Hibernující medvědi jako naděje pro lidské zdraví

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     21.04.2023 (15:00)     Sekcia zajímavosti

Procesy, které se odehrávají v tělech zimních spáčů, nepřestávají vědce fascinovat. I mezi nimi jsou však velké rozdíly. Odborníci se zaměřili především na medvědy, protože klíč k jejich hibernaci by mohl být přínosem i pro lidstvo. Zatímco sysel Parryův dokáže na přechodnou dobu snížit svoji tělesnou teplotu až na -3 °C, aniž by se u celý článek

Související články
 
Ďalšie články
 

Medvědí lejna měním za jitrnice a slivovici, říká krumlovský medvědář Černý

Zdroj Zdroj: idnes.cz     02.06.2020 (12:00)     Sekcia zajimavosti

K českokrumlovskému zámku patří medvědi už po staletí. Poslední více než čtyři desítky let se o ně stará chovatel Jan Černý. Jak dočasný konec turismu kvůli koronaviru dolehl na místní medvědy? Proč je medvědí trus žádanou komoditou? A jaká tragédie se kdysi v hradním příkopu odehrála?

 

Muž, který našel klíč k branám lidské duše…

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     09.01.2023 (09:00)     Sekcia zajimavosti

„Jsem šťasten, že vám naše generace může vyjádřit úctu jako jednomu ze svých největších učitelů“, napsal génius Albert Einstein, dalšímu géniovi… Muži, který pronikl do samého nitra lidské mysli a zasloužil se o obor psychoanalýzy. Jmenoval se Freud. Sigmund Freud (1856–1939). Byl to on, kdo naučil lékaře klást správné otázky, a poté pozorně naslouchat. Lidské

 

Medvědi mění svá stanoviště

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     25.01.2022 (15:00)     Sekcia zajimavosti

Medvědi hnědí (Ursus arctos) na jaře, po probuzení z hibernace, mění stanoviště a pouští se do strategie aktivního lovu. Lákají je totiž telata sobů a losů, kterých je v tomto období dostatek.   Výzkum, zahrnující odborníky na ochranu přírody z Nottingham Trent University, University of León ve Španělsku a norské a švédské vědce, zjistil, že

 

Objev nového světa v lidské kůži

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     05.01.2022 (15:29)     Sekcia zajimavosti

Jak v nedávné době vědci prokázali, když nalezli neznámý žvýkací sval, lidské tělo stále není stoprocentně probádáno. Své o tom ví také výzkumníci, kteří se zaměřili na lidskou kůži. Co objevili?   Několik evropských institucí se spojilo, aby prozkoumalo jednotlivé ekosystémy žijící v lidské kůži, jedná se o okem neviditelný záhadný svět, jenž se nazývá

 

VIDEO: Japonská firma kupuje lidské tváře. Vyrobí z nich masky

Zdroj Zdroj: idnes.cz     08.11.2020 (00:00)     Sekcia zajimavosti

Japonská firma pracuje na tom, aby se sci-fi stalo realitou. A halasně. „Budeme kupovat a prodávat vaše tváře. A nikdo neví, co se stane světu, který bude plný stejných tváří, jako máte vy,“ hlásá kampaň tokijské firmy Kamenya Omoto. Vyrábí realistické lidské masky.

 

OBRAZEM: Chladná krása. Sílu Arktidy podtrhuje půvab starých fotek

Zdroj Zdroj: idnes.cz     07.02.2024 (00:00)     Sekcia zajimavosti

Zasněžené krajiny jsou na nich monumentální, nekonečné. Lidské postavy skoro jako by se na nich objevily nedopatřením, snad následkem námrazy negativu ve výzkumníkově brašně během jeho dlouhých putování. Fotky francouzského cestovatele Charlese Rabota oslavují arktické scenérie. Tiché, strnulé, nepokořitelné. A jejich tvrdé lidské obyvatele.

 

Jak chutná lidské maso. Stopy kanibalismu byly nalezeny i na území Čech

Zdroj Zdroj: idnes.cz     06.12.2022 (20:00)     Sekcia zajimavosti

Jedno z největších tabu západní společnosti považujeme za odporný zločin. Zároveň ale jako kdyby nás kanibalismus zvrhle přitahoval a vzrušoval. Přivádí to k zamyšlení nad odvěkou otázkou: Co vlastně dělá člověka člověkem? Bylo v historii normální jíst lidské maso? Tematiku zkoumal Magazín Víkend DNES, ovšem upozorňuje - nikoho nenavádíme, aby to zkoušel.

 

Příběh naděje: Šanghaj před židovskými uprchlíky dveře nezabouchla

Zdroj Zdroj: idnes.cz     22.03.2022 (00:00)     Sekcia zajimavosti

Davidova hvězda může na dveřích starého domu v ulici Jing’An překvapit. Skrývá se za ní příběh lidské solidarity a humanity. Nepravděpodobný, ale o to silnější. Obyvatelé Šanghaje totiž na rozdíl od zbytku světa poskytli azyl Židům utíkajícím před nacisty. Číňané a uprchlíci se pak vzájemně podporovali za japonské invaze.

 

Naděje pro nemocné: Lidské ledviny vypěstované v prasatech

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     12.09.2023 (15:00)     Sekcia zajimavosti

Ledviny patří k nejčastěji transplantovaným orgánům v případě terminálního stádia jejich nemoci. Pořád jich ale není dostatek pro všechny lidi, kteří by je potřebovali. Vědci se proto snaží přicházet s řešeními, jak tuto situaci změnit. Jedním z nich je pěstování lidských orgánů ve zvířecích organismech. Jistého pokroku v tom dosáhli čínští vědci. Na jásání je

 

Bakterie v ústech nejen na obtíž

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     21.10.2020 (07:00)     Sekcia zajimavosti

Pojem bakterie je vnímán obecně spíše negativně, avšak skupina vědců z přírodovědeckého muzea v Denveru v USA prokázala, že bakterie mohou být zdraví dokonce prospěšné. Výzkum, zveřejněný v odborném časopise Scientific Reports, spočíval v odebrání vzorků bakterií z úst 366 dospělých a dětských návštěvníků muzejní expozice o lidské chuti a v jejich následném porovnání s

Je klíč k dlouhověkosti skrytý v nízkých teplotách?

Přispívá špatné ovzduší k neúčinnosti antibiotik?

Biosenzory jako nástroj veřejného zdraví?

Na povrch „vyplavaly“ nové souvislosti

1953. Rok temnoty a nepatrné naděje. Zemřel Stalin a v Americe vzkvétal jazz

Knihy v lidské kůži. Specialistka zkoumá temnou tvář literatury

Dlouhý pobyt ve vesmíru ničí lidskou imunitu

Papírová brčka? Ne zas tolik eko

I delfíní matky „šišlají“ na mláďata

Častý problém astronautů, o kterém se moc často nemluví? Bolest hlavy!

Lesní „lázeň“ zlepší zdraví a podpoří boj proti rakovině

Nanoroboti jako naděje pro léčbu rakoviny močového měchýře!

Emise z uhlí se snížily, ale zabíjejí více než jiná znečištění

Suché ponoření: Francouzi zkoumají vliv vesmíru na ženské tělo

Penis jako barometr. Noční erekce vypovídají o mužském zdraví

Průmyslové potraviny jako zhouba našeho zdraví?

Jak se těží sůl?

Znečištěné květy voní opylovačům méně sladce, zjistila studie

Ztráta vize se týká naší civilizace. Islám vize má, míní psychiatr Cyril Höschl

Inteligentní medicína: Nastává éra „umělá“?

Inteligentní medicína: Předpovědět i nahradit…

Poslední kapitola v příběhu DNA dočtena

Nejstarší lidské stopy v Severní Americe

Unikátní fakta o dětském mikrobiomu

Sex pro zdraví. Seznamte se se zdravotními benefity milování

Proč se děti smějí jako primáti?

Nové syntetické vlákno inspirované srstí ledního medvěda

Sebeobětování až na hranu. Lékaři riskovali při pokusech zdraví i život

Hrad na inzerát. Ruiny Hartenbergu a lidé kolem nich píší příběh naděje

Upevňuje zdraví? Je víno lék? Odborníci se na jeho účincích neshodnou

Naděje pro pacienty trpící tinnitem

V kuchyni proti Alzheimerovi. Obří studie porovnávala přínosy čtyř diet

Aplikace pro duševní zdraví jsou velký byznys. Ale moc nepomáhají

Kanibalismus lidé praktikovali kvůli hladu, rituálům i jako „léčbu“

 
Počasí Kurzy

1 € = 27.453   CZK

1 € = 0.7276   GBP

1 € = 1.0736   CHF

1 € = 4.1582   PLN

1 € = 1.1168   USD

Program

Markíza19:00 TELEVÍZNE NOVINY

 

Jednotka19:55 Góly - body - sekundy

 

Dvojka20:00 Záznam zo žrebovania: KENO 10, Keno Joker, Loto, Joker, Loto 5 z 35 (B)

 

JOJ19:30 NOVINY TV JOJ

 

Kompletný tv program

Reality Horoskopy

Beran: Ak sa vás partner pýta, ako využijete voľné dni, vy sa pýtajte, ako si ich predstavuje. Je možné, že sa s vami bude chcieť pochváliť a pozve vás medzi priateľov, na ich úsudku mu veľmi záleží.

Býk: Dnes zacítite pocit naplnenia a úspechu. A ak sa darí vám, vaši priatelia a známi môžu rovnako počítať s vašou podporou a pomocou. Čaká vás množstvo pracovných aj súkromných stretnutí, kde prejavíte svoju schopnosť prejaviť účasť a poskytnúť cennú radu.

Blíženci: Dnes je váš deň, tak to využite. Poteší vás nejaká dobrá správa. Všetko sa pohne dopredu. Rozdávajte okolo seba úsmevy a ukazujte veselú tvár, lebo nie ste tak chudí, aby ste trocha šťastia nemohli dať.

Rak: Ak sa budete dnes predbiehať v rade alebo nebudete radu rešpektovať, môžete prísť domov dosť zničený. Na vašom okolí potom bude vysvetliť vám, prečo tomu tak je.

Lev: Ak sa chcete hádať, uvedomte si, že deň vám dáva energiu, takže máte dosť síl, aby ste neuhli a vytrvali až do víťazného konca. Buď uhnete, alebo deň zakončíte ujmou na zdraví.

Panna: Dnes vám uspokojenie môže prinášať iba láska, ale pretože váš nepružný a konzervatívny postoj môže hocikoho odradiť, voľte radšej úsmev. Ak sa k vám opačné pohlavie dnes priblíži, využite svoje šance.

Váhy: Plný energie budete iba v dopoludňajších hodinách. Celý ďalší zbytok dňa budete vyžadovať citlivejšie a jemnejšie zachádzanie. Ak si to navzájom poskytnete s ostatnými, budete celkom v príjemnej pohode.

Štír: Neprehrabávajte vrecká svojmu partnerovi! List od nelegálneho partnera tam síce neobjavíte, ale mohli by ste nájsť podrobný rozpis všetkých domácich prác, ktoré chce vo voľných dňoch stihnúť, čo by vás spoľahlivo otrávilo.

Střelec: Nesmiete sa stať panovačnými až diktátorskými. Mohlo by to mať netušené následky. Hľadajte svoje prednosti a verte, že ste dobrý taký, aký ste. Vo vzťahu máte potrebu väčšej istoty, alebo by ste radi realizovali niečo, čo vám už dlho vŕta v hlave.

Kozoroh: Dovoľte si byť voľný a ničím nezaťažený, aj keď je situácia neúnosná a vy máte pocit, že sa vám niečo vymklo z rúk.

Vodnář: Vaša dnešná fyzická odolnosť sa nedá porovnávať so silnejším znameniami horoskopu. Potreba odpočinku je u vás proste vyššia, a tak pozorne vnímajte signály vášho tela, ktoré poukazuje na preťaženie organizmu.

Ryby: Pozor dajte pri vysvetľovaní hocičoho. Budete hovoriť rýchlejšie než normálne a môžete nechtiac vyrobiť dosť veľký trapas. Pokiaľ nemusíte, radšej sa k ničomu nevyjadrujte, najmä nie písomne.

Ďalšie horoskopy