodon představoval stvoření jako vystřižené z nejhrůznějších nočních můr, a tak není divu, že ani miliony let po svém pravděpodobném vyhynutí nedává spát vědcům ani amatérským badatelům! Nutno podotknout, že toto úsilí zůstává odměňováno stále novými a novými zjištěními, která podtrhují už tak dosti fascinující příběh největšího žraloka všech dob. Při pohledu na zjev takového

 

Žil na Madagaskaru

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     09.05.2020 (22:46)     Sekcia zajimavosti

Ostrov Madagaskar vydal paleontologům fosilii zvláštního prehistorického savce z dob dinosaurů, který byl velký zhruba jako dnešní kočka a jenž nese skutečně unikátní pojmenování. Nalezené zvíře získalo jméno Adalatherium hui, přičemž adalatherium by se volně dalo přeložit jako „šílený tvor“. Druhá část pojmenování je odkazem na vědce Jao-ming Chua, jenž na objevu pracoval. „Jeho unikátní

 

Tomáš G. Masaryk v roli vědce: Z outsidera vítězem

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     29.10.2022 (16:44)     Sekcia zajimavosti

Jako politik býval často solitér, mnohdy byl nemalou částí české veřejnosti, zvláště té s příklonem k nacionalismu, nevybíravě napadán. I tak dokázal vejít do dějin jako zakladatel moderní československé i české státnosti. Ovšem Tomáš Garrigue Masaryk nebyl zdaleka jen státníkem a politikem. Fakt, že Tomáš Masaryk byl prvním prezidentem Československé republiky, je samozřejmě všeobecně znám.

 

Oslava ženy. Podívejte se, jak se fotil kalendář Pirelli 2023

Zdroj Zdroj: idnes.cz     23.08.2022 (00:00)     Sekcia zajimavosti

Emily Ratajkowski, Bella Hadidová, Lila Mossová, Kaya Wilkinsová. V kalendáři Pirelli pro rok 2023 budou defilovat krásné ženy, každá z nich bude ztělesňovat příběh kreativity, inspirace. Fotografie Emmy Summertonové jsou věnovány ženě jako múze.

 

Jak se páří nezničitelné želvušky?

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     05.12.2023 (09:00)     Sekcia zajimavosti

Jako želvušky (Tardigrada) se označují asi 1 milimetr velcí bezobratlí živočichové, žijící v mechu. Přezdívá se jim vodní medvídci a ví se o nich, že jsou prakticky nezničitelní. Dlouhou dobu bylo pro vědce záhadou, jak samci vyhledávají samice. Nyní se zdá, že tomu přišli na kloub. Tito drobní živočichové, disponující čtyřmi páry končetin s neúměrně

 

Hibernující medvědi jako naděje pro lidské zdraví

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     21.04.2023 (15:00)     Sekcia zajimavosti

Procesy, které se odehrávají v tělech zimních spáčů, nepřestávají vědce fascinovat. I mezi nimi jsou však velké rozdíly. Odborníci se zaměřili především na medvědy, protože klíč k jejich hibernaci by mohl být přínosem i pro lidstvo. Zatímco sysel Parryův dokáže na přechodnou dobu snížit svoji tělesnou teplotu až na -3 °C, aniž by se u

 

OBRAZEM: Fotky víl byly dívčím žertem. Spiritisté mu vděčně uvěřili

Zdroj Zdroj: idnes.cz     06.03.2022 (00:00)     Sekcia zajimavosti

„Vyfotografované víly. Převratnou událost popisuje Arthur Conan Doyle,“ hlásal titulek oblíbeného britského magazínu Strand v roce 1920. Časopis ho nemyslel ani trochu ironicky. A slavný autor příběhů Sherlocka Holmese zcela vážně věřil tomu, že dvě slečny na severu Anglie na pěti fotografiích opravdu vyfotily nadpřirozená stvoření. Věřili tomu i mnozí další. Tato fotografie, která vznikla jako poslední, přitom dávala milovníkům záhad naději nejdéle.

Zavánějící unikát: Paleontologové objevili stopu krokodýla, který šlápl do vlastního trusu

Světový den ginu se blíží

Analýzou DNA ke stanovení průměrné délky života…

Vůně jako naděje pro lidi s depresí

Co zabilo slony?

Potěšení v době neandrtálské: Sporadické a praktické?

I kočky mají city

Proč se děti tak rychle učí a dospělí už ne?

Zkrocení malých šelem: Odkdy kočky následují člověka?

Postižení genialitou. Některé vědce a umělce nezastavil ani handicap

Čeští vědci rozvíjí unikátní vlastnosti grafenu

Chobotnice tu byly ještě před dinosaury

Dobrodružným pravěkem se Zdeňkem Burianem

Jóga, bolest i radost. Reportér popsal lekci, kterou vyzkoušel na vlastní kůži

Velikáni národů: uspěl Da Vinci i Tito, finišoval Marx i Kleopatra

Erekci do pár minut má napomoci krém. Vědce při vývoji inspiruje jed z pavouka

Stromy čekají na objevení

Pluto má své supervulkány

Pátrání po odlišnosti Einsteinova mozku

Medvědi mění svá stanoviště

Akademická podpora: Půl století nepřetržitého výzkumu

21. ročník České hlavy: Neprestižnější ocenění české vědy míří i na jih

Know-how z vesmíru: Seznamte se, diamanty z plastu…

Teotihuacán: Město bohů, které odmítá promluvit

CEITEC přilákal špičkového zahraničního vědce na VUT

Korespondence francouzské královny rozluštěna

Vědci narazili na neutronovou hvězdu s nezvykle pomalou rotací

Rosničky u Černobylu se přizpůsobily radiaci, zčernaly!

Králík nebo pes? Kdo může za odchod neandrtálců ze scény?

Gen v játrech? Možný klíč k vyléčení vysokého cholesterolu

Vědecká záhada: Proč se Atlantský oceán v jednom místě ochlazuje?

Záhadné stavby u Machu Picchu

Vesmírné zahradničení: Vědci z NASA vypěstovali rostliny v půdě z Měsíce

Stres v dětství má negativní vliv na mozek

 
Počasí Kurzy

1 € = 27.453   CZK

1 € = 0.7276   GBP

1 € = 1.0736   CHF

1 € = 4.1582   PLN

1 € = 1.1168   USD

Program

Markíza19:00 TELEVÍZNE NOVINY

 

Jednotka19:55 Góly - body - sekundy

 

Dvojka20:00 Záznam zo žrebovania: KENO 10, Keno Joker, Loto, Joker, Loto 5 z 35 (B)

 

JOJ19:30 NOVINY TV JOJ

 

Kompletný tv program

Reality Horoskopy

Beran: Ak sa vás partner pýta, ako využijete voľné dni, vy sa pýtajte, ako si ich predstavuje. Je možné, že sa s vami bude chcieť pochváliť a pozve vás medzi priateľov, na ich úsudku mu veľmi záleží.

Býk: Dnes zacítite pocit naplnenia a úspechu. A ak sa darí vám, vaši priatelia a známi môžu rovnako počítať s vašou podporou a pomocou. Čaká vás množstvo pracovných aj súkromných stretnutí, kde prejavíte svoju schopnosť prejaviť účasť a poskytnúť cennú radu.

Blíženci: Dnes je váš deň, tak to využite. Poteší vás nejaká dobrá správa. Všetko sa pohne dopredu. Rozdávajte okolo seba úsmevy a ukazujte veselú tvár, lebo nie ste tak chudí, aby ste trocha šťastia nemohli dať.

Rak: Ak sa budete dnes predbiehať v rade alebo nebudete radu rešpektovať, môžete prísť domov dosť zničený. Na vašom okolí potom bude vysvetliť vám, prečo tomu tak je.

Lev: Ak sa chcete hádať, uvedomte si, že deň vám dáva energiu, takže máte dosť síl, aby ste neuhli a vytrvali až do víťazného konca. Buď uhnete, alebo deň zakončíte ujmou na zdraví.

Panna: Dnes vám uspokojenie môže prinášať iba láska, ale pretože váš nepružný a konzervatívny postoj môže hocikoho odradiť, voľte radšej úsmev. Ak sa k vám opačné pohlavie dnes priblíži, využite svoje šance.

Váhy: Plný energie budete iba v dopoludňajších hodinách. Celý ďalší zbytok dňa budete vyžadovať citlivejšie a jemnejšie zachádzanie. Ak si to navzájom poskytnete s ostatnými, budete celkom v príjemnej pohode.

Štír: Neprehrabávajte vrecká svojmu partnerovi! List od nelegálneho partnera tam síce neobjavíte, ale mohli by ste nájsť podrobný rozpis všetkých domácich prác, ktoré chce vo voľných dňoch stihnúť, čo by vás spoľahlivo otrávilo.

Střelec: Nesmiete sa stať panovačnými až diktátorskými. Mohlo by to mať netušené následky. Hľadajte svoje prednosti a verte, že ste dobrý taký, aký ste. Vo vzťahu máte potrebu väčšej istoty, alebo by ste radi realizovali niečo, čo vám už dlho vŕta v hlave.

Kozoroh: Dovoľte si byť voľný a ničím nezaťažený, aj keď je situácia neúnosná a vy máte pocit, že sa vám niečo vymklo z rúk.

Vodnář: Vaša dnešná fyzická odolnosť sa nedá porovnávať so silnejším znameniami horoskopu. Potreba odpočinku je u vás proste vyššia, a tak pozorne vnímajte signály vášho tela, ktoré poukazuje na preťaženie organizmu.

Ryby: Pozor dajte pri vysvetľovaní hocičoho. Budete hovoriť rýchlejšie než normálne a môžete nechtiac vyrobiť dosť veľký trapas. Pokiaľ nemusíte, radšej sa k ničomu nevyjadrujte, najmä nie písomne.

Ďalšie horoskopy