Středověké africké město se umělo bránit suchu

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     07.03.2023 (14:00)     Sekcia zajímavosti

Globální oteplování a s ním související změny klimatu jsou tématem dneška. Pravděpodobně však měly vliv i na zánik některých starověkých a středověkých kultur a civilizací. Nepodlehly jim však bez boje. Například v africkém Dzimbabwe dlouho vzdorovali suchu díky důmyslnému systému hospodaření s vodou… Dzimbabwe bylo nejstarším známým větším městem jižní části Afriky. Mezi 11. a celý článek

Související články
 
Ďalšie články
 

Krásnější tvář jsem nerekonstruoval, říká o středověké ženě expert

Zdroj Zdroj: idnes.cz     13.10.2022 (00:00)     Sekcia zajimavosti

Její život i jméno je stále hádankou zahalenou tajemstvím. Její krásný, souměrně řezaný obličej se však i po sedmi stovkách let vyjevil. Podle forenzního umělce, který tvář neznámé středověké ženy rekonstruoval, vypovídá jeho symetrie i o jejím dětství, spokojeném, zdravém, blahobytném.

 

Zoo Liberec začala s chovem osináků afrických

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     05.06.2020 (15:15)     Sekcia zajimavosti

V Tropickém pavilonu vznikla další kombinovaná expozice. Po arech hyacintových s pásovcem dostali nové „spolubydlící“ také zoborožci hrubozobí. Jedná se o africké hlodavce z čeledi dikobrazovitých – osináky africké. Trojici osináků afrických (Atherurus africanus), složenou z mladého tříletého páru a jejich pětiměsíčního mláděte, mohou návštěvníci nově pozorovat ve venkovní expozici Pavilonu tropů, kterou obývají společně

 

Jericho: Nejstarší město světa, jehož kronika se píše již 10 000 let

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     25.12.2022 (14:09)     Sekcia zajimavosti

Našimi kraji občas proletí zprávička, že nějaké české městečko oslavilo tisíc let existence. Jistě, 1000 roků, to je úctyhodný čas. Ale zkusme k letopočtu přidat ještě jednu nulu a získáme 10 000 let. Takhle dlouho již existuje město Jericho, nacházející se ve výbušné oblasti západního břehu Jordánu. Město Jericho či v arabštině Al-Aríha leží v

 

Kamenný penis sloužil k válčení, říkají vědci. Našli ho ve Španělsku

Zdroj Zdroj: idnes.cz     16.06.2023 (00:00)     Sekcia zajimavosti

Vynořil se z trosek středověké věže a odhalit jeho účel byl rébus. Nyní jsou však archeologové poslání kamenného penisu na stopě. Souvisel podle nich s turbulentní dobou španělských protifeudálních vzpour a měl velmi praktické využití při ostření zbraní.

 

Sociální nerovnost vepsaná do kostí. Středověké ostatky vydaly svědectví

Zdroj Zdroj: idnes.cz     27.02.2021 (00:00)     Sekcia zajimavosti

Mrzačící práce, chudoba, domácí i pouliční násilí. Sociální traumata se ve středověku doslova zahryzávala do kostí a sociální třídy jim nečelily se stejnou intenzitou. Britské archeologické nálezy dosvědčují, jak fyzickou podobu má sociální nerovnost.

 

Rychlé a smrtící: Šípy jako pistole středověku

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     07.11.2022 (14:00)     Sekcia zajimavosti

35 000 šípů vystřelených v jeden moment, dokázalo za jedinou minutu rozhodnout válku u Kresčaku. I díky nim se podařilo vyhrát jednu z rozhodujících bitev v dějinách. Byly vyrobeny z tisu a vynikaly neobyčejnou silou, která se nezastavila před ničím… Ve středověké Anglii měl šíp pověst zbraně, která dokáže prorazit protivníkovo brnění a způsobit skutečně

 

V šlépějích moudrých předků: jak se stavělo ze dřeva a kamene?

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     20.07.2022 (08:03)     Sekcia zajimavosti

Při pohledu na majestátní hrady a zámky si leckterý fanoušek architektury položí otázku, jak se to našim předkům povedlo? Všichni tušíme, že to neměli jednoduché. Panovníci za sebou ale měli armádu dělníků, kteří jim jejich sídla vybudovali. Mnohem těžší to měli lidé v podhradí… Středověké stavebnictví je typické několika věcmi. Stavění svépomocí, absence služeb jako

 

Obscénní kresby i stesky písařů. Středověké marginálie jsou obrazem doby

Zdroj Zdroj: idnes.cz     29.12.2022 (00:00)     Sekcia zajimavosti

Číhají na okrajích stránek středověkých knih, přesto si zaslouží být v centru pozornosti. Některé sloužily k upoutání čtenářova zájmu, pomáhaly se zapamatováním textu. Jenže jiné byly groteskními, sprostými kresbami nebo v nich mniši hořekovali na úmorné přepisování knih. Marginálie jsou výpovědí o své době, která nebyla černobílá.

 

Smrtka a hurikán Katrina aneb proč personifikujeme nemoci či nebezpečí

Zdroj Zdroj: idnes.cz     24.09.2023 (09:00)     Sekcia zajimavosti

Jak byste si představili nehmotnou pohromu, která připraví o život vaše blízké? Ve středověké Evropě byl odpovědí kostlivec v kápi - Smrt. Smrtka se poprvé objevila ve 14. století, v dobách moru, kdy se černá smrt valila přes kontinent a zahubila polovinu obyvatel. V moderní době se sklon antropomorfizovat nepříjemné jevy projevuje třeba nadáváním nefungujícím přístrojům.

 

Tajnosti ospalého města: East Grinstead je domovem církví i sekt

Zdroj Zdroj: idnes.cz     29.07.2021 (00:00)     Sekcia zajimavosti

Na první pohled je to nudné město. Kulisy středověkých domů však skrývají mysteriózní sbírku řady nekonvenčních náboženských a duchovních skupin. Sídlí v něm scientologové, kontroverzní, tajnůstkářská prelatura Opus Dei, rosenkruciáni, druidové. Anglické město East Grinstead ctí diskrétnost. Nikdo zde po ničem neslídí.

Noc vědců plná tajemství se blíží

Seznamte se s Torou, která žila v Norsku před 800 lety!

Peking zahalila oranžová mlha

Hirošima nabídne G7 i okonomijaki. Pokrm město sytil po atomové tragédii

Peníze, nebo život. Zabil svoji sousedku a v klidu odešel na zábavu

Genetika otrokářství: v USA nejčastěji končili lidé z Konga a Angoly

Českoslovenští archeologové objevili v Guatemale 3000 let staré mayské město

Prsa za zbraně. Sexy fotkami budu vydělávat na boj proti pytlákům, plánuje lovkyně

Genové úpravy opět na scéně

Nová éra ve šlechtění rostlin

Co zabilo slony?

Špatné zprávy z Austrálie: Tamním ptakopyskům hrozí vyhynutí

Jak může mít mravenec vliv na lov lvů? Obrovský…

Kdo zachrání tropické lesy? Šanci mají kaloni

Africké deštné lesy se stávají cílem drancování

5 kroků na ochranu stromů, které může udělat každý

Afrika hlásí: dětská obrna je díky očkování pryč

Africké horské lesy zadržují více uhlíku, než se předpokládalo, rychle ale mizí

Mysteriózní turecké podzemní město Derinkuyu ukrylo 20 tisíc lidí

Příběh dívenky v lese jak z hororu. Policisty pohled strašil ještě po letech

Nůž, taktické pero či nehty. Při obraně máte řadu možností, vysvětluje instruktor

Jsme 109 Sangmu! Po pornu v Severní Koreji slídí zvláštní agenti

Jak se bránit internetovým vyděračům?

Meningokok: nemoc z kolejí, přednáškových sálů i diskoték

Kolagen jako obrana pokožky proti zimnímu počasí

Rosničky u Černobylu se přizpůsobily radiaci, zčernaly!

Pylová sezona: Jak se na ni připravit?

„Inspirovali mě šamani kmene Zulu,“

Svět upadá do chaosu, aniž by se mu Západ dokázal bránit, říká spisovatel Novotný

OBRAZEM: Jedinečná žena, prázdné město. Fotky oslavují půvab v černobílé

Válčení za antiky. Monstrózní helepolis město Rhodos nedobyla

Nejvíc sexy městem světa je Londýn. Praha se do dvacítky nedostala

Město ovládané vlky, vraždící tygřice: zvířata, která lovila lidi

Vetřelec na talíři. Z polévky godzilla ramen trčí končetina krokodýla

 
Počasí Kurzy

1 € = 27.453   CZK

1 € = 0.7276   GBP

1 € = 1.0736   CHF

1 € = 4.1582   PLN

1 € = 1.1168   USD

Program

Markíza19:00 TELEVÍZNE NOVINY

 

Jednotka19:55 Góly - body - sekundy

 

Dvojka20:00 Záznam zo žrebovania: KENO 10, Keno Joker, Loto, Joker, Loto 5 z 35 (B)

 

JOJ19:30 NOVINY TV JOJ

 

Kompletný tv program

Reality Horoskopy

Beran: Ak sa vás partner pýta, ako využijete voľné dni, vy sa pýtajte, ako si ich predstavuje. Je možné, že sa s vami bude chcieť pochváliť a pozve vás medzi priateľov, na ich úsudku mu veľmi záleží.

Býk: Dnes zacítite pocit naplnenia a úspechu. A ak sa darí vám, vaši priatelia a známi môžu rovnako počítať s vašou podporou a pomocou. Čaká vás množstvo pracovných aj súkromných stretnutí, kde prejavíte svoju schopnosť prejaviť účasť a poskytnúť cennú radu.

Blíženci: Dnes je váš deň, tak to využite. Poteší vás nejaká dobrá správa. Všetko sa pohne dopredu. Rozdávajte okolo seba úsmevy a ukazujte veselú tvár, lebo nie ste tak chudí, aby ste trocha šťastia nemohli dať.

Rak: Ak sa budete dnes predbiehať v rade alebo nebudete radu rešpektovať, môžete prísť domov dosť zničený. Na vašom okolí potom bude vysvetliť vám, prečo tomu tak je.

Lev: Ak sa chcete hádať, uvedomte si, že deň vám dáva energiu, takže máte dosť síl, aby ste neuhli a vytrvali až do víťazného konca. Buď uhnete, alebo deň zakončíte ujmou na zdraví.

Panna: Dnes vám uspokojenie môže prinášať iba láska, ale pretože váš nepružný a konzervatívny postoj môže hocikoho odradiť, voľte radšej úsmev. Ak sa k vám opačné pohlavie dnes priblíži, využite svoje šance.

Váhy: Plný energie budete iba v dopoludňajších hodinách. Celý ďalší zbytok dňa budete vyžadovať citlivejšie a jemnejšie zachádzanie. Ak si to navzájom poskytnete s ostatnými, budete celkom v príjemnej pohode.

Štír: Neprehrabávajte vrecká svojmu partnerovi! List od nelegálneho partnera tam síce neobjavíte, ale mohli by ste nájsť podrobný rozpis všetkých domácich prác, ktoré chce vo voľných dňoch stihnúť, čo by vás spoľahlivo otrávilo.

Střelec: Nesmiete sa stať panovačnými až diktátorskými. Mohlo by to mať netušené následky. Hľadajte svoje prednosti a verte, že ste dobrý taký, aký ste. Vo vzťahu máte potrebu väčšej istoty, alebo by ste radi realizovali niečo, čo vám už dlho vŕta v hlave.

Kozoroh: Dovoľte si byť voľný a ničím nezaťažený, aj keď je situácia neúnosná a vy máte pocit, že sa vám niečo vymklo z rúk.

Vodnář: Vaša dnešná fyzická odolnosť sa nedá porovnávať so silnejším znameniami horoskopu. Potreba odpočinku je u vás proste vyššia, a tak pozorne vnímajte signály vášho tela, ktoré poukazuje na preťaženie organizmu.

Ryby: Pozor dajte pri vysvetľovaní hocičoho. Budete hovoriť rýchlejšie než normálne a môžete nechtiac vyrobiť dosť veľký trapas. Pokiaľ nemusíte, radšej sa k ničomu nevyjadrujte, najmä nie písomne.

Ďalšie horoskopy