Jak (a proč) dokážou světlušky zářit do noci?

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     31.07.2023 (15:00)     Sekcia zajímavosti

Asi málokdo se aspoň jednou v životě nesetkal s okouzlující září světlušek neboli svatojánských mušek. A kdo je nezahlédl naživo, určitě aspoň viděl animovaný seriál Broučci. Ale lucerničky s sebou světlušky nenosí. Na svícení mají zajímavý trik. Světlušky září do tmy díky chemické reakci uvnitř svých těl. Tento typ produkce světla se nazývá bioluminiscence, a celý článek

Související články
 
Ďalšie články
 

Na den recepčním. Dokážou zařídit všechno možné i nemožné

Zdroj Zdroj: idnes.cz     12.06.2022 (16:00)     Sekcia zajimavosti

Jako každá firma, kterou navštěvují klienti, investoři a náhodní návštěvníci, má i společnost JRD Development recepci, v níž pracují usměvavé recepční. Ty dokážou všechno možné i nemožné zařídit, obstarat, zjistit a vyřídit, a to v jazyce nikoli pouze českém. Redaktor se pokusil stát jednou z nich. Jak se mu dařilo, si přečtěte v jeho reportáži.

 

Proč je bolest v noci intenzivnější?

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     06.06.2023 (15:00)     Sekcia zajimavosti

Bolest vnímáme negativně, jako něco nepříjemného, co nám nedovoluje podávat stoprocentní výkon v práci či při sportu. Bolesti zubu, hlavy, zad či kloubů jsou zkrátka obtěžující, a tak často saháme po lécích na bolest, abychom se jich zbavili. V noci nás tyto bolesti dokonce mohou probudit. Mezinárodní asociace pro studium bolesti definuje bolest jako „nepříjemný

 

Lidský mozek překrucuje vzpomínky. Proč si některé nedokážeme vybavit

Zdroj Zdroj: idnes.cz     24.07.2021 (20:00)     Sekcia zajimavosti

Co je to „vzpomínkový boom“ a proč se nám nejvíc důležitých událostí vybavuje z doby mezi 15. a 30 rokem věku? Proč máme rádi retro nebo proč je ve vzpomínkách životní partner pro Čechy podobně důležitý jako řidičák pro Američany? Výzkumy autobiografické paměti nabízejí pozoruhodná zjištění.

 

Proč měly vlasy magickou moc? Etnolog o krutých rituálech i pověrčivosti sportovců

Zdroj Zdroj: idnes.cz     01.03.2023 (20:00)     Sekcia zajimavosti

Co dělá lidi lidmi? A co nás odpradávna až po dnešek spojuje? Různosti a stejnosti života, jak je prožívají lidé z celého světa, zkoumá etnolog a publicista Martin Rychlík. Například to, proč se kdysi lidé začali tetovat a proč to dělají dodnes. Vypráví třeba i o dávných rituálech, které z dětí činily dospělé – proč byly často kruté? A kde jsou kořeny humoru?

 

Leonidy: Listopadové meteorické roje

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     04.11.2020 (14:31)     Sekcia zajimavosti

Cestuje 200krát rychleji než vystřelená kulka, rychlostí asi 71 km/s, zářit začne ve výšce asi 155 km nad zemí a pozorovatele uvede v úžas. Řeč je o typickém meteoru roje Leonid. Pokud je sezona a máte štěstí, můžete jich za hodinu vidět i několik tisíc. Ne každý rok se ale poštěstí. Zatímco Perseidy jsou záležitostí

 

Smrt hladem a zimou ve srubu plném jídla. Tragédie v Yuba County zůstává záhadou

Zdroj Zdroj: idnes.cz     28.02.2024 (00:00)     Sekcia zajimavosti

Proč pětice mladých mužů vyjela autem do hor Sierra Nevady, se neví. Proč tam vyrazili do závějí v lehkých bundičkách, se neví. Proč jeden z nich zemřel na podchlazení a vyhladovění ve srubu plném paliva a jídla, se neví též. Proč další tři zahynuli v okolí, též ne. Ani to, jak dopadl poslední z party. Tragédie z Yuba County zůstává mystériem.

 

Webbův teleskop hlásí: nedaleká planeta velikosti Země bohužel nemá atmosféru

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     01.04.2023 (09:16)     Sekcia zajimavosti

Ne každá hvězda musí nutně zářit tak, jako naše Slunce. Zatímco pohled do něj je pro člověka oslepující, na hvězdu nazvanou 2MASS J23062928-0502285 by pozorovatel mohl hledět naprosto bez obav o svůj zrak. A tak by mu nemohlo utéct, že kolem této hvězdy se dějí zajímavé věci… Zmíněná hvězda, pojmenovaná také Trappist 1, není o

 

Co dokážou sourozenci. Kriminální impérium, hromadné vraždy i masakry

Zdroj Zdroj: idnes.cz     19.06.2020 (12:00)     Sekcia zajimavosti

Zamilovaných dvojic jako Bonnie a Clyde, které se rozhodnou ve víru vášně vraždit, bychom v historii našli víc, ale ani sourozenecká dua se zbraní v ruce nejsou ničím ojedinělým.

 

Vědci ví, kolikrát denně se zahloubáme. Spočítali „myšlenkové červy“

Zdroj Zdroj: idnes.cz     07.08.2020 (00:00)     Sekcia zajimavosti

Hlava plná nápadů. A vědci už dokážou odhadnout, kolik se jich v ní urodí. Během jediného dne se lidskou hlavou prožene v průměru na 6 200 myšlenek, tvrdí aktuální výzkum.

 

Studenti, spěte. V noci mozek nahrává do paměti, věda má důkaz

Zdroj Zdroj: idnes.cz     15.05.2020 (00:00)     Sekcia zajimavosti

Mozek nikdy nespí. V noci hýří aktivitou. Přehrává zkušenosti nasbírané za bdění během dne a ukládá je do sektorů naší dlouhodobé paměti. Potvrdil to přelomový výzkum. Studentům tak vzkázal, že před zkouškou je na místě dopřát si fajn spánek.

Vnitřní panika stárnoucích mužů. Proč přibývající roky snášejí hůř než ženy

Bez mužného zápěstí nezískáme ženu ani sex, hořekují incelové

Ženy odhalí lež mnohem snadněji než muži. Může za to evoluce, říká psycholog

Nejznámější kasina na světě a proč jsou mobilní kasina před nimi

I kočky mají city

Zbavte se stresu a dopřejte si klidný spánek díky kvalitní matraci

Droga zvaná moc. Proč lidi přitahuje a jak je dokáže změnit

VIDEO: Jako z Růžového pantera. Ind vynalezl střílející boty

Pes dokáže odhalit pravou lidskou laskavost, zjistili vědci

Porno a peníze. Představujeme herečky, které našly cestu k vlastnímu byznysu

Sex téhož pohlaví dává pro rozmnožování smysl. Aspoň teoreticky

Noc vědců plná tajemství se blíží

Proč toužíme po jídle, které nás utěší?

Ženský orgasmus se projevuje jinak, než si většina myslí. Sténáním jen zřídka

Ženy nalevo, muži napravo. Proč máme knoflíky opačně, budí divoké teorie

Sobi jako mistři multitaskingu?

Pozoruhodný svět vyder

KVÍZ: Co víte o nacistické noci dlouhých nožů?

Sedm (staro)nových pocitů. Co je awumbuk, pronoia nebo bezvlastí

Československo hrubě podcenilo vliv šlechty, vysvětluje historik Hořejš

Co ukrývá bolest?

U hub si dejte pozor na rtuť a stříbro

Tajní agenti nejsou jen muži. Příběhy žen, které úspěšně pracovaly jako špionky

V Indii byl vynalezen robot na sběr kokosů

Proč nám čokoláda tak chutná?

Zabíjí mrože balvanem? Lední medvědi používají při lovu nástroje

Ibisi se naučili omývat jedovaté žáby

Proč necítíme vlastní tělesný pach stejně dobře jako pachy ostatních?

Proč se tropické cyklóny netvoří u rovníku?

Odhalené tajemství tzv. „Hippo talk“

Hustí démoni vesmíru: neutronové hvězdy

Země zrychluje tempo své rotace

Proč se děti tak rychle učí a dospělí už ne?

Moderní technologie chrání kulturní památky

 
Počasí Kurzy

1 € = 27.453   CZK

1 € = 0.7276   GBP

1 € = 1.0736   CHF

1 € = 4.1582   PLN

1 € = 1.1168   USD

Program

Markíza19:00 TELEVÍZNE NOVINY

 

Jednotka19:55 Góly - body - sekundy

 

Dvojka20:00 Záznam zo žrebovania: KENO 10, Keno Joker, Loto, Joker, Loto 5 z 35 (B)

 

JOJ19:30 NOVINY TV JOJ

 

Kompletný tv program

Reality Horoskopy

Beran: Ak sa vás partner pýta, ako využijete voľné dni, vy sa pýtajte, ako si ich predstavuje. Je možné, že sa s vami bude chcieť pochváliť a pozve vás medzi priateľov, na ich úsudku mu veľmi záleží.

Býk: Dnes zacítite pocit naplnenia a úspechu. A ak sa darí vám, vaši priatelia a známi môžu rovnako počítať s vašou podporou a pomocou. Čaká vás množstvo pracovných aj súkromných stretnutí, kde prejavíte svoju schopnosť prejaviť účasť a poskytnúť cennú radu.

Blíženci: Dnes je váš deň, tak to využite. Poteší vás nejaká dobrá správa. Všetko sa pohne dopredu. Rozdávajte okolo seba úsmevy a ukazujte veselú tvár, lebo nie ste tak chudí, aby ste trocha šťastia nemohli dať.

Rak: Ak sa budete dnes predbiehať v rade alebo nebudete radu rešpektovať, môžete prísť domov dosť zničený. Na vašom okolí potom bude vysvetliť vám, prečo tomu tak je.

Lev: Ak sa chcete hádať, uvedomte si, že deň vám dáva energiu, takže máte dosť síl, aby ste neuhli a vytrvali až do víťazného konca. Buď uhnete, alebo deň zakončíte ujmou na zdraví.

Panna: Dnes vám uspokojenie môže prinášať iba láska, ale pretože váš nepružný a konzervatívny postoj môže hocikoho odradiť, voľte radšej úsmev. Ak sa k vám opačné pohlavie dnes priblíži, využite svoje šance.

Váhy: Plný energie budete iba v dopoludňajších hodinách. Celý ďalší zbytok dňa budete vyžadovať citlivejšie a jemnejšie zachádzanie. Ak si to navzájom poskytnete s ostatnými, budete celkom v príjemnej pohode.

Štír: Neprehrabávajte vrecká svojmu partnerovi! List od nelegálneho partnera tam síce neobjavíte, ale mohli by ste nájsť podrobný rozpis všetkých domácich prác, ktoré chce vo voľných dňoch stihnúť, čo by vás spoľahlivo otrávilo.

Střelec: Nesmiete sa stať panovačnými až diktátorskými. Mohlo by to mať netušené následky. Hľadajte svoje prednosti a verte, že ste dobrý taký, aký ste. Vo vzťahu máte potrebu väčšej istoty, alebo by ste radi realizovali niečo, čo vám už dlho vŕta v hlave.

Kozoroh: Dovoľte si byť voľný a ničím nezaťažený, aj keď je situácia neúnosná a vy máte pocit, že sa vám niečo vymklo z rúk.

Vodnář: Vaša dnešná fyzická odolnosť sa nedá porovnávať so silnejším znameniami horoskopu. Potreba odpočinku je u vás proste vyššia, a tak pozorne vnímajte signály vášho tela, ktoré poukazuje na preťaženie organizmu.

Ryby: Pozor dajte pri vysvetľovaní hocičoho. Budete hovoriť rýchlejšie než normálne a môžete nechtiac vyrobiť dosť veľký trapas. Pokiaľ nemusíte, radšej sa k ničomu nevyjadrujte, najmä nie písomne.

Ďalšie horoskopy