Raflézie: Všehoschopné genetické manipulátorky z pralesa

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     20.09.2023 (15:00)     Sekcia zajímavosti

Raflézie jsou parazité známí největšími květy světa, navíc se vzhledem a zápachem zkaženého masa. Ještě pozoruhodnější je ale jejich bizarní genom, který odhaluje, čeho jsou parazité schopni: Manipulovat s DNA, promazávat vlastní a krást geny hostitele. Někdy v dobách, kdy se Britské impérium chlubilo, že nad jeho územím slunce nezapadá, putovali pralesem Sumatry sir Thomas celý článek

Související články
 
Ďalšie články
 

Jazyk Králů pralesa nezná „ne“. A vymírá, kusundu ovládá jediná žena

Zdroj Zdroj: idnes.cz     16.09.2022 (00:00)     Sekcia zajimavosti

Nedokáže vyjádřit zápor, dokonce ani nic negativního. Neumí sdělit směr, nemá jasný původ ani ustálenou strukturu ani pravidla. Jazyk nepálského kmene Kusunda, Králů pralesa, je lingvistickou hádankou. Navíc vymírá, ovládá ho jediná žena. Jeho mluvčí ho opustili, když byli z pralesů vyhnáni. Teď je může jeho záchrana spasit.

 

Klonování nebo genetické modifikace. Jak bude možné stvořit své lepší já

Zdroj Zdroj: idnes.cz     21.02.2024 (16:00)     Sekcia zajimavosti

Modré oči, černé vlasy. Výška nad 180 cm a potenciál pro růst svalové hmoty. Chlapec. I takhle by mohla vypadat vaše objednávka dítěte. Možná už brzy, píše magazín Víkend DNES.

 

Kambo, toxická medicína pralesa. Drsný rituál, nebo jen byznys plánu šarlatánů?

Zdroj Zdroj: idnes.cz     18.07.2023 (00:00)     Sekcia zajimavosti

Jed obíhající v krevním řečišti na čas vytvoří z vašeho organismu tak nehostinné prostředí, že v něm žádné patogeny nedokážou přežít. Plameny bolesti doslova vypálí zárodky všech zhoubných chorob. Tak má údajně fungovat rituál, který si od jihoamerických šamanů vypůjčili šarlatáni a léčitelé.

 

Uklidňující moc geneticky modifikovaných rajčat

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     06.01.2022 (10:00)     Sekcia zajimavosti

Genetické modifikace rostlin a krmiv patří již nějakou dobu ke standardům v potravinářství, přičemž však stále podléhají velice přísné regulaci. Japonci se toho ale nebojí.   Vědci se v minulosti i nyní přou o to, zda modifikace rostlin pomáhá k jejich odolnosti, či ne, přesto existuje rostlina, na kterou se genetičtí inženýři v poslední době

 

Čeští vědci zachraňují africkou divočinu

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     12.08.2020 (11:24)     Sekcia zajimavosti

Tým českých vědců pod vedením zoologů Arthura Sniegona a Tomáše Jůnka, který se vydal zkoumat málo zmapované pralesy v Kongu, hlásí první úspěchy. Během jednoho roku se Expedici Neuron Dzamba ya lobi povedlo nejen prozkoumat dosud neprobádané oblasti afrického pralesa a život jejich zvířecích obyvatel, ale také navázat zásadní spolupráci s místními autoritami a Světovým

 

Přístroj na úpravu jídelníčku rozpozná Covid-19

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     12.08.2020 (10:14)     Sekcia zajimavosti

Malé zařízení britské společnost DnaNudge mělo původně upravovat strávníkům jídelníček s ohledem na jejich genetické předpoklady. Nyní se však zapojuje do boje proti pandemii koronaviru, protože se ukázalo, že dokáže přítomnost viru během hodiny a půl detekovat.  Jediné, co je třeba přístroji poskytnout, je trocha slin či vzorek z výtěru nosu – a pak už

 

Zachrání luskouny genetika?

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     27.12.2023 (09:00)     Sekcia zajimavosti

Patří k nejžádanějším živočichům na světě, což značně ztenčuje jejich populaci. Negativnímu fenoménu by ale nově mohl být konec, a to díky speciální genetické analýze… Získají luskouni konečně naději na klidnější život? Spatřit luskouna bělobřichého (Manis tricuspis) ve volné přírodě je kvůli pašerákům čím dál vzácnější. Loveni a usmrcováni jsou tito roztomilí, hmyz požírající, tvorové

 

Překvapivá mapa přírody: Biodiverzita je větší, než si vědci mysleli…

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     16.09.2022 (15:00)     Sekcia zajimavosti

Na Zemi existuje mnoho míst, které mají podobnou druhovou rozmanitost rostlin jako oblasti amazonského deštného pralesa. Překvapivé zjištění odhalil mezinárodní tým výzkumníků, který ve své studii pomocí umělé inteligence analyzoval datový soubor přibližně 170 000 vzorků vegetace ze všech klimatických zón. Zároveň zmapoval, jak moc se mění odhady rozmanitosti rostlin, když se oblast vzorkování pohybuje

 

Sníží riziko demence o čtvrtinu. Jako prevenci věda chválí dietu

Zdroj Zdroj: idnes.cz     17.03.2023 (00:00)     Sekcia zajimavosti

Bez ohledu na genetické dispozice dokáže vhodný jídelníček snížit nebezpečí demence o třiadvacet procent. Zjistila to rozsáhlá studie, obsáhla přes 60 tisíc lidí. Dietu, která podle ní může být klíčem ke zdravému mozku, známe jako středozemní. Vědci doporučují, jak konkrétně má vypadat.

 

Bájná lochnesská příšera byl podle všeho úhoř, ukázaly testy DNA

Zdroj Zdroj: idnes.cz     14.03.2021 (00:00)     Sekcia zajimavosti

Někteří ji považují za prehistorického ještěra, jiní za obřího sumce nebo také zatoulaného gigantického žraloka. Genetické testy napovídají, že by legendární tvor mohl být ve skutečnosti úhořem. Lochnesská příšera je každopádně efektivním zdrojem finanční podpory skotského regionu, píše magazín Víkend DNES.

 
Počasí Kurzy

1 € = 27.453   CZK

1 € = 0.7276   GBP

1 € = 1.0736   CHF

1 € = 4.1582   PLN

1 € = 1.1168   USD

Program

Markíza19:00 TELEVÍZNE NOVINY

 

Jednotka19:55 Góly - body - sekundy

 

Dvojka20:00 Záznam zo žrebovania: KENO 10, Keno Joker, Loto, Joker, Loto 5 z 35 (B)

 

JOJ19:30 NOVINY TV JOJ

 

Kompletný tv program

Reality Horoskopy

Beran: Ak sa vás partner pýta, ako využijete voľné dni, vy sa pýtajte, ako si ich predstavuje. Je možné, že sa s vami bude chcieť pochváliť a pozve vás medzi priateľov, na ich úsudku mu veľmi záleží.

Býk: Dnes zacítite pocit naplnenia a úspechu. A ak sa darí vám, vaši priatelia a známi môžu rovnako počítať s vašou podporou a pomocou. Čaká vás množstvo pracovných aj súkromných stretnutí, kde prejavíte svoju schopnosť prejaviť účasť a poskytnúť cennú radu.

Blíženci: Dnes je váš deň, tak to využite. Poteší vás nejaká dobrá správa. Všetko sa pohne dopredu. Rozdávajte okolo seba úsmevy a ukazujte veselú tvár, lebo nie ste tak chudí, aby ste trocha šťastia nemohli dať.

Rak: Ak sa budete dnes predbiehať v rade alebo nebudete radu rešpektovať, môžete prísť domov dosť zničený. Na vašom okolí potom bude vysvetliť vám, prečo tomu tak je.

Lev: Ak sa chcete hádať, uvedomte si, že deň vám dáva energiu, takže máte dosť síl, aby ste neuhli a vytrvali až do víťazného konca. Buď uhnete, alebo deň zakončíte ujmou na zdraví.

Panna: Dnes vám uspokojenie môže prinášať iba láska, ale pretože váš nepružný a konzervatívny postoj môže hocikoho odradiť, voľte radšej úsmev. Ak sa k vám opačné pohlavie dnes priblíži, využite svoje šance.

Váhy: Plný energie budete iba v dopoludňajších hodinách. Celý ďalší zbytok dňa budete vyžadovať citlivejšie a jemnejšie zachádzanie. Ak si to navzájom poskytnete s ostatnými, budete celkom v príjemnej pohode.

Štír: Neprehrabávajte vrecká svojmu partnerovi! List od nelegálneho partnera tam síce neobjavíte, ale mohli by ste nájsť podrobný rozpis všetkých domácich prác, ktoré chce vo voľných dňoch stihnúť, čo by vás spoľahlivo otrávilo.

Střelec: Nesmiete sa stať panovačnými až diktátorskými. Mohlo by to mať netušené následky. Hľadajte svoje prednosti a verte, že ste dobrý taký, aký ste. Vo vzťahu máte potrebu väčšej istoty, alebo by ste radi realizovali niečo, čo vám už dlho vŕta v hlave.

Kozoroh: Dovoľte si byť voľný a ničím nezaťažený, aj keď je situácia neúnosná a vy máte pocit, že sa vám niečo vymklo z rúk.

Vodnář: Vaša dnešná fyzická odolnosť sa nedá porovnávať so silnejším znameniami horoskopu. Potreba odpočinku je u vás proste vyššia, a tak pozorne vnímajte signály vášho tela, ktoré poukazuje na preťaženie organizmu.

Ryby: Pozor dajte pri vysvetľovaní hocičoho. Budete hovoriť rýchlejšie než normálne a môžete nechtiac vyrobiť dosť veľký trapas. Pokiaľ nemusíte, radšej sa k ničomu nevyjadrujte, najmä nie písomne.

Ďalšie horoskopy