Honba za ziskem, neopatrnost. Tato neštěstí nezpůsobila příroda, ale lidé

Zdroj Zdroj: idnes.cz     04.03.2023 (00:00)     Sekcia zajímavosti

Civilizace v průběhu věků čelila bezpočtu katastrof. Zemětřesení, erupcí vulkánů, tornád i tsunami. Zničující rány si však během poslední stovky let lidé uchystali i sami. Havárie, toxické úniky a chyby v plánování zemědělství nás zabíjejí více a také vytrvaleji, než dokáže příroda. celý článek

Související články
 
Ďalšie články
 

Rok ve Skotsku, to je jiná divočina!

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     12.08.2022 (07:23)     Sekcia zajimavosti

Přímořské podnebí předurčuje Skotsko k tomu, aby tamní příroda byla rozmanitá a krásná, jenže také drsná. Pokud vás někdy přitahovala tato destinace kvůli historii, pak vězte, že i místní příroda stojí za to. Připravte si však pláštěnky a deštník, zvířecí obyvatelé, vám totiž ukážou, že život v místní divočině není vůbec jednoduchý. Krásná příroda, která chyby neodpouští

 

Návrat divočiny: co by se stalo, kdyby ze světa zmizeli lidé

Zdroj Zdroj: idnes.cz     23.05.2020 (00:00)     Sekcia zajimavosti

Onu otázku připomněl koronavirus a nouzové režimy. Za jak dlouho by nadvládu nad matičkou Zemí převzala příroda a jak rychle by bez lidí zavládla divočina? Odpověď hledá magazín Víkend.

 

Proč jsou starší lidé náchylnější ke chřipce?

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     15.11.2022 (14:00)     Sekcia zajimavosti

Odborníci varují, že se po letech koronavirové pandemie, při které nás opatření proti šíření covidu -19 chránila i proti chřipce, tato nemoc letos zřejmě vrátí v plné síle. K očkování proti chřipce jsou nabádáni zejména lidé starší. Jsou totiž vůči této chorobě náchylnější než mladší lidé. Proč? Odpověď na tuto otázku hledal tým vědců z

 

Co se stane se životem po jaderné katastrofě? Na to se pokouší najít odpověď unikátní dokument Fukušima

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     03.11.2022 (08:52)     Sekcia zajimavosti

Více jak deset let po katastrofě v jaderné elektrárně Fukušima se do některých prázdných míst vrací lidé. Naráží zde však na překvapivý jev. V evakuační zóně, která je postupně čištěna od radioaktivního spadu, je totiž nebývale živo. Přesvědčit se o tom můžete na vlastní oči v dokumentu Fukušima: Příroda v nebezpečné oblasti, který v premiéře

 

Jak na ropné skvrny i lepší úrodu? Zkuste vlasy

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     20.11.2023 (09:00)     Sekcia zajimavosti

Když příroda nadělila člověku ochlupení, netušila, že z něj jednou bude koupelnový odpad. Zatímco dosud byly vlasy nepřítelem domácnosti, nyní se pro ně našlo nové využití… Jako lidé vyprodukujeme ohromné množství vlasového odpadu. Jen salony v USA a Kanadě vyhodí zhruba 31,5 tun denně, přičemž v Evropě je toto číslo dokonce 7krát vyšší. Tento odpad

 

Mořský ježek inspiruje dentisty

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     06.09.2022 (10:00)     Sekcia zajimavosti

Někdo má zuby jako perličky a někdo zase jako vánoční františky, k tomu, aby docílili toho prvního, jsou mnozí lidé schopni udělat cokoli. Výzkumníci proto neustále pátrají po možnostech, jak zdokonalit lidský chrup. Zuby, někdo je má a někdo ne. Příroda vybavila lidskou rasu hned dvěma kompletními sadami zubů, ty dočasné se nazývají mléčné a vyvíjejí

 

Nebezpečný klan: dějiny rodiny Kennedyů jsou plné neštěstí

Zdroj Zdroj: idnes.cz     24.04.2020 (00:00)     Sekcia zajimavosti

Slavný americký klan Kennedyů už zase zasáhla tragédie. K sérii předčasných úmrtí, neštěstí a nehod přibyla smrt Robertovy vnučky a jejího malého syna. Nešťastná zákoutí rodinné historie prozkoumával magazín Víkend.

 

Místo obdobím říje nás příroda obdařila menstruací  

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     20.04.2020 (23:33)     Sekcia zajimavosti

Vyvolat menstruaci za pomoci vitaminu C, horké vany, vysoké fyzické zátěže nebo několika doušků červeného vína podle odborníků nefunguje. Internetové diskuse jsou však podobných doporučení plné. Jaké jsou nejčastější mýty, které se točí kolem více či méně pravidelného menstruačního krvácení, jež ženy doprovází téměř polovinu života? „Lidé nemají období říje, které se u jiných savců

 

Místo období říje nás příroda obdařila menstruací  

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     20.04.2020 (23:33)     Sekcia zajimavosti

Vyvolat menstruaci za pomoci vitaminu C, horké vany, vysoké fyzické zátěže nebo několika doušků červeného vína podle odborníků nefunguje. Internetové diskuse jsou však podobných doporučení plné. Jaké jsou nejčastější mýty, které se točí kolem více či méně pravidelného menstruačního krvácení, jež ženy doprovází téměř polovinu života? „Lidé nemají období říje, které se u jiných savců

 

Jsou medvědi škodná?

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     09.07.2022 (15:29)     Sekcia zajimavosti

Medvěd znovu dobývá Evropu. Pro přírodu je to skvělá zpráva, tato nádherná šelma je její neodmyslitelnou součástí. Avšak lidé si mnohdy odvykli žít ve společnosti divokých zvířat a na jejich návrat se dívají s nedůvěrou. Je nepochybné, že jak medvěd, tak třeba vlk občas nějaké ty škody napáchá. Rozhodně však nejde o krvelačné zrůdy, které

Budoucnost ve jménu fenoménu H2: Honba za nulou

Klamná tvář alfasamce. Porady v trenkách odhalily skrytá tajemství

Pro mě jako pro sportovce je kratom lepší alternativa než kofein, říká Leo Brichta

Na ISS vzniklo páté skupenství hmoty

Honba za radiací v australské poušti: Pomoci by mohla technologie z Advacamu

Neuralink zahájí klinické testy na lidech

Želvušky pod ochranou

Stromy čekají na objevení

Neviditelní živočichové z mořských hlubin

Sex pomáhá zvládat stres. Proto ho příroda zachovala, naznačuje studie

Řez Arizonou: Symbol všech kaňonů

OBRAZEM: Ohromující příroda. Fotky líčí fantazijní svět kolem nás

Příroda a genetika: Láska k zeleni se do značné míry dědí

Digitální ilustrace zachycující přírodu

Injekce přímo do buňky: Scifi, nebo budoucnost?

Záhadný tvor jménem čupakabra ve světle vědy

OBRAZEM: Příroda nabízí krásu, útěchu i boj, ukazuje světová soutěž

E-recept na přírodu? Jednou možná ano…

Specialisté na jedy: Zvířata, kterým je radno se vyhnout

Naděje pro lidstvo jménem rypoš lysý

Chemický koktejl v našich vodách: Budou rybí populace tvořeny jen samicemi?

Chemický koktejl v našich vodách: Budou rybí populace tvořeny jen samicemi?

Monstra: pravěcí žraloci měli zuby jako cirkulárku, ploutve jako křídla

Tajemný tvor jménem čupakabra: Výmysl lovců senzací nebo dobře utajené zvíře?

Kůrovcem napadané lesy znovu ožívají. Objevují se v nich i ohrožené druhy

Proč byla VŘSR v listopadu? Tisíce let vývoje kalendáře přinesly i zmatky

OBRAZEM: Fascinující příroda. Snímky oslavují její dramata, krásu, sílu

Umění a design, to je věda. Univerzita Tomáše Bati ukazuje design z vědecké perspektivy

Slečna nepotopitelná. Přežila zkázu Titanicu a další dvě lodní neštěstí

Vážný úraz mu nedovolil pracovat. Zhrzený otec zabil sebe i své tři děti

Vlky domestikoval nadbytek masa, lidé vyhledávali tuk, říká věda

Metal není pro svědomité. Věda párovala hudbu a osobnostní rysy

Kdo nejvíce věří konspiračním teoriím? Podle vědců lidé hlásící se k extrémům

Výzkum českých vědců: Drobní pěvci stárnou obdobně jako lidé

 
Počasí Kurzy

1 € = 27.453   CZK

1 € = 0.7276   GBP

1 € = 1.0736   CHF

1 € = 4.1582   PLN

1 € = 1.1168   USD

Program

Markíza19:00 TELEVÍZNE NOVINY

 

Jednotka19:55 Góly - body - sekundy

 

Dvojka20:00 Záznam zo žrebovania: KENO 10, Keno Joker, Loto, Joker, Loto 5 z 35 (B)

 

JOJ19:30 NOVINY TV JOJ

 

Kompletný tv program

Reality Horoskopy

Beran: Ak sa vás partner pýta, ako využijete voľné dni, vy sa pýtajte, ako si ich predstavuje. Je možné, že sa s vami bude chcieť pochváliť a pozve vás medzi priateľov, na ich úsudku mu veľmi záleží.

Býk: Dnes zacítite pocit naplnenia a úspechu. A ak sa darí vám, vaši priatelia a známi môžu rovnako počítať s vašou podporou a pomocou. Čaká vás množstvo pracovných aj súkromných stretnutí, kde prejavíte svoju schopnosť prejaviť účasť a poskytnúť cennú radu.

Blíženci: Dnes je váš deň, tak to využite. Poteší vás nejaká dobrá správa. Všetko sa pohne dopredu. Rozdávajte okolo seba úsmevy a ukazujte veselú tvár, lebo nie ste tak chudí, aby ste trocha šťastia nemohli dať.

Rak: Ak sa budete dnes predbiehať v rade alebo nebudete radu rešpektovať, môžete prísť domov dosť zničený. Na vašom okolí potom bude vysvetliť vám, prečo tomu tak je.

Lev: Ak sa chcete hádať, uvedomte si, že deň vám dáva energiu, takže máte dosť síl, aby ste neuhli a vytrvali až do víťazného konca. Buď uhnete, alebo deň zakončíte ujmou na zdraví.

Panna: Dnes vám uspokojenie môže prinášať iba láska, ale pretože váš nepružný a konzervatívny postoj môže hocikoho odradiť, voľte radšej úsmev. Ak sa k vám opačné pohlavie dnes priblíži, využite svoje šance.

Váhy: Plný energie budete iba v dopoludňajších hodinách. Celý ďalší zbytok dňa budete vyžadovať citlivejšie a jemnejšie zachádzanie. Ak si to navzájom poskytnete s ostatnými, budete celkom v príjemnej pohode.

Štír: Neprehrabávajte vrecká svojmu partnerovi! List od nelegálneho partnera tam síce neobjavíte, ale mohli by ste nájsť podrobný rozpis všetkých domácich prác, ktoré chce vo voľných dňoch stihnúť, čo by vás spoľahlivo otrávilo.

Střelec: Nesmiete sa stať panovačnými až diktátorskými. Mohlo by to mať netušené následky. Hľadajte svoje prednosti a verte, že ste dobrý taký, aký ste. Vo vzťahu máte potrebu väčšej istoty, alebo by ste radi realizovali niečo, čo vám už dlho vŕta v hlave.

Kozoroh: Dovoľte si byť voľný a ničím nezaťažený, aj keď je situácia neúnosná a vy máte pocit, že sa vám niečo vymklo z rúk.

Vodnář: Vaša dnešná fyzická odolnosť sa nedá porovnávať so silnejším znameniami horoskopu. Potreba odpočinku je u vás proste vyššia, a tak pozorne vnímajte signály vášho tela, ktoré poukazuje na preťaženie organizmu.

Ryby: Pozor dajte pri vysvetľovaní hocičoho. Budete hovoriť rýchlejšie než normálne a môžete nechtiac vyrobiť dosť veľký trapas. Pokiaľ nemusíte, radšej sa k ničomu nevyjadrujte, najmä nie písomne.

Ďalšie horoskopy