Klima ohrožuje produkci a kvalitu chmele v Evropě

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     20.12.2023 (13:59)     Sekcia zajímavosti

Chmelařství je dalším odvětvím, které kvůli klimatické změně prochází v Evropě zásadní proměnou. Růst teplot a stále častější sucha v minulých letech vedly a dále povedou ke snižování výnosu aromatického chmele v tradičních chmelařských oblastech v Evropě. Zároveň s výnosem se snižuje obsah alfa látek, které určují chuť a hořkost piva, vyplývá ze studie, zveřejněné celý článek

Související články
 
Ďalšie články
 

Hořkosladký svět z chmele. Jak chutná Josef s IBU 32?

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     07.09.2023 (15:00)     Sekcia zajimavosti

V současné době patří Česká republika mezi pět největších pěstitelů chmele na světě. Nejvyužívanější odrůdou při výrobě českého piva je chmel, pocházející ze Žatecké chmelařské oblasti. Dalšími oblastmi pěstování chmele jsou Úštěcko a pak Tršická pánev s lokalitami na Přerovsku, Olomoucku a Hranicku. Právě odtud pochází chmel pro nové pivo Litovel Josef…   České odrůdy chmele

 

Už vím, proč je chmel kořením piva a že na Žatecku máme poklad

Zdroj Zdroj: idnes.cz     28.08.2020 (00:00)     Sekcia zajimavosti

Stejně jako se žádná kuchyně neobejde bez koření, neobejde se pivo bez chmele. Ten se jako základní přísada do piva používá už nejméně tisíc let. Záplava odrůd chmele po celém světě dává pivu rozmanitou chuť, hořkost a také trvanlivost. Z této rostliny se stal poklad a ceněná komodita, z pěstitelů celebrity i vědečtí výzkumníci diskutující o alfa- či beta-hořkých kyselinách. Z pivařů pak mudrlanti, kteří se dohadují, zda neměl sládek použít místo českého Kazbeku třeba americkou Citru.

 

Detektivka má být hlavolam. Za omletou zápletku bych se styděl, říká Josef Klíma

Zdroj Zdroj: idnes.cz     16.11.2023 (16:00)     Sekcia zajimavosti

Po stovkách reportáží o mafiánech či politických podvodnících se novinář Josef Klíma v poslední době zaměřil na zdánlivě „obyčejné“ příběhy běžných lidí. „Už jsem se nechtěl scházet jen s hnusnými lidmi,“ vysvětluje investigativec v rozhovoru pro magazín 5plus2.

 

S globálním oteplováním planety jezera rychle ztrácejí kyslík

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     08.06.2021 (18:00)     Sekcia zajimavosti

Množství kyslíku ve sladkovodních jezerech mírného pásu po celém světě rychle klesá – rychleji než v oceánech. Tento trend, který je z velké části způsoben změnou klimatu, ohrožuje sladkovodní organismy i kvalitu pitné vody.   Na výzkumu, zveřejněném v časopise Nature, se podílel také hydrobiolog Josef Hejzlar z Biologického centra Akademie věd ČR, který hodnotil

 

Geneticky upravené banány odolné vůči plísni

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     16.05.2023 (15:00)     Sekcia zajimavosti

Kdo by nemiloval banány! Jejich produkci však ohrožuje plíseň. Proto se australští vědci rozhodli vytvořit první geneticky modifikované banány, použitelné v případě, kdy by tak zvaná panamská choroba zcela zlikvidovala aktuální plantáže. Banány patří mezi nejoblíbenější ovoce na světě, obsahují přírodní cukry, které v kombinaci s vlákninou představují okamžitý zdroj energie. Jsou také účinným prebiotikem,

 

Láska mě vždycky zajímala víc než politika, říká spisovatel Ivan Klíma

Zdroj Zdroj: idnes.cz     29.05.2021 (00:00)     Sekcia zajimavosti

Znají ho přinejmenším v padesátce zemí světa, přeložen byl do třiatřiceti jazyků, je žijícím klasikem české literatury. Ve svém šíleném století, jak říká tomu dvacátému, byl vězněm v koncentráku, novinářem, komunistou, metařem, disidentem a především vynikajícím spisovatelem. Ivan Klíma letos oslaví devadesáté narozeniny.

 

Pokaždé mám vztek. To přehluší můj strach, říká novinář Josef Klíma

Zdroj Zdroj: idnes.cz     07.05.2023 (00:00)     Sekcia zajimavosti

V novém seriálu Sedm schodů k moci popsal příběh ženy, která zcela ovládne zamilovaného premiéra. Josef Klíma dlouhá desetiletí odhaluje skryté kriminální případy, ukazuje na zločince, kteří se neštítili vraždit a krást po milionech. Napadá vás, kde na to bere odvahu a kolikrát měl strach?

 

Voda nad zlato i ve střední Evropě

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     04.06.2023 (16:44)     Sekcia zajimavosti

Bez vody by to nešlo, tedy, alespoň co se týče pozemského života. Vodní koloběh je přitom na naší planetě jemně vyladěn a jakýkoliv zásah do něj může způsobit problém. Jenže probíhající klimatické změny jej ovlivňují více, než je zdrávo. Klimatické změny mají významný vliv na kvalitu a dostupnost vody v globálním měřítku. To, že lidem

 

Rok 2021 a připojení 15 nových jaderných bloků

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     10.01.2021 (23:53)     Sekcia zajimavosti

Celkem 15 nových jaderných bloků o souhrnném instalovaném výkonu přes 14 tisíc MW by podle Světové jaderné asociace (WNA) mělo letos začít dodávat elektřinu do sítě. Stejně jako v minulých letech sice vévodí výstavbě Asie, nicméně hned tři bloky by měly posílit jadernou produkci i v Evropě. V roce 2020 bylo ve světě připojeno pět

 

Spíše než změna klimatu ohrožuje motýly způsob hospodaření s krajinou

Zdroj Zdroj: 21stoleti.cz     14.05.2020 (13:46)     Sekcia zajimavosti

Co se stane s motýly, když se oteplí planeta? Jaký vliv má globální změna klimatu na jejich výskyt? Dokáží se přizpůsobit? Českobudějovičtí entomologové z Biologického centra AV ČR hledali odpověď v matematických modelech a v databázích, které shromažďují údaje o výskytu motýlů v Evropě a severní Americe již od 18. století. Předpověď vědců vyznívá příznivě,

Jak může matrace ovlivnit kvalitu vašeho spánku a vaše zdraví?

Robotické třídičky PackMan poprvé v Evropě

OBRAZEM: Kladiny a nacionalismus. Turnverein míchaly sport a politiku

Nejúspěšnější české firmy v roce 2022

Raketě hrozí střet s Měsícem

Termití bojovník umí v sebeobraně i vybuchnout, tvrdí biolog Jan Šobotník

Cvičení snižuje záněty. Tělo si jím produkuje vlastní kanabinoidy

Chtěli jsme dát skejťákům kvalitu, říkají Maxim Habanec a Daniel Rahman

Moderní technologie chrání kulturní památky

Pokojovky jako čističky vzduchu? Ne tak docela…

Sex téhož pohlaví dává pro rozmnožování smysl. Aspoň teoreticky

MANUKA: Strom života a symbol Nového Zélandu

Stres si rostliny pamatují častěji, než se předpokládalo

Startuje nový školní rok… Jakou máte doma „wifinu“?

Maso z laboratoře má zelenou. Ve Spojených státech padl přelomový verdikt

VIDEO: S čelistmi se Jeff za nemravné tetování na pláži stydět nemusí

Klima se může zvrátit v ochlazování. To by byl teprve průšvih, říká biolog

Obezita komplikuje početí

Za prudkým poklesem narozených dětí je drahé bydlení, válka nebo klima

Filmový unikát z ISS je dotočen: Ruský režisér hovoří o pokračování na Měsíci

Australské ekosystémy v ohrožení

Šijí boty z rejnoka i krokodýla. Čeští ševci jsou samouci, ale umějí zázraky

Je modrá v případě světla dobrá?

Vztahy v době pandemie

Další problém světa: Syndrom hromadného vymírání včel

FUTTEC i pro využití v extrémních zimních podmínkách

Jak přišel na svět pražský groš?

Balistický hot-hatch s nejsilnějším tříválcem na světě

Čokoláda v ohrožení, pomoci má očkování i matematika

Dlouhé drápy černé smrti: Mor nás má dodnes v hrsti

Pod pokličkou výroby kovových modelů

Vědci poprvé získali z jaderné fúze víc energie, než do ní dodali

Bioinženýství přeměňuje odpad na látky s vyšší hodnotou, třeba bioplasty

Půdní houby pomáhají rostlinám přijímat fosfor, jejich spolupráci ale ničí pesticidy

 
Počasí Kurzy

1 € = 27.453   CZK

1 € = 0.7276   GBP

1 € = 1.0736   CHF

1 € = 4.1582   PLN

1 € = 1.1168   USD

Program

Markíza19:00 TELEVÍZNE NOVINY

 

Jednotka19:55 Góly - body - sekundy

 

Dvojka20:00 Záznam zo žrebovania: KENO 10, Keno Joker, Loto, Joker, Loto 5 z 35 (B)

 

JOJ19:30 NOVINY TV JOJ

 

Kompletný tv program

Reality Horoskopy

Beran: Ak sa vás partner pýta, ako využijete voľné dni, vy sa pýtajte, ako si ich predstavuje. Je možné, že sa s vami bude chcieť pochváliť a pozve vás medzi priateľov, na ich úsudku mu veľmi záleží.

Býk: Dnes zacítite pocit naplnenia a úspechu. A ak sa darí vám, vaši priatelia a známi môžu rovnako počítať s vašou podporou a pomocou. Čaká vás množstvo pracovných aj súkromných stretnutí, kde prejavíte svoju schopnosť prejaviť účasť a poskytnúť cennú radu.

Blíženci: Dnes je váš deň, tak to využite. Poteší vás nejaká dobrá správa. Všetko sa pohne dopredu. Rozdávajte okolo seba úsmevy a ukazujte veselú tvár, lebo nie ste tak chudí, aby ste trocha šťastia nemohli dať.

Rak: Ak sa budete dnes predbiehať v rade alebo nebudete radu rešpektovať, môžete prísť domov dosť zničený. Na vašom okolí potom bude vysvetliť vám, prečo tomu tak je.

Lev: Ak sa chcete hádať, uvedomte si, že deň vám dáva energiu, takže máte dosť síl, aby ste neuhli a vytrvali až do víťazného konca. Buď uhnete, alebo deň zakončíte ujmou na zdraví.

Panna: Dnes vám uspokojenie môže prinášať iba láska, ale pretože váš nepružný a konzervatívny postoj môže hocikoho odradiť, voľte radšej úsmev. Ak sa k vám opačné pohlavie dnes priblíži, využite svoje šance.

Váhy: Plný energie budete iba v dopoludňajších hodinách. Celý ďalší zbytok dňa budete vyžadovať citlivejšie a jemnejšie zachádzanie. Ak si to navzájom poskytnete s ostatnými, budete celkom v príjemnej pohode.

Štír: Neprehrabávajte vrecká svojmu partnerovi! List od nelegálneho partnera tam síce neobjavíte, ale mohli by ste nájsť podrobný rozpis všetkých domácich prác, ktoré chce vo voľných dňoch stihnúť, čo by vás spoľahlivo otrávilo.

Střelec: Nesmiete sa stať panovačnými až diktátorskými. Mohlo by to mať netušené následky. Hľadajte svoje prednosti a verte, že ste dobrý taký, aký ste. Vo vzťahu máte potrebu väčšej istoty, alebo by ste radi realizovali niečo, čo vám už dlho vŕta v hlave.

Kozoroh: Dovoľte si byť voľný a ničím nezaťažený, aj keď je situácia neúnosná a vy máte pocit, že sa vám niečo vymklo z rúk.

Vodnář: Vaša dnešná fyzická odolnosť sa nedá porovnávať so silnejším znameniami horoskopu. Potreba odpočinku je u vás proste vyššia, a tak pozorne vnímajte signály vášho tela, ktoré poukazuje na preťaženie organizmu.

Ryby: Pozor dajte pri vysvetľovaní hocičoho. Budete hovoriť rýchlejšie než normálne a môžete nechtiac vyrobiť dosť veľký trapas. Pokiaľ nemusíte, radšej sa k ničomu nevyjadrujte, najmä nie písomne.

Ďalšie horoskopy