8 faktů, co jste o velkém vůdci Čingischánu možná nevěděli

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     04.05.2023 (07:55)     Sekcia zajímavosti

Jméno Čingischán slyšel snad někdy každý. Život tohoto mimořádně schopného muže a jeho takzvané zlaté rodiny je opředen legendami a je až překvapivé, že většina lidí o něm a jeho gigantické říši ví tak málo. Nový třídílný dokument Čingischánovo Mongolsko, který v květnu odvysílá Viasat History, poutavě mapuje život muže, jehož pouť začala nelehkým údělem celý článek

Související články
 
Ďalšie články
 

Pět věcí, které jste nevěděli o Juliu Caesarovi

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     11.05.2022 (10:06)     Sekcia zajimavosti

Gaius Julius Caesar byl jedním z nejznámějších římských císařů, jenže co o něm jen tak z hlavy víme? Možná nás napadne jen něco o jeho pletkách s Kleopatrou nebo o spiknutí, jehož se nakonec stal obětí. Jeho život byl ovšem ještě mnohem zajímavější. Viasat History zajistí během celého května svým divákům cestu časem do starověkého

 

Jak hrát online výherní automaty

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     24.02.2023 (17:00)     Sekcia zajimavosti

Vždycky jste chtěli tyto hry vyzkoušet, ale báli jste se? Hráli jste je někdy offline v kamenných kasinech nebo hospodách, ale byli jste zaujatí proti jejich online verzím, protože by mohlo jít o podvod? Nebo jste právě zjistili, že něco jako online automaty existuje, ale nevíte, jak horké začít? No, pokud jste alespoň jednou odpověděli

 

Déjà vu: Fenomén falešných vzpomínek?

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     30.01.2023 (09:00)     Sekcia zajimavosti

Pocit „již viděného“ prožil alespoň jednou každý z nás. Zatímco mezi laickou veřejností vzbuzuje tento fenomén více otázek než odpovědí, čeští vědci možná našli k záhadě klíč Zatímco parapsychologové věří, že déjà vu souvisí se zážitky z našich minulých životů nebo s nadpřirozenými schopnostmi, odborná veřejnost stále zůstává u holých faktů a výzkumu. Ta (ne)dominantní

 

Také jste boomer? Jak vnímají mladí svět a proč jste pro ně opálená vykopávka

Zdroj Zdroj: idnes.cz     28.12.2022 (16:00)     Sekcia zajimavosti

Mladí jsou přecitlivělí, děti rozmazlené, řeči o nebezpečí spojeném se změnami klimatu jsou přehnané, zapískat na pěknou holku je v pohodě... Pokud souhlasíte, jste boomer. Jestliže jste toto slovo dosud neslyšeli, je to dvojnásobné potvrzení toho, že se vás týká. Jde o poměrně frekventovaný výraz mezi mladými lidmi. Označují jím ty, kteří zastávají názor, že dřív bývalo všechno lepší.

 

Bude slávě aspirinu jednou konec?

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     06.12.2023 (13:35)     Sekcia zajimavosti

V USA si každý pátý člověk starší 40 let denně rád „slupne“ tabletku aspirinu. Jde přeci o účinnou pojistku proti srdečním onemocněním. Anebo také možná vůbec ne… Kyselina acetylsalicylová usnadňuje tok krve cévami. Brání shlukování krevních destiček a tím snižuje možnost vzniku krevních sraženin v žílách. Aspirin tak začal být ve velkém užíván denně jako prevence

 

Neandrtálci byli labužníci!

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     27.12.2022 (09:00)     Sekcia zajimavosti

Možná jste si i vy mysleli, že strava pravěkých lidí sestávala především z masa ulovených zvířat, ke kterému sem tam sezobli nějaký kořínek či bobuli. Nejnovější výzkumy však odhalují, že si předchůdci člověka dopřávali více rostlinné stravy, než se zdálo. Jeskyně Šánidar, která se nachází v severním Iráku v pohoří Zagros, je známou archeologickou lokalitou.

 

Jak uspořádat kuchyňskou linku, aby bylo vše po ruce?

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     06.02.2023 (17:00)     Sekcia zajimavosti

Napadlo vás někdy, že i kuchyň je třeba uspořádat tak, aby se vám v ní dobře nejen vařilo, ale i pohybovalo? Cesta potraviny na talíř je dlouhá, když nemáte kuchyň dobře uspořádanou, dost možná vás to vaření ani nebaví. Jak kuchyň uspořádat tak, aby se příprava jídel stala zábavou a nestrávili jste s ní víc času, než

 

Kolik utrpení přinese obyčejné tričko?

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     26.10.2022 (10:00)     Sekcia zajimavosti

Uvažovali jste někdy nad tím, že tričko, které máte na sobě, výrazně zatěžuje planetu? Pokud ne, možná budete překvapeni, že i tak obyčejná věc má na svědomí pořádně velkou uhlíkovou stopu. Dokonce tak velkou, že je srovnatelná s průměrným domácím radiátorem. Švédská doktorandka Sandra Roosová z univerzity v Göteborgu spočítala v roce 2017 dopad jednotlivých složek výroby bavlněného

 

Zelenější planeta? Nové náboženství mladé generace

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     19.09.2022 (10:00)     Sekcia zajimavosti

Možná jste si i vy v poslední době všimli, že se odkazy na ekologii, třídění, recyklaci či nebezpečnost výrobku pro mořské živočichy dostaly na obaly takřka všech typů výrobků. Tam svou velikostí a pestrostí dokonce běžně zastiňují informace o příchuti či vůni, které jsme ještě donedávna považovali za nejzásadnější. Důvodem jsou priority mladé generace, pro

 

Lidský penis se zmenšuje, do roku 2045 nebudou spermie, varuje vědkyně

Zdroj Zdroj: idnes.cz     05.04.2021 (00:00)     Sekcia zajimavosti

Erektilní dysfunkce, méně spermií, ale i docela očividná změna – menší penisy. To jsou podle uznávané epidemioložky následky faktu, že je náš běžný život prostoupený nadužíváním chemikálií. Pokud bude trend pokračovat, budou světu v roce 2045 scházet spermie.

Pohled do čelistí hadů: Spolknou i krokodýla!

Vážení čtenáři, máme narozeniny…

Jaké jsou možnosti využití umělé inteligence v dnešním světě?

15 let bez alkoholu. Na srovnávání s Hitlerem a vyčítavé pohledy si zvyknete

Krutý a bohatý. Hamás je strojem na teror i byznys

Psychosomatika: Nemocí těla se projevuje nemoc duše

Hora, jež věčně hoří, není mýtus

Kde se bere štěstí? Z poloviny záleží na nás, zbytek jsou geny a okolí

Vybrali jste nejkrásnější MOgirl 2020. Učarovala vám veterinářka Zdena

Existence mimozemšťanů potvrzena! A co na to věda?

Znáte benefity aromatických svitků?

Proč toužíme po jídle, které nás utěší?

Proč spí koně ve stoje?

Velké Zimbabwe: Majestátní ruiny nejasného původu

Small talk z říše rostlin: „Haló, hlásím stres!“

Zívání jako příprava na lov. Vědci jsou na stopě lví záhady

Jak se víc odvázat. Následujte 5 tipů, jak posílit svou spontaneitu

Už víme, která část mozku je propojena s klitorisem. Vědci zdolali výzvu

Bílá hora? Vůdci „národního“ povstání ani neuměli česky, připomíná historik

Střípek z konference v USA: Experti se obávají dopadů slunečních bouří na satelity

Popletové zločinu. Když k dokonalé akci chybí jen špetka štěstí

Neuvěřitelný software v praxi: Jak mozek rozpoznává objekty?

Trefa. Vlaková loupež u Big Springs vynesla rekordní peníze

Svobodná vůle pod palbou neurověd: Máme ji, nebo ne?

Kauza da Vinci: Našla se umělcova matka?

Přehled platformy Google Cloud Platform

Jak fungují „lži skóry“?

Když má obr tajemství aneb Co jsme dosud nevěděli o hrůzných megalodonech?

Krčmy jako kulturáky středověku. Teplé pivo, maso nasladko i pijácké cechy

Foglar to se ženami neuměl, deformoval ho vztah s matkou, říká skautský historik

Zaostřeno na paměť: Existuje jedna, o které jste neměli tušení

Země s nejvíce duševními poruchami

Mystérium Rohonského kodexu. Nerozluštěné dílo je možná obrozenecký podvod

Mělo Slunce své dvojče?

 
Počasí Kurzy

1 € = 27.453   CZK

1 € = 0.7276   GBP

1 € = 1.0736   CHF

1 € = 4.1582   PLN

1 € = 1.1168   USD

Program

Markíza19:00 TELEVÍZNE NOVINY

 

Jednotka19:55 Góly - body - sekundy

 

Dvojka20:00 Záznam zo žrebovania: KENO 10, Keno Joker, Loto, Joker, Loto 5 z 35 (B)

 

JOJ19:30 NOVINY TV JOJ

 

Kompletný tv program

Reality Horoskopy

Beran: Ak sa vás partner pýta, ako využijete voľné dni, vy sa pýtajte, ako si ich predstavuje. Je možné, že sa s vami bude chcieť pochváliť a pozve vás medzi priateľov, na ich úsudku mu veľmi záleží.

Býk: Dnes zacítite pocit naplnenia a úspechu. A ak sa darí vám, vaši priatelia a známi môžu rovnako počítať s vašou podporou a pomocou. Čaká vás množstvo pracovných aj súkromných stretnutí, kde prejavíte svoju schopnosť prejaviť účasť a poskytnúť cennú radu.

Blíženci: Dnes je váš deň, tak to využite. Poteší vás nejaká dobrá správa. Všetko sa pohne dopredu. Rozdávajte okolo seba úsmevy a ukazujte veselú tvár, lebo nie ste tak chudí, aby ste trocha šťastia nemohli dať.

Rak: Ak sa budete dnes predbiehať v rade alebo nebudete radu rešpektovať, môžete prísť domov dosť zničený. Na vašom okolí potom bude vysvetliť vám, prečo tomu tak je.

Lev: Ak sa chcete hádať, uvedomte si, že deň vám dáva energiu, takže máte dosť síl, aby ste neuhli a vytrvali až do víťazného konca. Buď uhnete, alebo deň zakončíte ujmou na zdraví.

Panna: Dnes vám uspokojenie môže prinášať iba láska, ale pretože váš nepružný a konzervatívny postoj môže hocikoho odradiť, voľte radšej úsmev. Ak sa k vám opačné pohlavie dnes priblíži, využite svoje šance.

Váhy: Plný energie budete iba v dopoludňajších hodinách. Celý ďalší zbytok dňa budete vyžadovať citlivejšie a jemnejšie zachádzanie. Ak si to navzájom poskytnete s ostatnými, budete celkom v príjemnej pohode.

Štír: Neprehrabávajte vrecká svojmu partnerovi! List od nelegálneho partnera tam síce neobjavíte, ale mohli by ste nájsť podrobný rozpis všetkých domácich prác, ktoré chce vo voľných dňoch stihnúť, čo by vás spoľahlivo otrávilo.

Střelec: Nesmiete sa stať panovačnými až diktátorskými. Mohlo by to mať netušené následky. Hľadajte svoje prednosti a verte, že ste dobrý taký, aký ste. Vo vzťahu máte potrebu väčšej istoty, alebo by ste radi realizovali niečo, čo vám už dlho vŕta v hlave.

Kozoroh: Dovoľte si byť voľný a ničím nezaťažený, aj keď je situácia neúnosná a vy máte pocit, že sa vám niečo vymklo z rúk.

Vodnář: Vaša dnešná fyzická odolnosť sa nedá porovnávať so silnejším znameniami horoskopu. Potreba odpočinku je u vás proste vyššia, a tak pozorne vnímajte signály vášho tela, ktoré poukazuje na preťaženie organizmu.

Ryby: Pozor dajte pri vysvetľovaní hocičoho. Budete hovoriť rýchlejšie než normálne a môžete nechtiac vyrobiť dosť veľký trapas. Pokiaľ nemusíte, radšej sa k ničomu nevyjadrujte, najmä nie písomne.

Ďalšie horoskopy