Filipínská Amazonka. Královna krásy zatápěla japonským okupantům

Zdroj Zdroj: idnes.cz     25.04.2023 (00:00)     Sekcia zajímavosti

Byla královnou krásy, vyráběla parfémy, žila život slečinky. Když jí japonští okupanti zabili otce, stala se z ní odbojářka. Vyrostla v mistrovskou špionku, organizátorku, vůdkyni. A inovátorku. Komunistické partyzánské oddíly otevřela Liwayway ženám, jimž do oné doby vyměřovala japonská okupace Filipín pouze osud obětí znásilnění. celý článek

Související články
 
Ďalšie články
 

Milovala moc a publicitu. Panenka byla první kmotrou neapolské mafie

Zdroj Zdroj: idnes.cz     03.02.2022 (20:00)     Sekcia zajimavosti

Aby pomstila svého mafiánského muže, popravila na ulici jeho mafiánského vraha. U publika neapolského soudu za to sklízela ovace, protože vraždila pro čest a odplatu. Někdejší regionální královna krásy Assunta Maresca se stala Madam Camorrou. Uměla pracovat s publicitou, milovala mafiánskou moc i tu mediální. Zemřela 29. prosince 2021.

 

Filipínská cesta do pravěku. Kmen z doby kamenné vymyslel byznysmen

Zdroj Zdroj: idnes.cz     17.01.2023 (00:00)     Sekcia zajimavosti

Onen fantastický objev téměř šest let fascinoval západní společnost. Sepisovaly se o něm etnografické i antropologické studie, natáčely dokumenty. Jenže slavný kmen, který měl být od pravěku nedotčený vývojem, byl jen dobře sehraným divadlem.

 

Mám ráda svazování, ale tetování se nepovedlo, přiznala dívka

Zdroj Zdroj: idnes.cz     07.09.2022 (00:00)     Sekcia zajimavosti

Měl to být hold její zálibě, teď se ho chce zbavit. Ne proto, že by se s shibari, japonským svazováním, rozešla. Potíž byla, že velké tetování od ňader až přes pupík nedopadlo právě impozantně. Proto přišla Hollie do pořadu Tattoo Fixers Extreme.

 

Příliš lidskosti. Japonce dohnaly ke vzpouře moc důstojné podmínky zajetí

Zdroj Zdroj: idnes.cz     18.01.2022 (00:00)     Sekcia zajimavosti

Očekávali peklo, mučení, týrání. Když se jim dostalo důstojného zacházení a pohodlí, ponižovalo je to. Největší zajatecká vzpoura druhé světové války se v roce 1944 zrodila z příliš lidských podmínek, jichž se v australském táboře Cowra japonským zajatcům dostalo.

 

Mohou se lidé množit ve vesmíru?

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     31.10.2023 (09:00)     Sekcia zajimavosti

Vzhledem k plánovaným dlouhodobým misím na Mars, kde lidstvo dokonce hodlá založit kolonii, vyvstala před vědci otázka, zda je možné zajistit lidskou reprodukci ve vesmíru. Podle mnoha studií zřejmě půjde o záležitost složitou, nicméně, alespoň dle závěrů nejnovější studie japonských vědců, nikoliv nemožnou. Japonským vědcům se na Mezinárodní vesmírné stanici ISS podařilo vypěstovat, při prvním

 

Takeo Jošikawa: špion, který mohl za Pearl Harbor

Zdroj Zdroj: idnes.cz     13.05.2021 (00:00)     Sekcia zajimavosti

Byla to krutá reakce, a rasistická. Po útoku na Pearl Harbor skončilo v amerických internačních táborech na 127 tisíc lidí, jen kvůli svým japonským předkům. Takeo Jošikawa to viděl jako krutou ironii. Jako špion, který mohl za napadení přístavu, totiž nemohl žádné Japonce v USA pro svou práci získat.

 

Japonci nikdy neřeknou ne. Kámen úrazu pro západní firmy, říká cestovatel Chrdle

Zdroj Zdroj: idnes.cz     22.02.2023 (15:00)     Sekcia zajimavosti

Přátelsky pronikl do soukromí mnoha Asijců, kteří veřejně zůstávají za pověstnými neproniknutelnými maskami. Nakladatel a esperantista doc. Petr Chrdle (76) napsal knihu o části svých cest na Dálný východ a popisuje svá setkání s korejským lékařem, japonským bohemistou, který přeložil i Švejka, nebo zkušenosti z japonského náboženského centra. „K ómotu v Japonsku stejně jako k vonbulismu v Koreji mne přivedlo, že tato náboženství mají blízko k esperantu,“ říká muž, jenž byl v Jižní Koreji sedmkrát, v Japonsku desetkrát a turisticky poznával i Čínu nebo Tchaj-wan.

 

Záhadná smrt Kleopatry: uštkla ji kobra nebo si namíchala vlastní jed?

Zdroj Zdroj: idnes.cz     24.06.2020 (12:00)     Sekcia zajimavosti

Starověký Egypt byl jednou z největších civilizací v historii. Verze, že se poslední egyptská panovnice, královna Kleopatra, nechala dobrovolně uštknout hadem, byla 2000 let bez námitek přijímána. Co když je to však všechno jinak?

 

Mord v hospodě U Dvou koček. Zloději odnesli cigarety, víno a ruce oběti

Zdroj Zdroj: idnes.cz     23.02.2021 (11:34)     Sekcia zajimavosti

Okolo pouličních lamp tančily roje vloček. Sníh propůjčil pražským ulicím něžný a romantický vzhled. Jen jediné osamocené stopy se vtiskly do té mrazivé krásy. Vůbec nic nenaznačovalo tomu, že si právě teď jeden muž tím bílým, půvabným tichem kráčí pro smrt…

 

Pozor na to, čím se líčíte

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     18.08.2022 (15:00)     Sekcia zajimavosti

Nejrůznější způsoby zkrášlování jsou vymýšleny již od nepaměti, historie sahá dokonce až do pravěku. Mnoho z nás při potřebě vyzdvihnutí krásy sahá po kosmetických produktech. Jejich používání ale není jen tak, je zapotřebí dbát na určité zásady, jež by se měly dodržovat, jinak může hrozit i vážné poškození zdraví. Podle nové studie publikované v odborném periodiku

 
Počasí Kurzy

1 € = 27.453   CZK

1 € = 0.7276   GBP

1 € = 1.0736   CHF

1 € = 4.1582   PLN

1 € = 1.1168   USD

Program

Markíza19:00 TELEVÍZNE NOVINY

 

Jednotka19:55 Góly - body - sekundy

 

Dvojka20:00 Záznam zo žrebovania: KENO 10, Keno Joker, Loto, Joker, Loto 5 z 35 (B)

 

JOJ19:30 NOVINY TV JOJ

 

Kompletný tv program

Reality Horoskopy

Beran: Ak sa vás partner pýta, ako využijete voľné dni, vy sa pýtajte, ako si ich predstavuje. Je možné, že sa s vami bude chcieť pochváliť a pozve vás medzi priateľov, na ich úsudku mu veľmi záleží.

Býk: Dnes zacítite pocit naplnenia a úspechu. A ak sa darí vám, vaši priatelia a známi môžu rovnako počítať s vašou podporou a pomocou. Čaká vás množstvo pracovných aj súkromných stretnutí, kde prejavíte svoju schopnosť prejaviť účasť a poskytnúť cennú radu.

Blíženci: Dnes je váš deň, tak to využite. Poteší vás nejaká dobrá správa. Všetko sa pohne dopredu. Rozdávajte okolo seba úsmevy a ukazujte veselú tvár, lebo nie ste tak chudí, aby ste trocha šťastia nemohli dať.

Rak: Ak sa budete dnes predbiehať v rade alebo nebudete radu rešpektovať, môžete prísť domov dosť zničený. Na vašom okolí potom bude vysvetliť vám, prečo tomu tak je.

Lev: Ak sa chcete hádať, uvedomte si, že deň vám dáva energiu, takže máte dosť síl, aby ste neuhli a vytrvali až do víťazného konca. Buď uhnete, alebo deň zakončíte ujmou na zdraví.

Panna: Dnes vám uspokojenie môže prinášať iba láska, ale pretože váš nepružný a konzervatívny postoj môže hocikoho odradiť, voľte radšej úsmev. Ak sa k vám opačné pohlavie dnes priblíži, využite svoje šance.

Váhy: Plný energie budete iba v dopoludňajších hodinách. Celý ďalší zbytok dňa budete vyžadovať citlivejšie a jemnejšie zachádzanie. Ak si to navzájom poskytnete s ostatnými, budete celkom v príjemnej pohode.

Štír: Neprehrabávajte vrecká svojmu partnerovi! List od nelegálneho partnera tam síce neobjavíte, ale mohli by ste nájsť podrobný rozpis všetkých domácich prác, ktoré chce vo voľných dňoch stihnúť, čo by vás spoľahlivo otrávilo.

Střelec: Nesmiete sa stať panovačnými až diktátorskými. Mohlo by to mať netušené následky. Hľadajte svoje prednosti a verte, že ste dobrý taký, aký ste. Vo vzťahu máte potrebu väčšej istoty, alebo by ste radi realizovali niečo, čo vám už dlho vŕta v hlave.

Kozoroh: Dovoľte si byť voľný a ničím nezaťažený, aj keď je situácia neúnosná a vy máte pocit, že sa vám niečo vymklo z rúk.

Vodnář: Vaša dnešná fyzická odolnosť sa nedá porovnávať so silnejším znameniami horoskopu. Potreba odpočinku je u vás proste vyššia, a tak pozorne vnímajte signály vášho tela, ktoré poukazuje na preťaženie organizmu.

Ryby: Pozor dajte pri vysvetľovaní hocičoho. Budete hovoriť rýchlejšie než normálne a môžete nechtiac vyrobiť dosť veľký trapas. Pokiaľ nemusíte, radšej sa k ničomu nevyjadrujte, najmä nie písomne.

Ďalšie horoskopy