Déjà vu: Fenomén falešných vzpomínek?

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     30.01.2023 (09:00)     Sekcia zajímavosti

Pocit „již viděného“ prožil alespoň jednou každý z nás. Zatímco mezi laickou veřejností vzbuzuje tento fenomén více otázek než odpovědí, čeští vědci možná našli k záhadě klíč Zatímco parapsychologové věří, že déjà vu souvisí se zážitky z našich minulých životů nebo s nadpřirozenými schopnostmi, odborná veřejnost stále zůstává u holých faktů a výzkumu. Ta (ne)dominantní celý článek

Související články
 
Ďalšie články
 

Je paměť zrádná? I dvě sekundy jí mohou škodit!

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     14.08.2023 (15:00)     Sekcia zajimavosti

Krátkodobá paměť není podle odborníků tak spolehlivá, jak by se mohlo na první pohled zdát. Lidé si totiž podle nejnovějšího výzkumu mohou špatně pamatovat minulé události klidně i několik sekund poté, co se staly. S tím se pojí také přetváření čerstvých vzpomínek tak, aby odpovídaly dle očekávání. V praxi to znamená, že jedinci mohou během

 

Přežila Terezín i Osvětim. Bůh není, takové utrpení by nedopustil, říká

Zdroj Zdroj: idnes.cz     27.03.2023 (18:00)     Sekcia zajimavosti

Měla si užívat bezstarostné mládí, namísto toho si musela na kabát přišpendlit židovskou hvězdu. V 15 letech ji transport odvezl do ghetta v Terezíně, později prošla i peklem v Osvětimi. Ze vzpomínek dnes šestadevadesátileté Jany Dubové na hrůzostrašné podmínky v koncentračním táboře i setkání s Mengelem mrazí. Z široké rodiny přežili holokaust jen ona a její starší sestra.

 

Útočníka ochromíme vesmírnou energií, říká „bojové umění“ Yellow Bamboo

Zdroj Zdroj: idnes.cz     11.04.2024 (00:00)     Sekcia zajimavosti

Má být nejjemnější z nejjemnějších. Nesází na údery, kopy, páky, škrcení, nic takového. „Bojové umění“ Yellow Bamboo nepřipouští žádný fyzický kontakt. Proti agresorovi vyšle vesmírnou energii, která ho složí. Přirozeně to nikdy nefunguje. Seznamte se s dalším exemplářem bullshido, falešných bojových umění.

 

Hle, Internet: wwww.jsemstaleonline.cz

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     19.04.2023 (10:00)     Sekcia zajimavosti

Až 6 % světové populace přiznává, že je chorobně posedlá vysedáváním u internetu. Ačkoli se jedná o nový adiktologický fenomén, ve společnosti rezonuje čím dál tím častěji. Spíše než o závislost na síti jako takové, jde o silnou potřebu jejího obsahu – ať už jde o hry, sledování videí, komunikaci s přáteli nebo jen nevinné

 

Romantický podvod. Babička i dědeček se často zadluží, říká expert na kyberútoky

Zdroj Zdroj: idnes.cz     15.02.2023 (00:00)     Sekcia zajimavosti

Zločinů v prostředí internetu přibývá. Vzhledem ke komplikovanosti kauz – často s napojením na zahraničí – se podaří objasnit pouze jeden ze čtyř případů. Nejčastější jsou různé druhy podvodů, v poslední době zejména s kryptoměnami, tvrdí bezpečnostní expert Kamil Kopecký. Jaké jsou nové trendy ve světě falešných profilů a zpráv nebo podvodného volání?

 

Déjà vu, ale naopak. Fenomén ztráty povědomí o známém je kontrolou mozku

Zdroj Zdroj: idnes.cz     18.10.2023 (00:00)     Sekcia zajimavosti

Ig Nobelova cena obvykle neslouží vědcům ke cti. Hodnotí totiž výzkumy, z nichž žádné zásadní poučení neplyne. I tak platí, že některé absurdní objevy mohou představovat přínos. Tým neuropsychologů z Grenoblu je proto oceněním svého výzkumu fenoménů déjà vu a jamais vu polichocen.

 

Fenomén pokémonů za biliony. Japonci si hru oblíbili i kvůli velké záhadě

Zdroj Zdroj: idnes.cz     05.03.2024 (17:00)     Sekcia zajimavosti

Zná je každý. Jsou barevní, najdete je v hračkářstvích a na oblečení, jsou i v digitální podobě a kolem nich vybudovaná franšíza má cenu spousty bilionů. Znáte ale jejich příběh úplně od začátku? Víte, kde se objevil úplně první pokémon?

 

Dělá na lešení bez roušky a jiná udání. Jsou Češi národem práskačů?

Zdroj Zdroj: idnes.cz     05.05.2020 (12:00)     Sekcia zajimavosti

Udávání je fenomén, který proniká do společnosti od nepaměti. Donášelo za císaře pána, za protektorátu, za komunistů a nejinak je tomu v čase karantény. Magazín Víkend zkoumal, jak jsou na tom Češi v porovnání s ostatními národy a co nás k bonzování vede.

 

Líbání cizích lidí je v Číně náhradou sexu na jednu noc i vztahu

Zdroj Zdroj: idnes.cz     26.12.2022 (00:00)     Sekcia zajimavosti

Neznají se, ale líbají se, vášnivě nebo romanticky. Není to však začátek vážného vztahu ani předehra k sexuální avantýře. Líbáním vše končí, až se dvojice nabaží, rozejde se a nikdy se už neuvidí. Čínou letí fenomén „zui you“, „kámošů přes pusu“. Hlavně mezi studenty.

 

Tucet výstřelů. Příběh o mladém úředníkovi s ďábelskými myšlenkami

Zdroj Zdroj: idnes.cz     11.09.2022 (00:00)     Sekcia zajimavosti

Z jakési nepochopitelné frustrace vezme jedinec do ruky zbraň, aby se pomstil celému světu, většinou ovšem zcela nevinným lidem, kteří mu nijak neublížili. Velmi často se z novin či televize dozvídáme o řádění nějakého šíleného střelce. Že jde o fenomén posledních let? To není tak docela pravda.

 
Počasí Kurzy

1 € = 27.453   CZK

1 € = 0.7276   GBP

1 € = 1.0736   CHF

1 € = 4.1582   PLN

1 € = 1.1168   USD

Program

Markíza19:00 TELEVÍZNE NOVINY

 

Jednotka19:55 Góly - body - sekundy

 

Dvojka20:00 Záznam zo žrebovania: KENO 10, Keno Joker, Loto, Joker, Loto 5 z 35 (B)

 

JOJ19:30 NOVINY TV JOJ

 

Kompletný tv program

Reality Horoskopy

Beran: Ak sa vás partner pýta, ako využijete voľné dni, vy sa pýtajte, ako si ich predstavuje. Je možné, že sa s vami bude chcieť pochváliť a pozve vás medzi priateľov, na ich úsudku mu veľmi záleží.

Býk: Dnes zacítite pocit naplnenia a úspechu. A ak sa darí vám, vaši priatelia a známi môžu rovnako počítať s vašou podporou a pomocou. Čaká vás množstvo pracovných aj súkromných stretnutí, kde prejavíte svoju schopnosť prejaviť účasť a poskytnúť cennú radu.

Blíženci: Dnes je váš deň, tak to využite. Poteší vás nejaká dobrá správa. Všetko sa pohne dopredu. Rozdávajte okolo seba úsmevy a ukazujte veselú tvár, lebo nie ste tak chudí, aby ste trocha šťastia nemohli dať.

Rak: Ak sa budete dnes predbiehať v rade alebo nebudete radu rešpektovať, môžete prísť domov dosť zničený. Na vašom okolí potom bude vysvetliť vám, prečo tomu tak je.

Lev: Ak sa chcete hádať, uvedomte si, že deň vám dáva energiu, takže máte dosť síl, aby ste neuhli a vytrvali až do víťazného konca. Buď uhnete, alebo deň zakončíte ujmou na zdraví.

Panna: Dnes vám uspokojenie môže prinášať iba láska, ale pretože váš nepružný a konzervatívny postoj môže hocikoho odradiť, voľte radšej úsmev. Ak sa k vám opačné pohlavie dnes priblíži, využite svoje šance.

Váhy: Plný energie budete iba v dopoludňajších hodinách. Celý ďalší zbytok dňa budete vyžadovať citlivejšie a jemnejšie zachádzanie. Ak si to navzájom poskytnete s ostatnými, budete celkom v príjemnej pohode.

Štír: Neprehrabávajte vrecká svojmu partnerovi! List od nelegálneho partnera tam síce neobjavíte, ale mohli by ste nájsť podrobný rozpis všetkých domácich prác, ktoré chce vo voľných dňoch stihnúť, čo by vás spoľahlivo otrávilo.

Střelec: Nesmiete sa stať panovačnými až diktátorskými. Mohlo by to mať netušené následky. Hľadajte svoje prednosti a verte, že ste dobrý taký, aký ste. Vo vzťahu máte potrebu väčšej istoty, alebo by ste radi realizovali niečo, čo vám už dlho vŕta v hlave.

Kozoroh: Dovoľte si byť voľný a ničím nezaťažený, aj keď je situácia neúnosná a vy máte pocit, že sa vám niečo vymklo z rúk.

Vodnář: Vaša dnešná fyzická odolnosť sa nedá porovnávať so silnejším znameniami horoskopu. Potreba odpočinku je u vás proste vyššia, a tak pozorne vnímajte signály vášho tela, ktoré poukazuje na preťaženie organizmu.

Ryby: Pozor dajte pri vysvetľovaní hocičoho. Budete hovoriť rýchlejšie než normálne a môžete nechtiac vyrobiť dosť veľký trapas. Pokiaľ nemusíte, radšej sa k ničomu nevyjadrujte, najmä nie písomne.

Ďalšie horoskopy