Biomateriál přemění odpadní glycerol na užitečný produkt

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     20.07.2023 (15:00)     Sekcia zajímavosti

Biomateriál na bázi grafenu je základem průlomové technologie, která umožní proměnit odpad z výroby bionafty – glycerol – na užitečný produkt a zvýšit tak účinnost stávajících biopaliv. Netoxický a plně recyklovatelný materiál navíc dokáže nahradit kyseliny, jež se doposud pro přeměnu glycerolu využívají. Spotřeba biopaliv celosvětově dramaticky roste a i v příštích letech budou hrát celý článek

Související články
 
Ďalšie články
 

Astronomové objevili nový druh hvězdné exploze, říkají mu mikronova

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     24.04.2022 (13:47)     Sekcia zajimavosti

Tým astronomů pozoroval pomocí dalekohledu VLT Evropské jižní observatoře nový typ relativně slabé hvězdné exploze, pro který použili označení mikronova. Ke zjasnění tohoto typu dochází na povrchu některých bílých trpaslíků. Při vzplanutí trvajícím jen několik hodin se termojadernou reakcí přemění více než 20 trilionů kg vodíku, což je hmotnost srovnatelná s planetkou Juno, jedním z

 

OBRAZEM: Hlavní město pytlů s odpadky. New York bojuje o prostor. I s auty

Zdroj Zdroj: idnes.cz     06.03.2024 (00:00)     Sekcia zajimavosti

Popelnice, kontejnery, dokonce podzemní úložiště, potrubní odpadní cesty. Světové metropole všech kontinentů hledají cesty, jak zacházet s tunami svých odpadků co nejdiskrétněji. Ne tak New York, v americké metropoli se na ulicích den co den vrší ohromné barikády odpadkových pytlů.

 

Odpadní termoplasty se stávají novým materiálem pro stavebnictví

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     16.07.2021 (19:16)     Sekcia zajimavosti

Při výrobě a zpracování plastů vznikají různé polymerní typy odpadů, pro které zatím není širší uplatnění. Čeští výzkumníci se proto pustili do studia jejich klíčových vlastností, aby umožnili jejich následné zpracování.   Výsledkem je vytvoření uceleného přehledu možností využití odpadních termoplastů ve výrobě kompozitních materiálů pro stavebnictví. Z odpadu lze už nyní vyrábět různé stavební

 

Soukromí jako policajt nemůžu oddělit, říká spoluautor nové psychokrimi na ČT

Zdroj Zdroj: idnes.cz     29.04.2024 (00:00)     Sekcia zajimavosti

Ve službě chytá Aleš Preis zločince, ve volném čase hraje v kapele, píše pohádky, ale i skutečné příběhy. Je spoluautorem scénáře kriminální minisérie Vedlejší produkt, která odstartovala v neděli v České televizi.

 

Edisonova děsivá monstra. Vývoj mluvících panenek skončil obřím krachem

Zdroj Zdroj: idnes.cz     14.12.2023 (00:00)     Sekcia zajimavosti

Měly být ukázkou, jak změnit vynález v sériově vyráběný komerční produkt. A v podnikatelský úspěch. Místo toho se panenky slavného Thomase Edisona staly gigantickým selháním. Skvostným nezdarem. Byla to děsivá monstra. Jejich hlásky z nich dělaly noční můry.

 

LAMAX Sounder2: Bomba hudebního světa

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     14.01.2021 (21:07)     Sekcia zajimavosti

Píšete nám různé dopisy. Mezi ně patří i dotazy na testy hodinek, aut nebo fotoaparátů. Naposledy to bylo na bezdrátové reproduktory. Proto časopis 21. STOLETÍ bude od nového roku testovat zboží a služby za vás. Otestovali jsme za vás Český hudební diktát     Na trhu jsou stovky (re)produkt(or)ů z desítek zemí, s různým výkonem, výdrží, velikostí

 

Sedm (staro)nových pocitů. Co je awumbuk, pronoia nebo bezvlastí

Zdroj Zdroj: idnes.cz     26.12.2020 (00:00)     Sekcia zajimavosti

Neurologové zkoumají lidskou mimiku, aby ji pak naučili číst umělou inteligenci v počítačích a mobilech. Analyzují kvůli tomu miliardy videí ze 75 různých kultur světa. Už teď díky nim počítače dokážou rozlišit různé nálady z lidské tváře, takže marketéři třeba vědí, na jaký produkt reaguje spotřebitel pozitivně.

 

Nový Hyundai Ioniq plug-in hybrid: Tankujte emoce

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     26.11.2020 (11:21)     Sekcia zajimavosti

Buď slyšíte motor o trochu větší než je lidský mozek, nebo neslyšíte nic. Buď tankujete 95oktanový produkt z vyhynulých obratlovců, nebo čerpáte proud do baterek. Anebo to všechno spojíte dohromady ve jménu „ioniqcké“ doby.   Přesně 100 000 Kč + jedno velké rozhodnutí. To je hranice mezi čistou esencí elektřiny a alternativní technologií plug-in hybridů. Buď

 

Drsný šerif, dobří lidé. Značky amerických hoboes byly výmyslem médií

Zdroj Zdroj: idnes.cz     03.04.2022 (00:00)     Sekcia zajimavosti

Zahlédnout jste je prý mohli pod mosty, na poštovních schránkách, na sloupech, měly být rozeseté podél železničních stanic ve Spojených státech. Podivné symboly a obrazce měly být hieroglyfy, jimiž si předávali informace američtí hoboes, potulní nádeníci. Je to však jen produkt romantizace jejich života médii jejich doby.

 
Počasí Kurzy

1 € = 27.453   CZK

1 € = 0.7276   GBP

1 € = 1.0736   CHF

1 € = 4.1582   PLN

1 € = 1.1168   USD

Program

Markíza19:00 TELEVÍZNE NOVINY

 

Jednotka19:55 Góly - body - sekundy

 

Dvojka20:00 Záznam zo žrebovania: KENO 10, Keno Joker, Loto, Joker, Loto 5 z 35 (B)

 

JOJ19:30 NOVINY TV JOJ

 

Kompletný tv program

Reality Horoskopy

Beran: Ak sa vás partner pýta, ako využijete voľné dni, vy sa pýtajte, ako si ich predstavuje. Je možné, že sa s vami bude chcieť pochváliť a pozve vás medzi priateľov, na ich úsudku mu veľmi záleží.

Býk: Dnes zacítite pocit naplnenia a úspechu. A ak sa darí vám, vaši priatelia a známi môžu rovnako počítať s vašou podporou a pomocou. Čaká vás množstvo pracovných aj súkromných stretnutí, kde prejavíte svoju schopnosť prejaviť účasť a poskytnúť cennú radu.

Blíženci: Dnes je váš deň, tak to využite. Poteší vás nejaká dobrá správa. Všetko sa pohne dopredu. Rozdávajte okolo seba úsmevy a ukazujte veselú tvár, lebo nie ste tak chudí, aby ste trocha šťastia nemohli dať.

Rak: Ak sa budete dnes predbiehať v rade alebo nebudete radu rešpektovať, môžete prísť domov dosť zničený. Na vašom okolí potom bude vysvetliť vám, prečo tomu tak je.

Lev: Ak sa chcete hádať, uvedomte si, že deň vám dáva energiu, takže máte dosť síl, aby ste neuhli a vytrvali až do víťazného konca. Buď uhnete, alebo deň zakončíte ujmou na zdraví.

Panna: Dnes vám uspokojenie môže prinášať iba láska, ale pretože váš nepružný a konzervatívny postoj môže hocikoho odradiť, voľte radšej úsmev. Ak sa k vám opačné pohlavie dnes priblíži, využite svoje šance.

Váhy: Plný energie budete iba v dopoludňajších hodinách. Celý ďalší zbytok dňa budete vyžadovať citlivejšie a jemnejšie zachádzanie. Ak si to navzájom poskytnete s ostatnými, budete celkom v príjemnej pohode.

Štír: Neprehrabávajte vrecká svojmu partnerovi! List od nelegálneho partnera tam síce neobjavíte, ale mohli by ste nájsť podrobný rozpis všetkých domácich prác, ktoré chce vo voľných dňoch stihnúť, čo by vás spoľahlivo otrávilo.

Střelec: Nesmiete sa stať panovačnými až diktátorskými. Mohlo by to mať netušené následky. Hľadajte svoje prednosti a verte, že ste dobrý taký, aký ste. Vo vzťahu máte potrebu väčšej istoty, alebo by ste radi realizovali niečo, čo vám už dlho vŕta v hlave.

Kozoroh: Dovoľte si byť voľný a ničím nezaťažený, aj keď je situácia neúnosná a vy máte pocit, že sa vám niečo vymklo z rúk.

Vodnář: Vaša dnešná fyzická odolnosť sa nedá porovnávať so silnejším znameniami horoskopu. Potreba odpočinku je u vás proste vyššia, a tak pozorne vnímajte signály vášho tela, ktoré poukazuje na preťaženie organizmu.

Ryby: Pozor dajte pri vysvetľovaní hocičoho. Budete hovoriť rýchlejšie než normálne a môžete nechtiac vyrobiť dosť veľký trapas. Pokiaľ nemusíte, radšej sa k ničomu nevyjadrujte, najmä nie písomne.

Ďalšie horoskopy