Vypaří se Urmijské jezero z povrchu zemského?

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     18.11.2022 (09:00)     Sekcia zajímavosti

Zřejmě každému je znám smutný a dnes už prakticky neodvratitelný osud vysychajícího Aralského jezera, ze kterého dnes už zůstal jen malý pozůstatek na kazašské straně hranice. V místech, kde kdysi byla voda dávající obživu, jsou jen pláně plné soli a pesticidů. Zcela stejný osud však hrozí i dalším jezerům. Mezi nimi i Urmijskému jezeru v celý článek

Související články
 
Ďalšie články
 

Nezkrocená velká jezera, největší sladkovodní soustavy na světě přímo fascinují

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     04.07.2023 (10:26)     Sekcia zajimavosti

Velká jezera Severní Ameriky jsou zásobárnou pětiny světové sladké vody a páteří obrovského ekosystému, který ze všech úhlů ve třech dílech zkoumá nový kanadský dokument Nezkrocená Velká jezera. V premiéře jej uvidíte na Viasat Nature v pondělí 5. července. Hořejší jezero, Huronské jezero, Michiganské jezero, Erijské jezero, Ontarijské jezero a další menší jezera a řeky

 

Ovládli jsme planetu, Země není nafukovací. Mars může podle vědců být další

Zdroj Zdroj: idnes.cz     13.06.2022 (18:00)     Sekcia zajimavosti

Z původně skromné civilizace pralidí kdesi v Africe se zrodil dominantní druh ovládající Zemi. Ovlivnili jsme už 97% zemského povrchu. Co se Zemí provedeme dál? V současné době jsou nedotčena zhruba 3 % planety. Vědci však věří, že je návrat k nedotčené přírodě možný. Téma přinesl magazín Víkend.

 

Charakter rašelinišť se mění 

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     10.08.2020 (10:54)     Sekcia zajimavosti

V současnosti pokrývají rašeliniště zhruba 3 % zemského povrchu. Také obsahují nejméně třetinu uhlíku obsaženého v půdě, tedy více, než je uloženo ve všech světových lesích. Podle nového výzkumu se v pouhých třech letech všechna rašeliniště, jež se oteplují v důsledku klimatických změn, stala z akumulátorů uhlíku původci emisí. Za rašeliniště jsou považována území, kde je hloubka neodvodněné rašeliny

 

Velký hon na lochnesku. Hledá ji technika, která dosud jezero nezkoumala

Zdroj Zdroj: idnes.cz     26.08.2023 (00:00)     Sekcia zajimavosti

Hydrofony na detekování podvodních zvuků, drony s infračervenými kamerami, spousta pozorovatelů u břehů i před monitory u kamerových záběrů. Celé to hemžení má přitom jediný velký cíl: Najít podvodní monstrum. Jezero Loch Ness zažívá největší pátrání za posledních padesát let.

 

Vědcům se poprvé podařilo sekvenovat genom oběti pompejské katastrofy

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     29.05.2022 (13:35)     Sekcia zajimavosti

Bylo to vzkvétající město, které ovšem během pár chvil zmizelo z povrchu zemského. Ničivá přírodní síla v podobě sopečného výbuchu nechávala za sebou smrt a zkázu a Pompeje zcela zničila. Zároveň je však zakonzervovala pro další generace. Vědecký tým vedený genetikem Gabrielem Scorranem z Kodaňské univerzity extrahoval DNA dvou obětí, muže a ženy, jejichž ostatky

 

Perseverance hlásí úspěšné přistání

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     19.02.2021 (11:57)     Sekcia zajimavosti

Ve čtvrtek 18. února 2021 ve 21:43 středoevropského času po manévru trefně označeném jako „sedm minut hrůzy“ přistálo na rudé planetě americké vozítko Perseverance (Vytrvalost). Přistání dopadlo dle plánu v oblasti marsovského kráteru Jezero. Sonda amerického Národního úřadu pro letectví a vesmír (NASA) již dokonce na Zemi zaslala první snímek v nízké kvalitě lehce zkreslený

 

Nalezen pravděpodobně jeden z nejstarších druhů dravců na světě

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     30.09.2021 (22:23)     Sekcia zajimavosti

25 milionů let stará fosilie objevená na vzdálené stanici skotu v jižní Austrálii odhaluje, že starověký orel, jako jeden z nejstarších druhů dravců na světě, měl rysy, jaké se u moderních jestřábů a orlů nevidí.   Paleontologové objevili orlí fosilii na břehu vyschlého jezera známého jako jezero Pinpa již v roce 2016 a od té

 

Perseverance hlásí: Na Marsu se to organickými látkami jen hemží

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     26.11.2022 (15:36)     Sekcia zajimavosti

Už více než rok a půl zkoumá rover Perseverance povrch Marsu. Pohybuje se v oblasti kráteru Jezero, v místech, kde se v dávných dobách vyskytovala voda. Kromě stop, které zdejší výskyt vody v minulosti potvrzují, zde vozítko našlo velké množství organických látek. Vědci poprvé použili palubní ultrafialový spektrometr nazvaný „SHERLOC“. Zařízení využívá různé spektrometry, kamery

 

Rytina mamuta a koně stará 15 000 let objevena v Ostravě!

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     05.05.2023 (15:00)     Sekcia zajimavosti

Odborníci z Moravského zemského muzea v Brně se na Hladovém vrchu v ostravských Hošťálkovicích snažili objevit pozůstatky po lovcích mamutů. To se jim nepodařilo, přesto neodešli s prázdnou. Naopak! Archeologický výzkum zahájili vědci na Hladovém vrchu v roce 2019, soustředili na místo, které bylo před zhruba 26 tisíci let osídlené lovci mamutů. Ovšem v roce

 

Izraelské prvenství: Země se chystá doplňovat jezero odsolenou vodou z moře

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     04.07.2022 (15:00)     Sekcia zajimavosti

Izrael si zřejmě připíše další unikátní prvenství. Jako první země na světě začne odvádět odsolenou mořskou vodu do přírodního jezera.    Hlavní roli v celém projektu má sehrát podzemní kanál, který bude zprovozněn na jaře příštího roku. Právě ten umožní vodě proudit do Galilejského jezera. Tato rozsáhlá vodní plocha má pro zemi mimořádný význam, neboť

Země a její Nemesis: Vyřešil superpočítač 4,5 miliard let starou záhadu?

Výstavba dalekohledu ELT je už v polovině

Záhada fialového povlaku: Co pokrývá horniny na Marsu?

Kůže jako dveře do těla

Vydá Bennu svá tajemství?

Korálová planeta potřebuje záchranu. Je ale naděje na úspěch?

Ledovce v Alpách mizí před očima

Krůčky po měsíci a zpět k Zemi. Vesmírné expedice, které uspěly, či ztroskotaly

Perseverance vyrazí na svou cestu

Laschampská událost: Co se stalo před 42 000 lety?

Důležitá obnova syrských památek

Stabilní izotopy pomohly objasnit, jak rostlina obnovuje svou „kůži“

Forenzní specialista major Halamek: Jsme větší šťourové než FBI

Oceán na Europě obsahuje uhlík

Africké deštné lesy se stávají cílem drancování

Astronomové objevili nový druh hvězdné exploze, říkají mu mikronova

Nový objev naznačuje, že vodní světy v naší Galaxii nejsou výjimkou

Děti tekutého světa. Mladí jsou dnes vzdělanější a nechtějí dřít, říká sociolog

Japonské automobilky se zapojily do vývoje „Měsíčního křižníku“

Tajemná temná skvrna na Neptunu poprvé pozorována z povrchu Země

NASA vyvíjí nejlepší boty v dějinách pro účastníky mise na Měsíc

Mise sondy InSight se chýlí ke konci

Žhavé hvězdy pokrývají obří magnetické skvrny

Bahno na Marsu se chová jako chleba během pečení

Magnetické pole Země kdysi téměř zmizelo. Činnost kovů v zemském jádru pak zachránila pozemský život

Povrch jazyka každého člověka je jedinečný, odhalila umělá inteligence

 
Počasí Kurzy

1 € = 27.453   CZK

1 € = 0.7276   GBP

1 € = 1.0736   CHF

1 € = 4.1582   PLN

1 € = 1.1168   USD

Program

Markíza19:00 TELEVÍZNE NOVINY

 

Jednotka19:55 Góly - body - sekundy

 

Dvojka20:00 Záznam zo žrebovania: KENO 10, Keno Joker, Loto, Joker, Loto 5 z 35 (B)

 

JOJ19:30 NOVINY TV JOJ

 

Kompletný tv program

Reality Horoskopy

Beran: Ak sa vás partner pýta, ako využijete voľné dni, vy sa pýtajte, ako si ich predstavuje. Je možné, že sa s vami bude chcieť pochváliť a pozve vás medzi priateľov, na ich úsudku mu veľmi záleží.

Býk: Dnes zacítite pocit naplnenia a úspechu. A ak sa darí vám, vaši priatelia a známi môžu rovnako počítať s vašou podporou a pomocou. Čaká vás množstvo pracovných aj súkromných stretnutí, kde prejavíte svoju schopnosť prejaviť účasť a poskytnúť cennú radu.

Blíženci: Dnes je váš deň, tak to využite. Poteší vás nejaká dobrá správa. Všetko sa pohne dopredu. Rozdávajte okolo seba úsmevy a ukazujte veselú tvár, lebo nie ste tak chudí, aby ste trocha šťastia nemohli dať.

Rak: Ak sa budete dnes predbiehať v rade alebo nebudete radu rešpektovať, môžete prísť domov dosť zničený. Na vašom okolí potom bude vysvetliť vám, prečo tomu tak je.

Lev: Ak sa chcete hádať, uvedomte si, že deň vám dáva energiu, takže máte dosť síl, aby ste neuhli a vytrvali až do víťazného konca. Buď uhnete, alebo deň zakončíte ujmou na zdraví.

Panna: Dnes vám uspokojenie môže prinášať iba láska, ale pretože váš nepružný a konzervatívny postoj môže hocikoho odradiť, voľte radšej úsmev. Ak sa k vám opačné pohlavie dnes priblíži, využite svoje šance.

Váhy: Plný energie budete iba v dopoludňajších hodinách. Celý ďalší zbytok dňa budete vyžadovať citlivejšie a jemnejšie zachádzanie. Ak si to navzájom poskytnete s ostatnými, budete celkom v príjemnej pohode.

Štír: Neprehrabávajte vrecká svojmu partnerovi! List od nelegálneho partnera tam síce neobjavíte, ale mohli by ste nájsť podrobný rozpis všetkých domácich prác, ktoré chce vo voľných dňoch stihnúť, čo by vás spoľahlivo otrávilo.

Střelec: Nesmiete sa stať panovačnými až diktátorskými. Mohlo by to mať netušené následky. Hľadajte svoje prednosti a verte, že ste dobrý taký, aký ste. Vo vzťahu máte potrebu väčšej istoty, alebo by ste radi realizovali niečo, čo vám už dlho vŕta v hlave.

Kozoroh: Dovoľte si byť voľný a ničím nezaťažený, aj keď je situácia neúnosná a vy máte pocit, že sa vám niečo vymklo z rúk.

Vodnář: Vaša dnešná fyzická odolnosť sa nedá porovnávať so silnejším znameniami horoskopu. Potreba odpočinku je u vás proste vyššia, a tak pozorne vnímajte signály vášho tela, ktoré poukazuje na preťaženie organizmu.

Ryby: Pozor dajte pri vysvetľovaní hocičoho. Budete hovoriť rýchlejšie než normálne a môžete nechtiac vyrobiť dosť veľký trapas. Pokiaľ nemusíte, radšej sa k ničomu nevyjadrujte, najmä nie písomne.

Ďalšie horoskopy