Připravte se, vychází planeta Temnalóna

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     05.06.2023 (15:00)     Sekcia zajímavosti

Na počátku byla tma. A pak vzniklo světlo. Tak začíná jeden z nejznámějších příběhů. Rozdíl mezi světem bdění a spánku, slunným dnem a ponurou nocí, místy s přirozenou tmou a oblastmi, které se dávno utopily v záplavě umělé záře – to všechno demonstruje Temnalóna, obří model temné planety Země. Obyvatelé města Brna i jeho návštěvníci celý článek

Související články
 
Ďalšie články
 

Planeta Merkur má ohon. Vypadá jako kometa

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     18.05.2021 (11:48)     Sekcia zajimavosti

Víte, jaká je největší kometa ve Sluneční soustavě? Překvapivě to není kometa, ale planeta – Merkur. V posledních dnech se pozorovatelům po celém světě daří zachytit fotograficky poměrně výrazný ohon jdoucí od planety podobně jako u komet… Planeta Merkur se dostala v posledních dnech do středu pozornosti díky její prchavě příznivé viditelnosti na večerní obloze. Tato

 

Merkur: Tak trochu opomíjená planeta

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     18.02.2024 (14:43)     Sekcia zajimavosti

Zatímco Venuši a zejména Marsu věnovaly vědecké týmy po dobu kosmického věku velkou pozornost, Merkur stál tak trochu stranou. První planeta Sluneční soustavy a nejmenší z terestrických planet je přitom přinejmenším stejně pozoruhodná její sourozenci. Dosud Merkur zkoumaly jen tři sondy. V sedmdesátých letech kolem něj prolétla americká sonda Mariner, pak až v roce 2011

 

Na sklonku června to uteklo. Domovská planeta má za sebou nejkratší den v historii

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     08.08.2022 (10:00)     Sekcia zajimavosti

Naše domovská planeta si před pár týdny připsala nový světový rekord. 29. červen byl totiž nejkratším dnem v historii detailního měření.   Když Země dokončí jednu úplnou otáčku kolem své osy, rychlost otáčení – téměř 24 hodin s malými výkyvy – určuje délku našeho dne. Jenže 29. června se Země otáčela o něco rychleji než

 

Nově objevené exoplanety: Jedna z nich je možná vodním světem

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     14.08.2021 (16:22)     Sekcia zajimavosti

Planeta o hmotnosti poloviny Venuše či planeta, která by mohla být světem oceánů. To jsou výsledky čerstvých pozorování mezinárodního týmu astronomů. Mezinárodní tým astronomů použil dalekohled ESO/VLT v Chile, aby osvětlil povahu planet připomínajících dobře známá tělesa Sluneční soustavy ale obíhajících v planetárním systému kolem nedaleké hvězdy L 98-59. Pozorování přineslo hned několik objevů. Vědcům

 

A Země ztichla. Pandemie planetu o polovinu ztlumila

Zdroj Zdroj: idnes.cz     22.08.2020 (00:00)     Sekcia zajimavosti

Za celou historii, kdy se zaznamenávají zemské otřesy, to bylo nejtišší období, pokud jde o lidmi způsobené seismické vibrace. Karantény a zákazy vycházení způsobily, že během března, dubna a května dělala naše planeta menší hluk než obvykle. O plných padesát procent.

 

Stopy po dávné megatsunami na Marsu

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     03.12.2022 (16:53)     Sekcia zajimavosti

Že kdysi dávno alespoň část Marsu pokrýval rozsáhlý oceán, o tom už z vědecké obce pochybuje málokdo. Ostatně, dodnes je na Marsu nemálo ledu a vědci zde pozorovali i kapalnou solanku. A i když je Mars proti Zemi malá planeta, ani ona se nevyhnula srážkám s planetkami či kometami. V případě, že nezvaný návštěvník z

 

Lidští předchůdci vyhynuli kvůli klimatické změně, varuje studie

Zdroj Zdroj: idnes.cz     21.10.2020 (00:00)     Sekcia zajimavosti

Z šesti lidských druhů přežil pouze ten náš, Homo sapiens. Na otázku, proč nepřežili naši předchůdci, nabízí aktuální studie vysvětlení, které by v dnešní době mělo být slyšet. Na vyhynutí tří z nich se totiž podepsaly klimatické změny. Jim přitom planeta čelí i dnes.

 

Cesta do hlubin dutozemě. Expedice z USA měla zmapovat svět pod povrchem

Zdroj Zdroj: idnes.cz     11.01.2024 (00:00)     Sekcia zajimavosti

Zatímco dnes blouzniví příznivci konspiračních teorií bájí o chemtrails či o tom, že je Země placatá, v minulosti se desítky let vědci seriózně zabývali představou, že naše planeta je ve skutečnosti dutá. A nejen to. Pod povrchem světa, v němž žijeme, prý existují skryté civilizace a dokonce druhé Slunce, píše týdeník 5plus2.

 

Obří zásoby ledu na rovníku Marsu

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     02.02.2024 (14:00)     Sekcia zajimavosti

Planeta Mars je dalším cílem pro pilotované výpravy hned po tom, co lidská noha stane opětovně na Měsíci. Mohlo by se tak stát ještě do konce tohoto století. S ohledem na dobu letu k Marsu a zpět, která snadno přesáhne jeden rok, se vědci zabývají možností, jak zásoby vody doplnit přímo na Rudé planetě. Přítomnost

 

Planeta, kde po večerech prší. Nikoliv však voda, nýbrž rozžhavené železo

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     19.05.2020 (13:53)     Sekcia zajimavosti

Pomocí dalekohledu ESO/VLT vědci pozorovali extrémní extrasolární planetu, u které předpokládají, že v její atmosféře prší železo. Na denní straně této mimořádně horké planety stoupají teploty až na 2 400 °C, což je dost na to, aby zde docházelo k odpařování kovů. Silný vítr pak odnáší železné páry na chladnější noční stranu, kde z ní

Hovězí rýže jako potravina budoucnosti?

Bude káva nedostatkovým zbožím?

Co nového na Marsu?

Korálová planeta potřebuje záchranu. Je ale naděje na úspěch?

Velká epochální soutěž opět zahájena

VIDEO: Kolonizace Marsu mi nevyšla, tetování musí pryč, chtěla trans žena

V dávných dobách měla Venuše vlastnost, která ji mohla učinit přívětivější pro život

Know-how z vesmíru: Seznamte se, diamanty z plastu…

Spíše než změna klimatu ohrožuje motýly způsob hospodaření s krajinou

Mohou planety sdílet stejnou oběžnou dráhu?

Mohou extrémně horké hvězdy mít své planetární děti?

Zelenější planeta? Nové náboženství mladé generace

Galaktická havárie Mléčné dráhy se blíží

Webbův teleskop hlásí: nedaleká planeta velikosti Země bohužel nemá atmosféru

Astronomové objevili dosud největší skupinu toulavých planet

Potraviny budoucnosti: Co budeme jednou jíst?

Připravte se na vysněnou dovolenou v Číně

Rok ve Skotsku, to je jiná divočina!

Vnitřní panika stárnoucích mužů. Proč přibývající roky snášejí hůř než ženy

Bídníci, oceňovaná seriálová adaptace přichází na české obrazovky!

Mýtus zón stoletých lidí: věk jim přidávají chyby a podvůdky

Levně a účinně ke zdraví. Pijte vodu, radí studie

Doktor z vrtulníku. Baví nás zachraňovat lidi na hraně života, říká Marek Dvořák

Visí přežití lidstva na vlásku?

Chronologie Lidstva

Vztah Karla IV. k židům mu ke cti neslouží, říká Vlastimil Vondruška

K Zemi míří extrémně silný rentgenový paprsek

Kostry odhalují, odkud do Skotska přišli tajemní Piktové

„Inspirovali mě šamani kmene Zulu,“

Tyranosauři měli vlastní loveckou taktiku

Magazín 21.století skládá poctu Mezinárodnímu dni ochrany ozónové vrstvy

Dosud nevysvětlená vlastnost černých děr byla poprvé vyfotografována

 
Počasí Kurzy

1 € = 27.453   CZK

1 € = 0.7276   GBP

1 € = 1.0736   CHF

1 € = 4.1582   PLN

1 € = 1.1168   USD

Program

Markíza19:00 TELEVÍZNE NOVINY

 

Jednotka19:55 Góly - body - sekundy

 

Dvojka20:00 Záznam zo žrebovania: KENO 10, Keno Joker, Loto, Joker, Loto 5 z 35 (B)

 

JOJ19:30 NOVINY TV JOJ

 

Kompletný tv program

Reality Horoskopy

Beran: Ak sa vás partner pýta, ako využijete voľné dni, vy sa pýtajte, ako si ich predstavuje. Je možné, že sa s vami bude chcieť pochváliť a pozve vás medzi priateľov, na ich úsudku mu veľmi záleží.

Býk: Dnes zacítite pocit naplnenia a úspechu. A ak sa darí vám, vaši priatelia a známi môžu rovnako počítať s vašou podporou a pomocou. Čaká vás množstvo pracovných aj súkromných stretnutí, kde prejavíte svoju schopnosť prejaviť účasť a poskytnúť cennú radu.

Blíženci: Dnes je váš deň, tak to využite. Poteší vás nejaká dobrá správa. Všetko sa pohne dopredu. Rozdávajte okolo seba úsmevy a ukazujte veselú tvár, lebo nie ste tak chudí, aby ste trocha šťastia nemohli dať.

Rak: Ak sa budete dnes predbiehať v rade alebo nebudete radu rešpektovať, môžete prísť domov dosť zničený. Na vašom okolí potom bude vysvetliť vám, prečo tomu tak je.

Lev: Ak sa chcete hádať, uvedomte si, že deň vám dáva energiu, takže máte dosť síl, aby ste neuhli a vytrvali až do víťazného konca. Buď uhnete, alebo deň zakončíte ujmou na zdraví.

Panna: Dnes vám uspokojenie môže prinášať iba láska, ale pretože váš nepružný a konzervatívny postoj môže hocikoho odradiť, voľte radšej úsmev. Ak sa k vám opačné pohlavie dnes priblíži, využite svoje šance.

Váhy: Plný energie budete iba v dopoludňajších hodinách. Celý ďalší zbytok dňa budete vyžadovať citlivejšie a jemnejšie zachádzanie. Ak si to navzájom poskytnete s ostatnými, budete celkom v príjemnej pohode.

Štír: Neprehrabávajte vrecká svojmu partnerovi! List od nelegálneho partnera tam síce neobjavíte, ale mohli by ste nájsť podrobný rozpis všetkých domácich prác, ktoré chce vo voľných dňoch stihnúť, čo by vás spoľahlivo otrávilo.

Střelec: Nesmiete sa stať panovačnými až diktátorskými. Mohlo by to mať netušené následky. Hľadajte svoje prednosti a verte, že ste dobrý taký, aký ste. Vo vzťahu máte potrebu väčšej istoty, alebo by ste radi realizovali niečo, čo vám už dlho vŕta v hlave.

Kozoroh: Dovoľte si byť voľný a ničím nezaťažený, aj keď je situácia neúnosná a vy máte pocit, že sa vám niečo vymklo z rúk.

Vodnář: Vaša dnešná fyzická odolnosť sa nedá porovnávať so silnejším znameniami horoskopu. Potreba odpočinku je u vás proste vyššia, a tak pozorne vnímajte signály vášho tela, ktoré poukazuje na preťaženie organizmu.

Ryby: Pozor dajte pri vysvetľovaní hocičoho. Budete hovoriť rýchlejšie než normálne a môžete nechtiac vyrobiť dosť veľký trapas. Pokiaľ nemusíte, radšej sa k ničomu nevyjadrujte, najmä nie písomne.

Ďalšie horoskopy