Lék proti rakovině se vyrábí rychleji díky metodě vynalezené v Česku!

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     08.08.2023 (10:00)     Sekcia zajímavosti

Americká společnost Shine Technologies staví v Americe továrnu na extrakci lutecia, měkkého kovu stříbřité barvy, který se získává ze sloučenin, v nichž je obsažen, pomocí metody vynalezené českým vědcem. Lutecium přitom představuje naději pro mnoho pacientů trpících neoperovatelným rakovinným bujením. Na některé druhy nádorů, například slinivky nebo prostaty, nestačí běžná chirurgická léčba. Dobře na ně celý článek

Související články
 
Ďalšie články
 

Leden jako měsíc boje proti rakovině děložního čípku

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     10.01.2021 (23:55)     Sekcia zajimavosti

První měsíc v roce byl vyhlášen jako mezinárodní měsíc boje proti rakovině děložního čípku. Odborníci upozorňují na onemocnění, na které v České republice v průměru každý den umírá jedna žena. Často zbytečně, protože lze nemoci díky pokrokům medicíny ve většině případů předejít. Ačkoliv díky rozvinutému systému prevence v posledních deseti letech došlo v České republice

 

Funguje, nebo klame? Studie prověřila, co víme o Wim Hofově metodě

Zdroj Zdroj: idnes.cz     15.03.2024 (00:00)     Sekcia zajimavosti

Uhranula svět, propadl díky ní terapii chladem a dýchacím technikám. Její popularita dala vyrůst komerčnímu impériu, kde se točí miliony. A rovněž misionářskému kazatelství, které neváhá odmítat vědu, zdravotnictví. Metodu ledového muže Wima Hofa prověřil rozsáhlý výzkum, je jejím prvním systematickým posouzením.

 

Rychlou adaptací proti rakovině?

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     12.10.2023 (10:00)     Sekcia zajimavosti

To, že netopýři dokáží skvěle odolávat všem známým virům, víme již několik let. Nyní se však odborníkům podařilo zjistit, jak je možné, že tito letci odolávají rakovině. V rámci experimentu došlo k analýze genetické informace dvou druhů netopýrů a několika druhů savců, kteří jsou, na rozdíl od prvně jmenovaných, rakovinou napadáni poměrně často. V jejich

 

Jak bude Česko bojovat proti rakovině?

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     08.10.2020 (23:41)     Sekcia zajimavosti

Lékaři, pacienti a politici – ti všichni budou debatovat o tom, jak by měl v Česku vypadat boj s rakovinou. Chtějí nastartovat práce na Národním onkologickém plánu (NOP), který by měl reagovat na vývoj v léčbě těchto onemocnění. To, že Česko dosud nemá komplexní národní plán, zmiňuje jako nedostatek i nezávislá analýza The Economist Intelligence

 

Špatný rok pro amazonský prales. Jeho likvidace probíhá stále rychleji…

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     14.03.2022 (14:00)     Sekcia zajimavosti

První měsíce letošního roku považuje za vydařené asi jen málokdo. O dobrých časech nelze hovořit ani v souvislosti s amazonskými pralesy, které jsou momentálně likvidovány hůře a rychleji, než tomu bylo v minulosti.   Čísla jsou do nebe volající. Podle údajů brazilského Národního ústavu pro výzkum vesmíru (INPE) prales přišel v lednu a v únoru

 

VIDEO: Páni v ohrožení. Obranou před rakovinou prostaty je prevence

Zdroj Zdroj: idnes.cz     29.04.2021 (00:00)     Sekcia zajimavosti

Je nejčastější onkologickou chorobou mužů. Ročně jí onemocní šest a půl až sedm tisíc pánů, ovšem počet těch, kdo rakovině prostaty podlehnou, neroste. Je to díky moderním metodám záchytu a léčby, vysvětluje urolog Josef Stolz. Klíčová je prevence.

 

Lamí krví proti virům, rakovině i autoimunitním nemocem

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     20.03.2023 (09:00)     Sekcia zajimavosti

Lamy mají jedinečný imunitní systém. Jejich protilátky jsou mnohem menší, než je tomu u jiných živočišných druhů, proto jsou stabilnější a snadněji zasáhnou svůj cíl, tedy cizorodé viry, uvnitř organismu. Stanou se nadějí lidstva v boji proti nemocem? Na to, že imunitní systém velbloudovitých, mezi které se řadí i lamy a alpaky, funguje jinak než lidský,

 

Včasná diagnostika odhalí rakovinu prostaty i o 10 let dříve

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     04.11.2020 (17:18)     Sekcia zajimavosti

Karcinom prostaty patří k nejčastějším nádorovým onemocněním mužů. V České republice je po rakovině kůže dokonce druhým nejvíce se vyskytujícím karcinomem. Za posledních 20 let se počet mužů s tímto typem nádoru ztrojnásobil, na odhalení nemoci má zásadní podíl především lepší diagnostika. Pozitivním trendem je, že díky většímu záchytu rakoviny prostaty se významně snížil počet

 

Když se poddáte, končíte. Chytne vás chaos, říká o rakovině horolezec Trávníček

Zdroj Zdroj: idnes.cz     19.04.2023 (20:00)     Sekcia zajimavosti

Díky biologické léčbě může stoupat na vrcholy osmitisícovek. Jeden z nejúspěšnějších současných himálajských horolezců Honza Tráva Trávníček překonal rakovinu a úspěšně bojuje i s revmatickou lupenkou, chronickým zánětem kloubů, a to jeden čas nemohl dát ani ruku v pěst a chodit. Poté, co se napůl přestěhoval do Nepálu, se cítí ve výborné kondici a už tři roky tam provozuje i českou hospodu.

 

„Zelený plyn“ z Litomyšle: Za rok se vyrobí 1,7 milionu kubíků biometanu

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     28.10.2022 (10:00)     Sekcia zajimavosti

V Česku se otevřela vůbec první biometanová stanice s technologií výroby biometanu, která je propojena se zemědělskou bioplynovou stanicí, plničkou CNG i vtláčením plynu do plynárenské sítě. Zprovoznilo ji Zemědělské družstvo chovatelů a pěstitelů Litomyšl. „Obnovitelný zemní plyn“ vyrábí z bioplynu pocházejícího z odpadů živočišné a rostlinné zemědělské výroby a následně ho vtláčí do stávající

Umělé maso: I zrodila se „božská mana“

Konec sporů. Tři porce zeleniny a dvě ovoce jsou ideální denní příjem

Ve stopách otce doplňků stravy. Dohromady je spojila revolta proti Husákovi

Česko umí monitorovat šíření britské varianty COVID-19

Očkování proti chřipce – nedostatek vakcíny

Jak budou Češi bojovat s rakovinou plic?

Lesní „lázeň“ zlepší zdraví a podpoří boj proti rakovině

Escherichia coli nastupuje proti rakovině!

Musíte ho cítit zadkem, říká strojník největšího dozeru v Česku

Brouk jako důkaz proti vrahovi. Hmyz na mrtvole odhalí dobu smrti, líčí vědkyně

Nové léky díky medu?

Česko-norský pilotní projekt ukládání CO2 pod zem pomůže s bojem proti klimatické změně

Děs z nástrah digitální doby? Možná trpíte neofobií či technostresem

Učte se účinněji, dejte si pauzu. Mozek při ní pracuje na plné obrátky

Cizinci v Česku zbožňují bramborový salát

Nová technologie v léčbě Parkinsonovy nemoci

Leonidy: Listopadové meteorické roje

VIDEO: Nahotou proti komerci ve fotbalu. Fanoušci protestovali proti FIFA

Zemřel Lovec zkamenělin

S Pavlem Bémem jsme si covid přivezli už v roce 2019, říká protidrogový expert

Znovuzrozená ikona: Praga ZS 800

Češi vyvinuli nový kompozitní materiál. Rozpustí led i sníh

Cévy mohou zestárnout rychleji než tělo

Umělá inteligence v závodní hře zastínila i zkušené řidiče

Mikročipy pro vojáky mají z jejich těl udělat živou lékárnu

Zkraje jsme smažili na balkoně, směje se prodavač belgických hranolek

KVÍZ: Jak znáte historii policie a hasičů v Česku?

Projekt CROCODILE: Inteligentní doprava Evropy

Země hicuje – oceány se oteplují

Přejídáním k rakovině dělohy

Už se to blíží! SpaceX se chystá trumfnout NASA a dobýt Mars do deseti let

KVÍZ: Kde se vyrábí české mince? Vyhrajte zlato za třicet tisíc

Záměrné poškozování proteinů uvnitř buněk

Na vině je znečištění a přenosný virus

 
Počasí Kurzy

1 € = 27.453   CZK

1 € = 0.7276   GBP

1 € = 1.0736   CHF

1 € = 4.1582   PLN

1 € = 1.1168   USD

Program

Markíza19:00 TELEVÍZNE NOVINY

 

Jednotka19:55 Góly - body - sekundy

 

Dvojka20:00 Záznam zo žrebovania: KENO 10, Keno Joker, Loto, Joker, Loto 5 z 35 (B)

 

JOJ19:30 NOVINY TV JOJ

 

Kompletný tv program

Reality Horoskopy

Beran: Ak sa vás partner pýta, ako využijete voľné dni, vy sa pýtajte, ako si ich predstavuje. Je možné, že sa s vami bude chcieť pochváliť a pozve vás medzi priateľov, na ich úsudku mu veľmi záleží.

Býk: Dnes zacítite pocit naplnenia a úspechu. A ak sa darí vám, vaši priatelia a známi môžu rovnako počítať s vašou podporou a pomocou. Čaká vás množstvo pracovných aj súkromných stretnutí, kde prejavíte svoju schopnosť prejaviť účasť a poskytnúť cennú radu.

Blíženci: Dnes je váš deň, tak to využite. Poteší vás nejaká dobrá správa. Všetko sa pohne dopredu. Rozdávajte okolo seba úsmevy a ukazujte veselú tvár, lebo nie ste tak chudí, aby ste trocha šťastia nemohli dať.

Rak: Ak sa budete dnes predbiehať v rade alebo nebudete radu rešpektovať, môžete prísť domov dosť zničený. Na vašom okolí potom bude vysvetliť vám, prečo tomu tak je.

Lev: Ak sa chcete hádať, uvedomte si, že deň vám dáva energiu, takže máte dosť síl, aby ste neuhli a vytrvali až do víťazného konca. Buď uhnete, alebo deň zakončíte ujmou na zdraví.

Panna: Dnes vám uspokojenie môže prinášať iba láska, ale pretože váš nepružný a konzervatívny postoj môže hocikoho odradiť, voľte radšej úsmev. Ak sa k vám opačné pohlavie dnes priblíži, využite svoje šance.

Váhy: Plný energie budete iba v dopoludňajších hodinách. Celý ďalší zbytok dňa budete vyžadovať citlivejšie a jemnejšie zachádzanie. Ak si to navzájom poskytnete s ostatnými, budete celkom v príjemnej pohode.

Štír: Neprehrabávajte vrecká svojmu partnerovi! List od nelegálneho partnera tam síce neobjavíte, ale mohli by ste nájsť podrobný rozpis všetkých domácich prác, ktoré chce vo voľných dňoch stihnúť, čo by vás spoľahlivo otrávilo.

Střelec: Nesmiete sa stať panovačnými až diktátorskými. Mohlo by to mať netušené následky. Hľadajte svoje prednosti a verte, že ste dobrý taký, aký ste. Vo vzťahu máte potrebu väčšej istoty, alebo by ste radi realizovali niečo, čo vám už dlho vŕta v hlave.

Kozoroh: Dovoľte si byť voľný a ničím nezaťažený, aj keď je situácia neúnosná a vy máte pocit, že sa vám niečo vymklo z rúk.

Vodnář: Vaša dnešná fyzická odolnosť sa nedá porovnávať so silnejším znameniami horoskopu. Potreba odpočinku je u vás proste vyššia, a tak pozorne vnímajte signály vášho tela, ktoré poukazuje na preťaženie organizmu.

Ryby: Pozor dajte pri vysvetľovaní hocičoho. Budete hovoriť rýchlejšie než normálne a môžete nechtiac vyrobiť dosť veľký trapas. Pokiaľ nemusíte, radšej sa k ničomu nevyjadrujte, najmä nie písomne.

Ďalšie horoskopy