Plasty jsou zhoubou naší civilizace, spasí nás bakterie, které ho žerou?

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     18.07.2023 (15:00)     Sekcia zajímavosti

Plasty jsou všude kolem nás a stávají se hrozbou, zaplavily už dokonce i světové oceány. Vědci se proto snaží přijít na způsob, jak se jich snadno zbavit. Na pomoc si přizvali bakterie a houby. Už v roce 2016 objevili japonští vědci, poblíž továrny recyklující plastové láhve u přístavu Sakai, bakterie Ideonella sakaiensis, které požírají plasty. celý článek

Související články
 
Ďalšie články
 

Bakterie, které z plastů vyrábějí materiál podobný pavoučímu hedvábí

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     01.03.2024 (14:00)     Sekcia zajimavosti

Polyethylen, respektive výrobky z něj, jako jsou plastové tašky, láhve a obaly na potraviny, je největším přispěvatelem k celosvětovému znečištění planety plasty. Navíc je v přírodě prakticky nerozložitelný, trvá to až tisíc let. Vědci nyní přišli s postupem, jak ho přeměnit na něco užitečného. Bakterie rodu Pseudomonas aeruginosa přirozeně konzumují polyethylen jako zdroj potravy. Vědci

 

Stále menší a menší plasty

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     27.07.2022 (12:54)     Sekcia zajimavosti

Plasty jsou zkázou pro naši planetu a mikroplasty ničí naše těla. Zatímco jedněch jsou plné moře a oceány, ty druhé nyní bez potíží najdete v lidské krvi a lidských orgánech. Stanou se z nás plastové figurky? Oba výzkumy, prokazující přítomnost plastů hluboko v lidském těle, pocházejí ze začátku roku 2022 a jsou podle výzkumníků alarmující.

 

Tajemství civilizací ve světle moderní vědy

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     08.06.2022 (11:31)     Sekcia zajimavosti

Jaké dopady na prastaré civilizace měly klimatické změny? Co způsobily pandemie? A byla zásadní pro zánik civilizaci vulkanická činnost? Ať už se jednalo o starověký Egypt nebo Římskou říši, jedno měly všechny tyto civilizace společné – v průběhu času nakonec zkolabovaly, a ačkoliv jejich kultura tu naši ovlivňuje dodnes, samotné říše zmizely v propadlišti dějin.

 

Vědci vyvinuli systém včasného varování před slunečními bouřemi

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     25.06.2023 (13:16)     Sekcia zajimavosti

Je to jen otázka času. Dřív nebo později zasáhne naši planetu rozsáhlá sluneční bouře. Stalo se to v minulosti a není důvod, proč by se tento jev neměl opakovat. Jediný rozdíl je v tom, že v současná civilizace je závislá na technologiích, které mohutná sluneční bouře může poškodit, ba i zničit. V ohrožení jsou především

 

Soutěž o Sedm zákonů. Vyhrajte podepsanou knihu egyptologa Bárty

Zdroj Zdroj: idnes.cz     10.12.2021 (00:00)     Sekcia zajimavosti

Jaký osud čeká naši civilizaci? Bude věčná? Kam se poděly slavné civilizace, o kterých se učíme už na základní škole? Zmizely nadobro? Nebo se jen přerodily v jinou společnost? A proč? Nejen na tyto otázky odpovídá kniha egyptologa Miroslava Bárty „Sedm zákonů: Jak se civilizace rodí, rostou a upadají“. Pět čtenářů iDNES.cz ji může vyhrát v soutěžním kvízu.

 

Zákeřná bakterie způsobuje vážná onemocnění malých dětí

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     23.06.2020 (14:48)     Sekcia zajimavosti

Haemophilus influenzae typu b – složitý název bakterie, která dokáže být velmi nebezpečná zejména pro malé děti. Proto se proti ní očkuje už od 9. týdne věku a očkovací látka je součástí povinné hexavakcíny. V čem tkví zákeřnost této bakterie a jaká onemocnění může vyvolat? Haemophilus influenzae (Hib) je bakterie, která se u člověka vyskytuje

 

Rok 2021 představil tři nové metody ekologického zacházení s plasty!

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     02.11.2022 (14:00)     Sekcia zajimavosti

Plastový odpad je v současné době pro naši planetu jednou z největších hrozeb. Experti varují, že zanedlouho může být Země plastovým odpadem doslova zaplavena. Rok 2021 však na chemickém poli přinesl objevy, které by mohly tuto hrozící katastrofu pomoci odvrátit. VANILKOVÉ AROMA Z PLASTU Zdá se, že v otázce likvidace plastů jsme se přiblížili řešení, které by

 

Střevní bakterie mají vliv i na náš sexuální život

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     11.04.2023 (10:00)     Sekcia zajimavosti

Střevní mikroflóra dokáže ovlivňovat zdraví člověka na různých úrovních. Je klíčová pro naši imunitu a pozitivně ovlivňuje i trávení. Podle mnoha studií z poslední doby má velký vliv také na sexuální život člověka. Jak k tomu dochází? Součástí střevní mikroflóry jsou mikroorganismy, které žijí v trávící soustavě člověka. V lidských střevech se nachází 1013 až

 

Bakterie v ústech nejen na obtíž

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     21.10.2020 (07:00)     Sekcia zajimavosti

Pojem bakterie je vnímán obecně spíše negativně, avšak skupina vědců z přírodovědeckého muzea v Denveru v USA prokázala, že bakterie mohou být zdraví dokonce prospěšné. Výzkum, zveřejněný v odborném časopise Scientific Reports, spočíval v odebrání vzorků bakterií z úst 366 dospělých a dětských návštěvníků muzejní expozice o lidské chuti a v jejich následném porovnání s

 

Ztráta vize se týká naší civilizace. Islám vize má, míní psychiatr Cyril Höschl

Zdroj Zdroj: idnes.cz     30.04.2021 (14:00)     Sekcia zajimavosti

Koronavirus nezpůsobil spoušť jen v oblasti fyzického zdraví, ale jeho dopady se podepsaly i na naší duši a vztazích. Jaký vliv na nás má „zlý“ stres? Narostla agresivita? Vytrácí se soucit? I o tom jsme si povídali s uznávaným psychiatrem Cyrilem Höschlem (71), který oznámil, že končí jako šéf Národního ústavu pro duševní zdraví. Hlavní psychiatrickou instituci v zemi vedl bezmála 31 let.

Nákaz masožravými bakteriemi v USA přibývá, co za tím stojí?

S drogovými kartely v Mexiku bojuje avokádo. A jeho ozbrojené milice

Změna klimatu ničí houby i bakterie žijící v lesní půdě

Akta Parkinson: Seznam příčin rozšířily nanoplasty

Jaký je vztah lidstva k planetě?

Schovejte brčko i silonky. Věci, které se vám budou po apokalypse hodit

K nastartování fotosyntézy stačí jediný foton

Bioinženýství přeměňuje odpad na látky s vyšší hodnotou, třeba bioplasty

Klíšťata v městských parcích jsou infikovaná víc než ta v přírodě

Na zápal plic umírá více Čechů než při autonehodách

Z plastu zpět na ropu

Petra: Poklad vytesaný do pouštního pískovce

Čím vybavit naši moderní domácnost?

Pokroky českých vědců při zkoumání příčin vzniku leukémie

I mikrobi používají injekční jehly

Šest jizev na tváři naší planety, které způsobili nezvaní návštěvníci z vesmíru

Nový objev naznačuje, že vodní světy v naší Galaxii nejsou výjimkou

Férově, udržitelně – a spolehlivě

Ovládli jsme planetu, Země není nafukovací. Mars může podle vědců být další

Střevní mikroflóra překvapuje

Teotihuacán: Město bohů, které odmítá promluvit

Asie devětkrát jinak: Jaké záhady ukrývají zdejší stavby?

Carl Woese: Velká revoluce v říši těch nejmenších

Želva vás dovede k pevnině. Řídili se jimi domorodci i objevitelé, říká fotograf Špaček

Skrývá se řešení klimatické krize v měsíčním prachu?

Pivko denně? Prý zlepšuje střevní mikroflóru, zjistili Portugalci

Jak Saturn přichází o své prstence?

Tajemná vlákna v naší Galaxii

Vytisknout si kasárna? Armáda chce překvapit zlomovou 3D technologií

(Ne)mléko: Alternativou k ochraně planety?

Současná situace je nepříjemná, ale pro mě je i zdrojem optimismu, říká historik

Unikátní fakta o dětském mikrobiomu

Ráno či večer? Odborníci zkoumali, kdy je nejlepší cvičit

Sesklo, Nebelivka, Cordóba. I to byla v minulosti největší města Evropy

 
Počasí Kurzy

1 € = 27.453   CZK

1 € = 0.7276   GBP

1 € = 1.0736   CHF

1 € = 4.1582   PLN

1 € = 1.1168   USD

Program

Markíza19:00 TELEVÍZNE NOVINY

 

Jednotka19:55 Góly - body - sekundy

 

Dvojka20:00 Záznam zo žrebovania: KENO 10, Keno Joker, Loto, Joker, Loto 5 z 35 (B)

 

JOJ19:30 NOVINY TV JOJ

 

Kompletný tv program

Reality Horoskopy

Beran: Ak sa vás partner pýta, ako využijete voľné dni, vy sa pýtajte, ako si ich predstavuje. Je možné, že sa s vami bude chcieť pochváliť a pozve vás medzi priateľov, na ich úsudku mu veľmi záleží.

Býk: Dnes zacítite pocit naplnenia a úspechu. A ak sa darí vám, vaši priatelia a známi môžu rovnako počítať s vašou podporou a pomocou. Čaká vás množstvo pracovných aj súkromných stretnutí, kde prejavíte svoju schopnosť prejaviť účasť a poskytnúť cennú radu.

Blíženci: Dnes je váš deň, tak to využite. Poteší vás nejaká dobrá správa. Všetko sa pohne dopredu. Rozdávajte okolo seba úsmevy a ukazujte veselú tvár, lebo nie ste tak chudí, aby ste trocha šťastia nemohli dať.

Rak: Ak sa budete dnes predbiehať v rade alebo nebudete radu rešpektovať, môžete prísť domov dosť zničený. Na vašom okolí potom bude vysvetliť vám, prečo tomu tak je.

Lev: Ak sa chcete hádať, uvedomte si, že deň vám dáva energiu, takže máte dosť síl, aby ste neuhli a vytrvali až do víťazného konca. Buď uhnete, alebo deň zakončíte ujmou na zdraví.

Panna: Dnes vám uspokojenie môže prinášať iba láska, ale pretože váš nepružný a konzervatívny postoj môže hocikoho odradiť, voľte radšej úsmev. Ak sa k vám opačné pohlavie dnes priblíži, využite svoje šance.

Váhy: Plný energie budete iba v dopoludňajších hodinách. Celý ďalší zbytok dňa budete vyžadovať citlivejšie a jemnejšie zachádzanie. Ak si to navzájom poskytnete s ostatnými, budete celkom v príjemnej pohode.

Štír: Neprehrabávajte vrecká svojmu partnerovi! List od nelegálneho partnera tam síce neobjavíte, ale mohli by ste nájsť podrobný rozpis všetkých domácich prác, ktoré chce vo voľných dňoch stihnúť, čo by vás spoľahlivo otrávilo.

Střelec: Nesmiete sa stať panovačnými až diktátorskými. Mohlo by to mať netušené následky. Hľadajte svoje prednosti a verte, že ste dobrý taký, aký ste. Vo vzťahu máte potrebu väčšej istoty, alebo by ste radi realizovali niečo, čo vám už dlho vŕta v hlave.

Kozoroh: Dovoľte si byť voľný a ničím nezaťažený, aj keď je situácia neúnosná a vy máte pocit, že sa vám niečo vymklo z rúk.

Vodnář: Vaša dnešná fyzická odolnosť sa nedá porovnávať so silnejším znameniami horoskopu. Potreba odpočinku je u vás proste vyššia, a tak pozorne vnímajte signály vášho tela, ktoré poukazuje na preťaženie organizmu.

Ryby: Pozor dajte pri vysvetľovaní hocičoho. Budete hovoriť rýchlejšie než normálne a môžete nechtiac vyrobiť dosť veľký trapas. Pokiaľ nemusíte, radšej sa k ničomu nevyjadrujte, najmä nie písomne.

Ďalšie horoskopy