Jeruzalém za biblických časů: Velký mejdan pro škrkavky a tasemnice

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     25.09.2022 (13:17)     Sekcia zajímavosti

Škrkavky, roupi či nedejbože tasemnice rozhodně na lidském žebříčku popularity živočichů nestojí na nejvyšších příčkách. Ba právě naopak, koneckonců, kdo by miloval parazity. Ale i tito tvorové jsou součástí živočišné říše a lidstvo už doprovázejí velmi dlouho. Hlístice, kam patří roup nebo škrkavka, stejně jako ploštěnci, ke kterým náleží tasemnice, jsou evolučně jedny z nejstarších celý článek

Související články
 
Ďalšie články
 

Jeruzalém za biblických časů: Velký mejdan pro střevní parazity

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     19.11.2022 (14:18)     Sekcia zajimavosti

Škrkavky, roupi či nedejbože tasemnice rozhodně na žebříčku popularity nestojí na nejvyšších příčkách. Ba právě naopak, koneckonců, kdo by miloval parazity. Ale i tito tvorové jsou součástí živočišné říše a lidstvo už doprovázejí velmi dlouho. Hlístice, kam patří roup nebo škrkavka, stejně jako ploštěnci, ke kterým náleží tasemnice, jsou evolučně jedny z nejstarších organismů. Čile

 

Sebeobětování až na hranu. Lékaři riskovali při pokusech zdraví i život

Zdroj Zdroj: idnes.cz     08.10.2020 (00:00)     Sekcia zajimavosti

Škrkavky, kapavka a syfilis, žlutá zimnice. Ale též pojídání prachu, oceli, písku, štěrku. Při objevování zákonitostí lidského těla, pátrání po tom, jak ho zbavit neduhů, byli lékaři a vědci ochotni riskovat. Dát všanc své zdraví.

 

Velký konzumní mejdan je u konce, mění se naše vnímání, hlásí profesor Komárek

Zdroj Zdroj: idnes.cz     07.01.2024 (00:00)     Sekcia zajimavosti

Končí nám Evropanům zlaté časy a máme se připravit na sešup do propadliště dějin? A jaký měli v historii vliv na konce civilizací úředníci a přebujelá byrokracie? Český biolog, antropolog, filozof a spisovatel profesor Stanislav Komárek už před časem provokativně popisoval Evropu stojící na rozcestí. Kam se podle něj vydáme a co nás v nejbližší budoucnosti čeká?

 

Gorilí střeva ukrývají až kilogramy tasemnic! Primátům to však nepřekáží

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     05.02.2024 (09:00)     Sekcia zajimavosti

Dorůstá délky délky 2–4 metry a bez nadsázky představuje „noční můru“ člověka. I takovou pověst má tasemnice, jež způsobuje průjmy, bolesti břicha či úbytek hmotnosti. Gorilám však tento nezvaný střevní host nejspíše vůbec nevadí… Alespoň dle mezinárodní studie, které se společně s dalšími institucemi účastnili také vědci z Ústavu biologie obratlovců Akademie věd ČR. „Zjistili

 

Dokumentární série Ztracená města Bible odhalí tajemství biblických příběhů

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     24.09.2022 (00:13)     Sekcia zajimavosti

Ztracená města Bible je nový dvoudílný dokument stanice Viasat History. Česká premiéra proběhne v neděli 25. září ve 21 hodin a zájemce o historii zavede na místa neodmyslitelně spjatá se starozákonními texty. Objevíte Babylon, Uruk, Ur, Ninive či Girsu z dosud nevídané perspektivy. Starý zákon díky dokumentu Ztracená města Bible znovu ožije. Vypravíte se tam,

 

David zabil Goliáše dvakrát, stojí v Bibli. Pravdu podle ní nehledejte, radí teolog

Zdroj Zdroj: idnes.cz     26.08.2023 (16:00)     Sekcia zajimavosti

I když známe Bibli jako jednu knihu, ve skutečnosti je složena z mnoha různých textů. Starý a Nový zákon vznikly v jiném čase, prostředí i v jiném jazyce a příběhy v rámci obou částí mají každý svou vlastní historii. „Formování biblických knih trvalo několik staletí,“ vysvětluje teolog Petr Jan Vinš, „nemůžeme zapíchnout prst do dějin a říct: tady někdo sedl a napsal Bibli.“

 

Velký hon na lochnesku. Hledá ji technika, která dosud jezero nezkoumala

Zdroj Zdroj: idnes.cz     26.08.2023 (00:00)     Sekcia zajimavosti

Hydrofony na detekování podvodních zvuků, drony s infračervenými kamerami, spousta pozorovatelů u břehů i před monitory u kamerových záběrů. Celé to hemžení má přitom jediný velký cíl: Najít podvodní monstrum. Jezero Loch Ness zažívá největší pátrání za posledních padesát let.

 

Ptákem roku 2023 byl vyhlášen polák velký

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     16.02.2023 (12:25)     Sekcia zajimavosti

Polák velký je středně velká potápivá kachna. Pozorovat ho můžeme na vodních plochách, především rybnících. Ovšem čím dál méně. Z naší dříve nejpočetnější kachny se stal ohrožený druh. Za posledních třicet let jsme přišli o třetinu české populace poláků. Důvodem je intenzivní rybníkářství s nadměrnou rybí obsádkou, úbytek příbřežní vegetace a zarůstání břehů a ostrůvků

 

Tetování mělo být reklamou na velký penis. Teď jsem však dospěl, lkal muž

Zdroj Zdroj: idnes.cz     07.05.2022 (00:00)     Sekcia zajimavosti

Na sex šel vědecky, alespoň podle svého mínění, a skrze jeho propojení s gastronomií. Bizarním výsledkem bylo tetování v podobě reklamy na sendviče, mělo upozornit na jeho velký penis. „Myslel jsem, že to je dobrý nápad, ale jak jsem dospěl, potřeboval bych se ho zbavit,“ říká v pořadu Tattoo Fixers Extreme muž.

 

Velký hadronový urychlovač hlásí návrat do práce a hledá pátou přírodní sílu

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     23.04.2022 (12:52)     Sekcia zajimavosti

Tři roky byl na neschopence, když inženýři pracovali na zlepšení jeho výkonu. Nyní se Velký hadronový urychlovač vrací na scénu, a to ještě silnější a výkonnější. Bylo na čase. Některé poznatky z poslední doby naznačují, že kromě silné interakce, slabé interakce, gravitace a elektromagnetismu existuje ještě záhadná pátá přírodní síla. A právě LHC by měl

Až polovinu pracovní doby věnují ředitelé škol administrativě. Informační systém čas výrazně zkrátí

Vědci objevili stopy exploze, která mohla zničit biblickou Sodomu

On to zapálil! Bylo jen otázkou času, kdy nešťastné soužití vyústí v tragédii

Al Capone byl svého času rocková hvězda, říká autor gangsterských komiksů

Místo bohatství amputace. Kterak liberečtí kasaři zpackali loupež v tržnici

Svému pověrčivému „otci“ byl nekonečně vděčný. I domy pro něj pálil

Konec dávných časů: Co všechno bylo jinak na počátku 20. století?

Jizerská 50: Z tučňáka běžcem, díky mistru Lisičanovi

Máme o ně strach, denně riskují život. Jak se žije rodinám hasičů či vojáků

Věčný boj proti stárnutí

Izraelci židovským vtipům nerozumí a neskutečně špatně řídí auta, říká reportér

Jak uspořádat kuchyňskou linku, aby bylo vše po ruce?

Krvavá dělníkova pomsta. Šel zabíjet s dřevěnou tyčí, ve tmě si spletl cíl

VIDEO: Jsem pes a tetováním to chci oslavit, říkal mladík

Tajemství velkých „lidožroutů“

„Starý muž z La Chapelle“

První planetární obranný systém

Tablety zažívají renesanci

Událost roku (nejen) pro astronomy

3 věci, které možná nevíte o kleštích!

Extrémní sporty: závody létajících aut udělají ze sci-fi fantazií realitu

Vědci vyvinuli systém včasného varování před slunečními bouřemi

Pro život i pro smrt. Knihovnička se změní na rakev

Vydá Bennu svá tajemství?

Ze strážmistrova deníku. Policejní hlášení bojují o literární cenu

Vztahy v době pandemie

Za neúspěch první evropské bankovky padl ve Švédsku trest smrti

Co by měl splňovat pracovní notebook?

Televize jako špion

Z brutálního vraha celebritou. Mad Frank vozil turisty na místa svých zločinů

Pandemie: Jedna ještě neskončila a za rohem již číhá další

I vysokoškolák může být blbý, říká obávaný lovec z Novy Doktor Vševěd

Letní čas a nikdy jinak! V USA pravděpodobně skončí otravné posouvání ručiček…

Šimpanzí babičky se o „vnoučata“ nestarají

 
Počasí Kurzy

1 € = 27.453   CZK

1 € = 0.7276   GBP

1 € = 1.0736   CHF

1 € = 4.1582   PLN

1 € = 1.1168   USD

Program

Markíza19:00 TELEVÍZNE NOVINY

 

Jednotka19:55 Góly - body - sekundy

 

Dvojka20:00 Záznam zo žrebovania: KENO 10, Keno Joker, Loto, Joker, Loto 5 z 35 (B)

 

JOJ19:30 NOVINY TV JOJ

 

Kompletný tv program

Reality Horoskopy

Beran: Ak sa vás partner pýta, ako využijete voľné dni, vy sa pýtajte, ako si ich predstavuje. Je možné, že sa s vami bude chcieť pochváliť a pozve vás medzi priateľov, na ich úsudku mu veľmi záleží.

Býk: Dnes zacítite pocit naplnenia a úspechu. A ak sa darí vám, vaši priatelia a známi môžu rovnako počítať s vašou podporou a pomocou. Čaká vás množstvo pracovných aj súkromných stretnutí, kde prejavíte svoju schopnosť prejaviť účasť a poskytnúť cennú radu.

Blíženci: Dnes je váš deň, tak to využite. Poteší vás nejaká dobrá správa. Všetko sa pohne dopredu. Rozdávajte okolo seba úsmevy a ukazujte veselú tvár, lebo nie ste tak chudí, aby ste trocha šťastia nemohli dať.

Rak: Ak sa budete dnes predbiehať v rade alebo nebudete radu rešpektovať, môžete prísť domov dosť zničený. Na vašom okolí potom bude vysvetliť vám, prečo tomu tak je.

Lev: Ak sa chcete hádať, uvedomte si, že deň vám dáva energiu, takže máte dosť síl, aby ste neuhli a vytrvali až do víťazného konca. Buď uhnete, alebo deň zakončíte ujmou na zdraví.

Panna: Dnes vám uspokojenie môže prinášať iba láska, ale pretože váš nepružný a konzervatívny postoj môže hocikoho odradiť, voľte radšej úsmev. Ak sa k vám opačné pohlavie dnes priblíži, využite svoje šance.

Váhy: Plný energie budete iba v dopoludňajších hodinách. Celý ďalší zbytok dňa budete vyžadovať citlivejšie a jemnejšie zachádzanie. Ak si to navzájom poskytnete s ostatnými, budete celkom v príjemnej pohode.

Štír: Neprehrabávajte vrecká svojmu partnerovi! List od nelegálneho partnera tam síce neobjavíte, ale mohli by ste nájsť podrobný rozpis všetkých domácich prác, ktoré chce vo voľných dňoch stihnúť, čo by vás spoľahlivo otrávilo.

Střelec: Nesmiete sa stať panovačnými až diktátorskými. Mohlo by to mať netušené následky. Hľadajte svoje prednosti a verte, že ste dobrý taký, aký ste. Vo vzťahu máte potrebu väčšej istoty, alebo by ste radi realizovali niečo, čo vám už dlho vŕta v hlave.

Kozoroh: Dovoľte si byť voľný a ničím nezaťažený, aj keď je situácia neúnosná a vy máte pocit, že sa vám niečo vymklo z rúk.

Vodnář: Vaša dnešná fyzická odolnosť sa nedá porovnávať so silnejším znameniami horoskopu. Potreba odpočinku je u vás proste vyššia, a tak pozorne vnímajte signály vášho tela, ktoré poukazuje na preťaženie organizmu.

Ryby: Pozor dajte pri vysvetľovaní hocičoho. Budete hovoriť rýchlejšie než normálne a môžete nechtiac vyrobiť dosť veľký trapas. Pokiaľ nemusíte, radšej sa k ničomu nevyjadrujte, najmä nie písomne.

Ďalšie horoskopy