Silvestrovské ohňostroje: Jedovatý koktejl pro vzduch, půdu i vodu

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     31.12.2022 (15:41)     Sekcia zajímavosti

Bez ohňostrojů si řada lidí nedokáže představit silvestrovské oslavy. Osvětlená barevná obloha a zábavná pyrotechnika je ale doslova toxickou sprchou pro člověka i životní prostředí. Ročně se v Česku do ovzduší takto dostane alarmující množství nebezpečných a zdraví škodlivých látek, upozorňují vědci z Akademie věd ČR. Zdravotní rizika emisí z ohňostrojů jsou podle vědců enormní. Lidé je ale podceňují, celý článek

Související články
 
Ďalšie články
 

Smrtelný koktejl pro vznik chorob: Změny klimatu, znečištěný vzduch i nezdravá práce …

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     16.11.2022 (14:00)     Sekcia zajimavosti

Nejen kouření a věk, ale také místo, kde člověk bydlí nebo pracuje, hrají roli v tom, jak vysokému riziku plicních chorob je vystaven. Tyto údaje by měly hrát významnou roli při nastavování preventivních programů včetně screeningů. Nový pohled na to, kdo patří mezi ohrožené, chtějí pneumologové zavést do praxe co nejrychleji. Účelem je podchytit část

 

Mmartin Pumera: Nanoroboti budou do pěti let čistit půdu. Co pak?

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     02.10.2020 (14:14)     Sekcia zajimavosti

Nanoroboti nemají potenciál jen v lidském těle. Umí dekontaminovat půdu, extrahovat uran nebo lithium. Snad i najít ropu. Jsou komplexní a úžasní. Stejně jako výzkum profesora Martina Pumery. Nedávno se vrátil po 20 letech v zahraničí a teď má „excelentní“ výzkum za čtvrt miliardy korun.   Tři dny po tom, co skončil studium, odjel do Ameriky. Byl

 

Znečištěný vzduch je katem desetitisíců lidí

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     21.01.2023 (09:16)     Sekcia zajimavosti

Nedávná studie Harvardovy univerzity a dalších vědeckých pracovišť došla k závěru, že spalování fosilních paliv zkracuje každý rok život osmi milionům Britů. Další vědecké práce hovoří o jiných číslech, ale v jednom se shodují: špivaný vzduch je nekompromisním zabijákem. „Spalování fosilních paliv, jako je uhlí, benzin nebo nafta, může za smrt každého pátého člověka na

 

Erekci do pár minut má napomoci krém. Vědce při vývoji inspiruje jed z pavouka

Zdroj Zdroj: idnes.cz     02.10.2023 (00:00)     Sekcia zajimavosti

Úvodní klinické testy jsou slibné, úspěšně prošly první fází. Pak bude mastička napomáhající erekci schválená pro prodej. Jejím základem je molekula BZ371A, k níž ukázal výzkumníkům cestu jedovatý tvor, jemuž se lidé jinak urputně vyhýbají.

 

Nebezpečným brněním k plodnosti?

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     06.09.2023 (10:00)     Sekcia zajimavosti

Je prudce jedovatý, navíc je cítit po zkažených vejcích… I přesto má sirovodík jednu nedocenitelnou vlastnost – dokáže skvěle ochránit spermie savců před vážným poškozením. Na výjimečnou superschopnost životně důležitého plynu, avšak se špatnou pověstí, upozornili vědci z Biomedicínského centra plzeňské Lékařské fakulty Univerzity Karlovy. Na výzkumu sulfanu v plodnosti samců spolupracovali s odborníky z

 

Pozor na kousnutí

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     28.06.2022 (10:00)     Sekcia zajimavosti

V nedávné době narazili badatelé ve středním Mexiku ve státě Thaxcala na pavouka, který je na rozdíl od předchozích jmenovaných skutečnou noční můrou arachnofobiků. Zpozorovaný druh je totiž silně jedovatý a jeho kousnutím do lidského těla pronikají látky, které jsou schopny ničit tkáň. Po jeho kousnutí doslova uhnívá kůže. Vědci tvora pojmenovali jako Loxosceles tenochtitlan,

 

Krev: Co o „karmínu“ (ne)víme?

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     04.05.2023 (15:00)     Sekcia zajimavosti

Není možné ji nahradit, natož napodobit. Představuje jedinečnou substanci, která na vás – možná jako jediná na světě – dokáže prozradit úplně všechno. Jak jíte, pijete nebo co děláte. Co člověk, to krevní koktejl sestavený prakticky „na míru“, nejčastěji v množství odpovídajícímu zhruba 6 litrům. To znamená, že tvoří zhruba 8 % celkové hmotnosti člověka.

 

Diktátoři si chystali půdu a začaly se mrazit potraviny. Přesně před sto lety

Zdroj Zdroj: idnes.cz     02.06.2023 (18:00)     Sekcia zajimavosti

V roce 1923 začali vystrkovat rohy budoucí diktátoři a masoví vrazi. K politice přičichl Hitler, Mussolini už propagoval fašismus a Stalin čekal, až zemře Lenin. Bylo po válce a další už pomalu klíčila.

 

Chemický koktejl v našich vodách: Budou rybí populace tvořeny jen samicemi?

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     20.12.2021 (05:56)     Sekcia zajimavosti

Už od počátků průmyslové výroby do prostředí unikají sloučeniny, se kterými si příroda příliš nerozumí. Tím pochopitelně trpí živé organismy. Mezi tyto sloučeniny patří i léčiva a různé chemické prostředky, které dnešní moderní člověk používá každý den a život bez nich si už nedovedce představit. Jedná se například o čisticí a dezinfekční přípravky, kosmetiku, hygienické

 

Chemický koktejl v našich vodách: Budou rybí populace tvořeny jen samicemi?

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     01.07.2021 (10:38)     Sekcia zajimavosti

Chemie je bezesporu kouzelná věda, avšak je třeba s ní zacházet opatrně. Jenže co naplat, už od počátků průmyslové výroby do prostředí unikají sloučeniny, se kterými si příroda zas tak příliš nerozumí. Tím pochopitelně živé organismy trpí, ty lidské nevyjímaje. Mezi tyto sloučeniny patří i léčiva a různé chemické prostředky, které dnešní moderní člověk každodenně

Ukrývá Neapole zázračnou krev nebo podvržený „koktejl?

Moje tetování oslavuje drogy a uráží ženy, přiznal mladík

Pobít, vypálit, zmizet. Caratacus děsil Římany gerilovým válčením

Neštovice s námi ještě neskončily

Tragický průběh maškarního plesu. Pod maskou Rumcajse se skrýval násilník

ISS se dočká „záplaty“

Nabídku cigarety prokoukl, přesto pošťák na kole nedokázal vrahovi ujet

Po závodu mi na těle zmrzly kapky vody, říká otužilecká plavkyně

Čeká vás Silvestr na horách? Máme pro vás pár tipů, na co byste neměli zapomenout

Když muži ztrácejí půdu pod nohama. Proč dnes přestávají mít rádi ženy

Minimozky ze zkumavky: Myslí, tedy jsou?

Vyrábět na poli elektřinu, nebo pěstovat zemědělské plodiny? Obojí

Trpaslíci z Floresu: Ostrov, který ovládli hobiti…?

Mikrobiologové zkoumali, čím je znečištěný vzduch v domácnostech

Špinavému vzduchu se nevyhneme

Dlužník si užíval na cizí účet. Věřiteli došla trpělivost a zosnoval vraždu

Tažení helvétského kříže proti CO₂: Unikátní švýcarsko-islandský vysavač byl uveden do provozu!

Konec perlorodky v Čechách

Autoimunitní onemocnění ruku v ruce se znečištěním

Pavel Onderka: „Král Škorpion“ súdánské archeologie

Digitální revoluce v zemědělství

Hydrolog Václav Šípek: Voda je. Rozhodují ale extrémy, ne průměr

Obávaný lupič Hamerle děsil celé Bechyňsko. Kulkou ho skolil četník Janda

Levně a účinně ke zdraví. Pijte vodu, radí studie

Odkud se bere voda na Měsíci a kde je uložena?

Pocta prezidentu Fordovi za 13 miliard dolarů

„Houstone, našli jsme vodu, plyny i život!“

Jak vyrobit vodu ze vzduchu?

VIDEO: Ovladač do ruky a vznést se nad vodu. Zkusili jsme elektrické prkno

Vraha starého vinaře všichni viděli. Ale jeho tvář si nikdo nedokázal vybavit

Záludný zabiják DHMO. Kvůli nevědomosti chtěli politici zakázat vodu

Divoký spánek chobotnice Costella. Měl noční můry z bitky, naznačuje studie

Naše rafty zvoní, turistické jsou mnohem měkčí, říká mistryně světa

Pozadí internetového připojení

 
Počasí Kurzy

1 € = 27.453   CZK

1 € = 0.7276   GBP

1 € = 1.0736   CHF

1 € = 4.1582   PLN

1 € = 1.1168   USD

Program

Markíza19:00 TELEVÍZNE NOVINY

 

Jednotka19:55 Góly - body - sekundy

 

Dvojka20:00 Záznam zo žrebovania: KENO 10, Keno Joker, Loto, Joker, Loto 5 z 35 (B)

 

JOJ19:30 NOVINY TV JOJ

 

Kompletný tv program

Reality Horoskopy

Beran: Ak sa vás partner pýta, ako využijete voľné dni, vy sa pýtajte, ako si ich predstavuje. Je možné, že sa s vami bude chcieť pochváliť a pozve vás medzi priateľov, na ich úsudku mu veľmi záleží.

Býk: Dnes zacítite pocit naplnenia a úspechu. A ak sa darí vám, vaši priatelia a známi môžu rovnako počítať s vašou podporou a pomocou. Čaká vás množstvo pracovných aj súkromných stretnutí, kde prejavíte svoju schopnosť prejaviť účasť a poskytnúť cennú radu.

Blíženci: Dnes je váš deň, tak to využite. Poteší vás nejaká dobrá správa. Všetko sa pohne dopredu. Rozdávajte okolo seba úsmevy a ukazujte veselú tvár, lebo nie ste tak chudí, aby ste trocha šťastia nemohli dať.

Rak: Ak sa budete dnes predbiehať v rade alebo nebudete radu rešpektovať, môžete prísť domov dosť zničený. Na vašom okolí potom bude vysvetliť vám, prečo tomu tak je.

Lev: Ak sa chcete hádať, uvedomte si, že deň vám dáva energiu, takže máte dosť síl, aby ste neuhli a vytrvali až do víťazného konca. Buď uhnete, alebo deň zakončíte ujmou na zdraví.

Panna: Dnes vám uspokojenie môže prinášať iba láska, ale pretože váš nepružný a konzervatívny postoj môže hocikoho odradiť, voľte radšej úsmev. Ak sa k vám opačné pohlavie dnes priblíži, využite svoje šance.

Váhy: Plný energie budete iba v dopoludňajších hodinách. Celý ďalší zbytok dňa budete vyžadovať citlivejšie a jemnejšie zachádzanie. Ak si to navzájom poskytnete s ostatnými, budete celkom v príjemnej pohode.

Štír: Neprehrabávajte vrecká svojmu partnerovi! List od nelegálneho partnera tam síce neobjavíte, ale mohli by ste nájsť podrobný rozpis všetkých domácich prác, ktoré chce vo voľných dňoch stihnúť, čo by vás spoľahlivo otrávilo.

Střelec: Nesmiete sa stať panovačnými až diktátorskými. Mohlo by to mať netušené následky. Hľadajte svoje prednosti a verte, že ste dobrý taký, aký ste. Vo vzťahu máte potrebu väčšej istoty, alebo by ste radi realizovali niečo, čo vám už dlho vŕta v hlave.

Kozoroh: Dovoľte si byť voľný a ničím nezaťažený, aj keď je situácia neúnosná a vy máte pocit, že sa vám niečo vymklo z rúk.

Vodnář: Vaša dnešná fyzická odolnosť sa nedá porovnávať so silnejším znameniami horoskopu. Potreba odpočinku je u vás proste vyššia, a tak pozorne vnímajte signály vášho tela, ktoré poukazuje na preťaženie organizmu.

Ryby: Pozor dajte pri vysvetľovaní hocičoho. Budete hovoriť rýchlejšie než normálne a môžete nechtiac vyrobiť dosť veľký trapas. Pokiaľ nemusíte, radšej sa k ničomu nevyjadrujte, najmä nie písomne.

Ďalšie horoskopy